در حال حاضر حوزه فناوری و تکنولوژی به دلیل بسته شدن دفاتر شرکتها، فروشگاهها و کارخانهها در چین و علاوه بر آن منع کردن کارمندان از سفرهای غیرضروری به این کشور، به شدت تأثیر ویروس کرونا قرار گرفته است. تعطیلیای که در ابتدا انتظار میرفت از ابتدای تعطیلات سال نوی چینی تا اواخر ماه ژانویه طول بکشد، پس از مدت کوتاهی از آغاز شیوع این ویروس تا دهم فوریه (21 بهمن) تمدید شد و پس از آن نیز شاهد تمدیدهای دوباره بودهایم. در حال حاضر مسئولان در برخی استانها و ایالتهای چین به شرکتها گفتهاند که تا اول مارس (11 اسفند) نسبت به بازگشایی شرکتهای خود اقدام نکنند.
در پی شیوع ویروس کرونا تحلیلگران پیامدهای کوتاه مدت و بلند مدتی را پیش بینی کرده بودند؛ از به تعویق افتادن رویدادهای مختلف گرفته تا شرکتهایی که به دلیل تعطیلی دفاتر سراسر کشور، فروش و درآمد تعطیلات سال نو را از دست دادند. در ادامه قصد داریم نگاهی به چگونگی تأثیر ویروس کرونا بر صنعت و تکنولوژی بیندازیم. با دیجی رو همراه باشید.
تعطیلی فروشگاهها
در اواسط بهمن ماه بود که شرکتهای بزرگ فناوری اعلام کردند به طور موقت تمام دفاتر، کارخانههای تولیدی و فروشگاههای خرده فروشی خود را در سراسر چین تعطیل میکنند. این شرکتها شامل اپل، سامسونگ، مایکروسافت، تسلا و گوگل بودند (گوگل همچنین دفاتر نزدیک به هنگ کنگ و تایوان را نیز تعطیل کرد). اگرچه برخی از شرکتها تاریخ دقیقی برای بازگشایی کارخانههای خود اعلام نکردند اما در ابتدا انتظار میرفت بیشتر این تعطیلیها حداکثر تا یکشنبه 15 فوریه (26 بهمن) ادامه داشته باشد.
دیردری اوبراین (Deirdre O’Brien)، رئیس کارمندان شرکت اپل 18 بهمن با ارسال یک ایمیل داخلی اعلام کرد که” انتظار میرود دفاتر و مراکز خدمات مشتریان اپل تا 21 بهمن بازگشایی شوند“. وی نوشت: “پاکسازی بیشتر، پروتکلهای بهداشتی و محدودیت های محلی در اطراف اماکن عمومی در عملی شدن این تصمیم نقش دارند.” با این حال در آن زمان تصور بر این بود كه حداکثر تاریخ تعطیلی برای بسیاری از فروشگاه ها تا 26 بهمن خواهد بود. در حال حاضر ما هفت روز از اسفند ماه را هم پشت سر گذاشتهایم و اپل همچنان نسبت به بازگشایی فروشگاههای خود تردید دارد و با احتیاط عمل میکند. همچنین طی خبری در 28 بهمن، این شرکت اعلام کرد که به تدریج فروشگاههای خرده فروشی خود را بازگشایی میکند و تا حد امکان با نهایت ایمنی و اطمینان این کار را انجام خواهد داد. اخیراً نیز اعلام شد دفاتر و مراکز خدمات مشتریان اپل در چین باز و آماده خدمت رسانی می باشند.
در طرف دیگر، آمازون هنوز تعطیلی دفاتر خود در پکن، شنزن، شانگهای و گوانگژو را اعلام نکرده است (آمازون در ووهان جایی که منشأ ویروس کرونا شناخته میشود، دفتری ندارد) اما کارکنان خود را ملزم کرده که از هرگونه سفر غیرضروری به چین پرهیز کنند. همچنین به کارکنانی که به این کشور سفر می کنند، توصیه کرده تا قبل از بازگشت به محل کار خود، به مدت 14 روز در خانه کار کنند.
به سراغ فیسبوک می رویم که در چین دفتری ندارد، اما به کارمندان خود نسبت به مسافرتهای غیرضروری به این کشور هشدار داده است. الجی و ریزر نیز به همین ترتیب به کارمندان خود هشدار دادهاند. با این حال اینکه مسافران حتی بتوانند به چین بروند نیز خود مسئلهای جداست، زیرا بیش از 50 شرکت هواپیمایی در سراسر جهان هم اکنون پروازهای ورودی و خروجی از این کشور را به حال تعلیق درآوردهاند.
تاخیر در عرضه و کمبود محصولات
از آنجا که بسیاری از محصولات در چین تولید میشوند (یا از قطعات فروشندگان چینی در دیگر محصولات استفاده میشود)، متخصصان هشدار دادهاند که انتظار دارند شاهد کمبود لوازم جانبی از تلفنهای هوشمند مختلف گرفته تا اتومبیل و فناوریهای مرتبط باشند. به عنوان مثال، با بسته شدن شرکتهای فاکسکان (Foxconn) و پگاترون (Pegatron) در چین انتظار میرود روند تولید آیفونها و ایرپادها به طور بالقوه به تأخیر بیفتند، زیرا کارگران این کارخانهها قادر به از سرگیری کار نیستند.
روز شنبه 8 فوریه (19 بهمن)، گزارش شد که دولت چین با توجه به شرایط کار و زندگی در مناطق شرکت فاکسکان، این شرکت را از بازگشایی کارخانه شنزن خود منع کرده است. پس از این منع قانونی فاکسکان نیز به طور مستقل تصمیم گرفت تا کارخانه خود در شهر ژنگژو را نیز بسته نگه دارد. کارخانه ژنگژو با نام مستعار “شهر آیفون”، جایی است که بخش عمدهای از آیفونهای جهان مونتاژ میشوند. طبق گزارشها قرار بوده این کارخانه از 10 فوریه (21 بهمن) تولید محدودی را با تعداد کمی از کارگرانی که برای سال نو به شهر و دیار خود سفر نکردهاند، از سر بگیرد.
فیسبوک نیز به دلیل این تاخیرها، سفارشهای جدید خود را برای آخرین هدست مجازی خود یعنی اوکولوس کوئست ویآر( Oculus Quest VR) متوقف کرده است. این شرکت اذعان داشته که: “همانند دیگر شرکتها، انتظار داریم شیوع ویروس کرونا تأثیری منفی بر تولیدات سخت افزار ما داشته باشد و ما نیز برای اطمینان از ایمنی کارمندان، شرکا و مشتریان، اقدامات لازم را انجام میدهیم و از نزدیک وضعیت را تحت نظر داریم. ما در تلاش هستیم تا در اسرع وقت ثبت و تحویل سفارشها را از سر بگیریم.” این شرکت از زمان تعطیلات در حال سفارشگیری هدفون کوئست بوده است. خرده فروشان در ابتدا گفته بودند كه این هدست در اوایل ماه فوریه مجدداً در دسترس خواهد بود، اما این تاریخ نیز تا 20 اسفند، آن هم برای نسخهی 64 گیگابایتی، به تعویق افتاد.
ایسوس نیز به مشتریان و طرفداران بازی و گوشی گیمینگ راگ فون 2 (ROG Phone II) اعلام کرده كه به دلیل شیوع ویروس كرونا، این گوشی تا اطلاع ثانوی دیگر برای فروش در دسترس نخواهد بود. به دلیل تعطیلی کارخانهها، تسلا نیز دلیل به تعویق افتادن عرضه مدل 3 اتومویبل جدید خود را ویروس کرونا اعلام کرده است. با این حال این شرکت اعلام کرده بود تاخیر ایجاد شده بین 7 تا 10 روز بیشتر طول نخواهد کشید و تسلا برنامهریزی کرده بود که تولیدات خود را در کارخانه شانگهای از روز دوشنبه 10 فوریه (21 بهمن) از سر بگیرد.
به گزارش یک پایگاه خبری در چین، سایر برندهای چینی که انتظار تأخیر در تولید و عرضه محصولات خود را دارند، شامل اوپو، شیائومی، لنوو و هواوی هستند. نیکول پنگ (Nicole Peng)، تحلیلگر حوزهی تکنولوژی در شرکت کنالیس (Canalys) گفته: شرکتهایی همانند لنوو که متکی به تامین قطعات از استان هوبئی (Hubei) چین هستند، بیشترین ضربه را خواهند دید. وی همچنین گفت: “برای شرکتهایی همانند هواوی که فعالیت اصلی آنها در استان گوانگدونگ (Guangdong) است، اوضاع بسیار وخیمتر خواهد بود؛ اگرچه هیچ شرکتی در حال حاضر قادر به از سرگیری کارخانههای خود با ظرفیت 100 درصد نخواهد بود.”
به طور مشابه، بسیاری از محصولات در بخش تکنولوژی که انتظار می رفت در اوایل فوریه عرضه شوند، اکنون به دلیل ویروس کرونا عرضه آنها به تأخیر افتاده است. این موارد شامل کنسول نینتندو سوئیچ، بازیها و لوازم جانبی و بسیاری موارد دیگر میباشد. اپل در جلسهی سرمایه گذاران خود در 17 فوریه (28 بهمن) اعلام کرد که درآمد سهماهه پیش رو، به دلیل تأثیر ویروس کرونا بر عرضه آیفون و کاهش خرده فروشیها در چین، پایینتر از حد انتظار خواهد بود. این شرکت همچنین اعلام کرد که یک سری از کارخانههای تولید آیفون دوباره بازگشایی شدهاند، اما تولید آنها کندتر از میزان پیشبینی شده است.
به تعطیلی کشیده شدن رخدادها
بعد از اینکه چندین شرکت فعال در حوزه تکنولوژی از جمله سونی، آمازون، انویدیا، الجی الکترونیک، ZTE و اریکسون، به طور جزئی و یا کاملاً از حضور در کنگره جهانی موبایل (MWC) در بارسلون به دلیل نگرانیهای موجود در مورد ویروس کرونا انصراف دادند، انجمن GSM که برگزارکنندهی کنگره جهانی موبایل میباشد، برگزاری کنفرانس امسال را به طور کامل لغو کرد. علاوه بر موضوع مطرح شده، برخی از توسعه دهندگان بازی نیز سفرهای خود را محدود کردهاند. پلی استیشن، اوکولوس و بخش بازی فیسبوک نیز از حضور در کنفرانس توسعه دهندگان بازی انصراف دادند و سونی نیز اعلام کرده که در کنفرانس پکس ایست (Pax East) شرکت نخواهد کرد.
هواوی که پیشبینی میشد در ماه فوریه میزبان کنفرانس توسعه دهندگان باشد، این رویداد را تا پایان ماه مارس به تعویق انداخت. هفته دوم مسابقات مهم لیگ افسانهها (League of Legends) نیز از تاریخ 26 ژانویه (6 بهمن) تا تاریخی نامعلوم به تعویق افتاده است، اما این لیگ اعلام کرده است که از 26 فوریه (7 اسفند) میزبان مسابقات آنلاین خواهد بود. به همین ترتیب، بلیزارد (Blizzard) هم اعلام کرده که مسابقات لیگ اورواچ (Overwatch) در ماههای فوریه و مارس لغو شده اند. رویداد جهانی مقدماتی مسابقات پابجی موبایل نیز که قرار بود در ماه آوریل درشهر برلین برگزار شود، تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاده است. همچنین فدراسیون جهانی اتومبیلرانی نیز برنامهی مسابقات پیشروی فرمول ای که قرار بود در اواخر ماه مارس برگزار شود را لغو کرده است.
طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی، تا به امروز (7 اسفند 98) بیش از 81000 نفر در سراسر جهان به ویروس کرونای جدید مبتلا شدهاند و از این میان، بیش از 2700 نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.