همه ما می دانیم که زمین به طور مداوم در جهت شرقی به دور محور خود میچرخد. یک چرخش کامل زمین به دور محور خود، 24 ساعت طول میکشد، که به نوبه خود منجر به ایجاد چرخه روز و شب میشود. طول روز و شب به دلیل عوامل مختلفی از جمله اثرات جزر و مد ناشی از ماه، در برهههای مختلف سال متفاوت است. علاوه بر چرخش حول محور خود، زمین به دور خورشید هم میچرخد که یک چرخش کامل آن یک سال (365 روز) به طول میانجامد. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
سرعت در خط استوا
سرعت چرخش زمین بسته به عرض جغرافیایی آن متفاوت است. در استوا ، زمین با سرعتی حدود 1609 کیلومتر در ساعت میچرخد. با نزدیک شدن به محل قطبها، این سرعت کاهش مییابد زیرا مسافت مورد نیاز برای چرخش نیز کاهش مییابد. به عبارت دیگر، منطقه استوا در مقایسه با مناطق قطبی که دارای محیط کمتری هستند، برای چرخش کامل باید مسافت بیشتری را طی کند. با توجه به همین مسئله، نواحی اطراف استوا باید سریعتر بچرخند. البته انسانها به دلیل جاذبهای که آنها را بر روی سطح زمین نگه داشته، قادر به درک سرعت چرخش این سیاره نیستند. اما به هر حال چرخش زمین نشانههایی دارد که یکی از آنها، چرخه روز و شب است.
این ارقام را میتوان با نگاهی به ارقام ارائه شده از سوی ناسا تأیید کرد. بر اساس اعلام ناسا، خط استوا طولی در حدود 40069 کیلومتر دارد. از آنجا که یک نقطه فرضی بر روی خط استوا باید این فاصله را طی 24 ساعت طی کند، میتوان نتیجه گرفت که سرعت زمین چیزی در حدود 1,668 کیلومتر در ساعت (فاصله تقسیم بر زمان) است. در عرض جغرافیایی 45 درجه، سرعت را میتوان با ضرب کسینوس عرض جغرافیایی در سرعت خط استوا محاسبه کرد. از آنجا که کسینوس 45 درجه برابر 0.707 است، بنابراین زمین در این منطقه با سرعتی برابر 0.707 ضرب در 1037 میچرخد، که نتیجه برابر 1,179 کیلومتر در ساعت خواهد بود.
از آنجا که زمین با چنین سرعت بالایی در خط استوا میچرخد، آژانس های فضایی معمولاً ترجیح میدهند از این سرعت بالا برای به حداکثر رساندن سرعت راکتها و فضاپیماهای خود استفاده کنند. از همین رو مأموریتهای فضایی معمولاً در اطراف خط استوا اجرا میشوند و دلیل آن هم این است که موشکها به دلیل سرعت بالای چرخش زمین در این منطقه، با شتاب بیشتری به فضا پرتاب میشوند. به عنوان نمونه میتوان به پرتاب موشکهای فضایی در فلوریدا توسط ایستگاه فضایی بین المللی اشاره کرد.
طبق گفته ناسا، احتمال متوقف شدن چرخش زمین به دور محور خود تقریباً صفر است. از نظر تئوریک، حتی اگر زمین از چرخیدن باز بایستد، جو آن با همان سرعت اصلی به حرکت ادامه خواهد داد و این یعنی همه چیز بر روی کره زمین در یک طوفان عظیم گرفتار شده و در هم پیچیده خواهد شد.
سرعت چرخش زمین به دور خورشید
زمین برای یک بار چرخش کامل به دور خورشید باید مسافتی در حدود 965 میلیون کیلومتر را طی کند. از آنجا که زمین برای چرخش به دور خورشید باید مسافت بیشتری را نسبت به چرخش محوری خود طی کند، در نتیجه سرعت آن هم به طور قابل ملاحظهای بیشتر است. در واقع، سرعت چرخش زمین به دور خورشید چیزی در حدود 106,216 کیلومتر در ساعت است. این یعنی در طی یک روز، زمین حدود 2.5 میلیون کیلومتر را روی مدار خود به دور خورشید طی میکند. برای اینکه تصور بهتری از این سرعت داشته باشید، بد نیست بدانید که اگر کسی بتواند با این سرعت حرکت کند، مسافت بین شهرهای سانفرانسیسکو تا واشینگتن (حدود 4500 کیلومتر) را تنها در عرض سه دقیقه طی خواهد کرد!
سبحان الله
خدایا جلال و بزرگیت را شکر ک قابل وصف نیست
سبحان الله
سبحان الله
چ عظمتی داری یا رب
تبارک الله احسن الخالقین
خدایا به ما این فرصت را بده تا آنگونه که شایسته توست ، تو را ستایش کنیم .
خدایا به ما این فرصت را بده تا آنگونه که شایسته توست ، تو را ستایش کنیم .
یا خدا
زمین در 24 ساعت در اطراف خودش 2592000کیلومتر طی می کند