تفاوت ضد آب بودن گوشی با مقاوم بودن آن در مقابل آب در چیست؟ گوشی شما تا چه اندازه در مقابل آب مقاوم است؟ از اکثر گوشیهای با کیفیت این روزها با عنوان مقاوم در مقابل آب و یا حتی ضد آب یاد میشود. اما واقعا منظور از به کار بردن این اصطلاحات چیست؟ آیا میتوان گوشی را بدون اینکه نگران خراب شدن آن بود داخل استخر انداخت؟ یکی از رایجترین علتهایی که باعث خرابی گوشی میشود، نفوذ آب به داخل آن است. به همین علت باید بدانید که این قابلیتها چگونه از گوشی شما محافظت میکنند. با ما در ادامه این مقاله در دیجی رو همراه باشید تا شما را با مفهوم ضد آب و مقاوم در برابر آب بیشتر آشنا کنیم.
اصطلاح ضد آب در مقابل اصطلاح مقاوم در برابر آب
اگر بخواهیم ساده بگوییم، ضد آب بودن به معنای این است که تحت هیچ شرایطی آب نمیتواند به داخل یک دستگاه نفوذ پیدا کند. اما بیشتر کمپانیها از این اصطلاح به عنوان یک عبارت بازاریابی استفاده میکنند و هیچ دستگاهی واقعا ضد آب نیست. اگر گوشی شما میتواند چند دقیقه زیر باران بودن را تحمل کند به این معنی نیست که میتوانید آن را با خودتان در اعماق آب نیز ببرید. بعضی اوقات هم مهم نیست که چقدر نکات ایمنی را رعایت کنید باز هم در نهایت آب به داخل دستگاه شما ورود خواهد کرد.
به همین دلیل هم استفاده از اصطلاح مقاوم در برابر آب بهتر و البته درستتر است. این یعنی اگر گوشی هوشمند شما در برابر مایعات محافظ داشته باشد، آب باز هم در شرایط خاص میتواند به داخل آن ورود کند. اما حالا که میدانید گوشیها کاملاً و به معنای مطلق ضد آب نیستند، چطور باید بفهمید که در مقابل چه مقدار آب میتوانند مقاومت داشته باشند؟ در ادامه عمیقتر به بررسی این موضوع و توضیح استاندارد اصلی برای تشخیص میزان مقاومت در مقابل آب میپردازیم.
مقاومت ATM بیشتر برای پوشیدنیها به کار میرود
اصطلاح ATM کوتاه شده کلمه اتمسفر است. یک اتمسفر تقریباً مساوی است با فشاری که روی یک جسم در هنگام قرار گرفتن روی سطح مساوی با سطح دریا اعمال میشود. هر 10 متر که عمیقتر شویم، فشار به اندازه یک ATM بالا میرود.
ساعتهای هوشمند و دستبندهای تناسب اندام معمولا مقاومت خود را در برابر آب با ATM نشان میدهند. برای مثال اگر ساعت هوشمند شما دارای مقاومت 5 ATM در برابر آب باشد احتمالا استفاده از آن در استخرهای تفریحی بیخطر است و البته اگر زیر باران قرار بگیرد سالم خواهد ماند.
هیچ تست استانداردی برای تعیین ATM یک دستگاه پوشیدنی مثل ساعت هوشمند وجود ندارد اما برخی از ساعتها دارای استاندارد ISO:22810 هستند که توسط ساعتهای مچی سنتی نیز استفاده میشود. با وجود اینکه اصطلاح ATM مقاومت یک دستگاه پوشیدنی را در برابر آب مشخص میکند اما مسئله به همینجا ختم نمیشود.
تستهای ATM تحت فشار استاتیکی انجام میشوند و این بدان معناست که دستگاه را در حالت ثابت و در یک سطح فشار معین مورد آزمایش قرار میدهند. این روش با اکثر شرایط واقعی در دنیا کاملاً متفاوت است. برای مثال اگر دستبند تناسب اندام شما داخل سینک پر از آب بیفتد سالم باقی خواهد ماند اما ممکن است در طی شستشو با فشار آب زیاد و یا جت اسکی کردن شکسته و یا خراب شود. چراکه این شرایط فشار بیشتری از حد توان ساعت را به این گجت وارد میکند.
رتبههای IP بیشتر برای گوشیهای هوشمند به کار میروند
برخلاف گجتهای پوشیدنی، گوشیهای هوشمند تستهای استانداردی را برای میزان مقاومتی که نسبت به آب دارند پشت سر میگذرانند. این تستها توسط کمیسیون الکتروتکنیک بین المللی (IEC) تنظیم میشوند و از آن با عنوان کدهای حفاظت بینالمللی و یا حفاظت ورودی یاد میشود. به طور خلاصه به این کدها IP گفته میشود که در ادامه آن دو عدد قرار میگیرد.
برای مثال، آیفون 12 دارای رتبهبندی IP68 است. عدد اول به معنای میزان محافظت در مقابل گرد و غبار است و عدد 6 هم بیشترین مقداری است که این روزها به رتبهبندی دستگاهها تعلق میگیرد. عدد دوم یعنی 8 به میزان مقاومت گوشی آیفون 12 در مقابل آب اشاره دارد. در حال حاضر بالاترین میزان مقاومت در برابر آب 9 است؛ با این حال بیشتر گوشیهای هوشمند دارای سطح مقاومت 7 یا 8 هستند.
در ادامه لیستی از هر عددی که در قسمت مقاومت در برابر آب مشاهده خواهید کرد تهیه کردهایم:
- X: به این معناست که میزان مقاومت دستگاه مورد نظر در برابر آب آزمایش نشده است.
- 0: هیچ مقاومتی در برابر آب ندارد.
- 1: ریختن آب روی دستگاه مورد نظر مشکلی ایجاد نمیکند.
- 2: ریختن آب روی دستگاه مورد نظر حتی در حالت عمودی وقتی که گوشی در حالت 15 درجه هست نیز مشکلی ایجاد نمیکند.
- 3: اسپری کردن آب روی کارکرد گوشی حتی اگر در زاویه 60 درجه عمودی نیز قرار گرفته باشد مشکلی بوجود نمیآورد.
- 4: اسپری کردن آب در هر جهتی مشکلی روی دستگاه مورد نظر ایجاد نمیکند.
- 5: جت آب از یک نازل 0.25 اینچی هیچ اختلالی روی گوشی ایجاد نمیکند.
- 6: جت آبی قویتر از 0.5 اینچی اختلالی روی گوشی ایجاد نمیکند.
- 7: فرو رفتن دستگاه مورد نظر در عمق 1 متری به مدت 30 دقیقه مشکلی در کارکرد آن ایجاد نمیکند.
- 8: فرو رفتن گوشی در عمق بیش از یک متر آب برای بیش از 30 دقیقه مشکلی در کارکرد بوجود نمیآورد.
- 9: افشانه آب با دما و فشار بالا روی گوشی تاثیری ندارد.
از موارد ذکر شده در بالا، با مورد 9 در دستگاههای الکترونیکی روبهرو نخواهید شد چراکه اکثر گوشیهای امروزی دارای مقاومت 7 یا 8 بوده و این در حالیست که دستگاههای قدیمیتر دارای IP چهار، پنج و یا شش میباشند. توجه داشته باشید که برخی از دیوایسها دارای دو رتبه IP هستند اما این مورد بسیار کم پیش میآید چراکه گوشیها را برای همه موارد تست نمیکنند. اما به طور کلی میتوان گفت که هر وسیلهای که دارای رتبه 7 یا 8 باشد در برابر سایر حالتهای نفوذ آب نیز ایمن خواهد بود.
توجه داشته باشید که اگر رتبه دستگاهی در مقاومت در برابر آب 8 باشد، معناهای متفاوتی خواهد داشت. برای مثال ایفون 12 و آیفون 11 هر دو دارای رتبه IP68 هستند و با این حال با تکیه به توضیحات صفحه مقاومت در آب کمپانی اپل آیفون 12 میتواند تا عمق 6 متری تا 30 دقیقه دوام بیاورد این در حالیست که آیفون 11 تنها در عمق 2 متری تا 30 دقیقه دوام خواهد داشت.
به طور خلاصه میتوان گفت که رتبهبندی IPx7 و IPx8 به معنای این است که گوشی هوشمند شما میتواند در صورت افتادن در آب جان سالم به در ببرد! اما همانطور که در رتبهبندی ATM نیز ذکر شده است باید به خاطر داشته باشید که این آزمایشات همگی در شرایط عالی و آب ساکن انجام شدهاند. اینکه گوشی شما میتواند چند متری را در آب دوام بیاورد به این معنا نیست که باید با یک شلنگ آب و فشار بالا آن را اسپری کنید!
محدودیتهای مقاومت در برابر آب
تمامی دستگاههایی که ادعا میکنند “ضد آب” هستند در واقع از مفهومی به عنوان مقاوم در برابر آب صحبت میکنند؛ یعنی اگر گوشی شما تحت عنوان یک شرایط خاص در مجاورت آب قرار بگیرد، خراب نمیشود اما همانطور که گفتیم این شرایط محدودیتهایی هم دارد.
مقاومت دستگاه در برابر آب یک ویژگی همیشگی و دائمی نیست. یعنی با گذشت زمان، سایش و یا هرچیز دیگری گوشی شما مقاومتش را در برابر آب از دست خواهد داد چراکه پوشش یا همان مهر و موم گوشی به مرور زمان فرسوده شده و بروز هر گونه آسیب فیزیکی میتواند مقاومت گوشی هوشمند شما را در برابر عوامل بیرونی کاهش دهد.
به همین دلیل هم اکثر ضمانتها شامل آسیبهای ناشی از آب نمیشود. اگر چند ماه پس از اینکه گوشی هوشمندتان را خریدید در اثر افتادن در آب از کار بیوفتد، شرکت مربوطه به هیچ عنوان آن را تعویض نخواهد کرد.
اگر گوشی شما در آب بیوفتد، بسته به مدل و نوع دستگاهتان ممکن است نتوانید دکمههای آن را فشار دهید و در بعضی موارد همین موضوع مهر و موم دستگاه شما را از بین برده و باعث میشود تا آب به داخل آن نفوذ پیدا کند. اگر از محافظ گوشی ضد آب استفاده میکنید حتما از محکم بودن فلپها و سایر نقاط آن اطمینان حاصل کنید.
به خاطر داشته باشید که آزمایشات انجام شده که نشاندهنده مقاوم بودن دستگاه شما در مقابل آب، فقط در آب شیرین انجام شدهاند و قرار گرفتن گوشی در آب شور میتواند باعث بروز صدمات جبرانناپذیری به دستگاه شما بشود.
در آخر توجه داشته باشید که مقاومت IP لزوما به معنای مقاوم بودن در برابر سایر مواد مانند قهوه و یا آب گلآلود نیست. برای مثال اپل بعد از انتشار لاین آیفون XS و سریهای بعدی اعلام کرد که گوشی در برابر ریختن نوشیدنیهایی مانند نوشابه و آب میوه نیز مقاوم است. کافیست تا باقیمانده آن را با آب شیر شسته و سپس اقدام به پاک کردن آیفون خود کنید و آن را بگذارید تا خشک شود. توجه کنید که برای سایر دیوایسها باید توصیه سازنده آن را بررسی کنید.
مقاومت در برابر آب یک ویژگی محافظتی است نه یک سرگرمی!
یکی از مهمترین نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید این است که مقاومت در برابر آب به عنوان یک لایه محافظتی بیشتر در برابر آب برای دستگاه شما طراحی شده است و به هیچ عنوان نباید آن را مورد آزمایش قرار دهید. اگر اسمارت فون شما در برابر آب مقاوم است و به صورت تصادفی آن را در توالت انداختید، به احتمال زیاد نیازی به نگرانی نیست اما این بدان معنا نیست که از هر فرصتی استفاده کرده و گوشی را به داخل استخر ببرید.
اگر میخواهید میزان مقاوم بودن دیوایستان در برابر آب را بدانید باید سری به راهنمای آن بیاندازید و به شعارهای بازاریابی اصلا اکتفا نکنید. مقاومت در برابر آب یک ویژگی بینقص نیست و به شرایط مختلفی بستگی دارد. اگر گوشی شما در معرض آب قرار گرفت و نگران آسیب دیدن آن هستید باید اطلاعات خود را در زمینه مراقبت و نجات یک گوشی خیس بالا ببرید.