زمانی که استیو جابز در سال 2007 معرفی مشهور آیفون را انجام داد، او این دستگاه را به خاطر طراحی و خصوصیات انقلابیاش یک “آیپاد، یک تلفن و یک دستگاه ارتباط اینترنتی” توصیف کرد. گوشی اصلی آیفون دوربین داشت اما ویدئو ضبط نمیکرد.
ده سال بعد، آیفون به دوربین اصلی عکاسی و فیلمبرداری خیلی از ماهها تبدیلشده است. اپل ضبط ویدئو بر روی آیفون را خیلی ساده کرده است اما این به این معنی نیست که شما همیشه فیلمهایی با ظاهر خوب خواهید گرفت.
در این مقاله چند نکته و تکنیک اساسی وجود دارد برای کمک به ضبط بهتر ویدیو با آیفون یا واقعاً هر اسمارت فون دیگری.
اما ابتدا، حافظه
دو نوع آدم در این دنیا وجود دارد، آنهایی که حافظهی گوشیشان جا دارد و آنهایی که ندارد. ویدئوها (مخصوصاً در حالت 4K) حافظهی زیادی را اشغال میکنند.
قبل از ضبط، مطمئن شوید که برای شاهکارهای ویدئویی روی اسمارت فون خود فضای کافی دارید. بر روی یک آیفون به Settings – General – Storage & iCloud Usage بروید. ازاینجا میتوانید ببینید که گوشیتان چقدر حافظه دارد و چه چیزی از آن استفاده میکند.
نوتیفیکیشن های مزاحم را بلاک کنید
من توصیه میکنم گوشی خود را روی حالت پرواز قرار دهید. این از پیامکها، تماسها و نوتیفیکیشن های دیگر که حواس شمارا حین فیلمبرداری پرت میکند جلوگیری میکند. اگر حالت پرواز را روشن نکنید نوتیفیکیشن ها میتوانند روی صفحه ظاهر شوند و دیدن آنچه از آن فیلم میگیرید را سخت میکنند. اگر کسی با شما تماس بگیرد ویدئو بهصورت خودکار قطع میشود که میتواند آزاردهنده باشد.
گزینهی دیگر فعال کردن Do Not Disturb است تا نوتیفیکیشن هایی که در صفحه ظاهر میشوند را به حداقل برسانید.
خنگ نباشید
وقتیکه عکس میگیرید، بین عکاسی افقی(منظره) و عمودی(پرتره) فرق چندانی نیست. اما هنگام فیلمبرداری داستان متفاوت است.بهعنوان یک قاعدهی کلی شما باید همیشه به حالت افقی فیلمبرداری کنید تا هنگام دیدن فیلم نوارهای سیاه روی صفحه نبینید. از طرفی دیگر، بعضی از اپ های شبکههای اجتماعی با ویدئوهای عمودی بهتر کار میکنند.
نهایتاً این به این بستگی دارد که ویدئو را برای کجا میخواهید. اگر قرار است ویدئو را در یک تلویزیون یا مانیتور کامپیوتر(یعنی به Youtube یا Vimeo آپلود کنید) ببینید حالت افقی بهترین حالت است. Snapchat مثال خوبی برای وقتی است که ویدئوی عمودی مناسبتر است.
جلوی تکان خوردن را بگیرید
تماشای ویدئوهای لرزان زجرآور است. برای همین آیفون یک تثبیتگر(Stabilizer) درونی دارد که میتواند مقداری از تکانها را از ویدئو خارج کند. عملاً دو تثبیتگر وجود دارد؛ یکی اپتیکی و یکی دیجیتال.
اما حتی با این جادوی درونی آیفون، شما باید هنگام فیلمبرداری تا جایی که میتوانید گوشی را ثابت نگهدارید. این میتواند وقتی مفید باشد که از صحبت کردن مستقیم شخصی با دوربین، نمای نزدیک، گذر زمان(Time Lapse) یا صحنه آهسته فیلم میگیرید.
یک تکنیک برای ثابت نگهداشتن گوشی این است که آرنجهای خود را به پهلوهایتان تکیه دهید و حتی نفس خود را حبس کنید. شما همچنین میتوانید از محیط اطرافتان برای ثابت کردن دوربین استفاده کنید. دنبال سطوح صاف و محکم بگردید تا گوشی خود را روی آن یا مقابل آن قرار دهید.
بگذارید نور وجود داشته باشد
آیفون در نور خوب ویدیوی عالی ضبط میکند، اما اگر در مکان سرپوشیده یا مکان دارای نور بههمریخته باشید، آیفون به کمی کمک نیاز دارد. از منبع نور خود آگاه باشید. اگر نور درخشانی پشت سوژهی شما باشد، ممکن است هلال سیاه زشتی روی سوژهی شما بیافتد. برای حل این مشکل، چرخاندن سوژه به مقابل نور را لحاظ کنید. همچنین حواستان به هرگونه سایهای که شما یا گوشیتان ممکن است روی سوژه بیاندازد باشد.
اگر میخواهید میزان آشکار بودن را تنظیم کنید، روی صفحه جایی را که میخواهید تمرکز کنید لمس کنید و زمانی که مربع زرد تمرکز/آشکاری (Focus/exposure) نمایان شد، آیکون روشنایی را بالا پایین کنید تا سوژهی شما زیبا به نظر برسد.
اگر میخواهید روی قسمتی که آشکارتر کردهاید ثابت شوید، جایی را که میخواهید روی آن تمرکز کنید لمس کنید و نگهدارید تا مربع زرد تمرکز/آشکاری شروع به ضربان کند و “AE/AF LOCK” روی صفحه ظاهر شود. ازآنجا میتوانید میزان آشکاری را تنظیم کنید و آیفون این تنظیمات را تا زمانی که دوباره صفحه را لمس کنید نگه میدارد. ضمناً “AE/AF LOCK” بهجای قفل آشکارسازی خودکار و تمرکز خودکار عمل میکند.
اگر تمام اینها نتیجه نداد، آیفون یک فلش درونی دارد که میتواند برای نورپردازی سوژه استفاده شود اما این کلک همیشه به کار نمیآید و ممکن است برای سوژهی شما خوشایند نباشد.
از قاعدهی بازی دوز استفاده کنید
قرار دادن سوژه در وسط صفحه چندان ساده نیست، اما همیشه لازم نیست همهچیز کاملاً در مرکز قرار بگیرد. به خط کردن قسمتهای مهم سوژهی شما در سه بخش صفحه میتواند ترکیب فیلمبرداری شما را جالبتر کند. به این قاعدهی سهتایی میگویند. کشیدن خطوط جدول بازی دوز را تصور کنید و تصویر خود را روی محل تقاطع خطوط فرضی منطبق کنید.
این تنها دستگرمی بود!
اینها فقط چند نکته پایهای بود تا هنگام فیلمبرداری با آیفون در ذهن داشته باشید. با این خیلی از این نکتهها میتوانند هنگام فیلمبرداری با گوشیهای دیگر هم به کار بیایند. مثل هر کار دیگری، استاد شدن در تکنیکهای فیلمبردای نیاز به کمی تمرین و صدالبته کلی حافظهی خالی دارد!