واژه پروپوزال را شاید بیشتر از زبان دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا شنیده اید. آیا معنی این واژه را می دانید. این واژه در واژگان به معنی پیشنهاد پژوهشی است و در حقیقت به معنای همان ایده یا توضیح یک طرح پژوهشی است. دانشجویان کارشناتسی ارشد و دکترا در پایان تحصیلات خود باید یک طرح پژوهشی را بگذرانند که به عنوان پایان تحصیلات آن ها در نظر گرفته می شود. پروپوزال نویسی در واقع نوشتن ایده طرح و مراحل آن به صورت کامل است. در پرورپوزال از مرحله اول که تحقیق و پژوهش است تا مرحله آخر که نتیجه ای است که قرار است از انجام این پژوهش بدست بیاوریم نوشته می شود. این طرح برای دانشجویان باید به دانشگاه ارائه شود تا دانشگاه تصمیم بگیرد که ای نطرح قابل پژوهش و اجرا است یا خیر. اما پرورپوزال نویسی فقط برای دانشجویان کاربرد ندارد و از آن برای ارائه طرح های اجرایی در کارهای مختلف نیز استفاده می شود. در ادامه این متن به نحوه نگارش پروپوزال و اصول آن می پردازیم.
7 مرحله اصلی در نگارش یک پروپوزال خوب
یک پروپوزال خوب دارای 7 مرحله اصلی است، که این مراحل در واقع به عنوان چارچوب یک طرح شناخته می شوند. البته اینکه پروپوزال را قرار است به کدام مرجع تحویل دهید نیز کمی در نحوه نگارش پروپوزال تاثیر دارد. هر دانشگاه، پژوهشگاه، پژوهشکده و حتی شرکت ها شتابدهنده، فرمت خاصی را برای ارائه پروپوزاتل در اختیار دانشجویان قرار می دهند که باید پروپوزال بر اساس آن فرمت نگارش شود. اما تقریبا تمام پروپوزال ها در 7 مرحله با یکدیگر مشترک هستند که شما می توانید در ادامه با این مرحله آشنا شوید.
مشخص نمودن موضوع تحقیق
انتخاب موضوع پژوهش اولین و مهمترین مرحله برای شروع پروپوزال نویسی است. برای اینکه شما بتوانید پروپوزال خود را بنویسید و برای بررسی به مراکز مختلف ارسال کنید باید در قدم اول بدانید که راجع به چه چیزی قصد تحقیق دارید. انتخاب موضوع و انتخاب عنوان مناسب به آن بسیار اهمیت دارد. عنوان باید به گونه ای نوشته شود که با یک نگاه بتوان به موضوع کامل تحقیق پی برد.
بیان مسئله
قدم بعدی نوشتن بیان مسئله است. تقریبا در تمامی طرح ها و پروپوزال ها از شما خواسته می شود که به طور مختصر مسئله را بیان کنید. در بیان مسئله در یک نوشته کوتاه باید بیان کنید که چرا به سراغ انتخاب این موضوع رفتید و علت اهمیت این پژوهش در جامعه و محیط اطرافمان چیست. در حقیقت شما در یک پژوهش به دلیل وجود یک مشکل یا مسئله خاصی به سراغ انتخاب آن موضوع رفته اید. حال باید با ذکر منبع این مشکلات را در پروپوزال خود بیاورید و داروان خود را قانع کنید که حل این مسئوله بسیار اهمیت دارد.
پیشنیه پژوهش
پیشنیه تحقیق که در برخی پروپوزال هابا نام مرور ادبیات نیز شناخته می شود از پژوهشگر می خواهد که تحقیقات قدیمی تر که توسط پژوهشگران دیگر هم راستا با پژوهش خود را بیان کنند. این مسئله کمک می کند تا اهمیت پژوهش شما در جهان بیشتر مشخص گردد. نوشتن پیشینه تحقیق همچنین سبب می شود که آگاهی داروان نسبت به پروپوزال شما بیشتر شود. یکی دیگر از اهداف نوشتن پیشینه تحقیق جلوگیری از سرقت ادبی و علمی تحقیقات گذشته است.
تعیین اهداف پژوهش
در این قسمت اهداف پژوهش به دو صورت اهداف کلی و اهداف ویژه وکاربردی بیان می شوند. اهداف کلی اهدافی هستند که مستقیما از نتیجه تحقیق بدست می آیند و. اهداف کاربردی به اهدافی گفته می شود که در زیر شاخه اهداف کلی قرار می گیرند. با مشخص کردن اهداف بیان می کنیم که کدام هدف قرار است محقق یابد و کدام اهداف اصلا تحقق نمی یابند.
مفروضات پژوهش
در این قسمت باید بیان کنید که فرضیه شما چیست و چند فرضیه دارید. فرضیه ها کاملا واضح نوشته شود که با انجام این تحقیق قرار است این چند نتیجه گرفته شود. مفروضات پژوهش باعث می شود که در انتهای کار از پژوهش شما انتظارات بیشتری نداشته باشند و بدانند که دقیقا قرار است چه نتیجه ای بدست آید و آیا نتیجه بدست آمده می تواند عملی باشد یا خیر.
روش ها و مراحل پژوهش
تقریبا این قسمت، قسمت اصلی تحقیق و پروپوزال شما را شکل می دهد. اینکه قرار است با انجام چه روشی و استفاده از چه موادی به نتیجه های گفته برسید از همه گفته ها مهمتر است. زیرا داوران باید ببینند که روش انتخابی شما درست است و آیا این امکان وجود دارد که این تحقیق را عملی کرد.
منابع و مآخذ
در اخر هر پروپوزال، تحقیق، پژوهش، طرح یا پایان نامه برای آنکه مورد بررسی و قبول داوران قرار بگیرد، باید منابع تمام نوشته های آن ذکر شود. منابع معتبر علمی به نوشته های شما اعتبار می دهند و صحت گفته های شما را تایید می کنند. داروان با دیدن منابع می توانند متوجه شوند که تحقیقات هم راستای تحقیق شما تواسنته اند که عملی شوند و نتایج آنها به اثبات رسیده است و این امر به پژوهش شما اعتبار می بخشد.
جمع بندی
در انتها باید بدانید که پروپوزال نویسی نیاز به دقت و بررسی دارد و چه بهتر که خودتان بنویسید. اما در صورتی که برای پروپوزال نویسی، نیاز به مشاوره دارید، سایت هایی وجود دارد که می تواند به شما در این زمینه مشاوره دهند. برای آشنایی با برخی از این سایتهای معتبر که می توان با خیال راحت ایده خود را پیش آنها بیان کنیم، می توانیم به سایت نیازیتو niazito.com مراجعه کنید. سایت نیازیتو تمام سایتهای معتبر نیازمندی های شما را با دسته بندی هایی، مشخص می کند.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.
عالی بود ممنونم از محتوای خوبتون در مورد پروپوزال نویسی خییلی برای تهیه پروپوزال به ما کمک کرد