Neo QLED (نئو کیو ال ای دی) یکی از جدیدترین فناوریهای نمایشگر برای تلویزیونها است. سامسونگ این فناوری را در سال 2021 برای کل تلویزیونهای 4K و 8K خود به کار گرفت و نوید بهبود کیفیت تصویر نسبت به نسل قبلی QLED ها را داد.
وقتی میخواهید یک تلویزیون جدید بخرید، با کلمات اختصاری و اصطلاحات گیج کننده زیادی روبرو میشوید که باعث سردرگمی شما میشوند. از این رو، کسب اطلاعات اولیه در مورد برخی از این اصطلاحات ضروری است و ما نیز در این مقاله قصد داریم فناوری Neo QLED سامسونگ را توضیح دهیم و آن را با گزینههای محبوبتری مانند QLED و OLED مقایسه کنیم. پس بدون هیچ مقدمه اضافهای از شما دعوت میکنیم در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
Neo QLED چیست؟
Neo QLED یک نسخه پیشرفتهتر از نمایشگرهای QLED فعلی محسوب میشود که بر اساس فناوری نقاط کوانتومی سامسونگ تولید شده است. بزرگترین تفاوت بین Neo QLED و QLED این است که دومی از نور پس زمینه LED سنتی استفاده میکند، در حالی که در Neo QLED شاهد نور پس زمینه حاصل از مینی LED ها هستیم. همانطور که مشخص است، مینی الایدیها بسیار کوچکتر از الایدیهای معمولی هستند، به این معنی که میتوانید تعداد بیشتری از آنها را در یک واحد از سطح قرار دهید و آنها را در گروههای نوری متعددی دستهبندی کنید.
با وجود LED ها و دستههای نوری بیشتر، کنترل نور در Neo QLED میتواند با ظرافت و دقت بالاتری انجام شود و در نتیجه نسبت کنتراست بهتری را در سراسر صفحه نمایش خواهیم دید. بنابراین، تقریباً هیچ خبری از هاله نورانی در اطراف یک جسم روشن در پس زمینه تاریک نخواهد بود؛ مشکلی که هنوز هم فناوری LCD با آن دست به گریبان است. البته، به غیر از تکنیک متفاوتی که برای ایجاد نور پس زمینه استفاده میشود، پنلهای Neo QLED در واقع همان LCD با فناوری نقطه کوانتومی هستند.
Neo QLED چه تفاوتی با OLED دارد؟
برای سالها، نمایشگرهای OLED و QLED مقایسه میشدند اما هیچ یک از آنها به وضوح برنده نبود. با ورود تلویزیونهای جدید Neo QLED، کار مقایسه بسیار سختتر هم شده است، این فناوری جدید خلأ بین LCD و OLED را بیش از پیش پر کرده و کیفیت خروجی آنها را به هم نزدیکتر کرده است.
بیایید با مزیت اصلی تلویزیونهای Neo QLED شروع کنیم. به لطف نور پس زمینه مینی LED، اکنون نسبت کنتراست بالاتری را در تلویزیونهای QLED سامسونگ در سالهای 2021 و 2022 شاهد هستیم. برای مثال، وقتی فیلمی را با نوارهای سیاه در بالا و پایین آن تماشا میکنید، رنگهای سیاه با کمترین هاله روشن در اطرافشان دیده میشوند و به رنگ سیاه واقعی بسیار نزدیک هستند.
از سوی دیگر، نمایشگرهای OLED به هیچ نور پس زمینهای متکی نیستند و تک تک پیکسلها به طور مستقل روشن و خاموش میشوند. بنابراین، از آنجایی که پیکسلهای نمایشگر OLED هیچ نوری را در حالت خاموش از خود ساطع نمیکنند، نسبت کنتراست این نمایشگرها بینهایت است و رنگ مشکی کاملاً واقعی است. این همان مزیت بزرگی است که تلویزیونهای OLED از آن بهرهمند بوده و از ابتدای ورود خود به بازار بر روی آن تأکید داشتهاند.
آیا Neo QLED بهتر از OLED است؟
اگر بخواهیم در یک کلمه به این سؤال پاسخ دهیم، باید بگوییم نه. اما پاسخ طولانیتر این است که بستگی به انتظار شما از تلویزیون دارد. تلویزیونهای جدید Neo QLED رنگهای مشکی بسیار بهتری نسبت به مدلهای قبلی QLED ارائه میکنند، اما هنوز به خوبی رنگهای مشکی واقعی نمایشگرهای OLED نیستند. با این حال، به لطف نور پسزمینه مینی LED، اکنون تفاوت بین این دو بسیار کمرنگتر از همیشه شده است.
البته، فراموش نکنید که تلویزیونهای OLED هم معایب خاص خود را دارند. برای مثال، نمایشگرهای Neo QLED و QLED در زمینه میزان روشنایی بیهمتا هستند و حداکثر روشنایی آن به 2000 نیت هم میرسد. در مقایسه، نمایشگرهای OLED معمولی تنها میتوانند تا 700 نیت روشنایی داشته باشند. بنابراین، اگر قصد دارید از تلویزیون خود در یک اتاق روشن استفاده کنید، Neo QLED انتخاب بسیار مناسبتری خواهد بود.
با این حال، شایان ذکر است که سامسونگ محدودیت روشنایی نمایشگرهای OLED را نیز در فناوری QD-OLED جدید خود تا حد زیادی برطرف کرده است. این پنلهای جدید میتوانند حداکثر روشنایی 1500 نیت داشته باشند که با QLED قابل مقایسه است، در حالی که همچنان رنگ مشکی واقعی نیز ارائه میشود.
از سوی دیگر تلویزیونهای OLED همواره در معرض سوختن پیکسلها قرار دارند و شرکتهای سازنده هنوز موفق به حل اساسی این مشکل نشدهاند. از زمانی که اولین نمایشگرهای OLED وارد بازار شدند، این مسئله یکی از نقاط منفی اصلی این فناوری محسوب شده و میشود. بنابراین، اگر از تلویزیون خود زیاد استفاده میکنید و برای سالها آن را نگه خواهید داشت، احتمالاً مدلهای OLED ارزش خرید زیادی برای شما نخواهند داشت و Neo QLED در دراز مدت میتواند دوام بهتری داشته باشد.
آیا تلویزیون های Neo QLED در بازار موجود هستند؟
در حال حاضر، سری 2022 از تلویزیونهای Neo QLED سامسونگ شامل پنج مدل 4K و چهار مدل 8K موجود هستند که قیمت آنها از 1199 دلار شروع میشود. سایز این تلویزیونها هم از 43 تا 85 اینچ متغیر است. البته، اگر مدلهای بزرگتر را میخواهید، باید هزینه بسیار زیادی صرف کنید. به عنوان مثال، تلویزیون 85 اینچی QN900B 8K با قیمت 8499 دلار به فروش میرسد که بسیار سرسامآور است.
تلویزیونهای Neo QLED رده بالا با وضوح 8K که قیمت بالایی دارند شامل مدلهای QN900B، QN800B وQN700B هستند. اما به یاد داشته باشید که در دسترس بودن این مدلها به منطقه زندگی شما نیز بستگی دارد. در ضمن، قیمت این تلویزیونها بسته به اندازه صفحه نمایشی که انتخاب میکنید، از 3000 دلار به بالا خواهد بود.
اما اگر به وضوح 4K اکتفا کنید، میتوانید مدلهای QN95B، QN94B، QN90B وQN85B را برای خرید در نظر بگیرید. قیمت این تلویزیونها از 1199 دلار شروع میشود و هر چه اندازه صفحه نمایش بزرگتر شود، قیمت هم متعاقباً بالاتر میرود.
آیا سامسونگ تنها سازنده تلویزیونهای Neo QLED است؟
Neo QLED عنوانی است که سامسونگ برای فناوری مبتنی بر مینیLED خود استفاده کرده است. بنابراین، اگر با این دید بخواهیم به قضیه نگاه کنیم، بله سامسونگ تنها برندی است که تلویزیونهای Neo QLED را تولید میکند. با این حال، اگر منظورتان فناوری مبتنی بر مینی LED با نامی دیگر باشد، محصولاتی مشابه از برندهای دیگر را نیز میتوانید پیدا کنید.
به عنوان مثال، ال جی از عبارت QNED برای معرفی فناوری مینی LED خود استفاده میکند و تلویزیونهای مبتنی بر این فناوری را در کنار مدلهای OLED رده بالای خود در بازار دارد. تلویزیونهای QNED ال جی هم مانند Neo QLED سامسونگ در انواع 4K و 8K عرضه میشوند. اگر به انواع 8K علاقهمند هستید، میتوانید مدلهای QNED99 و QNED95 را که قیمتی معادل 3000 دلار دارند، بررسی کنید. اما، اگر فکر میکنید 4K برایتان کافی خواهد بود، تقریباً با نصف این قیمت میتوانید به سراغ مدلهای QNED90 و QNED85 بروید.
علاوه بر این، برندهای دیگری مانند TCL و HiSense هم تلویزیونهای مینی LED تولید کردهاند. در واقع، TCL اولین برندی بود که در سال 2019 با چنین تلویزیونهایی را روانه بازار کرد. به عنوان مثال، میتوانید تلویزیون 4K مینی LED این کمپانی با شماره مدلC825K و فناوری مشابه با نقطه کوانتومی سامسونگ را در بازار پیدا کنید.
Neo QLED فناوری LCD را یک قدم به OLED نزدیکتر میکند
خالص نبودن رنگ سیاه در نمایشگرهای LCD یکی از مهمترین نقاط ضعف آنها محسوب میشود و فناوری نور پسزمینه مینی LED توانسته این مشکل را تا حدود زیادی برطرف کند؛ هر چند که هنوز هم در مقایسه با OLED عقبتر است. در واقع، سیستمی که از نور پس زمینه برای نمایش تصویر استفاده میکند بسیار سخت قادر خواهد بود خروجی مشابه با سیستمی را ارائه کند که در آن هر پیکسل به صورت مجزا خاموش و روشن میشود. با این حال، انتظار میرود تلویزیونهای میکرو LED که در آینده وارد بازار خواهند شد، توانایی رقابت با OLED ها را داشته باشند و حداقل تفاوت محسوس موجود را از بین ببرند.
در حال حاضر، اگر تلویزیونی با سطح روشنایی QLED و رنگهای سیاه OLED میخواهید، تلویزیونهای سری QD-OLED جدید سامسونگ میتوانند نظر شما را به خود جلب کنند. اما به یاد داشته باشید از آنجایی که این فناوری کاملاً جدید است، خرید آنها اصلاً به صرفه نیست و هزینه بسیار بالاتری باید بپردازید. در مورد نمایشگرهای میکرو LED هم انتظار نداشته باشید که به این زودیها آنها را در بازار ببینید.