فناوری شارژ گذرا یا شارژ و دشارژ همزمان (Pass Through charging) این روزها به طور فزایندهای در دنیای الکترونیک به کار گرفته میشود و میتوانید آن را در پاوربانکها و سایر دستگاههای جدید پیدا کنید. این فناوری به پاوربانکها جازه میدهد تا در حین شارژ شدن، دستگاههای دیگر مانند گوشی هوشمند را نیز شارژ کنند.
تا پیش از معرفی فناوری شارژ گذرا، پاوربانکها تنها به عنوان یک باتری بزرگ قابل شارژ کاربرد داشتند که باید ابتدا آنها را شارژ کنید و سپس به کمک انرژی ذخیره شده در داخلشان، دستگاههایی مانند گوشی یا تبلت را شارژ کنید. اما اکنون این امکان فراهم شده که گوشی خود را در حین شارژ شدن پاوربانک به آن وصل کرده و همزمان گوشی را نیز شارژ کنید.
با این توضیح کوتاه، در ادامه این مقاله قصد داریم تا به معرفی فناوری شارژ گذرا، اهمیت و مزایای آن و برخی موارد مرتبط دیگر بپردازیم. با دیجی رو همراه باشید.
شارژ گذار یا Pass-Through Charging به چه معناست؟
شارژ گذرا به وسیلهای مانند پاوربانک اجازه میدهد که با اتصال به برق شهری شارژ شود و همزمان با عبور دادن جریان برق از خود، دستگاه دیگری را نیز شارژ کند. در واقع، پاوربانک مجهز به فناوری شارژ گذرا را میتوان به چشم یک شارژر دیواری دید که یک مخزن نیز برای ذخیره انرژی در داخل خود دارد.
اما در همین ابتدای کار ممکن است از خود بپرسید چرا وقتی میتوانیم گوشی را مستقیماً به شارژر دیواری وصل کنیم، باید از شارژ عبوری استفاده کنیم؟ اولین و سادهترین جواب این است که وقتی شارژر خود را به برق وصل کردهاید تا شارژ شوید، دیگر نیازی به خارج کردن آن از پریز نخواهید داشت و میتوانید گوشی را به پاوربانک وصل کنید تا شارژ شود. بنابراین، به جای اولویت دادن یکی بر دیگری، میتوانید هر دو را به طور همزمان شارژ کنید.
اما یکی دیگر از مزایای شارژ گذرا، ثبات و پایداری انرژی است. همانطور که میدانید افزایش لحظهای جریان و نوسانات برق میتواند به دستگاههایی مانند گوشی هوشمند صدمه وارد کنید، اما این اتفاق در هنگام اتصال گوشی به پاوربانک رخ نمیدهد و به این ترتیب خیالتان از بابت نوسانات برق راحت خواهد بود. علاوه بر این، حتی اگر برق شهری قطع شود، چون پاوربانک انرژی الکتریکی را در داخل خود ذخیره کرده، همچنان به شارژ کردن گوشی شما ادامه خواهد داد. بنابراین، میتوانید از پاوربانک خود به عنوان یک شارژ استفاده کنید و هر زمان هم که برق قطع شد، انرژی ذخیره شده در داخل آن میتواند به کمکتان بیاید.
بیشتر بخوانید:
شارژ گذار چگونه کار میکند؟
در داخل پاوربانک، فناوری شارژ گذرا به یک سری مدارهای تنظیم کننده جریان متکی است. این مدارها با اولویتبندی و کنترل محل مصرف برق ورودی به باتری، کل فرآیند را کنترل میکنند.
به این ترتیب، پاوربانک گاهی اوقات ممکن است تمام جریان ورودی را از منبع انرژی که اغلب همان برق شهر است، به دستگاه خروجی منتقل کند. اما در مواقع دیگر که توان مصرفی دستگاه خارجی کمتر از میزان انرژی ورودی است، میتواند از انرژی باقیمانده برای شارژ کردن باتری داخلی خود استفاده کند. بنابراین، هر دو دستگاه به طور همزمان شارژ خواهند شد.
آیا شارژ گذرا معایبی هم دارد؟
فناوری شارژ گذرا بسیار سودمند است، اما همانند هر فناوری دیگری، جنبههای منفی نیز دارد. یکی از محدودیتهای مهم این است که انتظار نداشته باشید گوشی شما با سرعتی یکسان با اتصال مستقیم به پریز برق شارژ شود. در واقع، در این حالت، سرعت شارژ گوشی به حداکثر توان خروجی پاور بانک و تعداد دستگاههایی که به آن متصل شده، بستگی خواهد. حتی اگر از بهترین پاوربانکهای موجود در بازار نیز استفاده کنید، این محدودیت وجود خواهد داشت و پاوربانکها نمیتوانند توانی به اندازه شارژرهای سریع مدرن امروزی ارائه کنند.
ثانیاً، شارژ گذرا به اندازه اتصال مستقیم دستگاه به پریز برق، کارآمد و بخشی از انرژی را تلف میکند. دلیل عدم جذابیت شارژرهای بیسیم و سرعت پایینتر آنها نیز دقیقاً همین موضوع است. در ضمن، فناوری شارژ گذرا میتواند به طول عمر پاوربانک هم لطمه بزند و به همین دلیل است که در بسیاری از پاوربانکها از آن استفاده نمیشود. هنگام شارژ کردن گوشی توسط پاور بانک، طبیعتاً مقداری گرما تولید میشود و شارژ همزمان پاوربانک این گرما را بیشتر هم میکند.
بنابراین، درصد خاصی از انرژی از طریق گرما تلف میشود که البته اندازه این انرژی تلف شده به کیفیت و کارایی مدارهای تنظیم کننده توان نیز بستگی دارد. نیازی به گفتن هم نیست که گرما برای باتری اصلاً خوب نیست و به خصوص باتریهای لیتیومی در برابر گرما به شدت آسیبپذیر هستند. به این ترتیب، در کنار مزایایی که شارژ گذرا دارد، این گرمای تولید شده میتواند طول عمر پاوربانک را کوتاه کند.
پشتیبانی از شارژ گذرا
معمولاً شارژ گذرا بیشتر در پاوربانکها استفاده میشود و به دلیل مخاطرات امنیتی که در بالا اشاره کردیم، پیدا کردن آن در دستگاههای دیگر کمی دشوار است. با این حال، میتوان این فناوری را در ابزارهایی مانند هابهای USB و داکهای شارژ نیز یافت. در این ابزارها معمولاً یک درگاه اختصاصی USB-C Power Delivery میبینید که با آن میتوانید کابل شارژر لپ تاپ خود را وصل کرده و اقدام به شارژ کردن کنید.
دستگاه های USB خود را با شارژ گذرا شارژ کنید
فناوری شارژ گذرا به شما امکان میدهد با یک تیر دو نشان بزنید. این فناوری معمولاً در پاوربانکها، هابها و داکها در دسترس است. با این حال، میتواند برای پاوربانکها مشکلساز بوده و از طول عمر آنها بکاهد. بنابراین، هنگام خرید هاب USB با خیالی راحتتر میتوانید به دنبال پشتیبانی شارژ گذرا باشید، در حالی که در مورد پاوربانکها، شارژ گذرا یک مزیت اضافی محسوب میشود و وجود آن الزامی نیست.