تا به حال چند بار تصمیم به رژیم گفتن، ترک سیگار و یا حتی رفتن به باشگاه گرفتهاید؟ برای همه ما پیش آمده تا بخواهیم عادات درست و سالم را جایگزین عادات بد کرده و سبک زندگیمان را از یک زمان مشخص (مثلاً شنبه هفته آینده!) تغییر دهیم اما متاسفانه در اکثر مواقع این تصمیم در حد خواسته عملی نشده باقی میماند. بهترین زمان برای ایجاد تغییرات و روتین جدید در زندگی درست زمانی است که در سفر هستیم زیرا برای ایجاد تغییرات جدید و مثبت، ذهن ما نیازمند شکستن الگوها و عادتهای قدیمی بوده و زمانی که شما محیط زندگی و پیرامون خود را حتی برای مدتی کوتاه تغییر میدهید باعث میشود تا ذهنتان راحتتر تغییرات و شکستن عادات فعلی را بپذیرد.
با شرایط قرنطینهای که اخیرا همه ما را درگیر خود کرده، اکثر مردم مسئولیتپذیری که به سلامت خود و هموطنانشان اهمیت میدهند بیشتر زمان خود را در منزل میگذرانند. میتوان به طور کلی گفت که این قرنطینه تغییرات بزرگی را در سبک زندگی هفت میلیارد مردم سرتاسر دنیا ایجاد کرده است. با وجود تمامی سختیهایی که در این دوران متحمل شدیم اما بهتر است بدانید که از این دوران میتوان در جهت ایجاد تغییرات مثبت در زندگی استفاده کرد.
اما به جای تغییرات مثبت، متاسفانه خیلی از ما بدون این که حتی متوجه شویم در دوره قرنطینه بیشتر عادات و رفتارهای بد را در خود تقویت کردهایم و یا ناخواسته وارد الگوهای رفتاری شدیم که بعد از این دوران قطعا برایمان دردسرساز خواهند شد. سپری کردن مدت زمان طولانی در خانه ناخودآگاه باعث شده تا وقت اضافه بیشتری برای هدر دادن، تنبلی کردن، در شبکههای اجتماعی چرخیدن و… داشته باشیم. از آنجایی که اکثر این عادتها به فعالیتهای روزمره و روتین در طول روز تبدیل شدهاند، ممکن است تشخیص و ترک آن تا حد زیادی برایمان سخت باشد. این بار هم دیجی رو همراه شماست تا یادآور ترک عادتهای نادرستی که در دوران قرنطینه به آن گرفتار شدهایم، باشد. پس با ما همراه باشید.
عاداتی که بعد از قرنطینه باید آنها را ترک کنیم
1- زندگی یکنواخت
ایده ماندن در خانه و استراحت در ابتدا برای هر کسی جذاب به نظر میرسد. داشتن وقت اضافه و بیکاری در طول روز در آغاز حتما شما را یاد تفریح کردن، خواندن کتاب و دیدن فیلم، ورزش کردن به صورت مرتب و روزانه و یا به طور خلاصه هر کاری که تا به حال برای شروع آن وقت نداشتید، میاندازد.
با آغاز قرنطینه و تعطیل شدن همه مکانهای عمومی، ماندن در خانه برای همه افراد اجباری شد اما اگر واقعبینانه و روراست باشیم کدام یک از ما از این فرصت درست استفاده کردیم؟ عملا بیشترین کاری که در این مدت رواج داشته تماشای تلویزیون و چک کردن مداوم صفحه اینستاگرام بوده است!
اما کم کم وقت آن رسیده تا سعی کنیم برنامه روزانه خود را از حالت تکرار مکررات در آورده و دوباره به روال عادی گذشته برگردیم. به هیچ عنوان اجازه ندهید ذهنتان به این سبک زندگی عادت کند چون در پایان این دوره قطعا با چالشهای سخت زیادی رو به رو خواهید شد. از همین فردا شروع کرده و سعی کنید هر روز وقتتان را با انجام کاری به غیر از چک کردن گوشی و یا تنبلی کردن پر کنید تا در پایان این دوران بازگشت به حالت عادی زندگی برایتان زیاد سخت نباشد.
2- کار بیش از حد
هیچکس در آخرین روزهای زندگی افسوس اینکه چرا بیشتر کار نکرده است را نخورده، اما این بدین معنا نیست که جاه طلبی و دستیابی به موفقیت و پیشرفتهای بزرگ کم اهمیت هستند. نکته حائز اهمیت این است که سعی کنیم خود و برنامههایمان را با جریان زندگی وفق دهیم. شش ماه قبل کسی انتظار شیوع بیماری در سراسر دنیا و به طبع آن، قرنطینه شدن را نداشت. اگر از جمله افرادی هستید که سعی دارند هر ثانیه از زندگی را برنامهریزی کرده و از آن به شکل سفت و سخت پیروی کنند، قطعا این دوران فرصت خوبی بوده تا بدانید چرخه زندگی همیشه طبق برنامهریزی و پیشبینیهای شما پیش نخواهد رفت. سعی کنید حتما زمان اضافهای را در تقویم برنامههایتان قرار دهید و از استفاده از وقت اضافهیتان لذت ببرید در این ایام به انجام کارهایی که به ذهن و روحتان آرامش میبخشند بپردازید.
3- خود محور بودن یا همان خودشیفتگی
جالب است بدانید لغت معادل “خودخواه” در زبان چینیها دو معنی دارد. یکی به معنای فردی که تنها به خود اهمیت میدهد و دیگری به معنای انجام دادن کاری که به نفع شماست. حقیقتا هم اگر بخواهیم صادق باشیم چه کسی جز خودمان میتواند مسئول سلامت و حال خوبمان باشد؟
اما نکته اصلی اینجاست که قبل از هر چیزی باید فرق “اولویت دادن به خود” با “فقط به خود اهمیت دادن” را دانسته و آن را تشخیص دهیم. درست زمانی که داریم در زمینه کاری پلههای موفقیت را یکی پس از دیگری طی میکنیم باید حواسمان باشه تا خانواده و دوستانمان را نادیده نگیریم. بیاهمیت شمردن فضای خانوادگی و جو صمیمی با دوستانمان تنها باعث میشود تا خودمان را از روابط اجتماعی قوی و دریافت محبت از عزیزانمان، محروم کنیم. وقتی بیاهمیت نسبت به همنوعانمان از کنارشان عبور میکنیم و یا دیگران را قضاوت میکنیم باید به خاطر داشته باشیم که ما هم درست جزو همان افرادی هستیم که “دیگران” خطابشان میکنیم. پس به خاطر داشته باشید همگی عضو انجمن موجودات دو پا هستیم!
قرنطینه فرصت خوبی ایجاد کرد تا قدر عزیزانمان و حتی افراد غریبه را بیشتر بدانیم و درک بهتری از همدیگر داشته باشیم زیرا همگی در این دوران در موقعیت یکسانی قرار گرفتهایم. سعی کنیم تا این حس همدردی و نوع دوستی را بیشتر در خود تقویت کرده و آن را محدود به زمان قرنطینه نکنیم.
4- تحمل وظایف کم ارزش
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که قبل از دوران قرنطینه برای کارهای بیاهمیت کلی وقت و زمان هدر دادهاید و این درحالی اتفاق افتاده که اصلا متوجه ارزش واقعی زمان از دست داده خود نبودید. برای مثال هر هفته در روز پنجشنبه زمان زیادی را صرف گفت و گوهای بیاهمیت کردید.
یکی دیگر از مزایای دوران قرنیطینه این بود که به ما اهمیت زمان و چگونگی درست استفاده کردن از آن را یادآوری کرد. از وقتتان به خوبی استفاده کنید و از انجام دادن کارهای بیاهمیت صرف نظر کنید تا وقت کافی برای انجام کارهای مهم داشته باشید.
برخلاف پول، زمان منبعی است که به هیچ عنوان جایگزین ندارد و نمیتوان آن را خلق کرد. ساعتهای گرانبهای زندگیتان را وقف ماندن در ترافیک برای قرارملاقاتهای کم اهمیت نکرده و تنها آن را صرف کارهای با ارزش و مهم کنید.
5- منفیبافی
دوران بلوغ همان زمانی است که اکثر نوجوانها سعی میکنند با استفاده از کنایههای تلخ و عقاید پوچگرایانه خاص، باهوش بودن خودشان را به همه ثابت کنند اما با گذشت زمان همه ما متوجه میشویم که این شیوه تنها برای پنهان کردن حس عدم اعتماد به نفس و اضطراب درونیمان بوده است. متاسفانه منفیبافی، بدبین بودن و استفاده از عبارات منفی ممکن است در همان دوران به بخشی از عادات ما تبدیل شوند به طوری که حتی اگر بخواهیم به طور کامل آن را از زندگیمان حذف کنیم هم گهگاهی ناخودآگاه دوباره در رفتارمان پدیدار میشوند و یا حتی شاهد هجوم افکار منفی در ذهنمان بشویم زیرا به طور پیشفرض در ذهن یا همان ضمیر ناخوداگاهمان نفوذ پیدا کرده است.
در نتیجه این منفیبافیها ممکن است فرد دچار افسردگی شده و تا مدت زیادی با آن دست و پنجه نرم کند. اگر احساس کردید این افکار به سراغ شما نیز آمده و کیفیت زندگیتان را دچار اختلال کرده توصیه ما به شما این است که حتما از یک متخصص در این زمینه کمک گرفته و به هیچ عنوان به سادگی از کنار آن نگذرید.
کاشتن هر دانه از افکار منفی میتواند در نتیجه انبوهی از حس بد، افسردگی و اضطراب را به همراه داشته باشد. افکار منفی انرژی شما را تحلیل داده، شما را منزوی کرده و از همه بدتر رنگ و بوی خوشحالی را به طور کامل از زندگیتان حذف میکنند.
نگهبان دروازه ذهن خودتان باشید و از ورود افکار منفی به دورن ذهنتان جلوگیری کنید. تا جایی که میتوانید با کلمات مثبت از خودتان مراقبت کنید زیرا هر کلمهای که آن را باور کنید، تبدیل به واقعیت زندگی شما خواهد شد.
6- تنبلی و به تعویق انداختن کارها
به خاطر داشته باشید که احساسات منفی سیگنالهای بسیار قویتری نسبت به احساسات مثبت نظیر انگیزه دارند و مانند خوره میتوانند تمام وجودتان را فرا بگیرند. راکد ماندن در برابر احساسات منفی همانند مرگ است زیرا باعث میشود درجا بزنید و از رویاهایتان، خوشی و روابط خوب دور بمانید. اگر فکر کردن به مرگ شما را اذیت میکند دیدگاهتان را تغییر دهید. قبل از رفتن به سرکار، فعالیت موردعلاقهاتان را انجام دهید، برای مثال نیم ساعت پیادهروی کنید، موسیقی مورد علاقهتان را گوش دهید و یا حتی کتاب بخوانید. این کار به ذهن شما یادآوری میکند که زندگی تا ابد برایتان تکرار مکررات نخواهد بود. با به کار بردن این تکنیک بعد از مدتی متوجه میشوید که استرستان تا حد بسیار زیادی کاهش یافته در حالی که انگیزه زندگی هر روز در وجودتان بیشتر میشود. پس کار امروز را به فردا نیندازید و از همین حالا جلوی احساسات منفی و عدم تحرک و فعالیت را در زندگیتان بگیرید.
7- سوء استفاده
تا قبل از شیوع ویروس کرونا رفتن به آرایشگاه برای آراستهشدن، سلامتیمان، سفر با هواپیما، رفتن به رستوران و کافه و حتی از در خانه بیرون رفتن جزو روتینهای عادی زندگی به شمار میرفتند. یادآوری همه این موارد در این روزهایی که در قرنطینه هستیم تنها یک چیز را به ما گوشزد میکند. قبل از این ویروس ما با بیاهمیت شمردن فرصتها و لذتهای کوچک زندگیمان، آنها را نادیده گرفته و در یک کلام از موهبت و فرصتهای کوچک زندگی سوء استفاده میکردیم.
حالا از زمانی که پای کرونا به میان آمده بهتر درک میکنیم که تمام فعالیتهایی که در گذشته آزادانه قادر به انجام آن بودیم در واقع نعمتی بودند که از وجود آنها آگاهی نداشتیم. بنابراین، بعد از اتمام دوران کرونا و حتی از همین حالا باید بیشتر از کارهای کوچک روزمره لذت برده و در لحظه زندگی کنیم.
8- بیش از حد جدی بودن
شاید اخیرا طی چند ماه گذشته شغل و کسب و کارتان را از دست داده باشید و یا به خاطر ساعتهای طولانی در خانه ماندن از لحاظ روحی به شدت تحت فشار باشید. ضرر و زیان شما هرچقدر هم که باشد باید بدانید که مشکلات بخشی از زندگی تمامی انسانها هستند و هر کسی در سطوح مختلف آن را تجربه میکند. اما رنج بردن کاملا یک انتخاب شخصی است. زندگی را با هر شرایط، مشکل و یا فقدانی که در آن روبهرو هستید بپذیرید و از همین حالا رنج بردن را از تک تک لحظات فعلی و آیندهتان برای همیشه پاک کنید چرا که زندگی کوتاهتر از آن است که با داشتن احساس منفی بخواهید دقایق با ارزش آن را نابود کنید پس سعی کنید در هر لحظه و هر شرایطی از زیباییهای آن لذت برده و اتفاقات کوچک را دلیل لبخند در دقایق ارزشمندتان کنید.
9- هدر دادن پول
در این روزها که اغلب رستورانها، کافهها و تمامی مغازهها بسته هستند یا نمیتوانیم با خیال راحت به آنها مراجعه کنیم، بهترین زمان ممکن برای پسانداز کردن را در اختیار دارید. مقداری پس انداز اضافی به شما کمک میکند تا در مواقع احتیاج و ضروری بتوانید با خیال راحت از حسابتان پول خرج کنید. به خاطر داشته باشید که بعد از قرنطینه هم به همین منوال میتوانید پولتان را پس انداز کنید. کافیست کمی با خودتان روراست باشید. آیا واقعا تمامی خریدهای آنلاین ماهیانهتان ضروری هستند؟ واقعاً لازم است هر دفعه کلی هزینه صرف رستورانهای گران قیمت کنید؟ به خاطر داشته باشید برای خوشحالی و لذت بردن از لحظات نیازی نیست زیاد هزینه کنید. حقیقتا خیلی وقتها این رویای داشتن خانه خیلی بزرگ و سفرهای تجملی است که شما را از خوشحالی دور میکند.
10- پیگیری نکردن اخبار
وقتی بحث از اخبار میشود عده زیادی از آن فراری هستند زیرا معتقدند بیخبری همان خوش خبری است! اما در واقع اخبار و سیاست یعنی چگونه منابع محدود و جامعه خود را اداره میکنیم. به عبارت دیگر مهمترین مسئله زندگی همه ما نیز همین است. همچنین با پیگیری اخبار در هنگام شیوع کرونا به ما میگوید که آیا میتوانیم از خانه خارج شویم و مغازههایمان را باز کنیم یا همچنان باید در قرنطینه خانگی باقی بمانیم.
البته که همه ما باید از وضعیت تعطیلیها، قوانین جدید و وضعیت کارمان باخبر باشیم پس نمیتوان نسبت به این اخبار بیتوجه بود. به خاطر داشته باشیم که زندگی در جامعه امروزی نیازمند آگاهی هر چه بیشتر است، بنابراین سعی کنید اطلاعاتتان را راجع به شرایط حال به روز نگه دارید.
این که بدانیم چه کارهایی را نباید بعد از قرنطینه انجام دهیم، گام نخست برای شکستن الگوهای قدیمی و عادات بد است اما صرفا انجام ندادن و ترک کردن یک سری از کارها به تنهایی باعث بهبود کیفیت زندگی نمیشود پس ما تصمیم گرفتیم تا در ادامه شما را با پنج مورد از کارهایی که باید در روتین زندگیتان بگنجانید آشنا کنیم:
عاداتی که باید در خود تقویت کنیم
1- فعالیتهای بهداشتی
برای این که زندگی بهتر و شادتری داشته باشید لازم است تا از خودتان مراقبت کرده، به انجام فعالیتهای مورد علاقه در اوقات فراغت پرداخته و سعی کنید به بهترین شکل ممکن زندگی کنید. با این کار تعادل روحی و عاطفی را در وجودتان برای داشتن زندگی شاد ایجاد میکنید. برای مراقبت از خود میتوانید:
- ناهارتان را از میزکارتان جدا کنید. حین غذا خوردن از لپتاپ، کامپیوتر، گوشی همراه و تلویزیون استفاده نکنید.
- مرتبا دوش بگیرید. دوش آب گرم روح و جسمتان را پاکسازی و جوان میکند. جایی که در آن بیست دقیقه از گوشی همراهتان استفاده نمیکنید، برای آرامش ذهنتان معجزه میکند.
- موسیقی. فرقی نمیکند موسیقی گوش دهید یا موسیقی بنوازید چرا که گوش دادن به موسیقی از هر طریقی انرژی، روحیه و دیدگاهتان را در یک لحظه کاملا دگرگون میکند.
- بازی کنید. هر فعالیتی که دوست دارید انجام دهید، با دوستانتان والیبال بازی کنید، به پیادهروی بروید و یا در خانه منچ بازی کنید. هر کدام از این فعالیتها باعث میشوند زندگیتان رنگ و بوی دیگری به خود بگیرد و هیجان را چاشنی لحظاتتان میکند.
2- روابط احساسی خود را تقویت کنید
هیچگاه به دنبال شخصی کامل نباشید که شما را شاد و خوشبخت کند، بلکه خودتان هم سعی کنید مایه شادی و نشاط فرد مقابل باشید. هرچقدر که در روابط عاطفیتان عشق بدهید به همان نسبت نیز دریافتکننده آن خواهید بود. برای بهبود روابط رمانتیک خود میتوانید از ترفندهای زیر استفاده کنید:
- قرارهای عاشقانه. وقت گذراندن با یکدیگر لزوما به معنای کیفیت بالای زمان سپری شده نیست. حداقل در طول هفته یک روز را به طور کامل، بدون حواسپرتی و دغدغههای روزمره به روابط دو نفره اختصاص دهید. هیچگاه از وقت گذاشتن با شریک زندگیتان دست نکشید و مطمئن باشید در این صورت هرگز از هم فاصله نخواهید گرفت.
- سر یک میز غذا بخورید. سعی کنید وعدههای غذایی را سر یک میز با هم میل کنید چرا که مکالمات واقعی در این زمان بین شما شکل میگیرد. لطفا در این زمان از گوشی همراه و یا تلویزیون استفاده نکنید تا بتوانید با آرامش از دقایق باهم بودن نهایت لذت را ببرید.
- باهم قدم بزنید. صمیمیت در واقع از شریک شدن لحظات زندگی با یکدیگر سرچشمه میگیرد. قدم زدنهای روزانه به شما فرصت گفتگو و نزدیکتر شدن را میدهد.
3- فعالیت بدنی
تونی رابینسونز (Tony Robbins) معتقد است انسان سالم صد آرزو دارد این درحالی است که فرد ناسالم تنها یک آرزو دارد! تمام ثروت و زمان کل دنیا اگر سلامتتان در خطر باشد بی فایده هستند. بدون داشتن فعالیت بدنی و ورزش به مرور زمان سلامت خود را از دست خواهید داد پس سعی کنید در طول روز حداقل چند حرکت کوچک ورزشی داشته باشید:
- هر روز فعالیت کنید. به محض اینکه از تختخوابتان بیرون آمدید ده اسکات یا شنا انجام دهید اینکار به شما کمک میکند تا سیستم اعصاب خود را بیدار کنید.
- تمرینات کششی. انعطافپذیری بدن شما مانع از بروز درد در بدنتان شده و در درازمدت تا حد زیادی شما را از آسیبها و صدمات مصون نگه خواهد داشت.
- پیادهروی یا دویدن را فراموش نکنید. اینکه سرعتتان چقدر است اهمیتی ندارد، به هر حال از کسی که روی کاناپه لم داده، جلوترید!
- طناب بزنید. خرید یک طناب خرج زیادی روی دستتان نمیگذارد اما با طناب زدن کالری بسیار زیادی میسوزانید این درحالی است که برای انجام این ورزش حتی لازم نیست از خانه خارج شوید. پس هیچ بهانهای قابل قبول نیست و از همین امروز ورزش کردن را شروع کنید.
4- تقویت دوستیها
خوشحالی و رضایتمندی افراد تا حد زیادی به روابط دوستیشان بستگی دارد. مسلماً در دوران قرنطینه بیشتر متوجه نیاز به ارتباط برقرار کردن با دوستانتان شدهاید. سعی کنید زمانی در روز را صرف موارد زیر کنید:
- به دوستانتان زنگ بزنید. پیام دادن خستهکننده است پس به جای این کار، گوشی تلفن را برداشته و با دوستانتان صحبت کنید. شنیدن صدای افراد باعث نزدیکتر شدن آنها به یکدیگر میشود و پیام دادن نمیتواند جایگزین مکالمه صوتی باشد.
- قرار ملاقات بگذارید. برای مثال یک روز در هفته را انتخاب کنید تا با دوستانتان به پیکنیک بروید، با یکدیگر وقت بگذرانید و یا حتی بازی کنید. به زودی اینکار به یکی از عادات مورد علاقه شما تبدیل خواهد شد.
- پیکنیک بروید. این روزها در سرتاسر دنیا پارکها باز هستند. زمانیکه هوا خوب است با دوستانتان به پارک رفته، دور هم نشسته و وقت بگذرانید.
5- ماجراجویی خودجوش
به لطف ویروس کرونا، کارهای روتین و الگوهای زندگی همه ما به هم ریخته اما با این حال بهترین وقت برای فعالیتهای یهویی و هیجانانگیز است.
- رانندگی بدون برنامه قبلی. بدون برنامه یک مقصد انتخاب کرده و به سمت آن رانندگی کنید.
- خارج از برنامه عمل کنید. داشتن برنامهریزی باعث سرو سامان گرفتن کارها و زندگیتان خواهد شد اما هر از گاهی خارج از برنامه و روتین خود عمل کنید تا حس هیجان را دوباره به جریان انداخته و از زندگی یکنواخت خارج شوید.
- پادکست جدید امتحان کنید. پادکستهای جدیدی که امسال منتشر شدهاند را گوش دهید و سعی کنید تا موضوعات جدیدی به مباحث مورد علاقه خود اضافه کنید.
- تغییر دکور. وقتی محیط اطرافتان را تغییر دهید ناخودآگاه دیدگاهتان نیز تغییر خواهد کرد. این بار مبلتان را در زاویه دیگری از دیوار قرار دهید و تغییرات ذهنیتان را محک بزنید!
به خاطر داشته باشید فرصتها درست مثل اتوبوس هستند هر 10 دقیقه سر راهتان قرار میگیرند اما اگر سوارشان نشوید به جایی نخواهید رسید. همه ما عمیقاً در زندگی منتظر فرصتهای هیجانانگیز بیرونی هستیم تا با وقوعشان زندگی ما را به طور کل دگرگون سازند. هیچکدام از ما انتظار شیوع ویروس کرونا را نداشتیم اما در هر شرایط و بحرانی ما تنها یک انتخاب داریم، آن هم این است که به بهترین شکل ممکن در جهت رشد، ارتقا و سازندگی خود از آن بهره بگیریم. الگوها و عادات بد برای مدت زیادی با ما همراه بودند و همیشه برای ترک آنها از بهانههایی نظیر فرصت ندارم و یا از شنبه شروع میکنم، استفاده میکردیم، حالا فرصت پیش آمده حکم یک موهبت و هدیه را در این زمینه برایمان دارد پس باید سوار اتوبوس فرصت تغییرات شده و تا جایی که امکان دارد از آن استفاده کنیم!