سال گذشته در روز 6 سپتامبر، این هواوی بود که به جای اپل برای اولین بار ارتباط ماهوارهای را بر روی یک گوشی هوشمند رایج معرفی کرد. یک روز بعد و در روز 7 سپتامبر، غول کوپرتینویی نیز این فناوری جدید را با سری آیفون 14 معرفی کرد. ارتباط ماهوارهای به گوشی هوشمند اجازه میدهد تا به یک ماهواره مدار پایین متصل شده و پیامهای اضطراری را حتی زمانی که امکان دریافت سیگنال تلفن همراه وجود ندارد، ارسال کند.
ویژگی ارتباط ماهوارهای به عنوان نجات دهنده جان انسانها به زودی در گوشیهای بیشتری عرضه خواهد شد. گوگل آن را با اندروید 14 سازگار کرده و شایعاتی وجود دارد که اوپو، ویوو و شیائومی آن را از طریق کوالکام به دستگاههای خود خواهند آورد. واضح است که ارتباطات ماهوارهای در گوشیهای هوشمند میتواند اتفاق بزرگ بعدی در این صنعت باشد، بنابراین مهم است که بدانید این فناوری چیست و چگونه کار میکند. به همین منظور در این مقاله قصد داریم به تمام موارد مهم در خصوص ارتباط ماهوارهای در گوشیهای هوشمند پرداخته و شما را با این فناوری نوظهور بیشتر آشنا کنیم. با دیجی رو همراه باشید.
ارتباط ماهوارهای در گوشیهای هوشمند مدرن چیست؟
اگر سنتان از 30 رد شده باشد، حتماً آن تلفنهای ماهوارهای قدیمی را دیدهاید که آنتنهای بلندی از سرشان بیرون زده بود! برخلاف گوشیهای تلفن همراه معمولی که از دکلهای مخابراتی استفاده میکنند، تلفن ماهوارهای از طریق برقراری ارتباط رادیویی به وسیله ماهوارههایی که به دور زمین میچرخند، به گوشیهای دیگر یا شبکه مخابراتی متصل میشود. این ویژگی به تلفنهای ماهوارهای امکان میدهد حتی در دورافتادهترین مکانها نیز مفید بوده و کار کنند.
همراه داشتن تلفن ماهوارهای و قرار دادن آن در جیب برای اکثر ما مناسب نیست، بنابراین تولیدکنندگان این فناوری را در گوشیهای هوشمند مدرن و بدون هیچگونه آنتن بزرگی، به کار بستهاند. با این حال، فناوری فعلی فقط به شما امکان میدهد از طریق ماهواره پیامهای متنی ارسال کنید و قابلیت برقراری تماس تلفنی وجود ندارد. همچنین، الزامات سخت افزاری خاصی برای ادغام این ویژگی در گوشیهای هوشمند وجود دارد. همانطور که میشل رحمان اشاره میکند، این ویژگی به سخت افزار مودم در دستگاهی که استفاده میکنید بستگی دارد.
اگر نمیدانید این ویژگی چگونه میتواند به شما کمک کند، در اینجا یک مثال آورده شده است: تصور کنید که حس ماجراجویی شما گل کرده و برای سفر به یک مکان دورافتاده در جهان برنامهریزی کردهاید. به آنجا میرسید و خود را فراتر از دسترسی دکلهای مخابراتی میبینید. خدای ناکرده اتفاقی ناگوار و شرایطی اضطراری رخ میدهد و نمیتوانید به کسی اطلاع دهید. ارتباط ماهوارهای روی تلفن شما میتواند این مشکل را با ارائه یک اتصال، حتی زمانی که شبکه زمینی در دسترس نیست حل کند. قبلاً موارد متعددی شنیدهایم که فناوری اتصال ماهوارهای جان انسانها را نجات داده است و آخرین مورد هم خانوادهای بود که از این ویژگی برای فرار از آتشسوزیهای اخیر هاوایی استفاده کردند.
ارتباط ماهوارهای در گوشیهای هوشمند چگونه کار میکند؟
برای پشتیبانی از ارتباط ماهوارهای، تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند باید سخت افزار و نرم افزار را به شدت ادغام کنند. مدلهای آیفون 14 و 14 پرو اپل دارای قطعات سخت افزاری هستند که عمیقاً با نرم افزار ادغام شدهاند و به آنتنها اجازه میدهند مستقیماً به ماهواره متصل شوند.
اپل با Globalstar، یک شرکت ارتباطات ماهوارهای که مجموعهای متشکل از 48 ماهواره در مدار پایین را اداره میکند، همکاری کرده است. برای ارسال پیامهای اضطراری از طریق ماهواره، اپل یک الگوریتم فشردهسازی منحصر به فرد را ایجاد کرده که پیامهای متنی را تا یک سوم اندازه اصلی آنها کوچک میکند. پیام اضطراری توسط یکی از ماهوارههای گلوبالاستار در مدار پایین زمین که با سرعت تقریباً 16000 مایل در ساعت (بیش از 25000 کیلومتر در ساعت!) حرکت میکند، دریافت میشود. سپس ماهواره پیام را به ایستگاههای زمینی که در نقاط کلیدی سرتاسر جهان قرار دارند، ارسال میکند.
گوشیهای هوشمند هواوی میت 50 و میت 50 پرو به لطف شبکه جهانی ماهوارهای BeiDou چین میتوانند متنهای کوتاه ارسال کنند و از مسیریابی استفاده کنند. با این حال، توصیف هواوی از این سیستم نشان میدهد که گوشیهای سری میت 50 فقط میتوانند پیامک را از طریق ماهواره ارسال کنند نه اینکه آنها را دریافت کنند.
این امکان وجود دارد که گوشیهای هوشمند آینده این فناوری را به روشی متفاوت پیادهسازی کنند. آنها حتی ممکن است اتصال صوتی و انتقال داده را نیز به ارمغان بیاورند.
در آینده چه چیزی منتظر ماست؟
بسیاری از برندهای گوشی اندرویدی میتوانند اتصال ماهوارهای را در مدلهای پرچمدار آینده خود معرفی کنند. کوالکام در کنگره جهانی موبایل (MWC) اعلام کرد که سازندگان گوشی هوشمند از جمله شیائومی، اوپو، ویوو، موتورولا، ناتینگ و آنر آماده هستند تا قابلیتهای ارتباط ماهوارهای را به گوشیهای خود بیاورند. با این حال، هنوز جزئیات خاصی در مورد محصولات این شرکتها در دست نیست.
کوالکام از فناوری Snapdragon Satellite خود با مشارکت ارائه دهنده خدمات ماهوارهای Iridium در نمایشگاه CES در ژانویه امسال رونمایی کرد. این فناوری به گوشیهای هوشمند اندرویدی اجازه میدهد تا پیامهای متنی دو طرفه ارسال کنند و در مواقع اضطراری با استفاده از ماهواره به سایر برنامههای پیامرسان نیز دسترسی پیدا کنند؛ مشابه آنچه که در آیفونهای جدید اپل دیدهایم.
علاوه بر این، گزارشهای اخیر نشان میدهند که گوگل میخواهد اتصال ماهوارهای را به برنامه Messages یا همان پیامکها نیز بیاورد. به نظر میرسد غول جستجو در حال افزودن عناصر رابط کاربری (UI) مورد نیاز برای ارسال پیامهای اضطراری از طریق ماهواره در برنامه Messages خود است. البته، جای تعجبی هم نیست چرا که گوگل هم قبلاً اعلام کرده است که اندروید 14 از اتصال ماهوارهای پشتیبانی خواهد کرد.
شبکه مخابراتی T-Mobile همچنین شراکت خود را با SpaceX برای ارائه ارتباط ماهوارهای بر روی گوشیهای هوشمند از طریق ماهوارههای Starlink اعلام کرد. مدیاتک نیز در فوریه 2023 به این رقابت ملحق شد و دو تراشه پردازشی را به نمایش گذاشت که امکان برقراری ارتباط ماهوارهای دو طرفه را در گوشیهای هوشمند فراهم میکنند. علاوه بر همه اینها، شایعات مربوط به ارتباط ماهوارهای در پرچمدارهای آینده سامسونگ نیز از سال گذشته به گوش میرسند.
ارتباط ماهوارهای در گوشیها همان اتفاق بزرگ بعدی است
شکی وجود ندارد که ارتباطات ماهوارهای در گوشیهای هوشمند این پتانسیل را دارد که تأثیر قابل توجهی بر زندگی ما داشته باشد. ارتباط مستمر و گسترده میتواند همان چیزی باشد که شرایط بازی را تغییر داده و یکی از بزرگترین نقاط ضعف گوشیهای تلفن همراه را برطرف کند. این ویژگی به خصوص در موقعیتهای مخاطرهآمیز بسیار مفید بوده و میتواند نجاتبخش باشد. واضح است که این امر باعث میشود ارتباط ماهوارهای روی گوشیهای هوشمند نه تنها یک ویژگی تجملاتی، بلکه یک ابزار کاملاً ضروری باشد.