اگر در زمانهای قدیم یک توریست بودید، مطمئناً عجایب هفتگانه جهان باستان اولین مقاصد گردشگری شما بودند! از فانوس دریایی اسکندریه تا باغهای معلق بابل، همگی شاهکارهایی مهندسی بودند که هزاران سال پیش توسط یونانیان و مصریان ساخته شدند. از بین این سازههای اعجابانگیز تنها یک مورد دست نخورده باقی مانده که آن هم هرم بزرگ جیزه است. اما، ما در این مقاله از دیجی رو قصد داریم تا یک بازسازی کامپیوتری از تمامی عجایب هفتگانه ارائه کرده و شما را با آن چیزی که مردمان دوران باستان شاهدش بودند، آشنا کنیم. پس در ادامه حتماً با ما همراه باشید.
بقایا: معبد آرتمیس در افسس، ترکیه
این معبد که توسط نویسنده رومی پلینی بزرگ به عنوان “شگفت انگیزترین بنای یادبود شکوه یونان” توصیف شده است، مطمئناً یک شگفتی باستانی به شمار میرود. معبد آرتمیس که در قرن ششم قبل از میلاد، در ساحل غربی ترکیه امروزی ساخته شد، به نام الهه یونانی شکار و طبیعت نامگذاری شده است. به گفته پلینی، طول این معبد 425 فوت (129 متر) و عرض آن 225 فوت (68 متر) بوده که تقریباً دو برابر پارتنون در آتن است.
بازسازی: معبد آرتمیس در افسس، ترکیه
این معبد در طول عمر خود جنجالهای زیادی به پا کرد زیرا چندین بار مورد حمله قرار گرفت. در نهایت نیز در سال 356 قبل از میلاد، هروستراتوس، یک یونانی بدنام که فقط به دنبال شهرت بود، با آتش زدن تیرهای چوبی معبد، آن را به خاکستر تبدیل کرد! او معتقد بود با این کار نام خود را در تاریخ جاودانه خواهد کرد که اتفاقاً همین هم شد! معبد آرتمیس دوباره بازسازی شد، اما در سال 262 پس از میلاد در جریان حمله گوتها که یک قوم ژرمن شرقی بودند، دوباره ویران شد. امروزه تنها پایهها و یک ستون از این بنای عظیم باقی مانده است که البته، همچنان ارزش دیدن دارد.
بقایا: فانوس دریایی اسکندریه، مصر
فانوس دریایی اسکندریه یا فاروس اسکندریه، احتمالاً مشهورترین چراغ هشداردهنده در تمام دوران است. این فانوس دریایی در جزیره آهکی فاروس، رو به روی دو بندر اسکندریه (شرقی و غربی) قرار داشت. گفته میشود که ارتفاع این فانوس بیش از 360 فوت (110 متر) بوده و بین سالهای 300 تا 280 قبل از میلاد ساخته شده است.
بازسازی: فانوس دریایی اسکندریه، مصر
به احتمال زیاد پس از اهرام جیزه، دومین سازه بلند ساخته شده توسط انسان در جهان باستان این فانوس دریایی با قدمت حدود 1600 ساله بوده است. سه زلزله مهیب بین سالهای 956 و 1333 پس از میلاد به شدت به فانوس دریایی آسیب رساند. سپس در سال 1477 قلعه قایتبای بر روی خرابههای آن بنا شد. در سال 1994 باستان شناسان بقایایی را که بر این باورند بقایای فانوس دریایی است در کف دریای بندر شرقی کشف کردند.
بقایا: باغهای معلق بابل، عراق
احتمالاً مرموزترین شگفتی در لیست عجایب هفتگانه باستان، این باغهای افسانهای است که در نزدیکی کاخ سلطنتی در بابل، جنوب بغداد امروزی در عراق، قرار داشتهاند. گفته میشود این باغها توسط امپراتور نبوکدنصر دوم و در زمان سلطنت او بین سالهای 605 تا 561 قبل از میلاد برای همسرش آمیتیس ساخته شده است. ظاهراً او دلتنگ مناظر سرزمین مادری خود در ایران بوده و از همین رو نبوکدنصر تصمیم گرفته تا با ساختن باغهای معلق این دلتنگی را از بین ببرد. با این حال، از آنجایی که دست نوشتههای آن زمان هیچ اشارهای به این باغها نمیکنند، برخی بر این باورند که چنین سازهای فقط یک افسانه بوده است.
بازسازی: باغهای معلق بابل، عراق
درست است که هیچ دست نوشتهای از دوران باغهای معلق بابل وجود ندارد، اما بعدها، نویسندگان کلاسیک باغهای معلق را به صورت ساخته شده با سنگ توصیف کردهاند (مصالحی نادر برای آن منطقه) که شبیه یک کوه چند طبقه به نظر میرسیده است. گیاهان و درختان عجیب و غریب از روی دیوارها آویزان بودند و از این رو “معلق” نامیده شده است. در ضمن، گفته شده که برای زنده نگه داشتن گیاهان در بیابان، احتمالاً آب از طریق یک سیستم اولیه آبیاری از یک چاه یا رودخانه فرات که در نزدیکی آن قرار داشته، تأمین شده است.
بقایا: هرم بزرگ جیزه، مصر
قدیمیترین و تنها مورد از عجایب هفتگانه جهان باستان که همچنان به طور قابل توجهی سالم باقی مانده، هرم بزرگ است که به هرم خوفو نیز معروف است. این هرم یکی از سه هرم به نامهای خوفو، خفرع و منکوره است که در کرانه غربی رود نیل در نزدیکی جیزه در شمال مصر ساخته شدهاند. این هرم که ساخت آن حدود 2570 سال قبل از میلاد مسیح به پایان رسیده، به عنوان مقبرهای برای فرعون خوفو از سلسله چهارم مصر ساخته شده است و احتمالاً حدود 20 هزار کارگر در طی 20 سال زمان آن را ساختهاند.
بازسازی: هرم بزرگ جیزه، مصر
تقریباً 2.3 میلیون بلوک سنگ آهک، که هر کدام به احتمال زیاد بین 2.5 تا 15 تن وزن داشتند، بریده، حمل و تراشیده شدند تا سازهای به وجود آورند که تخمین زده میشود 5.7 میلیون تن وزن دارد! این هرم در طول سالها قربانی فرسایش شده و از ارتفاع اولیه 481 فوتی (147 متری) به 451 فوت (138 متر) کاهش یافته است. همانطور که در تصویر بازسازی شده میبینید، هرم بزرگ جیزه زمانی به طور کامل با سنگهای سفید صیقلی پوشیده شده بود که نمایی صاف و براق به آن میداد. جالب است بدانید که برخی از این سنگهای نما یا پوششی امروزه کشف شده و به نمایش گذاشته شدهاند (از جمله یکی از آنها که در موزه ملی اسکاتلند است).
بقایا: آرامگاه هالیکارناسوس، ترکیه
این آرامگاه باشکوه بین سالهای 353 و 350 قبل از میلاد برای یادبود ماوسولوس، فرماندار کایر در جنوب غرب آسیای صغیر، که اکنون با نام بودروم در کشور ترکیه شناخته میشود، ساخته شد. این سازه که توسط خود ماوسولوس طراحی شده بود، چنان چشمگیر بوده که امروزه کلمه آرامگاه در زبان انگلیسی (Mausoleum) از نام ماوسولوس (Mausolus) منشاء گرفته است.
بازسازی: آرامگاه هالیکارناسوس، ترکیه
به گفته پلینی بزرگ، نویسنده رومی، این بنا با استفاده از سنگ مرمر سفید و طلای مجلل از آتن و سنگ مرمر قرمز از ترکیه، بر روی سکویی مستطیل شکل ساخته شده بود. یک ردیف 36 ستونی چشمگیر به سقف هرمی شکل با 24 پله منتهی میشد، جایی که مجسمه مرمری عظیمی از ماوسولوس سوار بر ارابهای که به شکل هرکول، قهرمان یونانی درآمده بود، قرار داشت. این آرامگاه در اثر زلزلههایی که بین قرنهای 11 تا 15 پس از میلاد روی دادند، تخریب شد و سنگهای باقیمانده آن نیز برای احداث ساختمانهای دیگر استفاده شدند.
بقایا: مجسمه زئوس در المپیا، یونان
مجسمه 39 فوتی (12 متری) با روکش طلا و عاج در حدود سال 436 قبل از میلاد توسط مجسمهساز یونانی فیدیاس ساخته شد و در معبد زئوس در المپیا در غرب یونان قرار داده شد. این مجسمه تأثیر زیادی بر هنر روم و یونان داشت و الهامبخش اغلب آثار هنری و صنایع دستی آن زمان، از سفال تا سکه، بود.
بازسازی: مجسمه زئوس در المپیا، یونان
این اثر هنری زئوس را نشسته بر روی تخت چوبی سدر که با طلا، عاج، آبنوس و سنگهای قیمتی تزئین شده بود، نشان میداد. در دست چپ او یک عصا با عقابی در بالای آن بود، در حالی که در دست راستش مجسمهای از نیکه (الهه یونانی پیروزی) قرار داشت. این معبد برای هزار سال دنیای باستان را شگفت زده کرد و به مکانی دیدنی برای هر کسی که در بازیهای المپیک باستان شرکت میکرد تبدیل شده بود. هیچ کس دقیقاً نمیداند عمر این مجسمه چگونه به پایان رسیده است. معبد زئوس در سال 426 میلادی ویران شد و ممکن است مجسمه در آن زمان یا 50 سال بعد که به واسطه یک آتشسوزی بزرگ، به قسطنطنیه (استانبول امروزی) منتقل شد، ناپدید شده باشد.
بقایا: تندیس غول پیکر رودس، یونان
این مجسمه عظیم بیدلیل به نام تندیس غول پیکر رودس نامیده نمیشود و عظمت آن در زمان خود میتوانست هر بینندهای را مبهوت کند. ساخت این مجسمه برنزی از هلیوس (خدای خورشید یونان) 12 سال طول کشید و بین سالهای 294 تا 282 قبل از میلاد در بندر رودس با ارتفاع 105 فوتی (32 متری) قرار گرفت. این مجسمه توسط هنرمندی با نام «چارز اهل لیندوس» برای گرامیداشت محاصره ناموفق رودس توسط پادشاه وقت قبرس در سال 305 قبل از میلاد ساخته شد.
بازسازی: تندیس غول پیکر رودس، یونان
این مجسمه تنها نیم قرن بعد، یعنی در حدود سال 225 یا 226 قبل از میلاد در اثر زلزله ویران شد و 800 سال بعد را در وضعیتی نامناسب رها شده بود. در قرن هفتم پس از میلاد، پس از فتح جزیره توسط نیروهای عرب، مجسمه ذوب و به عنوان ضایعات فلزی فروخته شد! میزان فلز به کار رفته در تندیس غول پیکر رودس به قدری زیاد بوده که گفته میشود که در آن زمان حدود 900 شتر برای حمل تمام فلزات بازیافتی آن مورد نیاز بود!
عجایب هفتگانه جهان باستان شاهکارهایی از مهندسی و معماری بودند که مردم را برای هزاران سال به حیرت واداشتهاند. اگر چه امروزه فقط یکی از آنها باقی مانده، اما بازسازیهای مجازی به ما امکان میدهد عظمت و زیبایی آنها را تاحدود زیادی درک کنیم.