چه برای سرگرمی بازی کنید و چه یک گیمر حرفهای باشید، هنگام انتخاب بین مک و ویندوز هیچ جای بحثی باقی نمیماند. وقتی پای ویرایش تصویر یا ویدیو مطرح باشد، مکها محبوبیت فراوانی دارند ولی بازیهای رایانهای، موضوع سراسر جدایی هستند.
منظورمان این نیست که نمیتوانید از مک برای اجرای بازیهای رایانهای استفاده کنید، صدها و شاید هزاران بازی رایانهای برای سیستمعامل مکاواس موجود است. با این حال این ارقام در مقابل بازیهای رایانهای که فقط سال پیش برای سیستمعامل ویندوز منتشر شدهاند، چندان به چشم نمیآیند! پرسشی که مطرح میشود این است: چرا مکها چنین سیستمهای نامطلوبی برای بازیهای رایانهای هستند؟ برای پاسخ دادن به این پرسش، باید کمی به گذشته برگردیم.
نگاهی به گذشته
اگر به سالهای 1980 برگردیم، مک بهعنوان دستگاهی برای اجرای بازیهای رایانهای شناخته میشد و ویندوز چنین شهرتی نداشت. رایانههای مجهز به ویندوز، بیش از آنکه برای تفریح استفاده شوند، سیستمهایی جدی و کارآمدی بودند. وقتی اپل تصمیم گرفت جایگاه خود را در بازار تغییر دهد و کاری کند که کاربران این سیستمعامل را جدی بگیرند، همهچیز تغییر کرد.
برای این کار، اپل باید تصمیم میگرفت که در جهان بازیهای رایانهای نقش کمرنگتری داشته باشد. اپل نمیخواست کاربران با استفاده از رایانههای مک، سر کارشان بازی کنند، چون احساس میکرد کارفرمایان برای اجتناب از چنین رفتاری سراغ رایانههای این شرکت نیایند. به این ترتیب بازار جدیدی برای رایانههای مجهز به ویندوز باز شد تا با استفاده از خالی بودن فضا، به عرضه اندام بپردازد. ویندوز وارد این بازار شد و به تولید نرمافزاری کمک کرد که برنامهنویسی بازی را آسان میکرد.
بازگشت به امروز
هر کسی که با فضای بازیهای رایانهای در مک آشنا باشد یک چیز را میداند: کارت گرافیک سیستمهای مجهز به مک عامل عقب ماندن این سیستمها در فضای بازیهای رایانهای است. بیشتر مکها که مجهز به آخرین پردازندههای Intel Core i5 و i7 هستند و رم و فضای ذخیرهسازی زیادی در اختیار دارند، از کارتهای گرافیک داخلی (Integrated GPU) بهره میبرند. این کارت گرافیکی که درون پردازندهی اصلی رایانه قرار دارد، مانند اتاقی است که به خانهای اضافه شده باشد. برای دریافت آب و برق به بقیهی خانه متکی است. حتی اگر رم 8 یا 16 گیگابایت را به این سیستم اضافه کنید، باز هم قدرت کافی را برای اجرای بازیهای رایانهای ندارد.
وقتی به کارتهای گرافیک اختصاصی نگاه کنید، بحث تغییر میکند. این کارتها از پردازندهی اصلی جدا هستند و اغلب مخصوص پردازش بازیهای رایانهای ساخته شدهاند. این کارتهای گرافیکی، حافظهی مختص خود را دارند (Video RAM) تا در اجرای بازیهای رایانهای عملکرد بهتری داشته باشند.
کارتهای گرافیک
متأسفانه این کارتهای گرافیکی اختصاصی، فقط در گرانترین سیستمهای مک عرضه میشوند. چهار رایانهی اپل، از جمله MacBook Air و MacBook Pro 13 اینچی، این کارتهای گرافیکی را همراه خود ندارند. اپل در عوض از گرافیک UHD اینتل بهره میبرد که به اندازهی کافی برای اجرای بازیهای امروزی قدرتمند نیست. تعداد رایانههای اپل که بتوانند بازیهای سهبعدی امروزی را اجرا کنند بسیار محدود است، به همین دلیل تولیدکنندگان بازیهای رایانهای هم به سمت محیطی میروند که بیشترین مخاطبان را داشته باشد و آن هم رایانههای شخصی مجهز به ویندوز است. علاوه بر این، قیمت رایانههای مجهز به ویندوز نیز بسیار ارزانتر است.
آپگرید کردن مک آسان نیست
یکی دیگر از حیطههایی که رایانههای ویندوز در آن از مک پیشی میگیرند، بحث آپگرید کردن سیستم است. بخشی از کنترل وسیع اپل روی سختافزار سیستمهای خود این است که به مالکان سیستمهای مک اجازه نمیدهد سختافزار سیستم خود را آپگرید کنند. به غیر از چند گزینهی محدود، اگر بخواهید چنین آپگریدی را انجام دهید، ضمانتنامهی مکتان باطل میشود.
از طرف دیگر، رایانههای مجهز به ویندوز کاربران را تشویق به آپگرید کردن میکنند. با نیاز بازیها به قدرت پردازشی بیشتر، سختافزارهای جدیدی برای ارضا کردن این نیاز ارائه میشوند و کاربران ویندوز میتوانند هر وقت که بخواهند این سختافزارها را به سیستمشان اضافه کنند. گیمرهای حرفهای میدانند که نیاز است هر چند وقت یک بار آپگریدی انجام دهند. اپل طرفدار چنین چیزی نیست. همچنین رایانههای ویندوز از ورودیهای مختلفی مانند صفحات کلید، صفحات نمایش و دستههای بازی مختلف پشتیبانی میکنند. در سیستم مک، فقط میتوانید از محصولات چند تولیدکنندهی ثالث محدود بهره ببرید.
آینده روشن است
گرچه رایانههای اپل در اجرای بازیهای رایانهای عملکرد خوبی نداشتهاند، ولی آیندهی این سیستمها آنقدرها هم تاریک نیست. برای نمونه، شرکتهایی مانند انویدیا در حال حرکت کردن به سمت فضای ابری هستند که به این معنی است که رایانههای مک هم میتوانند از آن بهره ببرند.
پلتفرم ابری بازیهای انویدیا با نام GeForce Now، با مک هم سازگار است. برای اجرای بازیهای این پلتفرم به آپگرید کردن سختافزارتان نیاز ندارید بلکه فقط باید نرمافزاری را دانلود و نصب کنید. هر کسی که سرعت اینترنت خوبی داشته باشد و حاضر باشد ماهیانه مبلغی را برای این اشتراک پرداخت کند، میتواند از این پلتفرم بهره ببرد. چنین نرمافزارهایی هنوز در شروع فعالیت خود هستند ولی گیمینگ ابری بهسرعت به یکی از بزرگترین وعدههای آینده تبدیل میشود.
همچنین آخرین آپدیت اپل، پشتیبانی از کارتهای گرافیکی اختصاصی را به نرمافزار خود اضافه کرده است. چنین چیزی به مالکان مک اجازه میدهد با تهیهی سختافزار مخصوص و خریدن کارت گرافیکی مدنظرشان، بازیهای رایانهای امروزی را روی سیستمشان اجرا کنند. به یاد داشته باشید که افزودن این امکان به مک بسیار گران است و تا صدها دلار هزینه در پی دارد.
جمعبندی
اینکه مکها هنوز در دنیای بازیهای رایانهای امروزی عملکرد خوبی ندارند کمی خندهدار است. در حالی که آیفون و آیپد در زمینهی پشتیبانی از بازیهای موبایلی عملکرد بسیار خوبی دارند، شرکای دسکتاپیشان هنوز عقبند. اپل با انتشار نرمافزارهایی مانند Apple Arcade نشان داده است که دوست دارد بیشتر وارد فضای بازیهای رایانهای شود. آیا چنین چیزی به این معنی است که این شرکت میخواهد کاری کند که لپتاپها و دسکتاپهایش در آینده از بازیهای رایانهای پشتیبانی کنند؟ پیشبینی این موضوع کمی سخت است ولی با توجه به حجم پولی که هر سال برای بازیهای رایانهای خرج میشود، بهسختی میتوان تصور کرد که اپل گوشهای بنشیند و فقط این بازار را از دور نگاه کند.
آقا اونی که میگیه سیستم مک برای بازی نیست غلطه درسته که اپل در دنیای گیم چنان پیشتاز نیس ولی رایانه های ثابت اپل مث iMac عملکرد خیلی بهتری داره یعنی از GPU AMD ۸ گیگابایتی استفاده میکنه که کیفیت بازی های انحصاری 8k رو ارایه میدیده
البته که اپل بازی قوی ویندوزی رو اجرا نمیکنع موافقم ولی اپل بیشتر تمایل به بازی های انحصاری داره
یعنی از صحنه گیم نه دور هس و نه نزدیک