شب گذشته خبری به تیتر یک رسانههای حوزه فناوری تبدیل شد که باز هم دغدغه امنیت اطلاعات در فضای سایبری و لزوم اتخاذ تدابیر لازم در این بخش را به رخ کشید. این طور که گزارش شده، هکری که ادعا میکند اطلاعات 5.5 میلیون کاربر رایتل را در اختیار دارد، آنها را به قیمت 1000 دلار در اینترنت به فروش گذاشته است. این شخص مدعی شده که در ابتدا از اپراتور رایتل درخواست 5 بیت کوین کرده تا این اطلاعات را به خود آنان تحویل دهد اما پس از اینکه پاسخی دریافت نکرده، تصمیم به فروش آنها در فضای اینترنت گرفته است.
رایتل در ابتدا درباره این ادعا سکوت کرده بود، اما ساعاتی بعد با انتشار بیانیهای اعلام کرد که ادعای درخواست بیت کوین از جانب هکرها کذب است و بخش عمدهای از اطلاعات لو رفته کاربران این اپراتور هم قدیمی است:
این اپراتور اعلام میدارد تاکنون هیچ مستندی به جز 9 رکورد منتشر شده مبنی بر دزدیده شدن اطلاعات 5.5 میلیون مشترک این اپراتور به دست نیامده است که نتیجه بررسی این 9 رکورد نشان میدهد 6 رکورد بسیار قدیمی بوده (سال 94 و پیش از آن) و عملا این مشترکین دیگر در شبکه رایتل فعال نیستند.
در بیانیه رسمی رایتل همچنین با تکذیب خبر هک شدن سرورهای این اپراتور، به این نکته اشاره شده که “حدس اصلی رایتل در خصوص نشر اطلاعات توسط منشا انسانی است که در سال 94 و پیش از آن رخ داده است.”
فارغ از اینکه گزارشهای منتشر شده در خصوص هک شدن اطلاعات کاربران رایتل تا چه حد صحت دارد، مسئله امنیت کاربران و لزوم توجه به آن مسئلهای بسیار جدی است که البته با توجه به خبرهایی که در ماهها و سالهای اخیر شنیدهایم، کمیها و کاستیهایی در این بخش احساس میشود. دو ماه پیش بود که گفته شد اطلاعات 42 میلیون کاربر ایرانی تلگرام از طریق نسخههای غیررسمی این پیامرسان در اختیار هکرها قرار گرفته و قبل از آن هم افشای اطلاعات کاربران ایرانسل در تیر ماه 1395 خبرساز شده بود.