سامسونگ یک ایده جدید ارائه کرده است. ابداع جدید سامسونگ مخصوص افرادیست که برای انجام کارهای مختلف به طور مدام بین گوشی و کامپیوتر شخصی خود در حال رفت و آمد هستند و مجبورند که همیشه از هر دو دستگاه استفاده کنند. با محصول جدید سامسونگ میتوانید هر زمانی که به صفحه نمایش بزرگ مانند مانیتورهای رومیزی نیاز دارید، گوشی را از طریق یک داک به آن متصل کرده و از صفحه نمایش بزرگتر استفاده کنید.
البته در گذشته کمپانیهای دیگری مانند مایکروسافت، Splashtop و Jide هم چنین ایدهای داشتهاند ولی به دلایل مختلف از عملیاتی کردن آن صرف نظر کردند. ولی سامسونگ این طرح را عملیاتی کرد و به عنوان لوازم جانبی پرچمدار جدیدش معرفی کرد.
این ایده جذابیتهای زیادی دارد، اگر در حال حاضر قصد خرید یک دستگاه کامپیوتر دارید (حتی با سختافزار ضعیف) باید هزینه قابل توجهی را برای آن پرداخت کنید. اما با داشتن همان ویژگیها در گوشی هوشمندتان آیا واقعا نیازی به خرید آن دارید؟!
سامسونگ دکس (Samsung DeX) یک داک پلاستیکی است که به مانیتور متصل میشود و از طریق آن میتوانید با گوشیهای گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس مانند دسکتاپ کامپیوتر کار کنید. همچنین امکان اتصال موس و کیبورد نیز به این داک وجود دارد. با در نظر گرفتن همه این موارد، سامسونگ دکس یکی از کاملترین تجربههای کامپیوترهای شخصی از طریق گوشی هوشمند را فراهم کرده.
سختافزار
جنس داک سامسونگ دکس خوب است. جمع و جور بوده و به راحتی بر روی میز مطالعه قرار میگیرد ، همچنین شما میتوانید به راحتی سیمهای آنرا مخفی کنید. وزن داک کمی سنگین است و همین سبب میشود که حمل و نقل آن به آسانی انجام نشود، ولی در حالت کلی وزن قابل قبولی را به عنوان یک داک دارد. در مورد مکان قرارگیری آن روی میز باید دقت کنید تا این داک در جای مناسبی قرار گیرد و با تکانهای میز و همچنین تکان دست شما بر روی زمین نیفتد.
استفاده از داک دکس آسان است: کابل HDMI را به مانیتور خود وصل کرده و در صورت تمایل موس و کیبورد خود را نیز به 2 پورت USB گنجانده شده درون داک دکس، متصل نمایید. دکمه پاور که بالای لوگوی سامسونگ قرار گرفته را فشار داده و گلکسی اس 8 یا اس 8 پلاس خود به درگاه USB-C مخفی درون داک وصل کنید.
در پشت داک پورتهای مختلفی قرار گرفته که شامل درگاه USB-C برای شارژ دستگاه، خروجی HDMI، جک اترنت، دو درگاه USB بوده و مکانی برای جک 3.5 میلیمتری روی آن در نظر گرفته نشده است.
نرمافزار
معمولا نرم افزارها و رابطهای کاربریای که توسط شرکت سامسونگ تولید میشوند طرفداران زیادی ندارند و مورد انتقادهای فراوانی قرار میگیرند. اما این شرکت در طراحی رابط کاربری دکس عملکرد قابل قبولی داشته و نرم افزاری زیبا و کاربردی به کاربران عرضه کرده است. البته در برخی موارد نیز اشکالاتی دیده میشود.
با قرار دادن گلکسی اس 8 بر روی داک، شما دو انتخاب دارید: استفاده از آن با دکس و استفاده از طریق screen mirroring. با انتخاب حالت دوم صفحه نمایش و رابط کاربری عادی گوشی به مانیتور منتقل میشود ولی با استفاده از دکس نسخه دسکتاپی گوشی در مانیتور نمایش داده میشود.
آماده شدن دکس حدود 10 ثانیه طول میکشد و پس از آن شما رابط کاربری تقریبا آشنایی را مشاهده میکنید. آیکون برخی از برنامهها بر روی دسکتاپ مشاهده میشود و رابط کاربری و منوها از طریق دکمههای کنترلی در پایین-سمت چپ دسکتاپ قابل دسترسی هستند. همچنین نوار اعلام وضعیت باتری، خطوط سیگنال آنتن، وضعیت وایفای و … از طریق نوار اعلان پایین-سمت راست قابل مشاهده است. به طور کلی صفحه اصلی ظاهری خوب و جذابی دارد.
ویژگی چند وظیفهای (multi tasking) به خوبی از طریق نسخه دسکتاپ صورت نمیپذیرد. برای مثال وقتی نرمافزار مسنجر فیسبوک در حال به روز رسانی پیامها است، با بستن این نرمافزار، بهروز رسانی پیامها قطع میشود و زمانی که شما دوباره وارد نرمافزار شوید، از سر گرفته میشود.
یکی دیگر از مشکلات دکس، عدم امکان پخش همزمان دو فیلم است که این ویژگی برای برخی اهمیت زیادی دارد. همه این مشکلات حاکی از آن است که سیستم عامل اندروید برای نسخههای دسکتاپ مناسب نیست و لازم است سامسونگ کار زیادی انجام دهد تا این نسخه دسکتاپی را به حد خوبی برساند.
این دستگاه از لحاظ استفاده در مواردی مانند دیدن فیلم، یادداشت برداری، مرور وب و … تجربهی خوب و بدون لگی را ارائه میکند. اما در مواردی که از استفاده سنگینی از آن داشته باشید مانند باز کردن 8 تا 10 تب، با توجه به ظرفیت حافظه، امکان کند شدن و لگ در آن وجود دارد.
بنابراین ممکن است برخی کاربران با این داک مشکل داشته باشند و ایرادات آن را جدی بدانند. یکی دیگر از مشکلات، ذخیره نشدن تنظیمات پنجرهها در دسکتاپ است. برای مثال زمانی که شما اندازه پنجرهای را تنظیم میکنید، با قطع کردن دکس و وصل مجدد آن تمام تنظیمات شما از بین میرود. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که برخی از نرمافزارها از طریق دکس اجرا نمیشوند!
برنامهها
بیشتر ایرادتی که در بالا به آنها اشاره کردیم مربوط به سازگاری اپلیکیشنها بوده است و این احتمال وجود دارد که در آیندهای نزدیک با ارسال آپدیتهای مختلف بخش بزرگی از این ایرادات رفع شود. البته این احتمال نیز وجود دارد که بسیاری از اپلیکیشنها هیچ گاه برای کار با این نوع سیستمهای رومیزی مورد اصلاح قرار نگیرند.
تقریبا تمامی اپلیکیشنهای سامسونگ و گوگل به خوبی بر روی دکس اجرا میشوند، این اپها معمولا دارای حالتی مخصوص برای کار بر روی دکس هستند و یا صفحه را به اندازهی مانیتور شما بزرگ میکنند. همچنین اپلیکیشنهای ساخته شده توسط برخی از شرکتهای معتبر مثل مایکروسافت (نرم افزارهای آفیس، اسکایپ و …) نیز به خوبی بر روی این گجت اجرا میشوند.
اما به جز اپلیکیشنهایی که در اینجا نام بردیم، تقریبا هیچ برنامهای در مارکت اندروید وجود ندارد که در این دستگاه عملکردی بدون اشکال داشته باشد. کاربران در اکثر مواقع هنگام باز کردن اپلیکیشنها با پیغامی مواجه میشوند که به آنها اطلاع میدهد احتمالا برخی از عملکردهای برنامه مورد نظر توسط سامسونگ دکس پشتیبانی نمیشوند (Some functions of this app may not be supported in Samsung DeX) برای مثال حتی اپلیکیشن محبوبی مثل فیسبوک نیز رابط کاربری مناسبی نداشته و صفحه آن در ابعاد کوچکی به نمایش گذاشته میشود. همچنین اپلیکیشنهای پر کاربردی مثل اسپاتیفای و فایرفاکس اصلا اجرا نمیشوند! البته بیشتر اپلیکیشنها همانند فیسبوک در صفحه کوچکی اجرا شده و تقریبا قابل استفاده هستند.
شاید یکی از کمبودهای اساسی دکس، عدم امکان اجرای دستیار هوشمند بیکسبی باشد. با توجه به اینکه تنها برخی از عملکردهای بیکسبی مربوط به دستورات صوتی است، مشخص نیست که به چه دلیل سامسونگ تصمیم گرفته تا از این دستیار هوشمند در دکس استفاده نکند.
البته مسائل بالا به این معنی نیست که دکس فاقد نرم افزارهای مناسب و کاربردی است. اپلیکیشنهایی که توسط سامسونگ تولید شدهاند در برخی موارد عملکردی بهتر از حالت موبایل دارند. به عبارت دیگر کارهای روزمره مثل یادداشت برداری، تنظیم قرارها، گشت و گذار در اینترنت و حتی تماس با افراد دیگر با استفاده از دکس بسیار آسان تر و سریعتر است.
همچنین باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که دکس یکی از اولین دستگاههایی است که گوشی موبایل را به یک کامپیوتر رومیزی تبدیل کرده و این صنعت هنوز راه طولانیای برای پیشرفت و رسیدن به بلوغ دارد و انتظار میرود که در آینده توسعه دهندگان بیشتری اپلیکیشنهای خود را برای کار با این نوع دستگاهها هماهنگ کنند.
نتیجه گیری
در نهایت مهمترین نکتهای که باعث میشود تا دکس را یک دستگاه کاربردی ندانیم، مشکلات متعدد آن است. این گجت کارهای روزمره شما را به خوبی انجام میدهد، اما تقریبا هیچ فایده دیگری ندارد.
بنابراین سوال اصلی اینجاست که چه افرادی دکس را خریداری میکنند؟ شاید تنها افرادی به این دستگاه علاقه نشان دهند که استفاده آنها از کامپیوتر محدود به گشت و گذار در اینترنت یا پخش ویدئو بوده و ترجیح میدهند که از ابزارهای الکترونیکی کمتری استفاده کنند. البته این نکته را نیز باید در نظر داشت که این دست از افراد معمولا کاربر گوشیهای میان رده بازار بوده و اصلا گلکسی اس 8 خریداری نمیکنند!
در نهایت خرید این دستگاه را تا زمانی که از اپلیکیشنهای بیشتری پشتیبانی نکند به هیچ کس پیشنهاد نمیدهیم. همچنین با توجه به اینکه دکس چیزی بیشتر از یک رابط با چندین درگاه مختلف نیست، قیمت 150 دلاری آن بسیار گران به نظر میرسد.
نکات مثبت: رابط کاربری آشنا. اجرای بسیار عالی اپلیکیشنهای سامسونگ. مناسب برای گشت و گذار در اینترنت، نوشتن متون، ایمیل و برخی کارهای ساده و روزمره
نکات منفی: امکان مولتی تسکینگ تقریبا وجود ندارد. از سایر اپلیکیشنها بخوبی پشتیبانی نمیشود. نمیتواند جایگزین کامپیوترهای رومیزی باشد.