در ماه مارس سال 2022، یک موشک به سمت تاریک ماه برخورد کرد، در حالی که هیچ کس در روی زمین نمیدانست این موشک متعلق به چه سازمان یا کشوری بود! با این حال، اکنون نتیجه یک مطالعه جدید نشان داده که موشک مرموز متعلق به چین بوده است؛ ادعایی که البته، پرجمعیتترین کشور جهان آن را تکذیب میکند. با ما در دیجی رو همراه باشید.
ستارهشناسان هفتهها موشک مرموز را پیگیری میکردند تا وقتی که به سطح ماه برخورد کرد و یک لکه نسبتاً عجیب به قطر تقریباً 30 متر بر روی آن به جا گذاشت. این موشک نخستین بار در مارس سال 2015 مشاهده شده بود و سالها به تنهایی اطراف زمین و ماه مسافرت میکرد.
استدلالهای ابتدایی در مورد منشا موشک با عنوان جذاب WE0913A این بودند که احتمالا بخش بالایی از موشک فالکون 9 شرکت اسپیس ایکس بود که در فوریه سال 2015 یک ماهواره را وارد مدار زمین کرد. اما پس از بررسیهای بیشتر، پژوهشگران متوجه شدند که موشک مرموز احتمالاً یک سال قبل از آن به ماه ارسال شده بود. در واقع، بررسیهای انجام شده نشان داده است که موشک مرموز که به ماه برخورد کرد، احتمالاً بخش سوم از موشک Long March 3C چین بوده است، که در ماموریت Chang’e 5-T1 در اکتبر 2014 پرتاب شده بود.
هم اکنون تیمی از دانشگاه آریزونا این نظریه را تایید و آن را در قالب یک مقاله در ژورنال علوم سیارهای (Planetary Science Journal) منتشر کرده است.
در اواخر سال 2021، کشف شد که یک شیء ناشناخته به نام WE0913A پس از چندین پرواز نزدیک به زمین و ماه در ماههای آینده، در نهایت در ماه مارس 2022 با ماه برخورد خواهد کرد. تیم تحقیقاتی در آن زمان اینگونه اعلام نظر کرده بود که هویت واقعی شیء مورد بحث مشخص نیست و در مورد آن دو احتمال وجود دارد: یا موشک Falcon 9 R/B از ماموریت DSCOVR یا موشک Long March 3C R/B از ماموریت Chang’e 5-T1.
تیم تحقیقاتی به ریاست یکی از دانشجویان دکترای دانشگاه آریزونا به نام تانر کمپل، مسیر حرکت و انتشارات نور را با استفاده از تلسکوپهای زمینی تجزیه و تحلیل کرده تا احتمال موشک فالکون 9 را رد کند و تایید نماید که بقایای پخش شده از موشک در سطح ماه در واقع متعلق ماموریت Chang’e 5-T1 چین هستند.
با این حال، در سال 2022، چین انکار کرد که برخورد موشک به ماه نتیجه ماموریت چانگای بوده است. وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در گفتوگو با رسانهها در ماه فوریه، یعنی زمانی که برخورد نزدیک بود اما هنوز رخ نداده بود، اظهار کرد:
طرف چینی تحلیلهای متخصصان و گزارشهای رسانهها درباره این موضوع را اخیراً مورد توجه قرار داده است. طبق ارزیابیها و تحقیقات انجام شده در چین، مرحله بالایی موشک ماموریت چانگای 5 به نحوی ایمن در داخل جو زمین فرود آمده و به طور کامل سوخته است.
تلاشهای فضایی چین همواره با قوانین بینالمللی هماهنگ بوده است. ما متعهد به حفاظت جدی از پایداری بلندمدت فعالیتهای فضایی هستیم و آماده همکاری و تبادلات گسترده با تمام طرفها میباشیم.
با وجود این اظهارات اما سازمان فرمان فضایی ایالات متحده بعدها گفت که این شیء هرگز مجدداً وارد جو زمین نشده است و به این ترتیب، رمز و رازها همچنان باقی ماندند.
در نتیجه برخورد این موشک یک حفره دوگانه نادر بر روی سطح ماه ایجاد شده است که با مشخصات منتشر شده موشک سازگار نمیباشد. در واقع، بیشتر گودالهای حاصل از برخورد موشک یا گرد هستند و یا بیضی و شکل گودال ایجاد شده بستگی به این دارد که موشک به صورت عمودی برخورد کرده و یا با زاویه.
آقای کمپل در این خصوص گفته:
این اولین بار است که ما یک گودال دوگانه را میبینیم. ما میدانیم که در مورد Chang’e 5-T1، برخورد تقریباً به صورت عمودی بوده است، اما برای ایجاد این دو گودال تقریباً یکسان باید دو جرم تقریباً مساوی با فاصله از هم به سطح ماه برخورد کرده باشند.
تیم تحقیقاتی دانشگاه آریزونا اظهار کرده که گودال عجیب حاصل از برخورد نشان میدهد که شکل موشک در واقع به صورت یک دمبل دو طرفه بوده است که شامل یک ضدوزن مقابل موتورهای موشک میباشد. اما آنها نمیدانند که این دقیقاً چیست. به گفته آقای کمپل: “به طور طبیعی، هیچ ایدهای نداریم که ممكن است چه چیزی بوده باشد. شاید ساختار پشتیبان اضافی، یا سازماندهی یا چیز دیگری. احتمالاً هرگز نخواهیم دانست!