پردازندههای گرافیکی AMD در حال حاضر برخی کنسولهای بازی را به تصاحب خود در آوردهاند و مقصد بعدی این پردازندهها جایی است که شاید کمتر کسی فکرش را میکرد: اینتل.
در حالی که در طول سال جاری شایعات مختلفی در رابطه با قرداد احتمالی AMD و اینتل منتشر شده بود، دوشنبه یک خبر نسبتاً محکم و قاطع توسط کایل بنت (Kyle Bennett)، یکی از اعضای قدیمی وب سایت HardOCP.com در حوزه سخت افزار، در مورد قطعی شدن قرارداد بین دو شرکت منتشر شد. به گفته وی، قرارداد بین AMD و اینتل به امضاء رسیده و قرار شده تا اینتل در چیپهای iGPU خود از تکنولوژی AMD استفاده کند.
البته آقای بنت از ارائه جزئیات بیشتر در خصوص این خبر خودداری کرده و به ایمیلهای ارسال شده توسط وب سایت PCWorld نیز پاسخ نداده است. شایان ذکر است که هر دو کمپانی مذکور در تماس با PCWorld این خبر را تکذیب کردهاند.
با اینکه در نگاه اول ممکن است این همکاری کمی عجیب به نظر برسد، اما با نگاهی به اتفاقات گذشته میتوان این امر را شدنی دانست. کوین کرول (Kevin Krewell) یکی از تحلیل گران Tirias Research، دو سناریوی مختلف را برای این مسئله توصیف کرده است.
اول اینکه اینتل به حفاظت از ثبت اختراع نیاز دارد. کمپانیهای انویدیا و اینتل در سال 2009 شکایاتی بر علیه یکدیگر مطرح کردند که مربوط به چیپستهای nForce ارائه شده توسط انویدیا برای به کارگیری پردازندههای اینتل میشد. این شکایات بالاخره در سال 2011 حل و فصل شد: انویدیا موافقت کرد تا دیگر هیچ چیپستی برای به کارگیری پردازندههای Core i7 اینتل تولید نکند و به اینتل نیز اجازه داده شد تا بدون نگرانی از شکایت انویدیا به تولید چیپهای گرافیکی بپردازد.
البته این آزادی اینتل برای تولید چیپهای گرافیکی هزینه زیادی داشت و این شرکت متعهد شد تا در طی شش سال بعد از آن، حق لایسنس انویدیا را که در کل مبلغی در حدود 1.5 میلیارد دلار میشد، پرداخت کند.
حال پس از اینکه آخرین چک 200 میلیون دلاری این قرارداد در ژانویه 2016 (دی 95) صادر شد، اینتل باید به دنبال جایگزینی برای حافظت از حق اختراع چیپهای پردازشی خود میبود. از آنجا که انویدیا و AMD سهم عمده اختراعات ثبت شده در حوزه پردازندههای گرافیکی را به خود اختصاص دادهاند، توسعه هستههای گرافیکی بدون عقد یک قرارداد لایسنس، عملاً غیر ممکن است.
بنابراین کرول معتقد است که اینتل با عقد قرارداد با AMD میتواند همچنان به تولید هستههای گرافیکی ادامه دهد بدون اینکه با شکایتی مواجه شود. البته وی در سناریوی دوم که جالبتر هم هست، به این موضوع اشاره کرده که احتمال دارد اینتل قصد داشته باشد تا مستقیماً از هستههای گرافیکی Radeon در پردازندههای خود استفاده کند.
به اعتقاد آقای کرول این قرارداد میتواند هزینههای مورد نیاز AMD را نیز تأمین کند. وی در این رابطه گفته:
AMD هنوز با برخی فشارهای مالی و بدهی روبرو است و برای ارتقای بخش تحقیق و توسعه خود به پول نقد نیاز دارد.
قرارداد همکاری AMD و اینتل برای استفاده از هستههای گرافیکی Radeon در پردازندههای اینتل میتواند باعث غلبه AMD بر انویدیا در بازار رایانههای شخصی شده و پردازندههای گرافیکی انویدیا را از دور رقابت خارج کند. از طرفی استفاده اینتل از هستههای گرافیکی Radeon در پردازندههای خود، میتواند به غلبه بر پلتفرم CUDA انویدیا نیز کمک کند.
با اینکه این قرارداد مسلماً هزینه زیادی برای اینتل خواهد داشت، اما احتمالاً در دراز مدت به نفع این غول دنیای پردازندهها خواهد بود. اینتل در حال حاضر دلایل زیادی دارد که بخواهد از میزان سودآوری انویدیا بکاهد. انویدیا روز به روز در حال افزایش سهم بازار خود در حوزههای ماشینهای خودران، یادگیری ماشین و غیره است و به همین علت تهدیدی جدی برای اینتل (که حساب ویژهای بر روی این بخشها باز کرده است) به شمار میرود. بنابراین اینتل از طریق همکاری با AMD میتواند از تکنولوژی این شرکت برای رقابت با انویدیا و در نتیجه کاهش درآمدزایی آن استفاده کند.