دولت ترامپ چند روز پیش با تحریم هواوی، ضربه بزرگی به این شرکت وارد کرد و بزرگترین سازنده گوشیهای هوشمند چین را در “لیست سیاه” وزارت بازرگانی ایالات متحده قرار داد که طبق آن، فروش محصولات هواوی در این کشور ممنوع شد.
دولت ایالات متحده آمریکا همچنین این تولیدکنندهی چینی را از وارد کردن فناوریهایی که در داخل ایالات متحده ساخته شدهاند منع کرد و این یعنی تولیداتی شامل تراشهها و سایر قطعات شرکتهایی مانند اینتل و کوالکوم تا نرم افزارهایی مانند اندروید و ویندوز. همچنین سایر شرکتهای بین المللی از جمله شرکت سازنده تراشه ARM که طرحهای سیلیکونی آن اساس بسیاری از تراشههای موبایلی است که در طراحیهای هواوی استفاده میشوند نیز ارتباط و همکاری خود با هواوی را قطع کردند.
همهی این تحریمها و فشارها موجب شد تا دولت چین نیز لیست سیاه خود را بسازد که «فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد» نامیده میشود.
دولت چین روز جمعه اعلام کرد که همه شرکتهای خارجی و افرادی که با شرکتهای چینی و به خصوص هواوی، رفتار خوبی ندارند را به این لیست اضافه خواهد کرد. گائو فنگ، سخنگوی وزارت بازرگانی چینی نیز در این باره گفت:
شرکتهای خارجی، سازمانها و یا افرادی که قوانین بازار را رعایت نمیکنند، از ثبت قرارداد و ارائه خدمات به شرکتهای چینی با اهداف غیرتجاری سر باز میزنند و به حقوق مشروع و منافع شرکتهای چینی آسیب جدی میرسانند در فهرست “نهادهای غیرقابل اعتماد” قرار میگیرند.
او همچنین اظهار داشت:
برخی از نهادهای خارجی قوانین رایج بازار و همچنین قوانین مربوط به قراردادهای آنها برای اهداف غیر تجاری را نقض کردهاند، باعث قطع ارتباط و ممنوعیت ارائه خدمات و عرضه محصولات به شرکتهای چینی شده و اقدامات تبعیض آمیز علیه شرکتهای چینی انجام میدهند که به حقوق و منافع قانونی آنها ضربه زده و امنیت و منافع ملی چین را به خطر می اندازد.
این مقام رسمی، نامی از شرکتهایی که در این لیست قرار دارند نبرد و تنها اظهار داشت که این شرکتها و نهادها در آینده اعلام خواهد شد.
به نظر میرسد که این واکنش چین، به تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین منجر شود اما در واقعیت، احتمال کمی وجود دارد که چین بتواند با شرکتهایی که در لیست سیاه خود قرار میدهد مقابله کند. به این خاطر که مهمترین شرکتهای فناوری ایالات متحده که میتوانند در این لیست قرار بگیرند، رابطه تنگاتنگی با چین دارند. بسیاری از سازندگان گوشیهای هوشمند چینی به پردازندههای اینتل و کوالکوم نیاز دارند و از آنها در گوشیهای خود استفاده میکنند. گوگل در چین حضور ندارد. ویندوز مایکروسافت همچنین یک سیستم عامل حیاتی است که چین به سختی میتواند بدون آن کار کند. اگر یک شرکت وجود داشته باشد که چین میتواند آن را مجازات کند احتمالا اپل است که باز هم این شرکت رابطه تجاری با هوآوی ندارد. افزون بر این، به همان اندازه که شرکت اپل به چین نیاز دارد، چین نیز به تجارت و همکاری با اپل نیازمند است.
در هر صورت، چين در تلاش است تا هر کاری كه میتواند را برای مقابله با اين مناقشات و دستیابی به بعضی زمينههای مشترک انجام دهد زيرا تحریم هواوی بر خطوط تولیدی این شرکت و توانايی آن براي انجام معاملات در بازارهای ديگر تاثیر منفی زیادی میگذارد.