فایو جی (5G) یک فناوری نوین شبکه است که به کاربران امکان میدهد سرعت اینترنت بالاتری را تجربه کنند و همچنین دسترسی دائمی به اینترنت داشته باشند. این نسل جدید از شبکههای تلفن همراه توسط اپراتورهای مخابراتی توسعه داده شده تا به مشتریان خود تجربه کاربری بهتر و ارتباط پایدارتری ارائه دهند.
انقلابی که فایو جی پایهگذاری کرده، سنگ بنای انقلاب صنعتی چهارم و یک محرک کلیدی در رشد اقتصاد جهانی خواهد بود. انتظار میرود این پیشرفت بر همه بخشها و صنایع، از خودرو گرفته تا مخابرات، مراقبتهای بهداشتی و آموزش تأثیر بگذارد.
در این مقاله از دیجی رو قصد داریم تا حقایقی در مورد فایو جی (5G) را برای علاقهمندان به این فناوری معرفی میکنیم.
حقایقی جالب درباره فناوری 5G که باید بدانید
1- 5G هنوز به طور کامل تعریف نشده است. با این حال، میتوان گفت که نسخه بهبود یافتهای از 4G است. انتظار میرود که شبکه 5G برای کاربردهایی مانند ماشینهای خودران، شهرهای هوشمند و واقعیت مجازی به اندازه کافی پایدار بوده و زمینه پیشرفت این فناوریهای نوین را مهیا کند.
2- اولین کنفرانس بین المللی استانداردهای جدید رادیویی 5G در سال 2015 در دانشگاه سوری در انگلستان برگزار شد که در آن محققان در مورد آینده پیش روی این فناوری به بحث و تبادل نظر پرداختند.
3- شبکه فایو جی برای تطبیق با سرعتهای بالاتر به تغییرات زیرساختی عظیم نیاز دارد. یکی از روشهای برآورده کردن این نیاز، ارتقاء برجهای مخابراتی فعلی با RAN ابری است که به کاربران امکان دسترسی آسانتر به شبکه را میدهد.
4- 5G نه تنها در شبکههای تلفن همراه بلکه در شبکههای بیسیم ثابت نیز میتواند استفاده شود. یکی از نمونههای آن این است که 5G میتواند به کاربران اجازه دهد تا با استفاده از همان باندهای فرکانسی مورد استفاده برای پخش تلویزیونی، از گوشی تلفن همراه خود به عنوان یک اتصال پهن باند خانگی استفاده کنند.
5- جالب است بدایند که هیچکس صاحب فناوری 5G نیست! بسیاری از شرکتها و سازمانها در تلاش هستند تا این فناوری جدید را وارد زندگی ما کنند، اما هیچ شرکتی نمیتواند ادعای مالکیت آن را داشته باشد.
6- OFDM روشی برای کاهش تداخل در انتقال سیگنالهای دیجیتال است. 5G نیز از این روش در کنار یک رابط هوایی که با فناوری NR بهبود یافته، استفاده میکند تا اتصالی با سرعت بالاتر و پایدارتری بیشتر نسبت به نسل قبل را ارائه کند! در این نسل جدید از شبکههای مخابراتی، پهنای باند زیر 6 گیگاهرتز به همراه پهنای باند موج میلیمتری مورد استفاده قرار میگیرد تا همه کاربران بدون توجه به محل زندگی خود بتوانند به سرعت دادههای خود را دریافت و ارسال کنید.
7- با حرکت جهان به سمت فناوری 5G، اوج سرعت انتقال داده تا 20 گیگابیت در ثانیه نیز خواهد رسید! تجهیزات IMT 2020 و مودم پرچمدار کوالکام با نام اسنپدراگون ایکس 65 در رسیدن به این هدف نقشی اساسی داشته و آن را امکانپذیر میکنند. این تجهیزات در حال حاضر توانستهاند به سرعت دانلود 10 گیگابیت بر ثانیه در سیستمهای مخابراتی برسند که بسیار قابل توجه است!
8- شبکههای 4G کنونی دارای میانگین سرعت تأخیر 200 میلیثانیه هستند، به این معنی که دادهها قبل از رسیدن به مقصد، این مدت زمان را در حرکت هستند. اما در مورد فناوری 5G سرعت تأخیر میتواند حتی تا 1 میلی ثانیه هم کاهش پیدا کند که بسیار سریعتر از شبکههای قدیمی 4G است.
9- از نقطه نظر کاربر و در مقایسه با سرعتی که چشم انسان در تفسیر اطلاعات بصری دارد، شبکه 5G به سرعت نور دست پیدا میکند! دانشمندان تخمین زدهاند که چشمهای ما با تاخیری در حدود 250 میلیثانیه به محرکهای بینایی واکنش نشان میدهند. این بدان معناست که سرعت انتقال اطلاعات فوقالعاده سریع 5G، از نظر فنی 250 برابر بیشتر از سرعت پاسخدهی ما به محرکهای بصری است.
10- فایو جی که از نظر سرعت با شبکههای فیبر نوری قابل مقایسه است، میتواند تا 1000 برابر ظرفیت بیشتری نسبت به 4G داشته باشد.
11- برای پیادهسازی فناوری 5G نیاز به ایستگاههای پایه بیشتر برای انتقال داده وجود دارد. هم در مورد شبکههای مخابراتی کوچک و هم در مورد ماکروسلها و شبکههای موج میلیمتری، این انواع جدید از برجها و آنتنها برای رساندن سرعتهای بالاتر به کاربران ضروری هستند. علاوه بر این، این برجهای مخابراتی جدید میتوانند به کاهش تأخیر کمک کرده و تجربه بهتری در واقعیت مجازی و واقعیت افزوده ارائه کنند.
12- فایو جی در مقایسه با نسل های قبلی از امواج رادیویی با فرکانسهای بسیار بالا، در محدوده 30 تا 330 گیگاهرتز، استفاده میکند. استفاده از این امواج به دستیابی به سرعت بیشتر، اتصال پایدارتر و تاخیر کمتر کمک میکند.
13- انتظار میرود که ارائه اشتراکهای جهانی 5G طی چند سال آینده سر به فلک بکشد و از کمی بیش از 12 میلیون در سال 2019 به بیش از 4 میلیارد در سال 2027 افزایش یابد! (بر اساس آمار Statista). این رشد تصاعدی، تا حدی به دلیل تلاش بیوقفه توسعهدهندگان است که سخت تلاش میکنند تا بسترهای جدیدی را برای مردم سراسر جهان ایجاد کنند تا از این فناوری جدید پیشگامانه استفاده کنند و دسترسی ثابتی را فراهم نمایند.
14- بد نیست بدانید که تا ژوئن 2022 (انتهای بهار 1401)، حدود 250 میلیون مشترک فایو جی در سراسر جهان به ثبت رسید.