شب گذشته رویداد اپل آنلیشد برگزار شد و غول کوپرتینویی از جدیدترین محصولات خود، از جمله لپ تاپ های مک بوک پرو 2021 رونمایی کرد. این لپ تاپ ها تقریباً از همه لحاظ نسبت به نسخههای فعلی ارتقاء پیدا کردهاند اما با این حال یک ویژگی مهم را از دست دادهاند و آن هم نوار لمسی است. اما واقعاً چرا اپل تصمیم گرفت تا یک ویژگی لوکس را که قبلاً به آن افتخار میکرد، به این شکل کنار بگذارد؟! با ما در دیجی رو همراه باشید تا این موضوع را بررسی کنیم.
نوار لمسی یا “تاچ بار” (Touch Bar) اولین بار پنج سال پیش معرفی شد و یک ویژگی کاملاً جدید در بازار لپ تاپ بود. صفحه نمایش لمسی باریکی که دقیقاً بالای صفحه کلید قرار داشت و قرار بود تجربه کاربری این دستگاهها را متحول کند. در واقع، اپل سعی داشت تا ورودی سریع صفحه کلید لپ تاپها را با نمایشگر لمسی و راحت گوشیها ترکیب کرده و مزایای هر دو را برای مک بوکهایش به ارمغان بیاورد. اما اوضاع آن طور که اپل انتظار داشت پیش نرفت و این ویژگی اصلاً به چیزی قرار بود، تبدیل نشد.
یک ایده بزرگ، تنها بر روی کاغذ!
نقاط ضعف تاچ بار تقریباً بلافاصله بعد از اختراع آن خود را نشان دادند! این قابلیت سخت افزاری، وقتی در همراه مک بوک پرو 2016 معرفی شد، سر و صدای زیادی به پا کرد. به گفته اپل، این نوار کوچک لمسی امکان ایجاد تجربهای پویا را داشته و به کاربران اجازه میداد تا با محتوای صفحه لپ تاپ تعامل بهتر و سادهتری داشته باشند. همچنین، به منظور سهولت دسترسی به برخی برنامهها و عملکردهای درون برنامهای و البته مواردی مانند کنترل بلندی صدا، میشد از این نوار لمسی استفاده کرد.
با اینکه نوار لمسی ایدهای بسیار عالی به نظر میرسید، اما اپل در پشتیبانی از آن بسیار ضعیف عمل کرد. در کمال تعجب، هرگز آپدیتی برای مک او اس عرضه نشد تا بتواند از ویژگیها و قابلیتهای جدید تاچ بار به نحو احسن استفاده کند.
اپل حتی بحث مارکتینگ و بازاریابی را هم بسیار سرسری گرفت و بعد از رونمایی اولیه تاچ بار، تقریباً هیچ تبلغ مؤثری برای معرفی قابلیتهای آن انجام نشد. این امر باعث شد تا نوار لمسی از کانون توجه خارج شده و اکثر افرادی که مک بوک پرو خریداری کرده بودند، هرگز حتی زحمت استفاده از آن را هم به خود ندهند! بخشی از این استقبال ضعیف ممکن است به عدم تبلیغات و پشتیبانی اپل ربط داشته باشد، اما بخشی دیگر از این واقعیت نشأت میگیرد که استفاده از تاچ بار برای اکثر کاربران بسیار آزاردهنده بود!
اغلب ما در طی سالیان اخیر، به کار کردن با صفحه کلید استاندارد لپ تاپها و حتی ترکپد عادت کردهایم و واقعیت این است که انگشتان ما به ندرت به مکانی که صفحه لمسی قرار گرفته بود، نزدیک میشود! علاوه بر این، استفاده از ترکیب تایپ و کنترل لمسی برای برخی از افراد ناخوشایند بود و در کاربری روان آنها خلل ایجاد میکرد.
اما ایرادهای نوار لمسی مک بوک پرو تنها به همینجا ختم نمیشود. محل نامناسب این نوار، علاوه بر اینکه دسترسی به آن را سخت میکرد، هنگام استفاده از ردیف بالایی صفحه کلید نیز باعث بروز مشکلاتی میشد. در واقع، هر لحظه امکان داشت انگشت کاربر به اشتباه به این نوار لمسی بخورد و اتفاقاتی ناخواسته مانند ریفرش شدن صفحه وبسایت یا بسته شدن فایل، رخ دهد. با اینکه اپل بعداً این مشکل را با عرضه بهروزرسانی تاحدودی برطرف کرد اما نتوانست دید کاربران را به تاچ بار عوض کند.
با همه اینها، ایده کنترل میزان صدا در نوار لمسی جالب بود. اما این کارکرد هم در مقایسه با صفحه کلید و موس معمولی دردسرهای بیشتری داشت. اپل همچنین وعده داده بود که نوار لمسی مکانی برای نمایش اطلاعات مخفی برنامهها باشد، اما باز هم به دلیل محل نامناسب تاچ بار مورد استفاده قرار نگرفت. در نهایت، بسیاری از کاربران مک بوک پرو به جای اینکه سعی کنند خود را با نوار لمسی وفق دهند، دنبال راهی برای غیرفعال کردن آن بودند!
دسترسی محدود به نوار لمسی
اما آخرین میخ تابوت تاچ بار، محدود بودن آن به مک بوک پروها بود. تعبیه نوار لمسی به صورت انحصاری بر روی مدلهای پرو باعث شد تا کاربران بسیار محدودی آن را تجربه کنند و پتانسیلهای این فناوری در نطفه خفه شود!
در زمان عرضه، تاچ بار یک ابزار فانتزی و لوکس به نظر میرسید که بسیاری مشتاق بودند آن را امتحان کنند. اما همان افراد محدودی هم که موفق شدند امتحان کنند، ناامید شدند و عطایش را به لقایش بخشیدند! در نهایت، همه این عوامل دست به دست هم دادند تا اپل تصمیم بگیرد نوار لمسی را از لپ تاپهای خود حذف کند.
مک بوک پروهای 2021 بدون تاچ بار معرفی شدند و این نوار لمسی جای خود را به یک ردیف استاندارد از کلیدهای فیزیکی داده است. با اینکه برخی افراد ممکن است به خاطر حذف شدن این ویژگی ناراحت شده باشند اما واقعیت این است که کنار گذاشته شدن تاچ بار اصلاً به اندازه معرفیاش خبرساز نشد و همین موضوع نشان میدهد که برای بسیاری از کاربران اهمیتی نداشته است.