90 سال پیش در چنین روزی یعنی 17 آوریل سال 1926 میلادی تلویزیون توسط “جان لوگی برد” اختراع شد.
انسان همواره در حال کشف و اختراعاتی است که زندگیش را تغییر میدهد و بیشک یکی از اختراعات بشر که تحولی شگرف در دنیای تکنولوژی بوجود آورد، اختراع تلویزیون بود و مخترع تلویزیون کسی نبود جز برد اسکاتلندی.
وی با استفاده از دیسک نیپکو برای نخستین بار موفق شد تصاویر متحرک تلویزیونی ضد نور (در سال ۱۹۲۵) و تصاویر متحرک سیاه و سفید (۱۹۲۶) را در لندن منتقل نماید. اختراع جان لوگی برد نخستین انتقال تصویر واقعی تلویزیونی به شمار میرود. تنها یک سال بعد در ۱۹۲۷، برد نخستین دستگاه ضبط تصاویر ویدئویی را اختراع نمود. وی همچنین نخستین سیستم پخش رنگی برنامههای تلویزیون را با استفاده از دیسکهای اسکن، در ۳ ژوئیه ۱۹۲۸ ارائه کرد. تلویزیون الکترومکانیکی که جان برد اختراع نمود در نهایت توسط ولادیمیر زورکین و فیلو فارنزورث تکمیل شد و به تلویزیون کاملاً اکترونیکی بدل گشت.
زندگینامه
جان لوگی برد (John Logie Baird) در روز ۱۴ اوت ۱۸۸۸ میلادی در اسکاتلند متولد شد. وی مهندس، مخترع تلویزیون بود. پدر او یک کشیش تحصیل کرده بود ولی در فقر به سر میبرد. لاگی در هنگام تحصیل در مدرسه به حدی از خود هوش نشان داد که در ١٢ سالگی به کمک همکلاسانش یک خط تلفن به وجود آورد.
او پس از پایان تحصیلات متوسطه در دانشگاه کلاسگو مشغول تحصیل شد و علی رغم آن که از سلامتی کاملی برخوردار نبود “کمک مهندس” شد و در ١۶ سالگی با حقوق ٣٠ شیلینگ در هفته، در یک شرکت الکترونیک مشغول کار گردید. پس از پایان جنگ جهانی اول او شروع به تولید جوراب کرد و از این راه حدود ١۶٠٠٠ پوند بدست آورد. بعد از آن او یک کارگاه کوچک برای تولید مربا و سس افتتاح نمود، اما این اقلام فروش زیادی نداشت و به ناچار کارگاه خود را تعطیل کرد.
در سال ١٩٢٣ در موقعی که از عمرش ٣۴ سال میگذشت به لندن رفت و تصمیم گرفت به هر قیمت که شده اختراع تلویزیون خود را کامل کند. برای این منظور یک قفسه قدیمی چای را که یک جعبه مقوایی مخصوص بستهبندی کلاه در آن بود تهیه کرد و یک دیسک مدور در آن ایجاد نمود. سپس از یک خرده فروشی یک موتور الکتریکی دسته دوم خرید و دیسک مدور را که چندین سوراخ در آن ایجاد کرده بود در آن نصب کرد. وقتی که دیسک را به گردش در آورد جسمی که به آن نور میتابیدند به صورت نقطههای نورانی ظاهر میگشت او انواع و اقسام وسایل دیگر از قبیل لامپ پرتو افکنی و سلول سلینیوم و لامپ نئون و سوپاپهای رادیو و…..را به کار گرفت و به تلاش زیادی دست زد. سرانجام تلاشهای پیگیر او در بهار ١٩٢۴ ثمر داد و او توانست سایه صلیب مالتیس را تا قاصله سه یارد منعکس کند.
متاسفانه در این زمان برد پول کافی برای ادامه دادن به آزمایشهای خود نداشت. به سال ١٩٢۵ پسر یک مغازهدار به نام گوردون سلفریتس به ملاقاتش آمد و مقداری پول به او داد. برد تلویزیون خود را برای او به کار انداخت. تصاویر درهم و برهم به روی پرده ظاهر گشت. در دوم اکتبر ١٩٢۵ برد برای انتقال تصاویر روی پرده دستگاه دیگری ساخت. وقتی که آپارات را به کار انداخت از نتیجهای که حاصل شد تعجب کرد زیرا حالا دیگر تمامی تصاویر به طور کامل و بدون نقص به روی پرده ظاهر میشدند. در ژانویه ١٩٢۵ برد با موفقیت نخستین نمایش تلویزیونی خود را نشان داد.
برد تحقیقات مربوط به تلویزیون را در سراسر زندگی خود ادامه داد و علیرغم آن که بیمار بود و از بیپولی رنج میبرد تلاش خود را روی تلویزیون رنگی خود حتی تا سال ١٩۴۵ ادامه داد. سرانجام بی آنکه از نظر مادی از تلاشهای مستمر خود سودی ببرد در سال ١٩۴۶ در اثر آنفولانزای شدید در گذشت. اگر چه بعد از مرگ از او تجلیلهای زیادی به عمل آمد ولی چه فایده که او در طول عمر خود در فقر زندگی کرد و تا زنده بود کسی قدر کار مهمی را که او انجام داده بود ندانست و به آن اعتنایی نکرد.
معنای تلویزیون
واژه تلویزیون که از زبان فرانسوی به فارسی راه یافته خود کلمهای میباشد که از دو زبان لاتین و یونانی مشتق شده است. واژهی تله (Tele) به معنای دور از زبان یونانی و واژهی ویزیو (vision) به معنای دید از زبان لاتین با هم در آمیخته و کلمهی تلویزیون را بوجود آوردند که اغلب به طور اختصار TV گویند.