ارتقاء کارت گرافیک میتواند تصمیم بزرگی برای دارندگان رایانههای دسکتاپ باشد. با توجه به اینکه کارتهای گرافیک جدید هر 18 تا 24 ماه یکبار روانه بازار میشوند و قیمتها نیز به ندرت ثابت میمانند، ممکن است به راحتی درگیر جو ایجاد شده توسط بازاریابیها شده و احساس کنید از دیگران عقب ماندهاید.
اما نکته اینجاست که بهترین زمان برای ارتقاء کارت گرافیک شما لزوماً زمانی نیست که شرکتهای انویدیا یا AMD آخرین مدلهای پرچمدار خود را عرضه میکنند! اگر میخواهید در این مورد بیشتر بدانید در ادامه این مقاله از دیجی رو حتماً با ما همراه باشید.
چه زمانی باید کارت گرافیک خود را ارتقاء دهید؟
پاسخ ساده به سؤال بالا این است که شما باید زمانی کارت گرافیک خود را ارتقاء دهید که عملکرد آن دیگر مطابق انتظار شما نباشد. توجه کنید که گفتیم “انتظار شما” و نه نظر یک متخصص تکنولوژی یا جدولهای بنچمارک. نیازهای شما مهمترین مسئله است.
آیا بازیهایی که دوست دارید بازی کنید با نرخ فریمی که برایتان راحت و مناسب نیست اجرا میشوند؟ این نشانهای واضح است که شاید زمان ارتقاء فرا رسیده باشد. پیش از تصمیمگیری نهایی، یک آزمایش ساده انجام دهید: تمام شمارشگرهای FPS (نرخ فریم) را در بازیها خاموش کنید و اجرای بنچمارکها را هم متوقف کنید. با این کار، تصمیم شما بر اساس عملکرد واقعی خواهد بود و نه معیارهای تصادفی. بنابراین، اگر در این حالت نیز بازیها به نظرتان درست و با سرعت مناسب اجرا نشدند، احتمالاً تصمیمتان برای ارتقاء کارت گرافیک درست بوده است.
یکی دیگر از نشانههای معمول که میتواند نشان دهد به ارتقاء کارت گرافیک نیاز دارید، این است که اگر کارت گرافیک شما به گلوگاه کارهای شما تبدیل شده است، مانند ویرایش ویدیو، رندرینگ سهبعدی، استریم کردن، بازی و غیره، بهتر است آن را با یک مدل قویتر تعویض کنید (گلوگاه شدن کارت گرافیک یعنی کارت گرافیک نتواند به اندازه کافی سریع عمل کند تا با سایر قطعات سیستم مانند پردازنده هماهنگ باشد و در نتیجه باعث کاهش عملکرد کلی سیستم شود). مشکلاتی مانند گرم شدن بیش از حد و افت فریم نیز از مشکلات رایج کارتهای گرافیک هستند که اگر به طور مداوم رخ دهند، ممکن است نشان دهنده این موضوع باشند که زمان ارتقاء فرا رسیده است.
اگر هیچ یک از این مسائل که اشاره کردیم رخ نمیدهد، نباید فقط به این دلیل که یک کارت گرافیک جدید و جذاب وارد بازار شده است، خود را تحت فشار قرار دهید که حتماً باید ارتقاء انجام دهید.
البته، این نکته برای کسانی که عاشق سخت افزار هستند و همیشه باید جدیدترینها را داشته باشند، صدق نمیکند. اگر از آن دسته افرادی هستید که از تجربه فناوریهای جدید هیجانزده میشوید، چرخه ارتقاء برای شما ممکن است بسیار متفاوت باشد. مطمئناً جذابیتهایی در خرید کارت گرافیک پیشرفته در روز عرضه وجود دارد و عاشقان فناوری نمیخواهند هیچ تجربه جدیدی را از دست بدهند.
با این حال، شایان ذکر است که این رویکرد چالشهای خاص خود، از جمله افزایش سرسامآور هزینهها را دارد. بنابراین، برای بسیاری از ما یک رویکرد ارتقاء معقول و منطقی میتواند عملکرد و ارزش خرید بهتری را به همراه داشته باشد.
بهترین زمان برای ارتقاء کارت گرافیک چیست؟
اکنون که به این نتیجه رسیدهاید که زمان ارتقاء فرا رسیده، سؤال این است که بهترین زمان برای انجام این کار کی است؟ پیشنهاد ما این است که پس از عرضه یک کارت گرافیک جدید حداقل حدود 2 تا 3 ماه صبر کرده و سپس اقدام به خرید کنید. چرا که تا آن زمان، شور و هیجان اولیه کاهش یافته و میتوانید کارتهای گرافیک جدید را بدون درگیر شدن با هشدارها یا دغدغههای مربوط به بهروزرسانیها پیدا کنید. قیمتها نیز به تثبیت میرسند و در اغلب مواقع، قیمت روز عرضه پس از چند ماه کاهش مییابد.
علاوه بر این، در این مرحله، ارزیابیها و نقدهای بیشتری از عملکرد واقعی کارت گرافیک در بازیها و برنامههای مختلف موجود است و شما ایده بهتری از عملکرد واقعی آن در بازیها و برنامههای مختلف خواهید داشت. مشکلات اولیه درایورها و باگها نیز معمولاً تا این زمان برطرف شدهاند. بازه زمانی 2 تا 3 ماهه به شما امکان میدهد تا از مزایای فناوری جدید بهرهمند شوید بدون اینکه به عنوان یک تست کننده اولیه برای مشکلات احتمالی روز عرضه عمل کنید.
یکی دیگر از عواملی که میتوانید در نظر بگیرید، ارزش فروش کارت گرافیک فعلی شما است. اگر به دلیل محدودیتهای کارت گرافیک فعلیتان به فکر ارتقاء هستید، ارزش دارد که بازار کارتهای دست دوم را هم بررسی کرده و زیر نظر داشته باشید. قیمت کارتهای گرافیک میتواند بسیار متغیر باشد و ممکن است مواقعی وجود داشته باشد که بتوانید کارت فعلی خود را با قیمتی بفروشید که به طور قابل توجهی هزینه ارتقاء شما را کاهش دهد.
چه زمانی نباید کارت گرافیک خود را ارتقاء دهید؟
در حالی که زمانهای مناسبی برای ارتقاء وجود دارد و در بالا به برخی از آنها اشاره کردیم، موقعیتهایی نیز وجود دارند که در آنها بهتر است دست نگه داشته و منتظر بمانید:
کارت گرافیک فعلی شما نیازهایتان را برآورده میکند
اگر از عملکرد سیستم خود در برنامهها و بازیهایی که بیشتر از آنها استفاده میکنید راضی هستید، نیازی به عجله برای ارتقاء ندارید. حتی اگر کارت گرافیک جدیدتر و بهتری در بازار باشد، در صورتی که عملکرد فعلی کارت گرافیک شما را راضی میکند، ارتقاء لازم نیست.
در زمان کمبود یا افزایش قیمت کارتهای گرافیک
همانطور که قبلاً گفته شد، قیمت کارتهای گرافیک میتواند به دلایل مختلف بسیار متغیر باشد. اگر قیمتها بیش از حد معمول افزایش یافتهاند، ممکن است بهتر باشد منتظر بمانید تا بازار تثبیت شود، مگر اینکه به صورت اضطراری نیاز به ارتقاء داشته باشید.
درست قبل از عرضه نسل جدید کارتهای گرافیک
اگر میدانید که نسل جدیدی از کارتهای گرافیک به زودی عرضه خواهد شد (معمولاً هر چند سال یکبار)، بهتر است برای خرید کردن عجله نکنید، چرا که عرضه نسل جدید میتواند باعث کاهش قیمت کارتهای نسل قبلی شود و به این ترتیب در هزینههای خود ضرفهجویی خواهید کرد.
آیا وقت ارتقاء کارت گرافیک شما فرا رسیده است؟
تصمیمگیری درباره اینکه چه زمانی باید کارت گرافیک خود را ارتقاء دهید، یک انتخاب شخصی است که بستگی به نیازها، بودجه و وضعیت فعلی بازار دارد. قبل از هر تصمیمی از خود بپرسید: آیا به طور مداوم از عملکرد کارت گرافیک خود در بازیها یا برنامههایی که به طور منظم استفاده میکنم ناراضی هستم؟ آیا بازی یا نرم افزار جدیدی وجود دارد که به آن نیاز دارم اما کارت گرافیک فعلی من قادر به اجرایش نیست؟
همچنین، در نظر بگیرید که آیا برای ارتقاهای مرتبط دیگر مانند منبع تغذیه قویتر آماده هستید یا نه. همچنین فکر کنید که آیا چند ماه انتظار کشیدن میتواند به شما گزینهها یا قیمتهای بهتری ارائه دهد.
اگر به بیشتر این سوالات پاسخ مثبت دادهاید، ممکن است واقعاً زمان ارتقاء فرا رسیده باشد. اما اگر هنوز دودل هستید، هیچ اشکالی ندارد که دست نگه داشته و عجله نکنید. بازار کارت گرافیک همیشه در حال تغییر است و همیشه محصولات جدیدی وارد بازار خواهند شد که برایتان مناسبتر خواهند بود.
هدف شما نباید این باشد که سریعترین کارت گرافیک موجود در بازار را داشته باشید. بلکه باید کارت گرافیکی داشته باشید که به شما اجازه دهد بدون مشکل و با لذت، هر آنچه که میخواهید انجام دهید، چه بازی کردن باشد و چه تولید محتوا و چه هر کار دیگری.