این هفته یک حادثه غم انگیز در آلمان اتفاق افتاد و زنی که نیاز مبرم به مراقبتهای اورژانسی داشت، در پی حمله یک باج افزار به سیستمهای رایانهای یکی از بزرگترین بیمارستانهای این کشور، فوت کرد. حمله این باج افزار باعث شد تا سیستمها و تجهیزات پزشکی بیمارستان دوسلدورف از دسترس خارج شوند و در نتیجه امدادگران مجبور شدند تا بیمار را برای مداوا به شهر دیگری منتقل کنند؛ اما متأسفانه به دلیل تأخیر در روند معالجات، وی از دنیا رفت.
این طور که به نظر میرسد این اولین مورد از منتهی شدن حمله باج افزار به مرگ است و تا پیش از این، بدافزار مذکور تلفات جانی نداشته است. در پی این اتفاق، مقامات پلیس و امنیت سایبری آلمان تحقیقات خود را آغاز کردهاند تا هکر یا هکرهای مسئول در حمله باج افزار را شناسایی و دستگیر کنند.
ظاهراً هکرها پس از فعال کردن باج افزار، پیامی را بر روی یکی از سرورهای بیمارستان قرار داده و بدون اینکه درخواست خود را مطرح کنند، از مسئولان خواسته بودند تا با آنها تماس بگیرند. به این ترتیب، پلیس محلی موفق شد تا با هکرها تماس گرفته و به آنها اطلاع دهند که کارشان باعث شده تا جان بیماران به خظر بیفتد. این طور که گفته شده، هکرها با اطلاع از این موضوع، به سرعت باج خواهی خود را متوقف کرده و کلید رمزگشایی سرورهای هک شده را در اختیار مسئولان بیمارستان قرار دادند. پس از آن، تلاشها برای تماس دوباره با هکرها بینتیجه بوده است.
باج افزار نوعی بدافزار است که به مجرمان این امکان را میدهد تا بتوانند از طریق کنترل از راه دور، رایانه قربانی را قفل کرده و مانع دسترسی وی به اطلاعات شوند. سپس در ازای باز کردن قفل فایلها و سیستم، درخواست پول میکنند.
با اینکه هنوز نتیجه تحقیقات به صورت رسمی منتشر نشده اما منابع خبری میگویند، مشکل از یک آسیبپذیری نرم افزاری در سیستمهای شرکت سیتریکس بوده که در بیمارستان به کار گرفته شده بودند و ظاهراً روز قبل از حمله هکری، آژانس امنیت سایبری آلمان موسوم به BSI نسبت به وجود آسیبپذیری در سیتریکس به شرکتهای آلمانی هشدار داده بود.
این اتفاق ناگوار بار دیگر اهمیت امنیت در سیستمهای رایانهای را به رخ کشیده و نشان میدهد که امروزه با وابسته شدن هرچه بیشتر ما به تجهیزات و سیستمهای رایانهای و پررنگتر شدن نقش فناوری اطلاعات، نادیده گرفتن موضوع امنیت سایبری میتواند به فجایعی جبرانناپذیر ختم شود.