این روزها قابلیتهای دوربین یکی از فاکتورهای اصلی کاربران هنگام خرید گوشی جدید است. امسال غولهای فناوری تلاش کردند که نه تنها بهترین گوشیهای پرچمدار را عرضه کنند بلکه در زمینهی عکاسی نیز با ثبت عکسهایی فوقالعاده، تحسین همگان را برانگیزند. با نگاهی به گوشیهایی که عنوان بهترین دوربین سال را از آن خود کردند از جمله گوگل پیکسل 4، هواوی میت 30 پرو و اپل آیفون 11، به راحتی میتوان دریافت برای گرفتن عکسهای عالی به چند تکنیک و قابلیت مهم نیاز است.
در سال 2020 این روند در بخش دوربین و عکاسی با موبایل ادامه خواهد یافت و پیشرفتهای مربوط به سخت افزار سنسور با وضوح بالا، قابلیت بزرگنمایی اپتیکال و عکاسی محاسباتی شتاب بیشتری به خود میگیرد. در واقع، ترکیب سختافزارها و نرمافزارهای ردهبالا و عالی است که بهترین گوشیهای هوشمند سال 2020 را از بین طیف زیادی از دوربینهای موبایلی با کیفیت متمایز میسازد. اما از گوشیهای هوشمند سال 2020 چه انتظاری داریم؟ با دیجی رو همراه باشید.
1. دوربینهایی با رزولوشن بالاتر
یکی از ترندهای امسال در عکاسی با موبایل، افزایش استفاده از لنزهایی با رزولوشن بالا بود. شاید در سال 2018 یک گوشی مثل هواوی پی 20 پرو با لنز 40 مگاپیکسلی از بقیه متمایز میشد اما در سال 2019 حتی لنزهای 48 و 64 مگاپیکسلی هم کاملا معمولی هستند! ما حتی امسال، شاهد معرفی اولین گوشی هوشمند 108 مگاپیکسلی (شیائومی می نوت 10) با قیمتی مقرونبهصرفه بودیم. فناوریهایی که این قابلیت را امکانپذیر کرده، تکنولوژی ترکیب کردن پیکسل به نام کواد بایر یا کواد CFA هستند.
با ادامه این روند ممکن است لنزهایی با وضوح تصویر 108 مگاپیکسل در سال 2020 معمولی یا حتی متوسط به حساب بیاید. اگر شایعات صحیح باشند سامسونگ گلکسی اس 11 قرار است با یک سنسور 108 مگاپیکسلی ساخت خود این شرکت با فناوری ترکیب پیکسل 9 به 1 روانه بازار شود. سامسونگ همچنین روی سنسور دوربین 144 مگاپیکسلی با اندازه پیکسل 0.7um کار میکند. علاوه بر این، کوالکام ادعا میکند که پردازنده اسنپدراگون 865 آن از سنسورهای حداکثر 200 مگاپیکسل پشتیبانی میکند و در ادامه اشاره کرده که سخت افزار سنسور برای تحقق این امر در دست کار است. بد نیست بدانید سامسونگ قصد دارد از یک فرآیند 14 نانومتری برای ساخت سنسورهای 144 مگاپیکسلی استفاده کند.
هرچند رزولوشن یا وضوح تصویر بالا فقط بخش بسیار کوچکی از ویژگیهای یک دوربین خوب را تشکیل میدهد اما این ارقام بزرگ مگاپیکسلی تاثیر مثبتی بر کیفیت تصاویر گوشیهای هوشمند دارند. حتی اگر تعداد پیکسلهای دوربینها کم باشد اندازه این سنسورهای دوربین کم کم افزایش پیدا میکنند. بد نیست بدانید که سنسورهای بزرگتر نور بیشتری را جذب میکنند و در نتیجه هنگام عکسبرداری در حالتهای ترکیب پیکسل یا وضوح پایین جزئیات بیشتر را ثبت کرده و تصاویر با کیفیتتری در شرایط نور کم به شما تحویل میدهند.
در واقع با ترکیب پیکسل 4 × 4 و 8 × 8 این سنسورهای با وضوح بالا می توانند تصاویر خوبی در شراط نور کم ثبت کنند به شرطی که اندازه کلی سنسور هم به نسبت افزایش یابد. درنهایت، حتماً ابتدا نمونههای موجود در دنیای واقعی را بررسی کرده و فریب ارقام بالا یا پایین رزولوشن را نخورید.
2. فوکوس خودکار دقیقتر و سریعتر
وقتی صحبت از گرفتن بهترین عکسهای متحرک، ضبط بهترین ویدئوها و اطمینان از تصاویر منظرهای شفاف و واضح به میان میآید سیستم فوکوس خودکار نقش بسیار مهمی ایفا میکند. گوشیهای هوشمند رده بالای سال 2020 به استفاده از فناوری سنسور 2×2 OCL سونی روی میآورند که از آن به عنوان فناوری فوکوس خودکار تمام پیکسل نیز یاد میشود. این فناوری در حال حاضر در اوپو فایند ایکس 2 به کار رفته است. هنگام استفاده از سنسورهای دارای وضوح تصویر بالا فناوری سنسور 2×2 OCL سونی بسیار بسیار مفید خواهد بود. به این ترتیب، طراحی پیکسلی 2 × 2 برای سطح بالایی از حساسیت به نور و ضبط همزمان چند ویدئوی HDR مناسب است
در حال حاضر، گوشیهای هوشمند رده بالا از فناوری PDAF استفاده می کنند که از چندین دیود فوکوس واقع در اطراف سنسور استفاده می کند. با استفاده از فناوری 2×2 OCL، همه پیکسلهای موجود در سنسور برای تشخیص دقت فوکوس استفاده میشود و در نتیجه، تشخیص افقی فوکوس خودکار را بهبود میبخشد. این امر تشخیص سریعتر و دقیقتر از گذشته سیستم فوکوس خودکار را ممکن میسازد و در عین حال میتوانید حتی در شرایط نور کم عکسهای عالی بگیرید. در واقع، این فناوری چیزی است که باید در دوربین گوشی هوشمند بعدی خود به دنبال آن باشید.
3. ضبط ویدیوهای سوپراسلوموشن و ویدئوهای 8k
ضبط ویدئوی 4k و ویدئوهای اسلوموشن 960 فریم در ثانیه مفاهیم جدیدی در گوشیهای هوشمند نیستند اما روز به روز بیشتر محبوب میشوند. تراشه اسنپدراگون 865 کوالکوم که بیشتر گوشیهای هوشمند پرچمدار 2020 به آن مجهز خواهند بود از یک پردازشگر سیگنال تصویر (ISP) بسیار قدرتمند بهره میبرد که از پهنای باند بالا پشتیبانی میکند. در واقع، پشتیبانی اولیه از ضبط ویدئوهای 8k میتواند به تولید محتوایی کمک کند که این چرخه را به یک مد رایج در گوشیها تبدیل کند.
حتی اگر ضبط ویدئوی 8K با سرعت 30 فریم در ثانیه نیز رایج نشود گوشیهای نسل بعدی میتوانند از ویدئوی اسلوموشن با سرعت 4 برابر و ضبط ویدیوی 4K با سرعت 120 فریم در ثانیه پشتیبانی کنند. علاوه بر این، اسنپدراگون 865 از ویدیوی 720 پیکسلی سوپر اسلوموشن با سرعت 960 فریم در ثانیه پشتیبانی می کند. همه اینها به لطف پردازشگر سیگنال تصویری ISP است که بسیار خنک تر از دستگاه های قبلی است ، به این معنی که شما می توانید ویدئوهای اسلوموشن با رزولوشن بالا و بدون محدودیت زمانی ف ضبط کنید. مطمئناً سرعت 960 فریم در ثانیه آنقد کند است که برای فیلمبرداران مفید و کاربردی باشد. این نوع قابلیتها طیف وسیعی از گزینههای فیلمبرداری موجود در گوشی های 2020 را نشان میدهد. این انعطافپذیری در ضبط ویدئو به تولیدکنندگان محتوا ابزارهای جیبی عالی برای خلاقیت بیشتر در ضبط فیلم میدهد.
4. عکاسی با هوش مصنوعی هوشمندتر میشود
دوربینهای هوش مصنوعی یا عکاسی محاسباتی یکی از مشخصههای اصلی بازار گوشیهای هوشمند است. از گوشیهای پرچمدار هواوی و گوگل گرفته تا گوشی های مقرون به صرفه شیائومی و اوپو، تقریباً همهی برندهای گوشی هوشمند قول دادهاند از هوش مصنوعی برای افزایش کیفیت تصاویر دوربین کمک بگیرند.
در حالی که بسیاری از الگوریتمهای تقویت رنگ صحنه اولیه سطحی بود اما تکنیکهای عکاسی محاسباتی به یکی از ویژگیهای اصلی دوربین تبدیل شد. در واقع، منتظر هستیم که در سال آینده تعداد بیشتری از گوشیها از این ویژگی بهره ببرند زیرا سختافزارهای AI و ISP قویتر میشوند.
گوگل پیکسل 4 یک نمونه خوب از گوشیهایی است که از عکاسی محاسباتی استفاده میکند. اگرچه حالت عکاسی به روش Astro این گوشی جالب و جدید است اما در آینده شاهده نمونهای از عکاسی محاسباتی به نام تقسیمبندی معنایی خواهیم بود. گوگل از آن برای بیرون کشیدن تصویر آسمان در یک صحنه از شب استفاده میکند و سپس از چند نوع پردازش نوردهی مختلف استفاده میکند تا عکس ستارهها را بدون اضافه کردن بقیه تصویر بیرون بکشد. با این حال، از تقسیمبندی معنایی میتوان برای جدا کردن قسمتهایی از صحنه مانند پوست، لباس و موارد دیگر استفاده کرد و پردازشهای مختلفی روی هر یک اعمال نمود. بهبود کیفیت رنگ در عکسها، شفاف کردن تصویر، نوردهی و فیلترها از جمله اتفاقاتی است که در آینده نزدیک رخ میدهد تا یک تصویر به بهترین شکل ممکن ثبت شود.
از الگوریتمهای لغو صدای مبتنی بر یادگیری ماشینی برای بهبود کیفیت تصاویر در نور کم استفاده میشوند بدون آنکه جزئیات زیادی حذف شود. به همین ترتیب، قابلیتهای بزرگنمایی با وضوح تصویر بالای مبتنی بر بازسازی جزئیات شبکه عصبی، قابلیت بزرگنمایی دیجیتال 2 برابر و بالاتر را ممکن میسازد. نمونههای اولیه عکاسی محاسباتی مانند HDR چند فریم، حالتهای شب و نرمافزار بوکه برای عکسهای پرتره در گوشیهای هوشمند مدرن و حتی در برخی گوشیهای مقرون به صرفهتر نیز به چیزی معمول تبدیل شدهاند. این ویژگیها شاید چند سال پیش عاملی برای تمایز گوشیها از یکدیگر بود اما در آینده دربارهی ایدههایی مانند تقسیمبندی معنایی، تشخیص اشیاء و عکسبرداری مبتنی بر یادگیری ماشینی صحبت خواهیم کرد.
5. بزرگنمایی بهتر
در سال 2019، برخی از گوشیهای هوشمند دو لنز بزرگنمایی اپتیکال را در گوشی خود تعبیه کردند. شیائومی می نوت 10، این ایده را با دو لنز تله فوتو برای بزرگنمایی نزدیک و دوربرد آغاز کرد. ویوو هم ایکس 30 پرو فایو جی را با قابلیت زوم 2 برابر و 5 برابری عرضه نمود. ایده بسیار ساده است. لنزهای اضافی با سطوح بزرگنمایی مختلف شکاف کیفیت بین دوربین اصلی و لنزهای تلهفوتوی دوربرد را پر میکنند. یک لنز اپتیکال اضافی که قابلیت بزرگنمایی 2 برابر یا 3 برابر داشته باشد از اتکا به کیفیت نامشخص بزرگنماییهای دیجیتال و ترکیبی هنگام تغییر بین حداقل و حداکثر بزرگنمایی جلوگیری میکند. این ایده اگرچه خوب است اما بر قیمت گوشی زیادی میگذارد. به همین خاطر و با افزایش تعداد لنزهای اصلی با رزولوشن بالا و بهبود الگوریتمهای بزرگنمایی با وضوح تصویر فوقالعاده، گوشیهای هوشمند رده بالا که قابلیت پردازش پیشرفته دارند ممکن است روی نرم افزارهای بزرگنمایی با کیفیت بالا تمرکز کنند. با این حال، در دستگاههایی مجهز به پردازندههای رده پایینتر، یک لنز تلهفوتوی اضافی راهی مقرونبهصرفه برای افزایش کیفیت بزرگنمایی دوربین است.
دوربینهای عالی، عاملی برای فروش بیشتر گوشیهای هوشمند
محدودیتهای اندازه فرم فاکتور گوشیهای هوشمند به نواوری های مهم در قابلیت های دوربین موبایل منجر میشود. هر دو بخش سختافزاری و نرمافزاری قرار است در سال 2020 بار دیگر بهبود یابند و سنسورهای با وضوح بالا و الگوریتم های مبتنی بر یادگیری ماشین بیشترین نقش را بازی میکنند. بهبود لنزها، الگوریتمهای پساپردازش و برنامههای چهرهپردازی نقش مهمی در بهبود تجربه عکاسی دارند.
استفاده از دوربین سهگانه و چهارگانه که ترندهای سال 2018 و 2019 بودند به زودی از مد میافتد. انعطافپذیری در عکسبرداری یک عامل مهم در فروش بیشتر گوشی هوشمند به حساب میآید؛ بنابراین لنزهای بزرگنمایی اپتیکال 5 برابری و لنزهای فوق عریض هنوز در سال 2020 نقش مهمی ایفا میکنند. با این حال، به نظر میرسد که سیستم فوکوس خودکار بار دیگر با وعدههایی مثل ثبت جزئیات دقیقتر و بهبود کیفیت تصاویر در شرایط نور کم و عکسبرداری با هوش مصنوعی بار دیگر به دنیای دوربینهای اصلی موبایل باز گردد و خودی نشان دهد.