انیمیشنها همیشه یکی از جذابترین قالبهای رسانهای بودهاند که بر خلاف تصور عموم تنها برای کودکان ساخته نمیشوند. بسیاری از انیمیشنهای برتر و پرمحتوا، مخاطب بزرگسال را هدف قرار میدهند و همزمان میتوانند برای کودکان هم آموزنده و سرگرم کننده باشند. در سالی که گذشت ما شاهد اکران انیمیشنهای بلند جذاب و زیبایی بودیم که هم در گیشه موفق بودند و هم نظر منتقدین را به خود جلب کردند. این موفقیت در سالهای گذشته ادامه دار بودهاست تا حدی که منتقدین و صاحبنظران در حوزه رسانه معتقدند که ما امروز در دومین عصر طلایی انیمیشن پس از دوران کلاسیک زندگی میکنیم.
این روزها استودیوهای کوچک و بزرگ با بهرهگیری از تکنولوژیهای جدید و البته داستانهای پرکشش و جذاب به تولید انیمیشنهای برتر و موفقی روی آوردهاند، برخی از این انیمیشنها مخصوص کودکان هستند و برخی هم با فضای تاریک و تلخی که دارند به دنیای بزرگسالان تعلق پیدا میکنند. در هر صورت با پایان سال 2018 وقت آن رسیده است که انیمیشنهای برتر این سال را معرفی کنیم تا کار شما برای انتخاب یک انیمیشن مناسب و باکیفیت برای کودکانتان و البته خودتان، سادهتر شود.
10- پاکوتاه Smallfoot
پاکوتاه یا پاکوچک، داستان یک یتی (Yeti) را روایت میکند که در تلاش است تا به همنوعان خود ثابت کند موجوداتی به نام انسان، تخیلی نیستند و واقعا وجود دارند. یتیها موجوداتی افسانهای هستند که تحت عنوان مرد برفی یا پاگنده هم شناخته میشوند. فیلم داستان غافلگیرکننده و بانمکی دارد که تماشای آن میتواند سرگرم کننده و لذت بخش باشد. این فیلم شوخیهای خندهدار و لطیفی دارد که کودکان را به خود جذب میکند، علاوه بر این پیامهای اخلاقی و آموزنده آن، پدر و مادرها را نیز راضی نگه خواهد داشت. کاری کرکپتریک کارگردانی این انیمیشن را برعهده داشته است و چنینگ تیتوم، جیمز کوردن، زندیا و لبرون جیمز صداپیشگان اصلی آن هستند.
9- گرینچ Dr. Seuss’ The Grinch
انیمیشن گرینچ محصول 2018 یک اقتباس جدید از داستانهای کودکان اثر دکتر زوس است (نام دکتر زوس در عنوان فیلم هم آمده است) که پاییز سالی که گذشت، روی پرده سینماها رفت. گرینچ یک موجود سبزرنگ و بداخلاق است که از کریسمس متنفر است و تمام تلاش خود را برای خراب کردن جشن کریسمس مردم دهکده به کار میگیرد. از نظر تکنیکی، این انیمیشن بسیار پیشرفته و قابل توجه بوده، اما صحنههای بزن و بکوب فراوانی به آن اضافه شده است تا زمان انیمیشن را به حد فیلمهای بلند معمول برساند. نکته دیگر، وفادار نبودن فیلم به منبع اقتباس آن است که باعث شد هواداران کارهای دکتر زوس از این انیمیشن ناامید شوند و نسخه کلاسیک را به نسخه جدید ترجیح دهند. بندیکت کامبربچ، رشیدا جونز و فارل ویلیامز صداپیشگان اصلی این انیمیشن هستند.
8- انسان نخستین Early Man
استودیو Aardman Animation یکی از پیشگامان در تولید انیمیشن به سبک استاپ موشن است و تماشا کردن عروسکهای چشم درشت این انیمیشنها، همیشه جذاب و دوست داشتنی است. این استودیو ساخت انیمیشنهای محبوب و موفقی مثل مجموعه والاس و گرومیت، شان گوسفند و فرار مرغی را در کارنامه کاری خود دارد. اثر جدید این استودیو یعنی انیمیشن انسان نخستین، تاریخچهای خیالی از بازی فوتبال را در انگلستان پیش از تاریخ روایت میکند که با شوخیهای کلامی و تصویری متعدد، در نوع خود سرگرم کننده و جذاب است. انیمیشن انسان نخستین شاید جزو انیمیشنهای برتر استودیو آردمن نباشد اما جزو انیمیشنهای ناموفق آن هم نیست. نیک پارک کارگردانی این اثر را به عهده داشته و ادی ردمین، میزی ویلیامز و تام هیدلستون از صداپیشگان آن هستند.
7- تایتانهای نوجوان به سینما میآیند! Teen Titans Go! To the Movies
تایتانهای نوجوان نام مجموعهای از کتابهای کمیک است که توسط DC منتشر میشود و باب هینی خالق آنها بوده است. اعضای این گروه را نوجوانانی تشکیل میدهند که قدرتهای فراواقعی دارند و ماجراهای هیجان انگیزی را دنبال میکنند. حال این تایتانهای نوجوان به سینما هم آمدهاند و یک فیلم انیمیشنی مخصوص برای آنها ساخته شده است. کمپانی برادران وارنر تهیه کنندگی این اثر جذاب و پرانرژی را به عهده داشته است که در رده انیمیشنهای برتر دوبعدی سال قرار میگیرد. این انیمیشن، داستان پیچیده و پرکششی ندارد و موضوع آن هم بدیع و ساختارشکن نیست اما میتواند یک انیمیشن سرگرم کننده و جذاب هم برای کودکان و هم بزرگسالان باشد. نیکلاس کیج و ویل آرنت از معروفترین صداپیشگان این انیمیشن هستند.
6- رالف خرابکار، قسمت دوم Ralph Breaks the Internet
انیمیشن رالف خرابکار در سال 2012 اکران شد و به یکی از انیمیشنهای برتر و موفق آن سال تبدیل گردید. این موفقیت، دیزنی را بر آن داشت تا طبق روال رایج هالیوود به ساخت قسمت بعدی فیلم نیز اقدام کند. “رالف اینترنت را خراب میکند” نام این انیمیشن است که در نوامبر امسال اکران شد و هرچند تا حدودی موفق ظاهر شد اما از خلاقیت و نوآوری قسمت اول در آن خبری نبود. با این وجود “رالف اینترنت را خراب میکند” به عنوان یک انیمیشن خانوادگی، هنوز هم چیزهای جذاب و دوست داشتنی زیادی دارد که میتواند مخاطب کودک و بزرگسال را به تماشای آن ترغیب کند. مجموعهای از بازیگران شناخته شده مثل جان سی.رایلی، سارا سیلورمن، گل گدوت و تاراجی پی.هنسون صداپیشگی این انیمیشن را بر عهده دارند.
5- روز خوبی داشته باشی Have a Nice Day
“روز خوبی داشته باشی” با عنوان اصلی Hao Jile یک انیمیشن چینی با موضوع درام است که فضایی تاریک دارد و برای کودکان ساخته نشده است. این فیلم داستان مردی را روایت میکند که در یکی از شهرهای جنوبی چین زندگی کرده و برای تامین هزینه جراحی پلاستیک نامزد خود به رئیسش دستبرد میزند و یک کیف پر از پول را سرقت میکند و پس از آن درگیر ماجراهای پیچیده و خطرناکی میشود. در فضای سیاه و تارانتینویی این انیمیشن، نمیتوان انتظار یک انیمیشن کلاسیک و شادکننده را داشت اما برای کسانی که به انیمیشنهای اصیل و متفاوت علاقه دارند “روز خوبی داشته باشی” قطعا ارزش تماشا کردن را دارد.
4- میرای Mirai
صنعت انیمیشن ژاپنی یا به اصطلاح انیمه، همیشه در رقابت تنگاتنگی با انیمیشنهای هالیوودی بوده و هست. اما در سالهای اخیر با خلق شاهکارهایی توسط استودیوهای ژاپنی، شاهد پیشی گرفتن آن از هالیوود بودهایم، به طوری که هر سال حداقل یک اثر انیمیشن ژاپنی در رده انیمیشنهای برتر سال برای جایزه اسکار نامزد میشود. میرای هم یکی از این انیمیشنهای ژاپنی است که با نام اصلی Mirai no Mirai (به معنای آینده میرای) با استقبال گسترده منتقدان روبرو شده است. فیلم داستان پسری چهار ساله را روایت میکند که به زودی قرار است صاحب خواهری شود اما کنار آمدن با این قضیه برای او دشوار است. این انیمه برای جایزه گلدن گلاب نامزد شده است و انتظار میرود که در لیست نامزدهای اسکار هم قرار داشته باشد.
3- شگفت انگیزان، قسمت دوم The Incredibles 2
استودیوی انیمیشن سازی پیکسار (که اکنون با دیزنی ادغام شده است) در ساخت دنباله برای فیلمهای اصلی و موفق خود عملکرد متفاوتی داشته است، این فیلمها گاهی خیلی خوب (سری داستان اسباب بازی) گاهی متوسط (در جستجوی دوری) و گاهی خیلی بد (ماشینها) بودهاند. اما دنباله فیلم ابرقهرمانی این استودیو، یعنی شگفت انگیزان (که اکنون محصول استودیو دیزنی است) توانست با داستان خوب، ترکیب جذاب اکشن و کمدی و از همه مهمتر فراموش نکردن تفکر پیکساری پشت آن، به موفقیت قابل توجهی دست پیدا کند و در رده انیمیشنهای برتر سال 2018 قرار بگیرد. براد برد کارگردان قسمت اول در سال 2004، قسمت دوم آن را نیز کارگردانی کرده و چهرههایی مثل ساموئل ال.جکسون، هالی هانتر و باب اودنکرک صداپیشگان این اثر هستند.
2- مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی Spider-Man: Into the Spider-Verse
انیمیشن مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی یکی از فیلمهایی بود که جذابیت آن باعث غافلگیری مخاطبان شد. در واقع کسی تصور نمیکرد که این انیمیشن چندان خاص و جالب توجه باشد، حتی وقتی که تریلرهای آن منتشر شد خبر از یک شاهکار نمیداد. اما بعد مشخص شد که این تریلرهای ساده به طور عمد، گول زننده طراحی شدهاند تا فیلم اصلی باعث غافلگیری بینندگان شود. این فیلم را میتوان یکی از بهترین اقتباسها از کتابهای کمیک دانست که به طور قطع در رده انیمیشنهای برتر سال قرار میگیرد. هیجان انگیز بودن و سرگرم کنندگی فوق العاده در کنار داستان قوی و جذاب، این انیمیشن را به یک اثر مناسب برای کودکان و بزرگسالانی که به ابرقهرمانها به خصوص مرد عنکبوتی علاقه دارند تبدیل کرده است. هیلی استینفیلد، ماهرشالا علی و زوئی کراویتز معروفترین چهرههایی هستند که به جای شخصیتهای این انیمیشن صحبت کردهاند.
1- جزیره سگها Isle of Dogs
وس اندرسون یکی از نوابغ حال حاضر سینما است که با سبک متفاوت و فرمهای بدیع و اختصاصی خود، فیلمهایی ماندگار و باارزش خلق کرده است. اما آثار اندرسون محدود به ژانر خاصی نبوده و او در کارنامه کاری خود، ژانرهای مختلفی را امتحان کرده از جمله ژانر انیمیشن به خصوص سبک استاپ موشن. او چند سال پس از موفقیت فیلم آقای فاکس شگفت انگیز، امسال هم با فیلم جزیره سگها سراغ این ژانر رفته و اثری بدیع آفریده است. جزیره سگها نه تنها یکی از انیمیشنهای برتر سال است بلکه در رده بهترین فیلمهای سال هم جای میگیرد. ترکیب فوقالعاده شوخ طبعی و احساسات، داستان دوست داشتنی و انسانی و البته شاتهای زیبا و سینمایی خاص وس اندرسون، این اثر را به یک فیلم دلچسب و به یادماندنی تبدیل کرده است. برایان کرنستون، ادوارد نورتون و جف گلدبلام از صداپیشگان این انیمیشن هستند.
گرینچ از همشون بهتره