شبکه اجتماعی فیسبوک در سال 2004 تاسیس شد و توانست در سال 2012 با 1 میلیارد کاربر فعال، به محبوبترین شبکه اجتماعی جهان تبدیل شود. قبل از اعمال فیلترینگ، فیسبوک در ایران نیز محبوبیت زیادی داشت و به جرات می توان گفت که اکثر کسانی که اهل اینترنت و وب گردی بودند، در آن فعالیت داشتند.
فیسبوک در ایران بین 5 تا 10 میلیون کاربر داشت که به نسبت ضریب نفود پایین اینترنت و همچنین گوشی های هوشمند در آن زمان، تعداد قابل توجه ای به شمار میرفت
قبل از سال ۱۳۸۸ فیسبوک دو بار در ایران فیلتر شد که بعد از مدتی دستور رفع فیلتر آن صادر شد . اما بعد از سال ۱۳۸۸، فیلترینگ این شبکه اجتماعی به صورت کامل صورت گرفت.
اگر به یاد داشته باشید، در اوایل اعمال فیلترینگ کاربران به هر طریقی شده وارد فیسبوک می شدند، اما به مرور از تعداد مراجعه کنندگان ایرانی به این شبکه اجتماعی کاسته شد! حال میبینیم صفحات ایرانی در فیسبوک شباهتی زیادی به شهر مردگان دارند، چرا که به دلیل فیلترینگ و دسترسی راحتتر پیام رسان ها، محبوبیت این شبکه بین ایرانیان بسیار کم شده است!
سال 96 سال تلگرام است، تلگرام که محبوب ترین پیام رسان بین ایرانیان قلمداد می شود، حال به روز فیسبوک دچار شده و هنوز سرنوشت آن مشخص نیست. شاید در حال حاضر دل کندن از این پیام رسان سخت باشد، اما تجربه ثابت کرده که سختی استفاده از یک سرویس پیام رسان و یا شبکهی اجتماعی باعث می شود که به مرور و گذشت زمان کاربران از آن دل کنده و به سرویسی دیگری کوچ کنند. خواه این مورد به ضرر کاربران و کسب و کارها باشد، خواه به سود بسیاری!
کاملا مشخص است که کاربران تلگرام همچنان به استفاده از این پیام رسان پا فشاری خواهند کرد و امید دارند که به زودی دستور رفع فیلترینگ آن نیز صادر شود. اما اینطور که به نظر می رسد این اتفاق به راحتی رخ نخواهد داد، چرا که مسئولین، تلگرام را باعث بسیاری از مشکلات فعلی کشور میدانند و از طرفی مدیر تلگرام با مسئولین ایران همکاری نمیکند. در حالیکه یکی از مهم ترین شروط رفع فیلتر تلگرام، اجرای خواستههای مسئولین است.
نظر شما در این مورد چیست؟
فکر نمی کنم ک تلگرام به سرنوشت فیسبوک دچار بشه؛چون اولا مردم وابستگی شون به تلگرام از وابستگی شون به فیسبوک خیلی بیشتره و به راحتی دل نمی کنند!دوما پاول دورف به صورت رسمی و با یک ویدئو کوتاه خیلی خیلی زیبا و فضایی نشون داد ک در آینده فیلتر تلگرام ناممکن میشه!!! ما هم هنوز خیلی امیدواریم!!!
با بلاک چین، بستر تلگرام به فضای امن تری تبدیل می شود. تقریبا غیرقابل هک خواهد شد. (و درصورت نیاز به هک، باید هزینه های زیادی پرداخت کنه).
بنظرم اگه ایران بجای صرف هزینه برای فیلترینگ تلگرام، این پول رو برای مشکلات اقتصادی مردم، صرف کنه سریعتر به جواب میرسه.