پردازنده ی جدید AMD به زودی معرفی خواهد شد و کامپیوترهای مخصوص بازی به عنوان اولین دستگاه ها آز آن استفاده خواهند کرد. خبرهای زیادی پیرامون این پردازنده وجود دارد، AMD اعلام کرده که Zen مهمترین محصول این شرکت در 10 سال گذشته خواهد بود.
در سال های گذشته سی پی یو های ساخت اینتل عملکرد بسیار بهتری نسبت به محصولات ای ام دی داشتند و تقریبا بازار پردازنده های لپ تاپ و کامپیوترهای خانگی را کنترل می کردند، اما ممکن است AMD با این محصول جدید دوباره به عنوان رقیبی برای اینتل شناخته شود. بسیاری از طرفداران وفادار AMD و حتی برخی از طرفداران اینتل بی صبرانه منتظر عرضه ی این پردازنده هستند.
لیزا سو مدیرعامل AMD پیشتر اعلام کرده بود که از این پردازنده در سیستم های مخصوص بازی ای که در سال 2016 معرفی می شوند استفاده خواهد شد، اما به نظر می رسد که Zen هنوز آماده نیست و باید منتظر عرضه ی آن در نیمه ی اول سال 2017 در این کامپیوترها باشیم. گفته شده مدل های سرور، کامپیوترهای معمول خانگی و لپ تاپی این محصول نیز به زودی معرفی خواهند شد.
در تست های کنترل شده ای که بر روی این پردازنده انجام گرفته، نتایج خوبی به دست آمده. اما باید منتظر باشیم و عملکرد این پردازنده در استفاده ی روزمره و محیط واقعی را مورد آزمایش قرار دهیم. در زیر 5 سوال اساسی که در مورد این پردازنده وجود دارد را با هم مرور می کنیم. با دیجی رو همراه باشید.
-
آیا نتایج تست ها و امتیازات امیدوار کننده خواهد بود؟
در سال های گذشته نسل های جدید پردازنده های اینتل نسبت به نسل های قبلی خود 10 تا 20 درصد عملکرد بهتری داشته اند. اما AMD مدعی شده که معماری جدید استفاده شده در پردازنده Zen، چهل درصد سریعتر از نسل های پیشین است. این افزایش قدرت پیشرفت قابل ملاحظه ای برای AMD محسوب می شود.
این شرکت اعتقاد دارد که تولید کنندگان پردازنده های کامپیوتری تمام تمرکز خود را بر روی مصرف کمتر و کارایی بهتر در زمینه ی کارهای گرافیکی معطوف کرده اند و توجهی به عملکرد کلی پردازنده ها نداشته اند. باید منتظر باشیم و ببینیم که این 40% عملکرد بهتر آیا در بنچمارک ها و آزمایش های مستقل خود را نشان خواهد داد یا خیر.
-
آیا سازندگان کامپیوتر از آن استفاده خواهند کرد؟
محصولات Alienware ساخت شرکت دل فقط از محصولات اینتل در کامپیوترهای مخصوص بازی خود استفاده می کنند و خبری از پردازنده های AMD یا گرافیک های ATI در آنها نیست. گفته شده بعد از عرضه ی ZEN، ایلنور این پردازنده ها را مورد تست و بررسی قرار خواهد داد و با توجه به اختلاف قیمتی با محصولات اینتل تصمیم جدیدی خواهد گرفت. البته این شرکت قطعات خود را به صورت استاندارد برای کار با پردازنده های اینتل تولید و خریداری می کند و به نظر می رسد استفاده از پردازنده های ساخت AMD در محصولات این شرکت به این زودی ممکن نباشد.
اما ممکن است برخی دیگر از تولید کنندگان لپ تاپ و کامپیوترهای خانگی آمادگی استفاده از این پردازنده را داشته باشند. Hp و Acer در حال حاضر از آخرین پردازنده های AMD یعنی Bristol Ridge در محصولات خود استفاده می کنند که از لحاظ درگاه های ارتباطی تفاوتی با Zen ندارد. HP و Acer به راحتی می توانند از این پردازنده ها به جای بریستول ریج در محصولات خود استفاده کنند.
-
آیا مصرف انرژی بهتری خواهد داشت؟
یکی از مشکلات ای ام دی در طراحی زن کم کردن مصرف انرژی و بالا بردن عملکرد این پردازنده بود. این کمپانی با جابجا کردن تنظیم کنندگان ولتاژ و کوتاه کردن مسیر انتقال اطلاعات مصرف انرژی را به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش داده است. باید منتظر باشیم و مصرف انرژی این پردازنده را در لپ تاپ ها ببینیم. االبته عمر باطری لپ تاپ ها به عوامل زیادی مثل گرافیک و صفحه نمایش بستگی دارد اما مصرف پردازنده یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده ی عمر باطری ها است.
-
آیا از تکنولوژی های جدیدتر پشتیبانی خواهد کرد؟
تکنولوژی های جذاب جدیدی مثل حافظه های 3D Xpoint و Thunderbolt 3 به زودی معرفی خواهند شد. تکنولوژی 3D Xpoint مخصوصا برای افرادی که با کامپیوتر ها بازی می کنند بسیار مهم است چون با استفاده از این تکنولوژی سرعت اجرای بازی ها بسیار بیشتر خواهد شد.
آیا این تکنولوژی را در محصول جدید AMD خواهیم دید؟ احتمالا بله. به گفته ی اینتل این تکنولوژی از درگاه های NVMe استفاده می کند و شرکت میکرون که تولید کنندگان این قطعات است از گذشته با شرکت های اینتل و AMD همکاری داشته است. همچنین تا کنون درگاه Thunderbolt 3 در محصولات AMD دیده نشده اما به نظر می رسد که این شرکت در حال آماده سازی محصولات خود برای استفاده از این تکنولوژی است.
-
آیا Zen باعث می شود که AMD دوباره به بازارها برگردد؟
اینتل در سال های گذشته بازار پردازنده های کامپیوترهای خانگی، لپ تاپ ها و سرور ها را در اختیار خود داشته و AMD تمام توان خود را برای ساخت و عرضه ی Zen به کار گرفته است تا دوباره به دوران شکوه خود برگردد. وقتی AMD در سال 2003 پردازنده های 64 بیتی و در سال 2004 پردازنده های دو هسته ای را معرفی کرد به نظر می رسید که از اینتل خیلی پیشی گرفته است، اما در سال های اخیر اینتل با استفاده از همین تکنولوژی ها محصولات بسیار بهتری را به بازار عرضه کرده.
عرضه ی چندین پردازنده ی بسیار ضعیف در سال های متمادی توسط AMD باعث شده که این شرکت سهم زیادی از بازار پردازنده های لپ تاپ و کامپیوتر نداشته باشد و بازار سرور ها را تماما به اینتل واگذار کند. البته انتخاب سو به عنوان مدیرعامل باعث شد که سونی و مایکروسافت در کنسول های خود از پردازنده های این شرکت استفاده کنند. اما باید منتظر واکنش بازار کامپیوتر به عرضه ی پردازنده های Zen باشیم.