ابن سینا حکیم و دانشمند پرآوازهی ایرانی است که کارکردها و دستاوردهایش نه تنها در ایران، بلکه در تمام دنیا زبانزد است. امروز یکم شهریور، مصادف با زادروز این دانشمند برجستهٔ ایرانی و روز پزشک است. به همین دلیل دیجی رو بیوگرافی کوتاهی از سرگذشت ابن سینا تهیه کرده. در ادامه با ما همراه باشید.
«ابوعلی عبداللهبنحسین سینا» معروف به «ابن سینا» متولد سال 359 هجری شمسی و درگذشته در سال 416 میباشد. او در «افشنه» به دنیا آمهد. این روستا در نزدیکی «بخارا» در «ازبکستان» امروزی قرار دارد که در آن زمان بخشی از قلمرو سامانیان بودهاست. بنا بر پژوهشهای انجام شده، مادر ابوعلی سینا، «ستاره» اهل افشنه بوده و پدر او نیز ایرانی و زادگاهش «بلخ» بودهاست.
پدر ابوعلی سینا از پیروان واقعی مذهب اسماعیلی بود که در جوانی عزم بخارا کرد و در آنجا بهعنوان مأمور دریافت مالیات در دربار امیر نوحبن سامانی به کار مشغول شد. پس از مدتی امیر، او را به افشنه فرستاد و در آنجا بود که او با «ستاره» ازدواج کرد. حاصل این ازدواج، دو پسر بود که ابوعلی اولین پسر و محمود دومین پسر آنهاست. این خانواده زمانی که ابوعلی ۵ ساله بود به بخارا مهاجرت کردند.
در مورد استعداد و هوش ابوعلی سینا تعریفات و سخنان بسیاری است از جمله اینکه در سن هفتسالگی، قرآن را از حفظ میخواند و در دهسالگی از یک شخص بقال، ریاضیات و فقه اسلامی و شیوهی مباحثات مذهبی را آموخت. زمانی که دانش آن بقال دیگر جوابگوی خواستهای او نبود، «ابوعبدالله ناتلی» که فیلسوف برجستهای بود، آموزش او را به عهده گرفت.
ابوعلی جوان، نزد «ناتلی»، منطق، هندسهی اقلیدس و المجسطی را فراگرفت و پس از آن، علوم طبیعی را بدون کمک معلم و استاد آموخت. از آموختن این علوم که فارغ شد، تصمیم به آموختن طب گرفت. تسلط او بر دانش پزشکی آن زمان تا آن جا بود که در سن شانزدهسالگی، «امیرنوح سامانی» را معالجه کرد و به همین دلیل اجازه پیداکرد که از کتابخانهی سلطنتی امیر که دارای مجموعهای غنی از کتابهای نفیس بود دست پیداکند و به مطالعه بپردازد. مطالعهی چنان کتابهایی برای «ابن سینا» بسیار باارزش بود بطوریکه که او بیشتر وقت خود را در آنجا میگذراند.
ابوعلی در شرح حالی كه خودش دربارهٔ خودش نوشته درباره منابع آن كتابخانه گفته:
هر کتابی را كه نیاز داشتم در آن جا پیدا کردم. گذشته از آن، در آن کتابخانه، كتاب هایی یافتم كه نام آنها به گوش بسیاری از مردم نرسیده بود و من نیز پیش از آن ندیده بودم و پس از آن هم ندیدم . من توانستم آن كتاب ها را بخوانم و از آنها بهره ببرم و چون به سن هجده سالگی رسیدم ، از همه این دانشها فارغ آمدم .
اما متاسفانه این کتابخانه در سال 1000 میلادی دچار حریق شد و در آتش سوخت. دردناکتر آن که او از جانب افراد مخالف، به آتشزدن کتابخانه متهم شد.
پزشکی
- قانون
- الادویة القلبیه
- دفع المضار الکلیه عن الابدان الانسانیه
- قولنج
- سیاسة البدن وفضائل الشراب
- تشریح الاعضا
- الفصد
- الاغذیه والادویه
ریاضیات
- زاویه
- اقلیدس
- الارتماطیقی
- علم هیئت
- المجسطی
- جامع البدایع
فلسفه
- شفا
- نجات
- الاشارات و التنبیهات
- حی بن یقظان
روز زیباییه، روزشون مبارک
نجات جان انسانها، انسانیت لازم داره