هر ساله و در روز اول ژانویه، مراسمها و جشنهای زیادی به مناسبت شروع سال نو میلادی برگزار میشود. ویژگی مشترک تمام این مراسمها، شادی و امید داشتن به زندگی بهتر در سال آینده است. هر کشور بنا بر رسم و سنتهای قدیمی گذشتگانش، مراسمهای مخصوصی برای شروع سال نو دارد. البته، در این بین برخی از این عقاید و سنتها بسیار عجیب و جذاب هستند و آشنایی با آنها خالی از لطف نیست. در ادامه با دیجی رو همراه باشید تا با عجیبترین سنتهای سال نو در کشورهای مختلف آشنا شوید.
1. بلایگیسن (Bleigiessen)
اگر شب سال نو را در آلمان باشید، میتوانید در جشن بلایگیسن یا ریختن سرب، همراه با خانواده یا دوستان خود شرکت کنید! در این جشن، سرب در داخل یک قاشق که روی شمع قرار داده شده، ذوب میشود؛ سپس بلافاصله سرب ذوب شده را درون لیوان یا کاسه آب یخ میریزند. به دلیل تغییر دما سرب شکل خاصی به خود میگیرد و دوباره سفت میشود. مردم آلمان اعتقاد دارند که شکل ایجاد شده، در واقع پیشبینی کننده سال جدید برای فرد است.
2. رهایش کن
در آرژانتین، رسم بر این است که در آخرین روز سال، کارمندان ادارات همه اسناد و تقویمها و دفترچه یادداشتهای سال قبل را پاره کرده و از پنجرهها به بیرون بریزند! در واقع، آنها میخواهند با میزی تمیز و منظم به استقبال سال جدید بروند.
اعتقاد بر این است که عمل ریز کردن کاغذ و پرت کردن آنها به بیرون، نمادی است از رها کردن همه انرژیهای منفی و ورود انرژیهای مثبت به زندگی. حجم گسترده کاغذهایی که در خیابانهای شهر فرود میآیند. البته، حداقل برای دو روز چهره شهر را بسیار کثیف میکنند. اگرچه ممکن است ظاهر خیابانهای بوینس آیرس برای چند روز کمی عجیب به نظر برسد، اما باید خوشحال بود که به جای کاغذ، وسایل دیگری مانند قابلمه و ظروف و وسایل بزرگ را از پنجره به بیرون پرت نمیکنند!
3. هاگمنای (Hogmanay)
در اسکاتلند جشنواره “هاگمنای” در اخرین روز سال اجرا میشود. در سراسر کشور، مردم با مراجعه به خانههای دوستان و فامیل و بردن هدایا، به استقبال شب سال نو میروند. در اسکاتلند اولین مهمانی که در سال جدید قدم به خانهشان میگذارد، بسیار مهم است و به آن “اولین پا” میگویند. اولین مهمان که نماد خوش شانسی در سال جدید است، هنگام ورود به خانه باید همراه خود نمک، نان، سکه و یک تکه ذغال بیاورد. اعتقاد بر این است که مراسم هاگمنای از زمان وایکینگها در بین مردم رواج یافته است. در آن زمان وایکینگها، در پایان ماه دسامبر با مهمانیهای بزرگی، انقلاب زمستانی را جشن میگرفتند. در مراسم هاگمنای، رویدادهای دیگری مانند راهپیمایی مشعل در ادینبورگ، مهمانیهای خیابانی و آتش بازی نیز اجرا میشود.
4. خرید چمدان
در مکزیک کسانی که میخواهند در سال آینده به مکانهای هیجان انگیز و جذاب سفر کنند، در شب سال نو چمدانی خریداری میکنند و در اطراف خانه با چمدان میدوند! البته اگر چمدان سنگین باشد، به جای دویدن در اطراف خانه، افراد در منزلشان با چمدان فقط راه میروند. یک سنت مشهور دیگر در بین مردم مکزیک، پوشیدن لباس زیر قرمز و زرد، برای داشتن عشق و پول در سال جدید است. با نزدیک شدن به زمان تحویل سال نو، خانوادهها و دوستان برای لذت بردن از یک شام مفصل به دور هم جمع میشوند.
5. دو جشن برای یک سال
کشور خودگردان گرینلند، در تاریخ 31 دسامبر در زمان تحویل سال نو، با آتش بازیهای جذاب و زیاد، آسمان شب را روشن میکند. این کشور خودگردان بخشی از کشور دانمارک به حساب میآید و به دلیل نزدیکی زیاد به دانمارک، سال نو را دوبار جشن میگیرد! آنها در ساعت 8 شب که در دانمارک 12 شب است، یک بار آتش بازی کرده و جشن میگیرند و سپس 4 ساعت بعد در ساعت 12 شب به وقت گرینلند، مجدداً سال نو را جشن گرفته و تمام مراسمهای قبلی را دوباره تکرار میکنند!
6. برای خوش شانسی زیاد بخورید!
در بعضی از مناطق لهستان، رسم است که در شب سال نو، شامی مفصل و پرحجم خورده شود. اعتقاد بر این است که خوردن شام زیاد در شب آخر سال باعث میشود، گرسنگی هرگز وارد خانه فرد نشود! نان، گوشت، کیک و کلم به همراه نخود فرنگی معمولاً عناصر اصلی شام ویژه این مهمانی هستند. البته این همه ماجرا نیست و برای انجام کامل سنتهای شب سال نو، باید بر روی سر افراد قبل از خوردن شام، یک کاسه آب یخ که در ته آن سکه نقره است، ریخته شود! اگر سکه روی سر فرد بیفتند، باید در تمام مدت به غذاها دست نزند. این کار به دست آوردن ثروت فراوان در سال آینده را تضمین میکند.
7. اولین مهمان
بسیاری از افراد در ایرلند معتقدند اگر اولین مهمانی که به خانهشان میآید، زنی با موهای قرمز باشد، این میتواند نشانه بد شانسی در سال جدید باشد. از طرف دیگر، آمدن فردی غریبه و زیبا، به معنای خوششانسی در تمام طول سال است. اگر فردی در ایرلند نخواهد که سرنوشت سال جدیدش را به یک مهمان بسپارد، میتواند برای داشتن شانس در سال جدید، خانه خود را تمیز کند و سایر مراسمها را اجرا نماید. علاوه بر این، میتواند نان کریسمس را به در و دیوار خانه خود بکوبد تا انرژی مثبت و خوش شانسی را به خانه خود دعوت کند! یک سنت زیبا در ایرلند خالی گذاشتن جای عزیزان فوت شده بر سر میز شام است. همچنین آنها درب اصلی خانه را هم قفل نمیکنند تا به این ترتیب به افرادی که دوستشان داشتند و در سال جدید کنارشان نیستند، ادای احترام کرده باشند.
8. شنای خرس قطبی
سنتهای سال نو در کانادا شامل ماهیگیری روی یخ، اسکیت روی یخ با دوستان و خانواده، تماشای آتش بازی و لذت بردن از موسیقی زنده و … است. البته، برخی افراد هم برای لذت بردن بیشتر در سال جدید، یک فعالیت هیجان انگیز مانند پریدن در آب سرد و منجمد شدن را انتخاب میکنند!
در ساحل انگلیش بی (خلیج انگلیسی) در نزدیکی ونکوور، سالانه هزاران نفر در روز اول سال نو برای شرکت در مسابقه شنای خرس قطبی یا تماشای آن، دور هم جمع میشوند. شرکت کنندگان در مسابقه باید 91 متر را در آب فوق العاده سرد شنا کرده و خود را به یک شناور برسانند. پس از سوت شروع مسابقه، هزاران شرکت کننده وارد آب سرد اقیانوس آرام میشوند و بلافاصله پس از بیرون آمدن از آب نیز همگی لباس گرم میپوشند تا خود را گرم کنند. این رویداد بسیار محبوب و جذاب از سال 1900 در بین مردم رواج داشته ولی امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا برگزار نشد.
9. کوبیدن موچی
چندین سنت عالی در هاوایی وجود دارد که در سال نو اجرا میشوند. این سنتها شامل آتش بازی، خوردن ساشیمی، خوردن سوپ ازن و همچنین کوبیدن موچی (کوبیدن برنج) است. اعتقاد بر این است که خوردن ساشیمی باعث رونق در سال جدید میشود و شکل گرد موچی انسجام در خانواده را به ارمغان میآورد. کوبیدن موچی در ابتدا توسط کارگران ژاپنی در قرن نوزدهم انجام میشد. این مراسم در قدیم روندی پیچیده شامل خیساندن برنج و استفاده از پتک برای شکل دادن به آن داشت. کلوچههای برنجی در زمانهای قدیم برای داشتن عمر طولانی، برای امپراطورها پخته میشدند. امروزه بسیاری از خانوادهها در هاوایی ترجیح میدهند که به جای درست کردن موچی، آن را بخرند ولی برخی دیگر همچنان تمام مراسم کوبیدن موچی را در منزلشان انجام میدهند.
10. جای نو کن (Joya no kane)
در ژاپن نیز همانند بسیاری از کشورها، غذا نقش مهمی در مراسم سال نو دارد. مردم غذای “توشیکوشی سوبا” (رشته فرنگی سالی) را طبق سنتهای گذشتگان در شب سال نو میخورند، همچنین غذای اوسِچی معمولاً در روز سال نو میل میشود. همانند هاوایی، برخی از خانوادههای ژاپن نیز برای تهیه موچی دور هم جمع میشوند، در حالی که برخی دیگر ترجیح میدهند آن را از مغازهها تهیه کنند.
همزمان با آغاز سال نو در نیمه شب، زنگها در معابد سراسر ژاپن به صدا در میآیند. زنگهای معابد 108 نواخته میشوند و ژاپنیها معتقدند که این تعداد نشان دهنده تعداد خواستههای انسان است. به صدا درآوردن زنگها به “جای نو کن” معروف است و به معنای مراسمی است که در آن تمام احساسات و تجربیات منفی از بین میرود. علاوه بر همه اینها، مردم ژاپن برای جشن گرفتن سال نو، در سواحل و قلههای کوه جمع میشوند تا اولین طلوع آفتاب سال جدید را تماشا کرده و برای خوشبختی یکدیگر دعا کنند.
به نظر شما کدامیک از سنتهای سال نو جذابیت بیشتری دارند؟ شما چه سنتهایی خاص و عجیبی را میشناسید؟ نظرات خود را از طریق بخش کامنتها با دیجی رو در میان بگذارید.
با سلام قیمت بک لینک تون چنده؟
وای چه جالب
مال ما باحال تره چون
یه شام مفصل ولی اگه تعارف نکنی از جشن خارج می شی