با اینکه دستگاههای اندرویدی این روزها به اندازهای هوشمند هستند که واقعاً نیازی به نگهداری آن چنانی ندارند، اما کماکان ایده بدی نیست که هر چند وقت یکبار دستی به سر و گوش سیستم عامل و بخشهای مختلف آن بکشید. اما نکته مهم در این بین این است که بتوانید برنامههای پاک کننده مفیدی را پیدا کنید که به شکل مناسب و واقعی به وظیفه خود عمل میکنند. این روزها اگر سری به گوگل پلی بزنید با خیل عظیمی از برنامههای پاک کننده و بهینهساز مواجه میشوید که اکثر آنها بیفایده و در برخی موارد نیز مضر هستند. در بهترین حالت، یک برنامه پاک کننده بد فضای ذخیرهسازی گوشی یا تبلت شما را بیمورد اشغال میکند و در بدترین حالت، می تواند دستگاه را به انواع بدافزار آلوده کرده و یا با نمایش مکرر تبلیغات شما را کلافه کند. با این حال، همه برنامههای پاک کننده اندروید بیفایده نیستند و به همین منظور در ادامه این مقاله از دیجی رو قصد داریم تا شما را با تعدادی از آنها آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
1- Files by Google
برنامه مدیریت فایل رسمی گوگل برای اندروید ابزارهای ساده و در عین حال بسیار کاربردی به همراه خود دارد که یکی از آنها ابزار پاک کننده است. این ابزار به سادگی میتواند شما را از شر فایلهای زائد ذخیره شده در گوشی یا تبلت خلاص کند و به همین جهت به همه کاربران اندروید توصیه میشود تا حداقل یکبار آن را امتحان کنند. کافیست تا برنامه را اجرا کرده و برای دسترسی به ابزار پاکسازی، به برگه «Clean» در پایین صفحه بروید.
در اینجا چندین بخش را میبینید که برنامه آنها را به عنوان زائد و هدر دهنده فضا شناسایی کرده است. این موارد شامل فایلهای ناخواسته، فایلهای تکراری، عکسهای پشتیبانگیری شده و برنامههای استفاده نشده است. هر کدام را که مایل بودید انتخاب کنید تا ببینید چه مقدار از فضای داخلی گوشی را اشغال کرده است. بعد از اینکه به خوبی بررسی کردید که چه مواردی قرار است حذف شوند، میتوانید فرایند را تأیید کرده و باقی کار را به برنامه بسپارید.
در حالی که همچنان میتوانید از برگه «Browse» برای کاوش دستی فضای ذخیرهسازی و پیدا کردن فایلهای اضافه استفاده کنید، اما اجازه دادن به برنامه برای بررسی خودکار بسیار کارآمدتر و سریعتر است.
همانطور که در ادامه خواهید دید، بسیاری از برنامههای پاک کننده اندروید ویژگیهای پاکسازی مفیدی هستند، اما در عین حال ابزارهای بهینهسازهای رم و دیگر موارد بیاستفاده را که نیاز ندارید، به همراه دارند. اما Google Files کار پاکسازی را به سادهترین شکل ممکن انجام میدهد و یکی از بهترین ابزارها برای تمیز کردن اندروید است. این برنامه به معنای واقعی کلمه رایگان است و هیچ تبلیغات یا پرداخت درونبرنامهای ندارد.
لینک دانلود Files by Google از گول پلی (رایگان)
2- Droid Optimizer
Droid Optimizer یکی از شناختهشدهترین ابزارهای پاک کننده اندروید است که بیش از یک میلیون بار در فروشگاه گوگل پلی دانلود شده است. استفاده از آن، مخصوصاً برای تازه کارها ساده است و یک صفحه معرفی دارد که شما را با انواع ویژگیهای برنامه آشنا کرده و در مورد مجوزهای مورد نیاز راهنمایی میکند.
این برنامه یک سیستم رتبهبندی هم دارد که به شما انگیزه میدهد تا دستگاه خود را همواره در بهترین شکل ممکن نگه دارید. برای شروع روند پاکسازی هم تنها یک لمس کافی است و بقیه کارها رو خود Droid Optimizer میتواند به صورت خودکار انجام دهد. شما آمار خود را در بالای صفحه مشاهده خواهید کرد که شامل میزان رم و فضای خالی حافظه گوشی به همراه امتیاز “رتبه” است و میتوانید با هر اقدامی که برای پاکسازی گوشی انجام میدهید، امتیاز دریافت کنید.
اگر ترجیح میدهید همه تنظیمها را یکبار انجام داده و بعد با خیال راحت از برنامه پاک کننده استفاده کنید، Droid Optimizer این امکان را برای شما مهیا کرده و میتواند به صورت دورهای و خودکار گوشی را از فایلهای زائد پاکسازی کند. در این روند پاکسازی خودکار، حافظه پنهان گوشی پاک میشود، برنامههای پسزمینه متوقف میشوند و هرگونه فایل غیرضروری از حافظه گوشی حذف خواهد شد. همچنین برای صرفهجویی در مصرف انرژی، میتوانید از قابلیتی به نام «زمانبندی شب بخیر» (Good Night Scheduler) استفاده کنید که به طور خودکار ویژگیهایی مانند وای-فای را زمانی که هیچ اتصالی فعال نیست، غیرفعال میکند.
Droid Optimizer همچنین میتواند برنامهها را به صورت انبوه حذف کند و اگر گوشی شما پر از برنامههای بلااستفاده باشد، این ویژگی میتواند به کمکتان آماده و تعداد زیادی از برنامهها را تنها با یک لمس حذف کرده و سرعت کار را افزایش دهد.
از نظر بصری، Droid Optimizer جذابترین برنامه موجود نیست، اما هیچ ایراد خاصی هم ندارد و کار کردن با آن بسیار ساده است. اگر به دنبال یک پاک کننده خوب گوشی اندرویدی هستید و دوست دارید بیشتر کارها به صورت خودکار انجام شوند، این برنامه باید جزو انتخابهای شما باشد.
لینک دانلود Droid Optimizer از گول پلی (رایگان با پرداخت درون برنامهای)
3- CCleaner
CCleaner همان برنامه دسکتاپ معروف است که مطمئناً برای کاربران ویندوز بسیار آشناست. با وجود اینکه از زمانی که Avast این سرویس را تحت مالکیت خود درآورد، CCleaner افت کرده و دیگر یک برنامه ضروری برای ویندوز محسوب نمیشود، اما برای اندروید در دسترس است و میتوان از آن استفاده کرد. در حالی که نسخه اندروید نیز بینقص نیست، اما از بسیاری دیگر از برنامههای پاک کنندهای که برای اندروید منتشر شده، بهتر است.
در واقع، CCleaner در اندروید یک برنامه چند منظوره است که تمام تلاش خود را برای تجزیه و تحلیل و پاکسازی فایلهای سرگردان و بیاستفاده که فضای ارزشمند گوشی یا تبلت را اشغال میکند، انجام میدهد. عملکرد اصلی این برنامه ویژگی پاک کننده آن است که میتواند اطلاعات ذخیره شده در کش را از برنامهها پاک کند، پوشههای خالی را خذف کند و تاریخچه برنامههای مختلف را از بین ببرد.
CCleaner همچنین دارای یک بخش مدیریت اپ است که رابط کاربری سادهای داشته و به شما امکان میدهد چندین برنامه را برای حذف همزمان انتخاب کنید. در نهایت، صفحه اطلاعات سیستم بر منابع گوشی شما (از قبیل رم، پردازنده و غیره) نظارت میکند تا بتوانید با یک نگاه سریع ببینید در داخل سخت افزار دستگاه چه خبر است.
این برنامه نیازی به روت بودن گوشی ندارد و رایگان است. با این حال، میتوانید به نسخه پرو ارتقاء داده و به چند ویژگی اضافی نیز دسترسی داشته باشید. CCleaner ممکن است از نظر ویژگیها چندان غنی نباشد، اما اگر تنها چیزی که نیاز دارید یک ابزار سریع برای بازیابی فضای ذخیرهسازی گوشیتان باشد، این کار را به خوبی انجام میدهد.
لینک دانلود CCleaner از گول پلی (رایگان به همراه اشتراک پولی)
4- All-in-One Toolbox
تمیز کردن گوشی از فایلهای غیر ضروری تنها یک بخش از فرایند نگهداری دستگاه اندرویدی است. برای مواردی مانند نظارت بر سلامت باتری، دمای پردازنده و تبلیغات مزاحم نیز باید کارهایی صورت گیرد. All-in-One Toolbox همانطور که از نامش پیداست یک جعبه ابزار همه کاره است تا بتواند گوشی را در بهترین وضعیت خود نگه دارد.
این برنامه میتواند فایلهای موقت روی دستگاه اندرویدی را پاک کند، کش آن را تمیز کند و پوشههای خالی و فایلهای بیاستفاده را حذف نماید. فقط یک کلیک کافی است تا دستگاه شما تجزیه و تحلیل شده و سپس با یک ضربه دیگر فایلهای زائد حذف شوند و کار شما تمام است! همین روند را در سایر بخشهای برنامه هم میتوانید ببینید.
بخش موسوم به Boost کش گوشی را پاک میکند و برنامههای پسزمینه را غیرفعال میکند. در صورت تمایل میتوانید با عملکرد +Boost این مورد را به طور خودکار تنظیم کنید، اما دسترسی به این بخش به خرید درونبرنامهای نیاز دارد. اگر با کمبود شارژ باتری مواجه شدهاید، بخش «بهینهسازی باتری» (Battery Saver) یکی دیگر از بخشهایی است که در آن اغلب برنامههای پسزمینه بسته میشوند و آمار فعلی باتری نیز برایتان نمایش داده میشود (یک هشدار در مورد بستن برنامههای پسزمینه وجود دارد که در انتهای مقاله میتوانید آن را مطالعه کنید).
اگر اینها به نظرتان کافی نیستند، یک حذف کننده دستهجمعی برنامه، ابزارهای پیشرفته پاکسازی، و بخش تجزیه و تحلیل وای-فای نیز وجود دارد که میتوانید به آنها سر بزنید. All-In-One Toolbox سعی میکند تا مانند یک جعبه ابزار، همه این کارها را برایتان انجام دهد. همچنین، مانند Droid Optimizer، یک سیستم رتبهبندی هم برای تشویق کردن کاربران به استفاده منظم از برنامه، وجود دارد.
لینک دانلود All-in-One Toolbox از گول پلی (رایگان با پرداخت درون برنامهای)
5- SD Maid
SD Maid ادعا میکند که به عنوان یک پاک کننده دیجیتال برای گوشی اندرویدی، “در خدمت شما” است. البته، این سعی شده تا این کار به سادهترین شکل انجام شود. به محض باز کردن برنامه چندین عملکرد سریع در اختیار شما قرار میگیرد که میتوانید از آنها برای “تمیز کردن” دستگاه خود استفاده کنید.
اولین بخش، CorpseFinder است که فایلها یا پوشههای بلااستفاده و باقیمانده از برنامههای حذف شده را جستجو و پاک میکند. SystemCleaner هم یکی دیگر از ابزارهای جستجو و حذف است که این بار به دنبال فایلها و پوشههای رایجی میگردد که SD Maid معتقد است وجودشان ضروری نیست و میتوانید با خیال راحت آنها را حذف کنید.
اگر از دو مورد قبل خوشتان آمده، AppCleaner همان کار را برای برنامههای نصب شده روی گوشی شما انجام میدهد. اما برای استفاده از این ویژگی، باید برنامه را به نسخه SD Maid Pro ارتقا دهید. همچنین یک بخش با عنوان Databases وجود دارد که برای کمک به بهینهسازی پایگاههای داده برنامه در حال استفاده، طراحی شده است. در تستهای انجام شده، این ابزار موفق شد 40 مگابایت از پایگاه داده برنامه Spotify را پاک کند.
همچنین در AppCleaner ابزارهایی برای تجزیه و تحلیل فضای ذخیرهسازی (برای کمک به شما در یافتن و حذف فایلهای بزرگ) و حذف دستهجمعی برنامهها وجود دارد.
لینک دانلود SD Maid از گول پلی (رایگان با پرداخت درون برنامهای)
لینک دانلود SD Maid Pro از گول پلی (4 دلار)
6- Norton Clean
به غیر از CCleaner (متعلق به Avast)، هیچ یک از برنامههای پاک کننده معرفی شده در بالا را شرکتهای امنیتی سطح بالا تولید نکردهاند. اما در اینجا به عنوان آخرین پیشنهاد، برنامه پاک کننده Norton Clean را برای سیستم عامل اندروید معرفی میکنیم که توسط همان شرکت معروف آنتی ویروس نورتون توسعه داده شده است.
نورتون ادعا میکند که قادر است هر نوع “به هم ریختگی” را از دستگاه اندرویدی شما پاک کند. مانند سایر برنامههای مشابه، این برنامه نیز حافظه کش را جستجو کرده و پاک میکند، فایلهای ناخواسته را حذف میکند و به شما کمک میکند تا برنامههای استفاده نشدهای را که نصب کردهاید به سرعت حذف کنید. بخش مدیریت برنامهها همه برنامههای شما را فهرست میکند و به شما امکان میدهد آنها را بر اساس آخرین زمان استفاده، تاریخ نصب یا میزان فضایی که اشغال کردهاند، مرتب کنید.
این برنامه یک رویکرد ساده دارد. در مقایسه با سایر برنامهها، Norton Clean یکی از تمیزترین، درخشانترین و مدرنترین رابطهای کاربری را دارد. هر چیزی که نیاز دارید یک یا دو کلیک با شما فاصله دارد، به این معنی که برای سردرآوردن از آن لازم نیست یک کاربر حرفهای اندروید باشید!
Norton Clean از نظر ویژگیها و ابزارها نیز بسیار سبک است؛ فقط یک پاک کننده فایل و یک ابزار برای حذف برنامهها در اختیار شما قرار میگیرد و البته، تبلیغات زیادی را هم برای سایر محصولات نورتون مشاهده خواهید کرد. با این حال، اگر دغدغه مدیریت مناسب فضای ذخیرهسازی گوشی یا تبلت اندرویدی خود را دارید، Norton Clean یک راه آسان برای این کار ارائه کرده و خوشبختانه هیچ خرید درون برنامهای یا اشتراکی ندارد و کاملاً رایگان است.
لینک دانلود Norton Clean از گول پلی (رایگان)
یک هشدار در مورد بستن برنامههای پسزمینه اندروید
بسیاری از برنامههای پاک کننده اندروید، بهینهسازی رم (که بهینهسازی حافظه نیز نامیده میشود) و بستن برنامههای پسزمینه را نیز به عنوان ابزارهای جانبی ارائه میکنند. با این حال، این ابزارها معمولاً عملکردی معکوس دارند و در واقع به عملکرد درست دستگاه آسیب میرسانند.
در اندروید، استفاده کامل از رم لزوماً یک مشکل تلقی نمیشود در واقع، اندروید عمداً میزان استفاده از رم خود را بالا نگه میدارد تا سرعت و عملکرد را به حداکثر برساند. سیستمعامل اندروید به اندازهای هوشمند است که میداند چگونه برنامههای باز را برای عملکرد بهینه مدیریت کند. تداخل در این فرآیند میتواند باعث شود اندروید بیشتر از آنچه نیاز است کار کند، که در نهایت سرعت دستگاه را پایین میآورد. این مشکل به خصوص هنگامی که برنامههای سیستمی فعال در پسزمینه را ببندید، بیشتر نمایان خواهد شد.
اکثر برنامههای اندرویدی مدرن نیز قاعدتاً نباید بر عملکرد باتری دستگاه تأثیر زیادی بگذارند. اگر این کار را انجام دهند، اندروید باید به شما در مورد وجود مشکل هشدار دهد (با فرض اینکه از نسخه جدید اندروید استفاده میکنید). اگر با مشکل تخلیه سریع باتری مواجه شدید، ممکن است لازم باشد مقاله نحوه افزایش عمر باتری را بررسی کنید. میتوانید بهینهسازی استفاده از باتری را با محدود کردن برنامههای پسزمینه با استفاده از ابزارهای خود اندروید انجام دهید، نه با یک برنامه شخص ثالث.
برنامههای پاک کننده فایل و بهینه کننده اندروید، برای حذف فایلهای قدیمی و پاک کردن دادههای حافظه کش مفید هستند، اما باید مراقب باشید که به آنها اجازه ندهید برنامهها یا سرویسهای در حال اجرا را نیز کنترل کنند. دستگاههای اندرویدی این روزها بسیار سریعتر از گذشته شدهاند و سیستم عامل اندروید نیز در مدیریت منابع سیستم بسیار بهتر عمل میکند، بنابراین نیازی به ابزارهای اضافی ندارید و بهتر است کار مدیریت برنامههای در حال اجرا را به خود اندروید بسپارید.
از برنامههای پاک کننده اندروید استفاده کنید اما با احتیاط
بهینهسازی و نگهداری منظم برای اکثر کاربران اندروید ضروری نیست، اما میتواند در برخی موارد به عملکرد روانتر دستگاه کمک کند. در واقع، این یک حقیقت است که حتی اگر هیچ زمانی را صرف پاک کردن فایلهای زائد نکنید، دستگاه اندرویدی شما به کار خود ادامه خواهد داد. اکثر دستگاه های مدرن دارای حافظه رم و فضای ذخیرهسازی زیادی هستند و خیلی سخت به مشکل برمیخورند.
اما با تمام این احوال، اگر متوجه شدید که دستگاه اندرویدی شما مشکل دارد و کند شده، یک برنامه پاک کننده اندروید مناسب و کارآمد، مانند نمونههایی که معرفی کردیم، میتواند تاحدودی مشکل را برطرف کند.