HDR یا طیف دینامیک پویا، ویژگی اصلی تلویزیونهایی است که معمولا میتوانند نورهای روشن و طیف گستردهای از جزئیات رنگ را برای یک تصویر به طور کلی ارائه دهند. تلویزیونهای سازگار با فناوری HDR در حال حاضر گسترده هستند و تقریبا همه تلویزیونهای متوسط و بالا دارای این فناوری بوده و در آنها از HDR استفاده شده است. در این مقاله ویژگیهای تلویزیون HDR بیان شده و اطلاعاتی که باید هر فرد قبل از استفاده از این فناوری در مدلهای تلویزیون بداند، ارائه گردیده است. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
در ابتدا باید بدانیم که تلویزیونهای HDR باید با یک محتوای خاص HDR پشتیبانی شوند. تصاویر HDR میتوانند برجستگیهای روشنتر را با کنتراست بیشتری نمایش دهند. بسیاری از تلویزیونهای تلفیق شده با این فناوری دارای گستره وسیعی از رنگها هستند که در نتیجه عمق رنگها بیشتر شده و محتوایی که از آن پشتیبانی میکند با کیفیت بیشتری نمایش داده خواهد شد.
فناوری HDR در تلویزیونهای با قیمت ارزان به نسبت HDR در تلویزیونهای گران قیمت بسیار متفاوت هستند. حتی در برخی از تلویزیونهای با قیمت پایین این فناوری حرفی برای گفتن نخواهد داشت.
در تمامی محتواهای با فناوری HDR رزولوشن 4K در دسترس است. فرمتهای HDR متعددی از جمله Generic” HDR (aka HDR10)، Dolby Vision، HDR10 + و غیره نیز وجود دارد.
حال سوالی که وجود دارد این است که آیا این فناوری جدید به اندازه کافی برای مصرف کنندگان اهمیت دارد؟ در دو کلمه پاسخ این سوال را میتوان خلاصه نمود: عمدتا بله. با کشف یک تکنولوژی جدید در تلویزیون میتوان انتظار داشت که کیفیت تصاویر و فیلمهای ارائه شده بالاتر رود و این امر در مورد فناوری HDR صدق میکند.
محدوده دینامیکی پویا یا HDR چیست؟
دو عامل مهم در نحوه نمایش یک تلویزیون وجود دارد که عبارتند از نسبت کنتراست و میزان روشنایی یک تلویزیون و دقت رنگ که اساسا بدین معناست که چقدر رنگ صفحه نمایش با آنچه در زندگی واقعی وجود دارد یا پالت مورد نظر کارگردان شبیه یکدیگر است. تقریبا هر فردی که تلویزیونهای مختلف را در فروشگاهها، وب سایت و مجلات بررسی کرده باشد، این دو گزینه را مد نظر قرار خواهد داد. معمولا افرادی که به عنوان کارشناس صنعت در نمایشگاههای نو بنیاد علوم تصویر سازی شرکت کردهاند میتوانند نظر دقیقتری در این باره ارائه دهند.
اگر شما دو تلویزیون را در کنار هم قرار دهید، یکی با نسبت کنتراست و دقت رنگ بهتر و دیگری با یک رزولوشن و پیکسل بالاتر، تلویزیون با کنتراست بهتر تصاویر را طبیعیتر نشان خواهد داد. این بدین معناست که این تلویزیون تصاویر واقعیتری را به نمایش خواهد گذاشت.
فناوری HDR دامنه هر دو کنتراست و رنگ را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. بخشهای روشن این تصاویر روشنتر نمایش داده میشود به طوری که به نظر میرسد تصاویر عمق بیشتری داشته باشند. همچنین تقویت رنگهای سبز، قرمز و تمایز میان آنها بهتر خواهد شد.
گستره وسیع رنگ WCG با همراه شدن با فناوری HDR رنگهای بیشتری را در نمایش تصاویر به ارمغان میآورد. رنگهایی که تاکنون در هر تلویزیونی نمایش داده نشدهاند. رنگ قرمز یک کامیون آتش نشانی، رنگ بنفش پر رنگ در یک بادمجان و حتی رنگ سبز در نشانههای خیابانی به خوبی با این فناوری به نمایش در خواهند آمد. شما ممکن است پیشتر از این نکته غافل مانده باشید اما واقعی نشان دادن تصاویر حاصل گستره وسیع رنگی است که با فناوری HDR تلفیق شده است و میلیونها رنگ را از یکدیگر متمایز خواهد نمود.
در این بخش نحوه کارکرد رنگ در تلویزیون با این فناوری بررسی شده است.
عکس HDR متفاوت از تلویزیون HDR
یکی از مهمترین چیزهایی که باید در مورد تلویزیونهای HDR بدانید این است که تلویزیون HDR همان عکس HDR نیست. عکاسی HDR کاملا متفاوت از تلویزیونهای مجهز به این فناوری است و این موضوع برای برخی گیج کننده خواهد بود.
اصلیترین دلیل این تفاوت آن است که فناوری HDR در تلویزیون یک ترفند محو کننده تصاویر است و تشابه زیادی با اثر صابون در شست و شو دارد.
تلویزیون HDR: این فناوری در تلویزیون موجب افزایش کنتراست و پالت رنگ برای ارائه یک تصویر واقعیتر و طبیعیتر میگردد و این امر در اکثر تلویزیونهای امروزی امکان پذیر خواهد بود.
عکس HDR: ترکیبی از تصاویر متعدد با نوردهیهای مختلف است که برای ایجاد یک تصویر واحد که محدوده دینامیکی بالایی دارد استفاده میگردد.
فناوری HDR در تلویزیون به شما یک تصویر واقع گرایانه نشان میدهد که کنتراست، روشنایی و رنگ آن نسبت به قبل ارتقا یافته است.
اما برعکس یک عکس HDR فاقد یک تصویر با محدوده دینامیکی HDR میباشد و تنها یک تصویر با محدوده دینامیکی استاندارد است که با رنگهای بیشتر، اطلاعات اضافی در آن به چشم میخورد. در واقع تصاویر HDR تفاوتی با تصاویر عادی ندارند و تنها با نوردهی اضافیتر به نظر میرسند که بهتر باشند.
با توجه به این که دو فرآیند با یک نام مشترک HDR شناخته میشوند لذا درک تفاوت آنها برای برخی اندکی سخت خواهد بود. افرادی که به دنبال نمایش تصاویر بهتر در تلویزیون HDR هستند این تفاوتها را درک کرده و در مقابل برای برخی این موضوع کاملا بیاهمیت خواهد بود.
HDR چگونه کار میکند؟
در سیستم HDR دو بخش وجود دارد: تلویزیون و منبع.
بخش اول، تلویزیون، در واقع بخش سادهتر آن است. برای سازگاری با فناوری HDR یک تلویزیون باید در برخی از مناطق از تصاویر، نور بیشتری نسبت به یک تلویزیون معمولی تولید کند. این اساسا همانند زاوایای محلی است که تا حدی به تصاویر عمق بیشتری خواهد داد.
همچنین HDR دارای طیف گستردهای از رنگها هستند. سالهای زیادی است که تلویزیونها توانستهاند طیف وسیعی از رنگ را دریافت و پردازش کنند. تنها مشکل جایی است که شما تمایلی به گسترش رنگها به صورت آرام و کند ندارید لذا فرآیند گسترش رنگ میبایست در یک لحظه انجام شود. با این فرآیند تلویزیون HDR کیفیت تصویر بهتری را نسبت به سایر دستگاهها ارائه خواهند داد.
این امر به معنای آن نیست که تلویزیون HDR بهتر از سایر تلویزیونها عمل میکند بلکه تنها این تلویزیون قادر است تا تصاویر HDR را به نمایش بگذارد که در سایرین امکان پذیر نخواهد بود. باید توجه داشت که این فناوری هیچ ارتباطی با چگونگی نمایش این تصاویر نخواهد داشت.
تولید محتوا سختترین بخش کار در تلویزیون HDR است زیرا که به محتوای HDR نیاز دارد. خوشبختانه در سالهای اخیر این محتوا به سرعت رشد کرده و لذا فیلم و تصاویر مطابق با این فناوری تولید و عرضه میگردند.
بخش دیگر سیستم HDR منبع دیسکهای فیزیکی است. Ultra HD Blu-ray آخرین فرمت از دیسکهای فیزیکی موجود در بازار است که شما برای پخش این دیسک نیاز به یک پخش کننده 4K BD جدید خواهید داشت. اکثر این دیسکها دارای فناوری HDR نیز هستند و لذا برای تهیه تصاویر با عمق و کنتراست بیشتر، بهترین کارایی را خواهند داشت.
محتوای HDR
هنگامی که یک تله فیلم یا مجموعه تلویزیونی ایجاد میشود، کارگردان سینما سعی دارند تا یک برنامه رنگی را به نمایش بگذارند. در برخی از فیلمها رنگهای خنثی و سرد رنگ و در برخی از فیلمها رنگهای گرم به کار میروند.
در واقع صحنههایی که با این رنگها تنظیم میشوند پس از تولید یک زیبایی شناسی و احساس خاص را به مخاطب ارائه میدهند و از این حیث تنها با رنگ میتوان این احساس را در یک صحنه ایجاد نمود.
هنگام ساخت فیلم، تیم قادر است از پالت گستردهای از فضای رنگی استفاده کند و یا رنگهای زرق و برق دار را در صحنه به کار برد. اما تولید این فیلمها در تلویزیون اندکی سخت خواهد بود زیرا اساسا برای تولید این تصاویر در صحنه میبایست برخی از محدودههای رنگی حذف یا محدود گردد. این محدودیت در سیستم GDTV وجود داشته و لذا نسخه تولید تلویزیون HDR میتواند موجب حذف آن گردد.
اگر تلویزیون شما در حالت نمایش فیلم یا سینما تنظیم شده باشد، تقریبا چیزی که در خانه دریافت میشود در حالت زنده یا دینامیک قرار دارد. تلویزیون پس از آن رنگها را به اندازهای که لازم است غنی میکند. این همان چیزی است که در برخی از تلویزیونها وجود ندارد و با استفاده از HDR میتوان آن را به دست آورد.
تلویزیون HDR دقیقا همانطور که باید عکسها و فیلمها به نمایش درآید، عمل میکند و لذا رنگهای عمقیتر را نشان خواهد داد و برجستگی، انعکاس، ستاره، خورشید، انفجار و یا هر چیز دیگر روشن و واقعی خواهد بود. این فناوری یک پیشرفت عظیم در چگونگی مشاهده تصاویر در تلویزیون میباشد.
کابلها و کانکتورهای مورد نیاز HDR چیست؟
برای فناوری HDR به کابل جدید نیاز نخواهید داشت و حتی اگر شما نیاز به یک کابل جدید داشته باشید، آنها ارزان قیمت هستند. کابلهای فعلی High-Speed HDMI میتوانند این فناوری را در دستگاه شما ایجاد کنند. همچنین دستگاه منبع و تلویزیون نیز باید هر دو با HDR سازگار باشند تا بتوانند سیگنالها را از منبع به تلویزیون منتقل کنند.
اگر در چند سال گذشته تلویزیون خود را خریداری نمودهاید احتمالا با فناوری HDR سازگار است و اگر از آن مطمئن نیستید تنها کافیست تا مدل تلویزیون خود را با HDR در گوگل سرچ کنید تا اطلاعات دقیقتر برای شما به نمایش درآید.
نسل بعدی اتصالات، HDMI 2.1 نامیده میشود و ویژگیهای جدیدی را برای تلویزیون اضافه خواهد کرد که از جمله آن میتوان به برخی از پیشرفتهایی اشاره کرد که در چگونگی پردازش HDR استفاده میشود. این نکته چیزی است که باید در خریدهای بعدی خود در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین فناوریها را در اختیار داشته باشید.
اکثر کارشناسان بر این عقیده اند که اگرچه تعداد پیکسلها با رزولوشن بالاتر برای دریافت تصاویر بهتر خوب هستند اما فناوری HDR شگفت انگیز خواهد بود. این فناوری یک پیشرفت مهم در کیفیت دریافت تصاویر است و میتواند طیف گستردهای از رنگها را برای بینندگان قابل رویت نماید.