هنگامی که ماه گذشته خبر تحریم هواوی منتشر و طبق آن، تهیه قطعات از ایالات متحده ممنوع شد، بسیاری تصور میکردند که این شرکت میتواند از تراشههای ساخت خود، در گوشیهای شرکت بهره ببرد. با این وجود، بهترین گوشیهای هوشمند هواوی که به تراشههای تولیدی خود شرکت مجهز شدهاند را واحد های سیلیکون کمپانی طراحی میکنند.
باید به این نکته اشاره کنیم که ساخت واقعی این تراشه ها در کارگاههای ریختهگری انجام میشود که به TSMC در تایوان تعلق دارند و این شرکت قصد دارد تا تجارت خود با این شرکت را ادامه دهد. اما مشکل اینجاست که معماریای که تولیدکنندههای سیلیکون برای طراحی تراشهها از آن استفاده میکند از دو شرکت امریکایی Synopsys و Cadence Design Systems خریداری میشود و هواوی نیز سال گذشته 11 میلیارد دلار برای خرید قطعات از شرکتهای آمریکایی مانند کوالکوم، اینتل و میکرون هزینه نمود. اگرچه هواوی میگوید که ممنوعیت و تحریم را از قبل پیشبینی کرده و به اندازه یک سال تراشه خریداری کرده است، اما در دراز مدت این تحریم میتواند مانع از طراحی تراشههای هواوی شود که فناوریهای جدید را در خود داشته باشند. این امر باعث میشود که گوشیهای هواوی پشت سر رقبای خود قرار گیرند.
شاید هواوی بزرگترین ضربه را از یک شرکت طراحی تراشه در انگلیس خورد که از بعضی تکنولوژیهای آمریکایی استفاده میکند. هنگامی که شرکت ARM Holdings اعلام کرد که همکاری خود را با هواوی قطع کرده است، این کمپانی از حق خود برای استفاده از طرحهای اساسی ARM برای تولید تراشههای خود محروم شد. با این حال، رن ژنگفی، بنیانگذار و مدیر عامل شرکت هوآوی می گوید که از دست دادن معماری ARM تاثیری بر شرکت او ندارد، البته هم که دروغ میگوید!
یک روز پس از قرار گرفتن هواوی و 68 شرکت وابسته در لیست سیاه وزارت بازرگانی ایالات متحده، رئیس شرکت های سیلیکون، ترزا، برای کارکنان خود یادداشتی نوشت. در این یادداشت، مدیرعامل شرکت تاکید کرد که هر گونه محصول جدید باید از لحاظ تکنولوژی کارآمد باشد. او اذعان داشت که:
ما نه تنها باید از نوآوری استقبال کنیم بلکه در فناوری نیز باید به استقلال برسیم.
7 درصد تراشههای هواوی میت 20 پرو محصول امریکا هستند
HiSilicon از سال 2004، فعالیت خود را آغاز کرد و در حال حاضر بیش از 7000 نفر در سراسر جهان برای آن کار میکنند. 90 درصد درآمد 7.9 میلیارد دلاری سال گذشته آن که 38 درصد نسبت به سال قبل بیشتر بود به طور مستقیم از هواوی به دست آمد. هواوی قبل از اینکه اپل و کوالکوم با یکدیگر آشتی کنند، پیشنهاد فروش تراشه های مودم 5 جی بالونگ خود را به این شرکت آمریکایی داده بود. هواوی از سازنده آیفون پیشی گرفت و در سه ماهه اول، دومین شرکت بزرگ گوشیهای هوشمند جهان شد و در نظر داشت که در سال آینده در صدر لیست قرار بگیرد. اما به یک باره، کاخ رویاهای رئیس شرکت فرو ریخت و اینطور به نظر میرسد که دستیابی به این هدف آن هم با این شرایط غیرممکن شده است.
اگرچه برخی این رویداد کنونی هواوی را با آنچه در سال گذشته برای شرکت ZTE رخ داد مقایسه میکنند اما هواوی وضعیت بسیار بدتری را تجربه میکند.
شرکت ZTE که به دلیل فروش تجهیزات مخابراتی به ایران و کره شمالی جریمه شده بود، به کارمندانی که در این عمل غیرقانونی مشارکت داشتهاند پاداش کامل پرداخت کرد و هیچ توبیخی برای آنها در نظر نگرفت. همچنین این شرکت درباره شیوههای عملکرد خود به مقامات آمریکایی دروغ گفت و به همین خاطر امریکا این شرکت را از خرید قطعات و نرمافزار از شرکتهای امریکایی منع کرد. اما درباره هواوی، ABI Research میگوید که 27 درصد از تراشههایی که در مدل پرچمدار هواوی میت 20 پرو 2018 استفاده میشوند از HiSilicon گرفته شده و 7 درصد از امریکا وارد میشود. زمانی که ZTE از خرید از زنجیره تامین ایالات متحده آمریکا ممنوع شد، نیمی از تراشههای موجود در گوشی پرچمدار زد تی ای در آن زمان از ایالات متحده وارد میشد.
با این وجود، رییس جمهور امریکا، دونالد ترامپ در این مورد مداخله کرد و خواستار آن شد که وزارت بازرگانی با ZTE (که قبل از ممنوعیت چهارمین شرکت بزرگ گوشی هوشمند در امریکا بود) به توافق برسد. بنابراین این احتمال می رود که در آینده همین اتفاق درباره هواوی نیز بیفتد و این کمپانی نجات پیدا کند. در حالی که هفته گذشته ترامپ اعلام کرد که قرار دادن هواوی در فهرست سیاه به دلایل امنیتی انجام شده است اما خاطر نشان کرد که در طول مذاکرات تجاری ایالات متحده و چین، می تواند از این شرکت به عنوان اهرمی کمککننده برای عقد قرارداد یا دستیابی به شرایط خوب استفاده کند و اتفاقاتی بهتر برای آمریکا رقم بخورد. ایالات متحده معتقد است که محصولات هواوی پلتفرمی دارند که میتواند اطلاعات را به دولت چین ارسال کند. از سوی دیگر، هواوی این ادعا را چندین بار رد کرده است.
حال باید منتظر ماند و دید که عاقبت تحریمهای هواوی چه می شود و دراین جنگ تجاری پیروز میدان کدام کشور خواهد بود.
چیزی که امسال بهش رسیدیم
ممنون