انواع بیماری آرتروز Arthritis، به طور کلی منجر به درد، التهاب، تورم و سفتی مفصلهای بدن میشوند. این بیماریها به شکل قابل توجهی میتوانند فعالیتهای فیزیکی بیمار را محدود کنند تا جاییکه برای انجام کارهای روزمره به اطرافیان خود وابسته هستند. برخی انواع آرتریت، مانند آرتریت روماتوئید، نوعی بیماری خود ایمنی سیستمیک هستند که علاوهبر مفاصل، دیگر سیستمهای بدن را تحت تاثیر قرار میدهند. برای مثال ممکن است بیمار با مشکلات قلبی مواجه شود. در ادامه چند نوع بیماری آرتروز را مطالعه میکنید که میتوانند تاثیر بسیار زیادی بر سلامت عمومی بدن داشته باشند.
پاژهٔ استخوانی، آرتروزی که استخوانها را بدشکل و شکننده میکند
در این بیماری آرتروز، بیمار با بازسازی غیر طبیعی استخوانها بدن مواجه است. در طی آن، سلولهایی که مسئول جذب استخوانهای پیر هستند، عملکرد درستی ندارند و این کار را با سرعت بیشتری انجام میدهند. پاژهٔ استخوانی (Paget’s disease of bone) باعث میشود تا استخوانهای ضعیف و شکننده تشکیل شوند. این بیماری منجر به عوارضی مانند درد استخوان، تغییر شکل و کاهش تحرک در بیمار خواهد شد. همچنین اعصاب مجاور استخوانها تحت تاثیر قرار میگیرند و بیمار با علائمی مانند بیحسی، گزگز و ضعف عضلانی مواجه میشود. در برخی موارد شدید نیز ممکن است کاهش شنوایی و تنگی نخاع، بیماران را درگیر کند. دکتر روماتولوژی برای تشخیص بیماری آزمایش خون (آلکالین فسفاتاز (ALP)) و تستهای تصویربرداری را تجویز میکند.
البته بیماری پاژه نیز انواع مختلفی مانند پاژهٔ پستانی (Mammary Paget) نیز دارد که برای درمان و مدیریت آن به کمک دکتر زنان نیز نیاز دارید. اگر با این بیماری مواجه هستند، میتوانید از طریق درمانکده با بهترین دکتر زنان در تهران مشاورهٔ آنلاین داشته باشید یا نوبت اینترنتی بگیرید.
آرتریت روماتوئید (RA)؛ آرتروزی که فقط مفصلها را هدف قرار نمیدهد
آرتریت روماتوئید (Rheumatoid arthritis) نوعی بیماری خودایمنی مزمن (chronic autoimmune disease) است که در درجه اول مفصلهای بدن را هدف قرار میدهد. با این حال تهدیدی برای سایر اندامهای بدن نیز است. این بیماری منجر به التهاب در پوشش مفاصل میشود، به همین دلیل بیمار با درد، تورم، سفتی و در نهایت تغییر شکل آنها مواجه خواهد شد. همچنین این نوع بیماری آرتروز اثرات سیستمیک بر سلامتی را به همراه دارد؛ یعنی می تواند باعث خستگی، ضعف عضلانی و کاهش وزن نیز شود. در موارد شدید، RA ریهها، قلب، چشمها و رگهای خونی را تحت تأثیر قرار میدهد. این امر باعث میشود تا بیمار عوارضی مانند التهاب ریه، بیماریهای قلبی عروقی، التهاب چشم و کمخونی نیز تجربه کند. تشخیص زودهنگام، درمان پزشکی مناسب و اصلاح شیوه زندگی برای مدیریت RA ضروری است.
استئوآرتریت (Osteoarthritis)، آرتروزی که غضروفها را از بین میبرد
این نوع بیماری آرتروز منجر به تخریب مفصلهای بدن میشود، پزشکان متخصص ارتوپدی و روماتولوژیست اصطلاحا از آن به عنوان بیماری دژنراتیو مفصلی (degenerative joint disease) یاد میکنند. در طی آن غضروفها به تدریج تجزیه میشوند و در نهایت از بین میروند. استئوآرتریت، یک بیماری مفصلی پیشرونده است؛ یعنی به مرور زمان شدیدتر میشود و درمان قطعی برای آن وجود ندارد. با گذشت زمان، عملکرد مفصلها بدتر خواهد شد و بیمار برای فعالیتهای روزمره مانند راه رفتن، بالا رفتن از پلهها و حتی گرفتن اجسام با مشکل مواجه میشود. علاوهبراین، دردهای مزمن زمینه را برای اختلالات خواب، خستگی و کاهش کیفیت زندگی فراهم میکند. دکتر روماتولوژی برای کنترل استئوآرتریت از رویکردهایی مانند دارو درمانی، مدیریت درد، ورزش، کنترل وزن و در موارد شدید مداخلات جراحی را پیشنهاد خواهد کرد..
اسکلرودرما (scleroderma)
این بیماری آرتروز نوعی بیماری خودایمنی مزمن است که بافتهای همبند بدن تحت تاثیر قرار میگیرند. در اسکلرودرمی بیمار با تولید بیشازحد کلاژن مواجه است. این اختلال زمینه را برای سفت و ضخیم شدن پوست و اندامهای داخلی فراهم میکند. اسکلرودرمی سیستمهای مختلف بدن مانند پوست، رگهای خونی، ریهها، قلب، کلیهها و دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار میدهد. به همین دلیل بیمار ممکن است با علائمی مانند درد مفاصل، سفتی پوست، اختلالات بلع، تنگی نفس و اختلال عملکرد اندامهای بدن مواجه شود. این نوع آرتروز اثر قابل توجهی روی سلامت عمومی بدن دارد و منجر به ناتوانی و کاهش کیفیت زندگی خواهد شد. پزشکان متخصص روماتولوژی (Rheumatologist) مراقبتهای منظم پزشکی و مدیریت علائم را از راهکارهای موثر برای کنترل آن میدانند.
لوپوس اریتماتوز سیستمیک (systemic lupus erythematosus)
لوپوس نیز نوعی بیماری خودایمنی مزمن است که قسمتهای مختلف بدن را هدف قرار دهد. اندامهای متعددی مانند پوست، مفصلها، کلیهها، قلب، ریه، مغز و سلولهای خونی تحت تاثیر این نوع بیماری آرتروز قرار میگیرند. علائم در بیماران بسیار متفاوت است و میتواند شامل خستگی، درد مفاصل، بثورات پوستی، تب، مشکلات کلیوی، درد قفسه سینه و عوارض عصبی باشد. این بیماری تهدیدی جدی برای سلامت عمومی بدن است و زمینه را برای دردهای مزمن و عفونت فراهم میکند. پزشک متخصص روماتولوژی از راهکارهایی مانند دارو، تغییر شیوهٔ زندگی و مراقبتهای پزشکی منظم برای مدیریت علائم، جلوگیری از تشدید و بهبود کیفیت زندگی بیمار استفاده میکند.
بیماری بهجت (Behçet’s disease)
بیماری بهجت نوعی التهابی مزمن نادر است که اندامهای مختلف بدن را درگیر میکند. این بیماری منجر به التهاب رگهای خونی میشود، به همین دلیل بیمار طیف وسیعی از علائم را تجربه خواهد کرد. بیماری بهجت در درجه اول دهان، اندام تناسلی، پوست، چشمها و مفصلهای بدن را درگیر میکند. زخمهای دردناک دهان، زخمهای تناسلی، ضایعات پوستی، یووئیت (uveitis، التهاب چشم)، آرتریت و علائم گوارشی از جمله عوارض این بیماری هستند. گاهی اوقات ممکن است این نوع بیماری آرتروز، سیستم عصبی بیمار را نیز درگیر کند.
آرتریت دوران کودکی (CA)
آرتریت دوران کودکی (childhood arthritis)، نوعی بیماری خودایمنی مزمن است که کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری باعث التهاب در مفصلها خواهد شد و در نتیجه بیمار از علائمی مانند درد، تورم، سفتی و محدودیت در حرکت رنج میبرد. این نوع بیماری آرتروز به شکلهای مختلف سلامت عمومی کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار میدهند. مثلا ممکن است منجر به بروز اختلالات رشد، مانند توقف رشد یا عدم تطابق طول اندام شود. خستگی، ضعف عضلانی و کاهش فعالیت بدنی نیز از نشانههای رایج آرتریت دوران کودکی است. این بیماری باعث میشود تا کودکان در انجام فعالیتهای روزانه مانند لباس پوشیدن، حمام کردن و حضور در مدرسه با مشکلات جدی مواجه شوند. این عوارض نیز به نوبهٔ خود اثرات عاطفی و اجتماعی در پی دارند و میتوانند منجر به اضطراب، افسردگی و انزوای اجتماعی در کودکان شوند. تشخیص زودهنگام، مراقبتهای پزشکی، فیزیوتراپی و حمایتهای روانشناختی در مدیریت آرتریت دوران کودکی و به حداقل رساندن عوارض آن، تاثیر مهمی در حفظ سلامتی کودک دارد.
آرتریت پسوریاتیک (Psoriatic arthritis)
آرتریت پسوریاتیک (PsA) نیز نوعی آرتریت التهابی مزمن است که در درجهٔ اول افراد مبتلا به پسوریازیس (psoriasis) را تحت تاثیر قرار میدهد. پسوریازیس نوعی بیماری پوستی است که منجر به ایجاد لکههای قرمز و پوسته پوسته شدن پوست میشود. آرتریت پسوریاتیک درد مفاصل، سفتی، تورم و محدودیت حرکت را در پی دارد. مفاصل انگشتان دست، انگشتان پا، زانو، مچ پا و کمر بیشتر درگیر این بیماری خواهند شد.
گاهی اوقات تصور میشود بین این بیماری و علائم ایدز (لینک به بلاگ) رابطه وجود دارد، با این حال پزشکان هیچ رابطه مستقیمی بین آرتریت پسوریاتیک و ایدز نمیبینند. البته افراد مبتلا به ایدز میتوانند اشکال مختلف آرتریت، از جمله آرتریت پسوریاتیک را تجربه کنند که منجر به تخریب شدید مفصلهای بدن میشود.
برای درمان انواع بیماری آرتروز به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
پزشکان متخصص روماتولوژی، پزشکی است که میتواند در تشخیص، درمان و مدیریت انواع بیماری آرتروز به شما کمک کند. البته آنها همکاری نزدیکی با دیگر پزشکان متخصص مانند ارتوپدیستها، فیزیوتراپیست، متخصصان قلب و… دارند.
اگر با آرتروز مواجه هستید و میخواهید از بهترین پزشکان روماتولوژی در تهران نوبت آنلاین بگیرید، درمانکده میتواند انتخاب مناسب و مطمئنی باشد. این مجموعه بیش از ۵۰ تخصص پزشکی را در سراسر استان تهران پوشش داده است. شما با مراجعه به سایت و جستجوی تخصص پزشکی میتوانید به لیست پزشکان و اطلاعات آنها برای رزرو آنلاین نوبت و مشاورهٔ پزشکی اینترنتی اقدام کنید.