بگذارید در همین ابتدای کار این نکته را به شما بگوییم که هیچ کودی به تنهایی به عنوان کود افزایش گلدهی زعفران به حساب نمیآید و نمیتواند چنین عملکردی را داشته باشد. در واقع مجموعهای از کودها و نحوهی رسیدگی به مزرعه است که در نهایت موجب افزایش گلدهی زعفران میشود. بنابراین بهتر است به جای (کود افزایش گلدهی زعفران) بگوییم (کودهای افزایش گلدهی زعفران).
در این مطلب به شما آموزش میدهیم که چگونه به طور اصولی و صحیح، کود دهی مزرعه خود را مدیریت کنید تا سبب افزایش گلدهی زعفران مزرعه تا حد بهینه و ایده آل گردد. همچنین در ادامه یک جدول زمان کود دهی زعفران براساس روند کلی کشت زعفران خدمت شما ارائه میشود تا یک برنامه منسجم برای کود دهیها داشته باشید.
کود دهیهای قبل از کشت زعفران
قبل از این که پیازها در زمین کاشته شوند باید بستر کشت فراهم شود و کوددهیها انجام گردد. قبل از کشت میتوان از کودهایی مانند اوره و سوپرفسفات تریپل استفاده کرد. این کودها اختیاری هستند و میتوان از آنها چشم پوشی کرد. اما کود گاوی پوسیده حتما باید مورد استفاده قرار گیرد. چرا که این کود علاوه بر موادآلی که در اختیار زمین قرار میدهد بافت خاک را اصلاح میکند و تخلل آن را افزایش میدهد. این مسئله نیز سبب افزایش نفوذپذیری آب به درون خاک میشود.
به یاد داشته باشید که اصلا نباید از کودهای گوسفندی و کودهای پرندگان استفاده کنید. تنها مجاز به استفاده از کود گاوی، آن هم پوسیده هستید. تقریبا برای هر هکتار زمین، به 40 تا 50 تن کود گاوی پوسیده نیاز است.
کود دهی های بعد از کشت زعفران
بلافاصله بعد از کشت زعفران که در تابستان انجام میشود نیازی به کود دهی وجود ندارد. بعد از کشت، در مهر ماه اولین آبیاری انجام میشود و پس از آن مزرعه به گل میرود و برداشت زعفران انجام میگیرد. در این مدت زمان نیز هیچ نیازی به استفاده از کود نیست. در واقع اگر بخواهیم به طور دقیقتر بیان کنیم باید بگوییم که روند اصلی کود دهیها بعد از برداشت گلها آغاز میشود.
کود دهیهای بعد از کشت یا به طور صحیحتر بعد از برداشت، به دو صورت زاج آب و محلول پاشی انجام میگیرد. که در ادامه به توضیح کامل هر یک از آنها میپردازیم.
زاج آب
زاج آب اولین کود دهی بعد از برداشت است که همراه با آبیاری دوم و تقریبا در آذر ماه انجام میگیرد. این کود دهی که از طریق آبیاری در دسترس گیاه قرار میگیرد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و تاثیر بسزایی بر روند رشد و تکثیر پیازها میگذارد.
زاج آب مجموعه ای از کودهای متفاوت با مواد مغذی مختلف است که نیاز غذایی پیازها را به طور کامل پاسخ میدهد.
کود دهی زاج آب که فقط طی یک مرحله انجام میشود، غالبا از کودهای NPK، میکرو و هیومیک اسید تشکیل میشود، به همین دلیل است که طی همین یک بار نیز مجموعه ای از عناصر لازم را در دسترس ریشه گیاه قرار میدهد و سبب میشود که پیازها به خوبی با این مواد تغذیه و تقویت شوند.
کود دهی به صورت آبیاری این امکان را برای گیاه فراهم میکند تا مواد غذایی مورد نیاز خود را از طریق اصلیترین بخش برای جذب مواد، یعنی ریشه دریافت کند. ریشه در هنگام زاج آب به شدت فعال است و فرایند جذب را به خوبی و به طور کامل انجام میدهد.
محلول پاشی زعفران
دومین کود برای افزایش گلدهی زعفران، محلول پاشی است. محلول پاشی زعفران نیز مانند کود دهی قبلی، از چندین کود تشکیل میشود. اما بخش اعظم کودهایی که در زاج آب مورد استفاده قرار میگیرد با کودهای موجود در محلول پاشی ها متفاوت است. محلول پاشی در 4 تا 6 مرحله انجام میگیرد و زمان آن تقریبا از اواسط دی ماه تا اواخر فروردین ماه است.
محلول پاشی روش کود دهی است که طی آن کودها و مواد غذایی بر روی برگها و اندامهای هوایی گیاه اسپری میشوند و گیاه عناصر را از طریق برگها جذب میکند.
علت محلول پاشی کردن کودها این است که در این مدت زمان، ریشه پیازها ضعیف و تقریبا از بین رفتهاند بنابراین عملا گیاه نمی تواند از طریق ریشه مواد غذایی مورد نیاز خود را از خاک و بستر کشت دریافت کند. در صورتی که گیاه بدون تغذیه رها شود، ضعیف میشود و پتانسیل گلدهی آن کاهش مییابد. بنابراین بهترین روش برای رساندن مواد غذایی به پیازها، محلول پاشی کردن کودها میٰباشد تا گیاه بتواند از طریق برگها مواد مورد نیاز خود را دریافت کند.
برای انجام محلول پاشی ها نکاتی وجود دارد که رعایت کردن آنها برای تاثیر هر چه بهتر کود دهیها، ضروری است. اولین نکته زمان محلول پاشی ها میباشد. محلول پاشی حتما باید در هوای آفتابی و در دمای بالاتر از 8 درجه سانتیگراد انجام شود تا روزنههای برگ ها باز باشند و فرایند جذب صورت بگیرد.
دومین نکته این است که برنامه زمانی محلول پاشی ها را باید به گونهای بچینید که حداقل 24 ساعت از آخرین بارندگی گذشته باشد و تا 24 ساعت بعد نیز بارندگی رخ ندهد.
کودهای موجود در محلول پاشی ها غالبا شامل موادی مانند اسیدآمینهها، جلبکهای دریایی، کودهای میکرو، آهن، پتاسیم و فسفر هستند. استفاده از هر کدام از این کودها تاثیر ویژهای بر گیاه میگذارند. برای مثال: فسفر علاوه بر تاثیر بسیزایی که بر گلدهی دارد به عنوان یک قارج کش عمل میکند. یا اسیدآمینهها که به عنوان ضد تنش عمل می کنند.
جدول زمانی کود دهی زعفران
در توضیح هر کدام از کود دهیها، زمان مناسب انجام آن را ذکر کردهایم، اما برای این که بدانید در روند کلی کشت زعفران، هر کود دهی در چه جایگاه زمانی قرار دارد، جدول زمانی کود دهی زعفران زیر را مطالعه نمایید.
اوره، سوپرفسفات تریپل، کود گاوی پوسیده |
قبل از کشت |
کشت زعفران |
از تیر ماه تا شهریور ماه |
آبیاری اول |
مهر ماه |
برداشت گل |
آبان ماه |
آبیاری دوم + کود دهی زاج آب |
آذر ماه |
محلول پاشی ها |
از اواسط دی تا اواخر فروردین هر 20 روز یکبار |
کلام آخر
در نهایت لازم به یادآوری است که مجموع کود دهی های گفته شده سبب افزایش گلدهی زعفران میشود. یک یک کود منحصرا نمی تواند چنین تاثیری بر زعفران بگذارد. زاج آب و محلول پاشی ها با افزایش عالی بر رشد و تکثیر پیازها، تاثیر بسیار زیادی بر میزان گلدهی مزرعه شما در سال بعد میگذارد. حذف هر کدام از این کود دهیها برایند مزرعه را به طور چشمگیری کاهش میدهد. اگر تمایل دارید که مزرعه زعفران شما حداکثر عملکرد را داشته باشد و بتوانید بیشترین میزان برداشت را تجربه کنید به شما توصیه میکنیم از مجموعههای متخصص و معتبر مانند ماه کشت که سالها است در زمینه کشت زعفران و کوددهیها فعالیت میکنند، کمک بگیرید. این مجموعه به طور کامل شما را در روند تقویت مزرعه و در نهایت افزایش گلدهی زعفران همراهی میکند.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.