تورنت یا Torrent چیست و چه تفاوتی با بیت تورنت یا BitTorrent دارند؟ نحوه کار شبکه تورنت به چه شکل است و چگونه از آن استفاده کنیم؟ خیلی وقت هست که در حوزه مقاله کم کار شدم اما خوب در حوزه تولید ویدیو و پاسخگویی و SEO وب سایت بیشتر فعال شدم، امروز در این مقاله قصد دارم به شما نحوه کاری شبکه هایی که شما آنها را به عنوان شبکه تورنت می شناسید را معرفی کنیم. شاید اسم تورنت برای شما آشنا باشد، این نوع شبکه یک روش دانلود برای ما ایجاد می کند تا براحتی فایل های مختلف را از سطح اینترنت دانلود کنیم.
برای ورود به فیلم آموزش نتورک پلاس (Network+) وارد این لینک شوید
این شبکه را با BitTorrent بیشتر می شناسیم. جالب است بدانید که ترافیک شبکه های تورنت همه روزه در حال افزایش است و بیشتر از 12 درصد ترافیک اینترنت در آمریکای شمالی و 36 درصد از ترافیک آسیا را اینگونه شبکه ها به خودشان اختصاص داده اند، البته این آمار در سال 2012 تهیه شده است و طبیعتا این روند رو به رشد همچنان نیز ادامه داد. این نوع شبکه ها بصورت کلی یک دزدی بزرگ در دنیا به حساب می آیند که در واژه های فنی به Piracy یا سرقت هنری و ادبی مشهور است.
اما همیشه هم تورنت به این بدی ها نیست، تورنت یک شبکه Peer To Peer در سطح دنیا است که برای خودش یک ساختار و پروتکل مشخص داد که در بسیاری از موارد از بسیاری از پروتکل های موجود بهتر عمل می کند. در این مقاله ما می خواهیم نحوه عملکرد پروتکل BitTorrent را برای شما دوستان معرفی کنیم و مزیت های استفاده از این شبکه به غیر از کپی رایت را هم به شما یادآور می شویم.
شبکه تورنت (BitTorrent) چگونه کار می کند؟
زمانیکه شما به صفحه وب انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران متصل می شوید در واقع به وب سرور این وب سایت متصل شده اید و داده ها را از طریق وب سرور مستقیما به روی سیستم خودتان دانلود می کنید. هر کامپیوتری که به این وب سایت متصل شود در نهایت یک فایل از این سرور دانلود می کند و ما در اینجا یک وب سرور متمرکز به نام توسینسو داریم. این مکانیزم کاری اصلی است که تقریبا در Web استفاده می شود.
پروتکل BitTorrent یک پروتکل نظیر به نظیر ( خندم گرفت خداییش ) یا Peer To Peer است یعنی در این سیستم یا پروتکل همه کامپیوترهایی که مشغول به فعالیت هستند هم در نقش سرور و هم در نقش کلاینت فعالیت می کنند این مشابه همان کاری است که تقریبا در شبکه های Workgroup هم انجام می شود. در این نوع شبکه ها هیچگونه سرور مرکزی برای مدیریت کردن اطلاعات وجود ندارد. به کامپیوترهایی که در یک شبکه BitTorrent به هم متصل شده اند Swarm یا ازدحام ( ترجمشه به خدا ) گفته می شود.
بصورت کلی زمانیکه یک کامپیوتر یک فایل با پسوند .torrent را دانلود و آن را در یک BitTorrent کلاینت مثل UTorrent یا امثال آن اجرا میکند به عضویت یک Swarm در آمده است. نرم افزار BitTorrent Client با استفاده از فایل torrent دانلود شده یک Tracker را پیدا می کند، من ترجیح می دهم که Tracker را ترجمه نکنم. Tracker در واقع سروری است که لیستی از کامپیوترهای متصل شده به Swarm ها را مدیریت می کند.
برای ورود به دوره آموزش لینوکس (Linux) وارد این لینک شوید
Tracker لیست آدرس های IP کلاینت هایی که به عضویت Swarm در آمده اند را در اختیار همه کسانی که در یک Swarm قرار دارند قرار میدهد و این اجازه را به آنها می دهد که بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. زمانیکه ارتباط برقرار شد، کلاینت BitTorrent شروع به دانلود bit به bit اطلاعات بصورت قطعات بسیار ریز از هر جایی که داده وجود دارد می کند. به محض اینکه BitTorrent Client شما به مقداری از داده رسید که خودش بتواند اطلاعاتی در اختیار داشته باشد شروع به آپلود کردن داده ها برای سایر کلاینت های شبکه می شود.
در این شبکه هر کلاینتی که در حال دانلود کردن یک فایل است همزمان در حال آپلود کردن یک فایل نیز هست، سرعت این ارتباط بستگی به سرعت دانلود و آپلودی دارد که هر کلاینت دارد، اما سرعت این ارتباط ها بسته به تعداد کلاینت ها می تواند بسیار زیاد باشد، اگر همزمان 10 هزار نفر مشغول دانلود کردن یک فایل مشخص باشند این فرآیند بار کاری چندان زیادی بر روی سرور Tracker نخواهد داشت. دقت کنید که در چنین شبکه ای هیچوقت BitTorrent Client ها فایلی را بصورت مستقیم از سرور Tracker دانلود نخواهند کرد. در واقع سرور Tracker فقط وظیفه مدیریت کردن اعضای Swarm را دارد و هیچکاری با دانلود و آپلود داده ها ندارد.
منظور از Leech ها و Seed ها در شبکه تورنت چیست؟
کاربرانی که از شبکه تورنت استفاده می کنند به عنوان Leeches ها یا Seeder ها شناخته می شوند. به آن دسته از کاربرانی که بعد از تمام شدن کامل دانلود فایل هایشان، همچنان آنها را در شبکه نگهداری می کنند تا دیگران نیز بتوانند از آن فایل ها استفاده کنند در اصطلاح Seeders گفته می شوند که با توجه به اینکه بیشتر سرعت آپلود آنها هدر می روند از ارزش بالایی در شبکه های تورنت برخوردارند.
برای اینکه سایر کاربران بتوانند یک فایل را دانلود کنند حداقل بایستی یک Seeder وجود داشته باشد که فایل را بصورت تمام و کمال در اختیار دیگران قرار بدهد، این Seeder بایستی به Swarm مورد نظر بپیوندد تا شبکه بتواند فایل را در اختیار کاربران دیگر قرار بدهد. اگر یک تورنت هیچ Seeder ای نداشته باشد در واقع امکان دانلود آن وجود نخواهد داشت چون هیچ کاربردی فایل کامل آن را در اختیار شبکه قرار نداده است.
در شبکه های تورنت، کلاینت ها برای افرادی که Seeder هستند ارزش بیشتری قائل هستند و برای این افراد ارسال اطلاعات و داده بیشتری فراهم می شود، در واقع هر چقدر شما بیشتر در شبکه بتوانید آپلود کنید به همان نسبت سرعت دانلود شما هم افزایش خواهد داشت. اینکار به افرادی که دانلود فایل آنها تمام شده است انگیزه بیشتری برای نگهداری فایل های دانلود شده در شبکه تورنت و آپلود کردن داده ها برای دیگران ایجاد می کند.
تورنت های دارای Tracker و تورنت های فاقد Tracker
چند وقت پیش یک سیستم تورنت غیر متمرکز فاقد Tracker یا Trackless به شبکه های تورنت و پروتکل BitTorrent اضافه شد که این امکان را به کاربران تورنت می داد که بدون نیاز به یک سرور متمرکز Tracker بتوانند با همدیگر ارتباط برقرار کنند و فایل رد و بدل کنند. برای اینکار کلاینت های شبکه تورنت از مکانیزمی به نام DHT یا Distributed Hash Table استفاده می کنند، هر کدام از BitTorrent کلاینت ها خودش به عنوان یک DHT Node در شبکه فعالیت می کرد.
زمانیکه شما با استفاده از یک Magnet Link یک Torrent را به شبکه اضافه می کردید به سرعت DHT Node شما این فایل اضافه شده را به نزدیکترین DHT Node و آنها هم به نزدیکترین DHT Node ها اطلاع می دادند و به این روش همه افرادی که در یک DHT قرار دارند متوجه اضافه شده یک فایل جدید بدون نیاز به استفاده از یک سرور مرکزی می شدند. در واقع با توجه به اینکه در شبکه DHT هر کلاینت خودش در نقش یک Tracker فعالیت می کرد دگیر نیازی به اضافه کردن یک سرور مرکزی برای مدیریت Swarm وجود نداشت.
BitTorrent فقط برای Piracy یا سرقت ادبی و هنری نیست
Piracy در ترجمه به معنی سرقت ادبی و هنری می باشد و با توجه به اینکه بیشتر فایل هایی که در این شبکه به اشتراک گذاشته می شوند ویدیوها و فیلم ها و … هایی هستند که دارای حق کپی رایت هستند بنابراین BitTorrent را بیشتر به اسم Piracy می شناسند. اما شاید جالب باشد بدانید که شبکه های بزرگی از مکانیزم BitTorrent برای توزیع کردن Update های خودشان برای نرم افزارها و بازی ها استفاده میکنند.
برای ورود به فیلم آموزش نتورک پلاس (Network+) وارد این لینک شوید
برای مثال شبکه بازی World Of Warcraft و StarCraft و Diablo از این شبکه برای بروز رسانی بازی ها و کلاینت های خودشان استفاده میکنند، اینکار باعث بالا رفتن سرعت دانلود برای هر کسی می شود زیرا از هر نقطه از دنیا این فایل ها قابل دانلود می شوند و صد البته این مکانیزم هزینه های پهنای باند شرکت های سازنده بازی ها را نیز به شدت کاهش می دهد.
مردم می توانند با استفاده از شبکه ها تورنت فایل های حجیم را بدون اینکه نیاز به پرداخت هزینه های هاستینگ باشد در اینترنت به اشتراک بگذارید. یک فیلم رایگان، یک آلبوم موسیقی، یک بازی و یا هر چیز دیگری که در شبکه تورنت قرار می گیرد می تواند به سادگی در اختیار همگان قرار بگیرد و دیگران که فایل را دانلود می کنند نیز آن را در اختیار مردم قرار می دهند.
این مقاله برگرفته شده از وبسایت توسینسو می باشد.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.