بهاحتمال زیاد در محل کار خود یا اداراتی که به آنها مراجعه میکنید، محفظههایی را مشاهده کردهاید که برای مسیردهی و محافظت از کابل ها روی دیوار یا کف زمین کشیده شدهاند. این وسیلهها که اندازهها و شکلهای مختلفی دارند با عنوانهای داکت و ترانکینگ شناخته میشوند. باوجود شباهتهای بسیار، این دو، تجهیزات متفاوتی به شمار میروند و هرکدام کاربرد خاص خود را دارند. در این مقاله تلاش میکنیم تفاوت داکت و ترانکینگ را توضیح دهیم تا آگاهانه و بر اساس نیازهایی که دارید، گزینهی مناسب خود را تهیه کنید.
کاربرد داکت
پیش از ورود به بحث تفاوت ترانک و داکت لازم است با هردوی این تجهیزات و کاربردهای آنها آشنا شوید.
داکت محفظهای اغلب از جنس پلاستیک است که برای هدایت کابل ها و سیم ها در مسیرهای تعیینشده مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع وظیفهی اصلی این کانال دربدار، محافظت از کابل در برابر آسیبهایی مانند ضربات فیزیکی، پوسیدگی و پاره شدن است. کاربرد داکت به فضاهای داخلی ساختمان مربوط میشود و معمولا از این وسیله در فضاهای روباز استفاده نمیکنند.
کاربرد ترانکینگ
ترانکینگ یا ترانک هم مانند داکت محفظهای برای نگهداری از انواع کابل و سیم است؛ اما قابلیتهای بیشتری را در اختیار کاربر قرار میدهد. با استفاده از ترانکینگ میتوان علاوه بر هدایت کابل ها در جهت دلخواه، در هر نقطهای از شبکه، انواع پریز یا پورت را نصب کرد. البته کاربرد ترانکینگ بهدلیل انعطافپذیری بالا، بیش از گذشته شده و خیلی از شرکتها ترجیح میدهند سیمکشی برق را هم با استفاده از این وسیله انجام دهند تا تغییرات آتی به آسانترین شکل ممکن اجرا شود.
تفاوت داکت و ترانکینگ در چیست ؟
تا اینجای کار با کاربرد ترانک و داکت و ویژگیهای منحصربهفرد هرکدام آشنا شدید. اما مقایسه داکت و ترانکینگ ، تفاوتهای جزئی این تجهیزات را بیشتر آشکار میکند. بنابراین با معیار قرار دادن 5 اصل، تمایز این تجهیزات را توضیح میدهیم.
سایز و اندازه
تفاوت داکت و ترانکینگ از همان ابتدا و در ظاهر این دو وسیله خود را نشان میدهد. داکت بهدلیل کاربرد محدودتری که دارد در اندازههای کوچکتری تولید میشود. در مقابل، ترانکینگ میزبان تعداد زیادی از کابل ها و تجهیزات است و طبعا باید پهنای بیشتری داشته باشد. معمولا از داکت فقط برای محافظت از کابل شبکه استفاده میشود؛ اما ترانکینگ کاربرد وسیعتری دارد و علاوه بر کابل های شبکه ، از کابل های برق و تلفن هم محافظت میکند. بزرگترین ترانکینگ موجود در بازار ایران، محصول شرکت معتبر لگراند است که با سایز 195×50 ظرفیت ورود بیش از 200 رشته سیم را دارد.
نوع نصب
در بررسی تفاوت ترانکینگ و داکت به فرآیند نصب نسبتا متفاوت این دو وسیله هم میتوان اشاره کرد. داکت سبکتر و باریکتر از ترانک است و درنتیجه راحتتر نصب میشود. در هنگام خرید داکت به این نکته توجه داشته باشید که انواع داکت پشت چسب دار در بازار به فروش میرسند که فرآیند نصب را برای کاربران مبتدی هم آسان میکند. حتی مدلهای سادهی داکت هم بهدلیل انعطافپذیری بالا و وزن پایین، بهراحتی در مسیرهای دلخواه کاربر قرار میگیرند. اما نصب ترانکینگ کار نسبتا دشواری است و به نیروی متخصص یا آچار به دست نیاز دارد. ترانک با پیچ و رول پلاک روی دیوار محکم میشود و بدنهی محکم و وزن بالای آن کار نصب را تا حدی سخت میکند. بنابراین تعجبی ندارد که اکثر کاربران خانگی ترجیح میدهند از داکت استفاده کنند که هم قیمت پایینتری دارد و هم بهراحتی نصب میشود.
تفاوت قیمت
یکی از مهمترین معیارها برای انتخاب میان داکت و ترانکینگ ، توجه به اختلاف قیمت بین آنهاست. بهطور معمول قیمت هر متر ترانک 4 برابر قیمت داکت است؛ بنابراین باید دلیلی قانعکننده برای انتخاب ترانک داشته باشید. ضمن اینکه هزینهی نصب و آمادهسازی زیرساخت را هم باید در نظر داشته باشید که از این نظر هم، ترانکینگ خرج بیشتری روی دست شما میگذارد. اگر جنس بدنه و ظاهر بهتر ترانک تنها دلیل شما برای انتخاب این وسیله است، با کمی جستوجو در مراکز فروش تجهیزات شبکه میتوانید داکت هایی متفاوت با ظاهری جذاب پیدا کنید.
ماژولار بودن
از لحاظ فنی اصلیترین تفاوت داکت و ترانکینگ به ماژولار بودن ترانک مربوط میشود. ماژولار بودن ترانکینگ به این معناست که شما بهراحتی میتوانید روی این شاهراه ارتباطی شبکه، انواع پریز شبکه، برق یا تلفن و مدلهای مختلف کلید و پورت را نصب کنید؛ قابلیتی که داکت به خاطر کوچک بودن، قادر به ارائهی آن نیست. استفاده از ترانکینگ میتواند یکپارچگی و نظم را به زیرساخت شبکه و سیمکشی برق محل کار شما بیاورد و ظاهری شیک به کانالهای ارتباطی بین اتاقها و پارتیشنها بدهد. شاید مهمترین فرق بین ترانک و داکت همین ماژولار یا غیر ماژولار بودن باشد؛ چراکه تفاوتهای دیگر همگی بهنوعی از این مسئله نشات میگیرند.
مقاومت
ترانکینگ وظیفهی نگهداری از تعداد زیادی کابل و تجهیزات را بر عهده دارد، بنابراین باید نسبت به داکت مقاومت و استحکام بیشتری داشته باشد. انواع مختلف ترانک در برابر آب و آتش مقاوم هستند و بهآسانی تسلیم شرایط نامساعد نمیشوند؛ در حالی که قابلیتهایی مثل نسوز یا ضدآب بودن در داکت ها دیده نمیشود. تفاوت داکت و ترانک را میتوان با بررسی انواع ترانک اشتعال ناپذیر که توانایی تحمل دمای بین 15- تا 60+ را دارند، بهخوبی لمس کرد.
متعلقات ترانک، یکی دیگر از تفاوت های ترانک و داکت
تا اینجای کار از تفاوتهای اساسی ترانک و داکت گفتیم و حالا میخواهیم فرق بین این دو وسیله را از جهت امکان اتصال قطعات و ابزارها بررسی کنیم. در واقع یکی از برتریهای ترانکینگ نسبت به داکت، قابلیت استفاده از ابزارهای مختلف است که با عنوان متعلقات ترانکینگ شناخته میشود. داکت به خاطر اندازهی نسبتا کوچکش نمیتواند از متعلقاتی که در ادامه آنها را معرفی میکنیم، میزبانی کند.
پیش از معرفی متعلقات ترانک ، بهتر است نکتهای مهم را در مورد خود این وسیله مرور کنیم. بدنه ترانک در اندازههایی با طول 2 متر تولید میشود و دارای شیارهایی است که امکان نصب پارتیشن را به کاربر میدهد. از نظر عرض و ارتفاع، ترانک ها در یکی از سایزهای 80×50 ، 105×50 ، 150×50 و 195×50 میلیمتری طراحی میشوند. اکثر تولیدکنندگان بزرگ ترانک در کنار محصول اصلی خود، انواع متعلقات ترانکینگ را هم به بازار عرضه میکنند تا قابلیتهای این دستگاه بیشتر شود.
پارتیشن: از این دسته از متعلقات برای جداسازی مسیر عبور کابل شبکه و سیم برق استفاده میشود تا احتمال ایجاد نویز کاهش پیدا کند.
درب ترانکینگ: هر شاخه از ترانک با استفاده از این قطعه پوشانده میشود تا تجهیزات در شرایطی ایمن نگهداری شوند. انواع نرم و سخت درب ترانکینگ در بازار موجود است که نوع نرم آن بهدلیل انعطافپذیری بالا، بهراحتی از بدنه جدا میشود.
بست انتهایی (مسدود کننده): همانطور که از اسمش پیداست، این قطعه وظیفهی بستن ابتدا و انتهای ترانک را بر عهده دارد.
قطعه اتصال: کاربرد این دسته از متعلقات ترانکینگ که بهنام درزگیر هم شناخته میشوند، اتصال دو ترانک و پوشاندن محل اتصال آنهاست.
زاویه داخلی: از این قطعه برای اتصال ترانک در گوشهی داخلی دیوار استفاده میشود.
زاویه خارجی: برخلاف زاویه داخلی، زاویه خارجی برای اتصال ترانک به گوشهی بیرونی دیوار کاربرد دارد.
زاویه تخت: از این وسیله برای اتصال دو ترانک با زاویهی 90 درجه استفاده میشود.
سهراهی: کاربرد این قطعه، ایجاد انشعاب در مسیر ترانک است.
کادر ماژول: این دسته از متعلقات ترانکینگ روی بدنهی ترانک نصب میشوند تا میزبان کلید و پریز باشند. کادر ماژول معمولا در یکی از ظرفیتهای 2، 4، 6 یا 8 ماژولی تولید میشود.
برندهای سازنده داکت و ترانکینگ
حالا که با تفاوت داکت و ترانکینگ آشنا شدید و گزینهی مناسب خود را انتخاب کردید، بهتر است برندهای معتبر این حوزه را هم بشناسید تا انتخابی کاملا آگاهانه داشته باشید. بعضی از تولیدکنندگان ترانکینگ، داکت هم تولید میکنند و برخی دیگر فقط روی طراحی و ساخت یکی از این دو محصول تمرکز دارند.
شرکت لگراند: این شرکت فرانسوی یکی از بزرگترین برندهای تولید تجهیزات شبکه در جهان است و محصولاتش به نزدیک به 200 کشور جهان صادر میشوند. ترانکینگ لگراند از نظر سایز متنوع است و نه تنها در ایران، بلکه در بازارهای جهانی شهرت و محبوبیت بسیار بالایی دارد.
شرکت اشنایدر: این برند بزرگ فرانسوی نزدیک به 200 سال قدمت دارد و یکی از بزرگترین سازندگان تجهیزات الکترونیکی و شبکه در جهان محسوب میشود. ویژگی ترانکینگ اشنایدر، مجهز بودن به انواع متعلقات کاربردی است.
شرکت سوپیتا: سوپیتا شرکتی ایرانی است که آغاز فعالیتش به سال 1362 بازمیگردد. این برند محصولات خود را در سایزهای 80×50 ، 105×50 و 150×50 و در رنگهای سفید و طرح چوب تولید میکند.
شرکت البرز: تاسیس و شروع فعالیت این شرکت به میانههای دههی 1350 برمیگردد. در واقع شرکت البرز با حمایت برند لگراند پایهگذاری شد و رفتهرفته به یکی از نامهای معتبر تولید محصولات PVC و UPVC تبدیل شد. این برند در حال حاضر فقط ترانکینگ با ابعاد 150×50 را تولید میکند.
شرکت دانوب: دانوب بهعنوان یکی از شرکتهای ایرانی فعال در زمینهی تولید تجهیزات شبکه، ترانکهایش را در دو سایز 80×50 و 101×50 میلیمتری طراحی و به بازار عرضه میکند. روی نوع کوچک ترانکینگ دانوب میتوان بدون نیاز به کادر ماژول، اقدام به نصب انواع پریز شبکه و برق کرد.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم تفاوت داکت و ترانکینگ را ساده و کوتاه توضیح دهیم. داکت به خاطر قیمت پایین و راحتی نصب، گزینهای ایده آال برای شبکههای خانگی است. در مقابل، ترانکینگ امکانات و قابلیتهایی دارد که در ادارات و سازمانها کاربرد دارند. شما با بررسی نیازها و راههای پاسخ دادن به آنها میتوانید گزینهی مناسب خود را انتخاب، تهیه و نصب کنید تا خیالتان بابت محافظت از انواع کابل های شبکه، برق یا تلفن راحت باشد.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.