در طول یک هفته گذشته، دولت آمریکا اقدامات شدید و بی سابقه ای را علیه هواوی به انجام رسانده و این شرکت چینی را عملاً از همکاری با تمامی کمپانی های آمریکایی محروم کرده است. اما در حالی که تاثیر چنین اقداماتی بر آینده کاری هواوی تقریباً روشن و واضح است، هنوز دلایل آن به طور کامل مشخص نیست و دولت آمریکا نیز جزئیات زیادی ارائه نکرده است.
بر اساس دستور اجرایی اولیه، دلیل تحریم هواوی از سوی آمریکا اینگونه اعلام شده است که سخت افزارهای ساخت این شرکت، آمریکا را در معرض خطر جاسوسی قرار می دهند. در متن دستور این طور آمده است که “دشمنان خارجی به طور فزاینده آسیب پذیری هایی را در حوزه فناوری و خدمات مخابراتی و ارتباطات ایجاد کرده و از آن بهره برداری می کنند” و همچنین اشاره شده که خرید یا استفاده نامحدود از سخت افزارهای ساخته شده توسط دشمنان خارجی نیز آسیب پذیری های ناشی از آن ها را بسیار وخیمتر می کند.
بیشتر بخوانید:
- اوضاع نابسامان هواوی در اروپا و افزایش فروش پرچمدارهای دست دوم!
- کسب و کار گوشیهای هوشمند هواوی با خطر تعطیلی روبرو است؟!
این دلیل برای محدود کردن نقش هواوی در زیرساخت شبکه های مخابراتی و ارتباطی آمریکا تاحدودی قانع کننده است، اما برای صادرات سخت افزار و ارائه قطعات به این شرکت منطقی به نظر نمی رسد. چرا باید شیشههای محافظ گوریلا گلس ساخت کورنینگ یا حافظههای فلش میکرون که قرار است در گوشی های هواوی استفاده شده و در کشورهای اروپایی عرضه شوند، تحریم شوند؟! در واقع گوشی های هواوی در ایالات متحده فروش ندارند و از همین رو استدلالی که برای حفظ امنیت زیربنایی می شود، قابل قبول نیست. اگر مشکل واقعاً چیزی است که دولت مردان آمریکا اعلام میکنند و چین سابقه نقض حقوق مالکیت معنوی و سرقت طرحهای تجاری محرمانه را دارد، چرا همین منطق و استدلال برای تحریم شرکت های چینی دیگری مانند لنوو، یا DJI که در زمینه ساخت پهپاد فعالیت میکند، مطرح نمی شود؟
اوضاع وقتی پیچیدهتر می شود که بخواهیم مروری بر جنگ تجاری رو به رشد آمریکا و چین داشته باشیم. در حال حاضر بیش از یک سال است که دولت ترامپ اقدام به وضع تعرفه برای کالاهای وارداتی چینی کرده و مدام آن ها را افزایش می دهد تا بدین وسیله رهبران این کشور را به پای میز مذاکره آورده و از آن ها امتیاز بگیرد. دولت چین هم در پاسخ به این اقدامات، متقابلاً تعرفههایی را بر کالای آمریکایی وضع کرده و سعی در مقابله به مثل دارد. با این تفاسیر به راحتی می توان اقدامات اخیر علیه هواوی را نیز بخشی از این جنگ تجاری قلمداد کرد که هدف از آن اعمال فشار بر اقتصاد چین و گرفتن امتیاز است. اما اگر چنین چیزی درست باشد، ارائه توجیه امنیتی ملی، علاوه بر اینکه حرکتی صادقانه نبوده و از لحاظ دیپلماتیک نیز منجر به لطمه خوردن وجهه آمریکا خواهد شد، منجر به این خواهد شد که در صورت وجود یک تهدید امنیتی واقعی در آینده، کسی دلایل و استدلالهای مطرح شده از سوی مقامات آمریکا را نپذیرد!
دونالد ترامپ در یکی از کنفرانسهای خبری اخیر خود در مورد هواوی و تحریمهای وضع شده علیه این شرکت صحبت کرده که دو نکته در آن حائز اهمیت است. اول اینکه، ترامپ به صورت کاملاً واضح می گوید هواوی یک تهدید امنیتی است و دوم اینکه گفته محدودیت ها علیه این شرکت چینی را می توان به عنوان بخشی از یک معامله تجاری قلمداد کرد.
کاملاً مشخص است که این دو ادعا با هم ناسازگار هستند و یا اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم، ادعای تهدید امنیتی بودن هواوی دروغ است! در واقع نمی توان از یک تهدید امنیتی به عنوان بخشی از یک توافقنامه تجاری استفاده کرد! اگر دولت چین واقعاً به دنبال جاسوسی علیه آمریکا بوده و تهدیدی امنیتی برای این کشور محسوب می شود، در این صورت آیا پس از توافق تجاری با ترامپ قول خواهد داد که دیگر جاسوسی نکند؟!
در مجموع اقداماتی که دولت آمریکا و شخص ترامپ در چند وقت اخیر انجام دادهاند، یک شمشیر دو لبه است! حتی اگر این کشور با وضع تعرفه و تحریم کردن شرکتهایی مانند هواوی بتواند در جنگ تجاری با چین به امتیازاتی دست پیدا کند، نگرانی و آشوبی که ایجاد می کند دامن شرکت های آمریکایی و البته مصرف کنندگان نهایی را هم خواهد گرفت. در حال حاضر گوگل با تحریم کردن هواوی توانسته این شرکت را در وضعیت نامساعدی قرار دهد اما باید این نکته را هم در نظر گرفت که شرکتهای دیگر از این قضیه درس خواهند گرفت و در همکاریهای خود با طرف هایی آمریکایی تجدید نظر کرده و احتیاط بیشتری به خرج خواهند داد. حتی شاید تحریم هواوی از سوی گوگل در دراز مدت باعث روی گردانی تولید کنندگان از اندروید و گرایش به سمت سیستم عاملهای اختصاصی شود!