هنگامی که ویندوز 10 در سال 2015 عرضه شد، برنامه اولیه مایکروسافت این بود که این نسخه از سیستم عامل را به آخرین نسخه به معنای سنتی آن تبدیل کند. بله، ویندوز 10 قرار بود هر سال بهروزرسانیهای اصلی از جمله ویژگیهای جدید را دریافت کند، اما غول ردموندی در آن زمان تصمیم گرفت که عرضه بهروزرسانی ویندوز با شماره جدید را دیگر انجام ندهد.
اما همانطور که واضح است، مردم دوست دارند اعداد را در کنار نسخههای اصلی سیستم عامل جدید ببینند! به همین دلیل، دو سال پیش و دقیقاً در روز 24 ژوئن 2021 (3 تير 1400)، مایکروسافت از تصمیم خود مبنی بر “آخرین شماره ویندوز” منصرف شد و ویندوز 11 را به طور رسمی معرفی کرد.
ما در این مقاله قصد نداریم به تمام ویژگیهای جدیدی که به ویندوز 11 اضافه شدهاند و یا میزان استقبال از آن در بین کاربران بپردازیم. بلکه در اینجا میخواهیم مروری اجمالی بر سیر تحولات و شایعات مربوط به نسخههای جدید ویندوز در فاصله زمانی انتشار ویندوز 10 تا رونمایی رسمی ویندوز 11 داشته باشیم.
حتی قبل از عرضه ویندوز 10، شایعاتی در اینترنت منتشر شد مبنی بر اینکه مایکروسافت قصد دارد انتشار بهروزرسانیهای آنلاین و افزودن ویژگیهای جدید به سیستم عامل خود را با سرعت بیشتری نسبت به نسخههای قبلی انجام دهد. این بهروزرسانیها قرار بود با اسم رمز داخلی Redstone توسعه یابند و اولین اطلاعات در مورد آنها در آوریل 2015 به بیرون درز کرد. این آپدیتها از نظر اندازه و ویژگیهایی که به ویندوز اضافه میکردند، کوچک بودند و هر چند ماه یکبار پس از انتشار ویندوز 10 عرضه میشدند. به طور رسمی نیز نامهایی مانند «بهروزرسانی سالگرد» (Anniversary Update) یا «بهروزرسانی سازندگان» (Creators Update) به آنها اختصاص مییافت.
این بهروزرسانیهای کوچک قبل از اینکه به طور عمومی در دسترس قرار بگیرند، ابتدا در اختیار اعضای برنامه ویندوز اینسایدر (Windows Insider) قرار میگیرند. این الگو تا چند سال برای ویندوز 10 ادامه داشت، زیرا مایکروسافت به ایده خود مبنی بر ارائه سیستم عامل به عنوان یک سرویس پایبند بود.
در اکتبر 2019، مایکروسافت ویندوز 10 ایکس (Windows 10 ایکس) را معرفی کرد، نسخه جدیدی از ویندوز که به طور خاص برای استفاده در دستگاههای دو نمایشگره و تاشو توسعه یافته بود. مایکروسافت به وضوح فکر میکرد که در آن زمان، این نوع جدید از رایانههای شخصی آینده صنعت را شکل خواهند داد. در واقع، این شرکت از محصول اختصاصی دو نمایشگره خود با نام سرفیس نئو (Surface Neo) هم رونمایی کرد که نسخهای از ویندوز 10 ایکس را اجرا میکرد. برنامه این بود که هم ویندوز 10 ایکس و هم سرفیس نئو تا پایان سال 2020 عرضه شوند.
با این حال، تنها چند ماه بعد، برنامههای مایکروسافت تغییر کرد، که تا حدی مربوط به همهگیری کووید-19 بود. در ماه مه 2020، فاش شد که ویندوز 10 ایکس ابتدا روی رایانههای شخصی تک صفحهای راهاندازی خواهد شد. همچنین، انتشار سرفیس نئو برای مدتی نامعلوم به تعویق افتاد. علاوه بر این، پانوس پانای، رئیس بخش Windows and Devices مایکروسافت اظهار داشت که این شرکت بین «این تعطیلات و تعطیلات سال بعد» بهروزرسانیهای بزرگی را برای ویندوز 10 انجام خواهد داد.
اما همانطور که میشد حدس زد، برنامههای مایکروسافت برای ویندوز 10 ایکس در سال بعد از آن نیز محقق نشدند. در ماه مه 2021، این شرکت رسماً اعلام کرد که توسعه ویندوز 10 ایکس را خاتمه داده و برخی از ویژگیهای آن را در نسخههای بعدی ویندوز معمولی قرار خواهد داد.
با توجه به همین اعلامیه، برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد ویندوز بعدی مایکروسافت، لازم نبود زیاد صبر کنیم و فقط چند هفته بعد، در 2 ژوئن 2021 (12 خرداد 1400)، مایکروسافت فاش کرد که رویداد آنلاینی را در روز 24 ژوئن (3 تير 1400) برگزار خواهد کرد که در آن قرار است آینده ویندوز مشخص شود. مردم شروع به گمانهزنی کردند که این حرف میتواند به معنای رونمایی از ویندوز 11 باشد و یک تصویر تبلیغاتی هم منتشر شد که در آن لوگوی ویندوز به شکل عدد 11 ظاهر شده بود.
فقط چند روز بعد، اسکرینشاتهایی از نسخه اولیه ویندوز 11 در اینترنت منتشر شد و به دنبال آن فایل ISO این سیستم عامل هم به بیرون درز کرد! برای جمع کردن این افتضاح، مایکروسافت حتی از گوگل هم خواست تا مقالاتی را که نحوه دانلود فایل ISO ویندوز 11 را آموزش میدهند، از نتایج جستجوی خود حذف کند.
در پایان، مایکروسافت به طور رسمی ویندوز 11 را در 24 ژوئن (3 تير 1400) با رابط کاربری اصلاح شده، پشتیبانی از اجرای برنامههای اندروید و پیشنهاد ارتقاء رایگان برای کاربران ویندوز 10 معرفی کرد. و به این ترتیب، طرح تبدیل ویندوز 10 به “آخرین شماره ویندوز” رسماً به پایان رسید.