کاربرانی که سیستم عامل ویندوز 10 یا ویندوز 11 را بر روی دستگاههای خود نصب کردهاند، حتماً متوجه شدهاند که PowerShell و Windows Terminal به عنوان ابزارهای از پیش نصب شده در دسترسشان قرار دارند. این دو ابزار به عنوان رابطهای خط فرمان عمل کرده و اجازه میدهند کاربران از طریق وارد کردن دستورات متنی، طیف گستردهای از وظایف و عملیات مختلف را بر روی رایانه خود به اجرا درآورند. از این رو، این سوال مطرح میشود که ویژگیهای متمایز کننده این دو ابزار از یکدیگر چیست؟ در ادامه این مقاله از دیجی رو با ما همراه باشید تا پاسخ این سؤال را بیابید.
PowerShell یک خط فرمان پیشرفته است
در جواب به سوال بالا، باید گفت که PowerShell به عنوان یک گام تکامل یافته در عرصه خط فرمان تلقی میشود. مایکروسافت با هدف بالا بردن قابلیتها و امکاناتی که قبلاً تنها با Command Prompt قابل دسترس بودند، در سال 2006 ابزار PowerShell را معرفی نمود. این ابزار بر اساس دات نت فریم ورک گسترش یافته است، این بدان معناست که کاربران قادرند برای ارتباط با سیستم عامل خود از زبانهای برنامهنویسی مبتنی بر دات نت فریم ورک همراه با دستورات مبتنی بر متن استفاده نمایند. میان زبانهای موجود، زبان #C به عنوان محبوبترین گزینه برای استفاده در PowerShell شناخته میشود، زیرا این زبان برنامهنویسی این امکان را به شما میدهد که از ویژگیهای پیشرفتهتر و پیچیدهتر این ابزار بهرهمند شوید و به این ترتیب، کارایی و بهرهوری خود را به طور قابل توجهی افزایش دهید.
PowerShell بیش از هر ابزار مدیریتی دیگری به متخصصان فناوری اطلاعات قدرت میبخشد و علاوه بر دستورات استاندارد، شامل مجموعه وسیعی از فرمانها موسوم به cmdlet ها است. این cmdlet ها در اصل کلاسهایی مخصوص به زبان برنامهنویسی #C هستند که توسط شرکت مایکروسافت توسعه یافتهاند و به عنوان فرمانهای “سبک وزن” شناخته میشوند و کاربرد فراوانی در این محیط دستوری دارند. تعداد دقیق این cmdlet ها ممکن است با توجه به ماژولهای اضافه شده به سیستم عامل شما متغیر باشد.
در هنگام اجرای این cmdlet ها، PowerShell یک شیء مبتنی بر دات نت را به عنوان خروجی فراهم میآورد، که شما میتوانید آن را به شکلهای گوناگون دستکاری کنید. به طور مثال، این امکانات قدرتمند به کاربر این فرصت را میدهند که نه تنها با برنامههای مبتنی بر NET Core. که روی رایانههایشان نصب شدهاند به تعامل بپردازند، بلکه آنها میتوانند به راحتی ورودیهای نرم افزاری را هم پردازش کنند و این کار بدون نیاز به کدنویسی پیچیده انجام میگیرد.
از جنبههای کاربردی دیگر، PowerShell نیز همانند CMD توانایی اجرای دستهای فایلها را دارد، ولی یک قدم جلوتر نیز میرود. این محصول از مایکروسافت به کاربران اجازه میدهد تا عملیات و وظایف مورد نظر خود را با زمانبندی منظم انجام دهند، که این هم جزئی از قابلیتهای چشمگیر PowerShell به شمار میآید.
ترمینال ویندوز یک شبیه ساز ترمینال لینوکس است
در سال 2019، همزمان با عرضه نسخه ویندوز 10، شرکت مایکروسافت اقدام به معرفی نرم افزاری جدید نمود که با نام Windows Terminal شناخته میشود. این نرم افزار که به عنوان یک شبیهساز ترمینال پیشرفته در نظر گرفته میشود، توانایی شبیهسازی رفتار و ویژگیهای معروفترین پوستههای خط فرمان مانند Command Prompt و PowerShell را داشته و به همین منظور طراحی شده است. ایده پشت این برنامه، ارائه یک ابزار خط فرمان به کاربران ویندوز بوده است که پیشتر، جامعه کاربران این سیستم عامل بهخاطر نداشتن آن نسبت به کاربران لینوکس احساس حسادت میکردند. نمونه بارز این ابزار، پوسته BASH (مخفف Bourne Again SHell) است که در بین کاربران لینوکس به شدت محبوب و کارآمد شناخته میشود.
برای بهرهمندی از BASH و دیگر پوستههای منحصر به فرد لینوکس در Windows Terminal، همچون ZSH، FISH و Ksh (KornShell)، کاربران باید قدم اول را با فعالسازی Windows Subsystems for Linux (به اختصار WSL) بردارند. این ابزار، به کاربران اجازه میدهد تا تجربهای شبیه به کار با لینوکس را در محیط ویندوز داشته باشند. علاوه بر این، Windows Terminal این قابلیت را دارا است که Azure Cloud Shell را اجرا کند، که این ویژگی به کاربران امکان میدهد بر منابع مختلف خود در Azure از طریق همان رابط خط فرمان ویندوز، نظارت و مدیریت داشته باشند. این ابزار مدرن و جامع، در باز کردن افقهای جدید برای کاربران ویندوز در عرصه کار با خط فرمان و مدیریت سیستمهای پیچیده، نقش بسزایی ایفا میکند.
رابط کاربری و سفارشی سازی
یکی از ویژگیهای بارز و قابل توجه در ترمینال ویندوز، پیادهسازی یک رابط کاربری مبتنی بر زبانهها است که عملکرد آن باعث شده تا کاربران بتوانند چندین ابزار خط فرمان مختلف را به صورت همزمان و در کنار یکدیگر به کار برند. به عنوان یک نمونه بارز، کاربران قادرند هنگام کار با PowerShell، BASH یا حتی ابزارهای برخطی نظیر Azure، چند پنجره Command Prompt را به صورت همزمان اجرا نمایند، ویژگیای که در محیط خود PowerShell به تنهایی امکانپذیر نیست.
علاوه بر این، رابط کاربری هر دو ابزار PowerShell و ترمینال ویندوز را میتوان به نحو چشمگیری شخصیسازی کرد. اگر چه در PowerShell، دامنه این تغییرات شخصیتر به نسبت محدودتر است، با این حال میتوان تغییراتی در فونتها، پالتهای رنگی و حتی پیکربندیهای پرسوجوهای خط فرمان اعمال کرد تا تجربه بصری مطابق با سلیقه کاربر بهبود یابد. از سویی دیگر، در ترمینال ویندوز، تنوع وسیعتری از شخصیسازیها میسر است، که شامل تغییر تنظیمات پروفایل ابتدایی، تمهای رنگی منحصربهفرد، گزینههای تعاملی پیشرفته و حتی انتخابهای موجود برای رندرینگ متن میشود.
گفتنی است که در ترمینال ویندوز، کاربران این امکان را دارند که PowerShell را با استفاده از گسترهای از طرحهای رنگی موجود و یا پیشفرض، به شیوهای که با سلیقه شخصیشان همخوانی داشته باشد، تنظیم و شخصیسازی نمایند.
پشتیبانی از Unicode و UTF
ترمینال ویندوز، که به طور کامل از استانداردهای کدگذاری Unicode و UTF پشتیبانی میکند، امکان استفاده از طیف گستردهای از کاراکترها را فراهم میکند، از جمله ایموجیهای محبوب و کاراکترهای مختلف که در زبانهای بینالمللی به کار میروند. فرض کنید شما یک ایموجی را از یک صفحه وب انتخاب کرده و میخواهید آن را در محیط کاری ترمینال ویندوز خود وارد کنید؛ به دلیل قابلیتهای فوقالعاده ترمینال ویندوز که با موتور رندرینگ متنی مدرن و مجهز به شتابدهنده سخت افزاری GPU همراه است، میتوان این اطمینان را داشت که حتی کاراکترهای غیرمتعارف نیز به آسانی و به صورت بینقص نمایش داده خواهند شد.
اگرچه PowerShell نیز از Unicode و UTF پشتیبانی میکند، اما کاربران در برخی موارد ممکن است هنگام کار با رمزنگاری دادهها با چالشهایی مواجه شوند. این چالشها میتواند شامل ناسازگاریها و محدودیتها در نمایش صحیح کاراکترهای خاص باشد، که این نقص بیشتر هنگام کار با کاراکترهای متعلق به زبانهای مختلف و ایموجیها مشهود است. در این بین، Windows Terminal با ارائه یک پلتفرم بهینه و کارآمد، تجربه کاربری به مراتب راحتتر و عاری از مشکلات ارائه شده توسط PowerShell را به کاربران ارائه کرده، و به این ترتیب میتوان تضمین کرد که ترمینال قادر است پذیرای هر نوع کاراکتری از هر زبانی باشد.
جامعه کاربری قوی و پشتیبانی مؤثر
پروژههای Windows Terminal و PowerShell دارای ارتباط فعال با جوامع منبع باز هستند که در فرآیند توسعه و بهبود آنها مشارکت دارند. جامعه کاربری هر دو برنامه به پروژهها علاقهمند هستند و به صورت مداوم از برنامههایشان حمایت میکنند، عملکرد آن را بهبود داده و ویژگیهای جدیدی اضافه میکنند. همچنین، اسناد جامعی برای Windows Terminal و PowerShell در دسترس میباشد، بنابراین هیچ کمبودی در زمینه مشورت گرفتن، آموزشها و راهنماها برای کمک به استفاده مؤثر از Windows Terminal و PowerShell وجود ندارد.
ترمینال ویندوز همان چیزی است که به دنبالش هستید
PowerShell یک ابزار قدرتمند است که تواناییها و قابلیتهای دات نت فریم ورک را به محیط خط فرمان میآورد و این امر باعث افزایش قابلیتهای اسکریپت نویسی و مدیریت سیستم در محیط ویندوز میشود. از سوی دیگر، Windows Terminal، با ارائه امکانات پیشرفتهتر و انعطافپذیر، اجازه میدهد تا کاربران بتوانند پوستههای گوناگونی نظیر پوستههای مبتنی بر لینوکس را بر روی سیستم عامل ویندوز خود به کار گیرند. این ترمینال همچنین از ویژگیهایی نوین و کاربردی برای سفارشیسازی محیط کاربری بهرهمند است و نسبت به PowerShell پشتیبانی وسیعتری از استانداردهای Unicode و UTF ارائه میدهد، که برای کسانی که با زبانهای مختلف کار میکنند بسیار مهم است.
هر چند که PowerShell و Windows Terminal هر دو دارای ویژگیهای منحصر به فرد و قدرتمندی هستند، با این حال، نیاز به استفاده همزمان از هر دوی آنها نیست چرا که Windows Terminal به تنهایی قادر است امکانات یک محیط Shell مانند PowerShell را فراهم آورد. این ابزار ترکیبی منحصر به فرد از انعطافپذیری و قدرت اجرایی را ایجاد کرده که به کاربران این امکان را میدهد تا با استفاده از یک رابط کاربری منسجم، به راحتی و به طور مؤثر به مدیریت و اجرای وظایف خود پردازند.