انسانها به دو دسته درونگرا و برونگرا تقسیم میشوند که هر یک از دو دسته ویژگیهای اخلاقی و رفتاری خاصی دارند. درونگراها به حضور در جمع و صحبت کردن، علاقه چندانی ندارند و بیشتر مواقع تنهایی را ترجیح میدهند. در عوض برونگراها تقریبا همیشه دوست دارند در میان مردم باشند و صحبت کنند. تا همین چند دهه پیش، برونگراها کنترل دنیا رادر دست داشتند و درونگراها با این که بیش از یک سوم جمعیت را تشکیل میدهند مجالی برای ظهور و بروز تواناییهای خود پیدا نمیکردند. اما با توسعه اینترنت، درونگراها هم توانستهاند خودی نشان دهند و به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کنند. با این وجود هنوز هم بسیاری از افراد درونگرا در پیدا کردن شغل مناسب و کسب موفقیت در آن، دچار مشکل هستند چون بسیاری از مشاغل نیازمند ارتباطات اجتماعی وسیع و قوی هستند که مورد علاقه درونگراها نیست. در این مقاله از دیجی رو ابتدا به تعریف درونگرایی خواهیم پرداخت و چند نکته شغلی را که این افرد باید همیشه مد نظر داشته باشند بیان خواهیم کرد.
درونگرایی چیست؟
قبل از هر چیز باید تعریف دقیق و درستی را از درونگرایی بیان کنیم. درونگرا بودن هیچ ارتباطی با غیراجتماعی بودن، خجالتی بودن و منزوی بودن ندارد و چه بسا افرادی که بسیار خجالتی و جامعه گریز هستند اما ذاتی برونگرا دارند. افراد اجتماعی و موفق زیادی را هم میشناسیم که ذاتا درونگرا هستند اما موفق شدهاند به موقعیت مناسب و مورد علاقه خود دست پیدا کنند. درونگرا بودن به معنای این است که انرژی فرد، در تنهایی شارژ میشود و وقتی در میان جمع قرار میگیرد این انرژی کاهش پیدا میکند. به همین دلیل افراد درونگرا نیاز دارند که پس از مدتی حضور در جمع، آن را ترک کنند و به خلوت تنهایی خود بروند و انرژی از دست رفته خود را احیا کنند. دقیقا عکس این حالت برای افراد برونگرا رخ میدهد و آنها با حضور در میان جمع و صحبت کردن، انرژی بیشتری به دست میآورند و در تنهایی این انرژی را از دست میدهند.
بیشتر بخوانید:
این ویژگی، یک ویژگی کاملا ذاتی است و طبق تحقیقات دانشمندان، درونگرایی و برونگرایی یک فرد حتی پیش از تولد وی مشخص میشود بنابراین نباید انتظار داشته باشید که یک فرد درونگرا بتواند برونگرا شود و بر عکس. داشتن چنین تصوری مانند این است که مثلا بخواهید رنگ پوست یک شخص را تغییر دهید! البته درونگرایی درجات مختلفی هم دارد مثلا ممکن است فردی 60 درصد درونگرایی و 40 درصد برونگرایی داشته باشد و واضح است که رفتار چنین شخصی با رفتار کسی که 90 درصد درونگرایی دارد کاملا متفاوت خواهد بود. در هر صورت، برای افرادی که برونگرایی ویژگی شاخص رفتاری آنها است حضور در جامعه و پیدا کردن یک شغل، کاری دشوار است.
اگر پای صحبتهای یک فرد درونگرا نشسته باشید و یا خودتان یکی از آنها باشید حتما میدانید که این افراد در پیدا کردن شغل دلخواه خود دچار مشکل هستند و حتی اگر شغلی را پیدا کنند که از هر نظر مناسب آنها است پس از مدتی تلاش، حس خواهند کرد که کار آنها به طور کامل قدر دانسته نمیشود. این حس ناخوشایند، از مشکلات شایع درونگراها در محیطهای کاری است و آنها بیشتر مواقع احساس نامرئی بودن دارند چون به اندازه همکاران برونگرای خود پرهیاهو و اهل غوغا نیستند. همان طور که گفتیم نمیتوان ذات افراد را تغییر داد اما میتوان آن را بسط و گسترش داد. پس اگر درونگرا هستید و در محیط کاری خود دچار مشکل شدهاید یا هنوز شغل دلخواه خود را پیدا نکردهاید هنوز برای ناامید شدن خیلی زود است، این چند نکته میتواند راهنمای شما برای موفقیت در محیط کار باشد.
ارتباطات شغلی موثری برقرار کنید
بهتر است به اصل مشکل بپردازیم. دنیای امروز دنیای ارتباطات است و هر کسی که ارتباطات گستردهتر و موثرتری دارد موفقیت بیشتری هم کسب خواهد کرد. مشکل اینجاست که وقتی برونگراها در حال گسترش دادن ارتباط با همکاران و مافوق خود هستند درونگراها از این حلقههای ارتباطی جدا میمانند چون آنها علاقهای به شرکت در بحثهای گروهی ندارند و ترجیح میدهند با کسانی که آنها را به خوبی نمیشناسند صحبت نکنند. اما این به معنای آن نیست که شما به عنوان یک درونگرا مجبورید که خودتان را از همکارانتان جدا نگه دارید. فقط کافی است به دنبال افراد مناسب در مکانهای مناسب بگردید. مثلا در اطراف دستگاه آبسرد کن و یا اتاق کپی زمانی که چندان شلوغ نباشد دنبال افرادی باشید که با آنها احساس راحتی دارید، سر صحبت را باز کنید و ارتباطات شغلی خود را به این شکل گسترش دهید.
همکاران درونگرای خود را بشناسید
همان طور که گفتیم درونگراها حدود 30 درصد از افراد جامعه را تشکیل میدهند و این به معنای آن است که طبق قانون احتمال از هر سه نفری که در محیط کار با آنها برخورد دارید یک نفر درونگرا است. این شخص میتواند همکار میز بغلی شما و یا فردی از ساختمان مجاور باشد اما در هر صورت ارتباط برقرار کردن بین دو درونگرا سادهتر از ارتباط یک درونگرا و برونگرا است و دو درونگرا مشکلات و محدودیتهای یکدیگر را بهتر درک میکنند. پس سعی کنید همکاران درونگرای خود را بشناسید و با آنها ارتباط شغلی برقرار کنید تا از شبکه کاری و ارتباطی جامعه عقب نمانید.
از دنیای اینترنت نهایت استفاده را ببرید
با گسترش اینترنت، دنیا برای درونگراها قابل تحملتر شد چون آنها میتوانند بدون نیاز به برخورد حضوری و صحبت کردن، تنها با ایمیل و پیامهای متنی، بسیاری از کارهای ارتباطی خود را انجام دهند. پس اگر مشکلی وجود دارد که بحث کردن رو در رو در مورد آن برای شما دشوار است میتوانید با یک ایمیل یا پیام متنی در مورد آن صحبت کنید. به این ترتیب شما زمان کافی برای تنظیم کردن پیام خود را خواهید داشت و خواهید توانست منظور خود را به بهترین شکل به طرف مقابل منتقل کنید. پس از انتقال کامل پیام، بحث کردن در مورد آن به صورت حضوری نیز سادهتر خواهد شد.
قبل از پذیرفتن یک شغل، در مورد کارفرما تحقیق کنید
طبق نظرسنجی و مطالعهای که توسط Scientific American انجام شده مشخص شده است که درونگراها و برونگراها عملکرد یکسانی در محیط کاری دارند. پس اگرچه برونگراها بیشتر مورد توجه قرار میگیرند اما این به معنای آن نیست که کار خود را بهتر انجام میدهند اما هنوز بسیاری از افراد درک درستی از این قضیه ندارند. وقتی که با یک پیشنهاد کاری جدید روبرو هستید سعی کنید در مورد کارفرما و شخصی که قرار است رئیس شما باشد تحقیق کنید و سبک رهبری او را بشناسید، برخی از این افراد تنها به برونگرایی اهمیت میدهند و از همه کارکنان خود انتظار دارند که رفتاری برونگرایانه داشته باشند. اما برخی دیگر، برونگرایی و درونگرایی را به عنوان ویژگیهای خاص شخصیتی میپذیرند. اگر رئیس آینده شما جزو دسته دوم باشد شما به احتمال زیاد با او دچار مشکل نخواهید شد چون او ارزش کار شما را درک میکند و تنها منتظر ارائههای پرسروصدا و خودنمایی نیست.
برای موقعیتهای شغلی آماده باشید
یکی از مشکلات شایع میان درونگراها، عدم توانایی در سخنرانی کردن است. این افراد به طور کلی علاقهای به صحبت کردن ندارند اما اگر قرار باشد در میان جمع سخنرانی کنند کار بسیار دشوارتر خواهد شد. درونگراها به زمان نیاز دارند تا بتوانند سخنان خود را گردآوری و آماده کنند و مانند افراد برونگرا نمیتوانند فیالبداهه افکار خود را به زبان آورند. پس اگر شما هم به این مشکل دچار هستید باید برای چنین موقعیتهایی، آماده باشید. وقتی یک جلسه کاری پیش رو دارید موقعیت را بسنجید و مطالبی را که قرار است در این جلسه بیان کنید از قبل آماده داشته باشید. دقت کنید که شما قرار نیست کنترل جلسه را به دست بگیرید بلکه فقط باید چیزهایی را که لازم و ضروری است به زبان آورید. هرچه کمتر سخن بگویید اما محکمتر و مسلطتر باشید بقیه همکاران بیشتر به صحبتهای شما توجه خواهند کرد.
جلوی آینه تمرین کنید
حتی آماده داشتن متن سخنرانیها هم در بسیاری موارد نمیتواند استرس ناشی از این کار را از بین ببرد. قبل از هر چیزی شما باید بر ترس خود غلبه کنید و تمرین کردن سخنرانی جلوی آینه یکی از بهترین روشها برای غلبه بر ترس است. بیشتر افراد درونگرا از این که همه چشمها به آنها خیره باشد هراس دارند اما وقتی جلوی آینه تمرین کنید میتوانید خودتان را هنگام سخنرانی کردن، از زوایای مختلف ببینید و با تکرار کردن این کار، به تدریج سخنرانی در مقابل بقیه افراد برای شما سادهتر خواهد شد.
ارزش واقعی خودتان را بدانید
برونگراها توانایی این را دارند که خود را فرد قوی و غالب نشان دهند و مرکز توجه بقیه باشند. همین مساله باعث میشود که سایر افراد به کار کردن آنها توجه بیشتری داشته باشند و در واقع تلاش آنها بیشتر به چشم بیاید. اجازه ندهید که این اتفاق از ارزشهای شما بکاهد و موقعیت شما را پایین آورد. ارزش واقعی خودتان را بشناسید و سعی کنید آن را به بقیه هم نشان دهید. خودتان را به چالش بکشید، از تمام توان خود استفاده کنید و به دنبال راههایی باشید که تواناییهای شما را بهتر به دیگران بشناساند. این کار تاثیر فوق العادهای در افزایش اعتماد به نفس و بالا بردن موقعیت شغلی شما خواهد داشت.
شغل مناسب خودتان را پیدا کنید
احتمالا تا کنون دریافتهاید که همه مشاغل برای افراد درونگرا مناسب نیستند همان طور که برونگراها هم نمیتوانند در هر شغلی به خوبی بدرخشند. مشاغلی که به ارتباطات قوی و مکالمات مکرر نیاز دارد نمیتواند انتخابی مناسب برای افراد درونگرا باشد در عوض برخی مشاغل به طور خاص برای افراد درونگرا مناسب هستند مانند:
- کتابداری
- خلبانی
- نویسندگی/ویراستاری
- آشپزی
- برنامه نویسی کامپیوتر و اپلیکیشن
- مهندسی
- وبلاگ نویسی و دستیاری مجازی
- بازاریابی آنلاین
شغل دلخواه خود را بسازید
درونگرا بودن به معنای ترسو بودن و نداشتن جسارت نیست بلکه بسیاری از افراد درونگرا بسیار خلاق و جسور هستند و فکرهای بزرگی در سر دارند که میتوانند به آنها جامه عمل بپوشانند. خوشبختانه موقعیتهای بسیاری وجود دارد که شما به عنوان یک فرد درونگرا میتوانید خودتان را در آنها اثبات کنید مثل تجارت آنلاین که به سرعت در حال توسعه و گسترش است و میتواند راهی برای موفقیت شما در آینده باشد. بهترین ویژگی تجارتهای آنلاین این است که نیازی به گفتگوی رو در رو در آن وجود ندارد و شما میتوانید تمام جلسات و گفتگوها را با مشتریها، توزیع کنندهها و همکاران خود به طور آنلاین برگزار کنید. پس فراموش نکنید که درونگرا بودن دلیلی برای محدود شدن شما نیست و نباید با طبیعت خود مبارزه کنید، بلکه سعی کنید متفاوت فکر کنید و تواناییهای خود را در جهتی بسط دهید که برای آن ساخته شدهاید.