همان طور که میدانید از ابتدای خرداد 98، با اتصال سامانه رجیستری تلفن همراه مسافری به سامانه گمرک و سامانه نیروی انتظامی برخلاف قبل، فقط آن دسته از کسانی که واقعا سفر خارجی داشته و به همراه خود یک دستگاه گوشی تلفن همراه وارد کشور کرده باشند، میتوانند آن را در سامانه رجیستر و فعال کنند.
اما در طی چند روز گذشته با به پایان رسیدن مهلت داده شده برای رجیستری گوشی های تلفن همراه مسافری فقط با ارسال کد ملی، متاسفانه شاهد آن بودیم که اخبار ضد و نقیضی در رابطه با باز ماندن سامانه رجیستری مسافری به این روش در فضای مجازی دست به دست میچرخید. به دنبال آن، نبود مرجعی به عنوان نهاد پاسخگو، باعث التهاب بازار تلفن همراه شده و خریداران و فروشندگان را سر در گم کرده بود.
همچنین طی روزهای گذشته با برقراری این اتصال، ابراهیم درستی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم صوتی، تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی بارها در گفتگو با برخی رسانهها، اعلام کرده بود که اجرای این طرح باعث افزایش قیمت گوشی تلفن همراه خواهد شد و باید متوقف شود!
سرانجام در رابطه با این خبر که سامانه رجیستری تلفن همراه مسافری طی دو روز آینده مجدداً امکان ثبت برای مسافران غیر واقعی را هم میدهد، سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، حمیدرضا دهقانی گفت:
روز گذشته از ساعت 2 تا 4 بعدازظهر جلسهای با حضور رئیس دستگاههای مخابراتی و ارتباطی و لوازم جانبی و شرکتهای فعال وارد کننده رسمی تلفن همراه و نمایندگان سازمان بازرسی کل کشور و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان داشتیم که همه این افراد موافق اتصال سامانه رجیستری به سامانه گمرک و ناجا بوده و تاکید کردند که سامانه رجیستری تلفن همراه تنها باید برای مسافران واقعی امکان ثبت را فراهم کند.
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: شرکتهای وارد کننده رسمی تاکید میکنند که گوشیهای تلفن همراه وارداتی را پایینتر از قیمت بازار خواهند فروخت و به دست اتحادیه فروشندگان لوازم صوتی، تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی میرسانند و عجیب است که ما شاهد مصاحبههایی هستیم که در آنها صحبت از افزایش قیمت موبایل به دلیل توقف روند قبلی رجیستری تلفن همراه مسافری میشود.
وی با طرح این سوال که چرا شخصی در حوزه تلفن همراه چنین حرفی میزند که در صورت توقف سامانه، قیمت موبایل در بازار 600 هزار تومان افزایش مییابد، ادامه داد: بر اساس پیگیریهای ما و هماهنگیهای صورت گرفته، سامانه رجیستری تلفن همراه مسافری مطابق با مصوبه تاریخ 98/2/2 فقط برای مسافران واقعی فعال خواهد بود.
ابراهیم درستی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم صوتی، تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی دیروز هم در مصاحبهای از بازگشایی سامانه رجیستری گوشی همراه مسافر تا 2 روز آینده برای ثبت گوشیهای قاچاق خبر داده و گفته بود که با قطع دسترسی قاچاقچیان به سامانه رجیستری تلفن همراه مسافری، قیمت گوشی تلفن همراه در بازار تا 600 هزار تومان افزایش یافته است.
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: نمی دانم چرا برخی افراد اصرار دارند که پالس های منفی به بازار بفرستند. اگر سامانه مذکور به روند قبلی خود بازگردد خلاف قانون است.
دهقانی نیا ادامه داد: نمایندگان سازمان بازرسی در جلسه دیروز هم حضور داشتند و تاکید کردند که قطعاً موضوع را رصد خواهند کرد و سوال برایشان پیش آمد که چرا عدهای به بهانه تأمین نیاز بازار میگویند که قیمت افزایش پیدا خواهد کرد.
وی تاکید کرد:
با توجه به جلسه روز گذشته تمامی اعضا تاکید کردند که باید ارتباط بین گمرک و ناجا برقرار بماند. این مسئله صرفاً خواست ستاد نیست بلکه درخواست صنف، اتحادیه و شرکتهای وارد کننده است.
دهقانی نیا گفت: شرکتهای وارد کننده رسمی تلفن همراه تاکید دارند که روی حرف حاکمیت حساب باز کردهاند و با افزایش سرمایه به سمت افزایش ثبت سفارش برای تأمین نیاز بازار رفتهاند و تاکید دارند که صرفاً باید مسافر واقعی از سامانه رجیستری تلفن همراه مسافری بهره مند شود و نباید گوشی قاچاق با رویه مسافری به دست مصرف کننده برسد. چرا که در این صورت به دلیل مسائلی همچون عدم ارائه خدمات پس از فروش حق مصرف کنندگان پایمال میشود.
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز یادآور شد: اینکه برخی از افراد اصرار دارند فضا را به سمت عدم شفافیت ببرند، مصرف کننده را متضرر میکنند.
دهقانی نیا گفت:
به صراحت می گویم که آقایان طی دو ماهی که سامانه فعال بود به اندازه کافی گوشی قاچاق ثبت کردند که حالا با ممانعت از ثبت گوشی قاچاق، مشکلی در تأمین نیاز بازار ایجاد نشود.
وی تاکید کرد: اگر اظهارنظرهای مذکور مبنی بر افزایش قیمت تلفن همراه به میان آید بنده از سازمان حمایت و دستگاههای ناظر درخواست میکنم که هر چه سریعتر به این موضوع ورود کنند.
اهمیت اتصال سامانه رجیستری تلفن همراه مسافری به سامانه گمرک و نیروی انتظامی زمانی روشن میشود که بدانیم در سال 97 حدود 2.5 میلیون دستگاه گوشی تجاری از طریق گمرک و 4 میلیون دستگاه نیز به صورت مسافری وارد کشور شده است. بنابراین یک و نیم برابر واردات تجاری، واردات مسافری گوشی صورت گرفته است. که به اذعان فعالان رسمی بازار، میزان واردات مسافری گوشی، معقول به نظر نمیرسد و بخش عمده آن، گوشیهای قاچاقی است که به اسم گوشی همراه مسافر در سامانه به ثبت رسیده است.
ما نیز امیدواریم که اخبار پیرامون رجیستری گوشیهای همراه بالاخره سر و سامان یافته و شاهد این گونه تضادها در نزد مسئولان ذی ربط نباشیم.