در ماه جاری به دلیل مشکلاتی که در کشور به وجود آمده بود، تلگرام فیلتر شد، اما مدتی بعد و به دلیل اعتراض بسیار زیاد کاربران در فضای مجازی، دولت در صدد رفع فیلتر آن برآمد. اما در چند هفتهای که تلگرام فیلتر بود، مردم به دلیل نیاز به استفاده از این پیام رسان، رو به استفاده از فیلترشکن های متعدد آورند!!
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی (نماینده مردم رشت)گفته است:
بر اساس آمار مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۹هزار کسب و کار خرد اینترنتی در تلگرام فعالیت دارند. این کسب و کارها در دو هفته گذشته به واسطه محدودیت دسترسی به تلگرام با چالش روبه رو شدند. در همین مدت ۱۵ درصد از کسب وکارهای مجازی از بین رفتند و به گفته رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ، در آمار رسمی این سازمان ۱۹ هزار کانال شامددار به ثبت رسیده که از این تعداد ۹هزار کانال مرتبط با فروش کالا یا خدمات بودهاند.
نماینده مردم رشت در مجلس با بیان اینکه در این میان یکی از مهمترین نکات، کم اثر بودن سیاست فیلترینگ بر اقبال کاربران به این پیامرسان است، اضافه کرد:
بهعنوان یک نمونه از شواهدی که این ادعا را ثابت میکند میتوان به نتایج پژوهشی «سامانه هوشمند جمعآوری اخبار کانالهای فارسی تلگرام» اشاره کرد که توسط آزمایشگاه شبکههای اجتماعی دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران طراحی و مدیریت شده است، این نتایج نشان میدهد فعالیت کانالهای تلگرامی یک هفته پس از فیلتر شدن در حال بازگشت به رونق روزهای قبل از فیلتر شدن است.
وی با تاکید براینکه پس از فیلتر شدن شبکههای اجتماعی و پیامرسان تلگرام و اینستاگرام، مردم همچنان بهدنبال استفاده از این شبکههای اجتماعی بودند، بیان کرد: همین مسئله بازار فروش VPN را داغ کرد و فروشندگان موبایل به خصوص فروشندگان پاساژ علاءالدین در پشت ویترینهای خود تبلیغ نرمافزارهای VPN را کردند، امری که سود زیادی برای فروشندگان داشت.
جعفرزاده ادامه داد: پیش از این نیز در زمان فیلتر «وی چت»، ۸۰ درصد از ۸ میلیون مخاطب ایرانی این نرمافزار به نصب فیلترشکن روی آوردند. این اتفاق برای تلگرام تکرار شد و تخمینهایی از میزان استفاده از تلگرام و میزان کاهش پهنای باند مصرفی یا میزان مطالب منتشر شد که کاهشی حداکثر ۲۵ درصدی را به همراه داشته است. این امر نشان میدهد محدودسازی این پیامرسان منتهی به دسترسی غیرایمن ۳۰میلیون نفر به ابزار فیلترشکن شد که به شدت نگران کننده است؛ به این معنی که جمعیتی ۳۰میلیونی به راحتی به هر محتوای غیراخلاقی، ناسالم و جاسوسی دسترسی خواهند داشت.
وی تاکید دارد: با فیلتر تلگرام در هفته گذشته، اشتیاق در اختیار داشتن فیلترشکن در میان کاربران را به یکباره ۲۵ برابر کرد (از ۴ واحد به ۱۰۰ واحد رسید) و با افزایش نجومی و سرسام آور حدود ۲۴۰۰ درصد مواجه شد که دو برابر بدترین حالت در سالهای گذشته است
جعفرزاده اضافه کرد:
به عبارت دیگر اگر تا دیروز کاربران، به خصوص نوجوانان که در سن کنجکاوی قرار دارند، برای رسیدن به محتوای پورنوگرافی و ضددینی با مانع فیلترینگ مواجه میشدند، حال با کمک فیلترشکنی که نصب شده مانعی نخواهند دید.
نایب رئیس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس با ابراز تاسف از اینکه قبح استفاده از فیلترشکن در میان خانوادهها از بین رفت، اظهارکرد:
در هفته گذشته رسانههای اجتماعی شاهد موج سهمگینی از شوخی و کنایه کاربران درباره نصب فیلترشکن روی گوشیهای همراه پدر- مادرها و پدربزرگ – مادربزرگها بود. بدین ترتیب «فیلترشکن» که تا پیش از این عموما بهعنوان ابزاری مخرب از منظر بزرگترهای خانواده شناخته میشد و به صورت مخفیانه روی گوشی نوجوانان و جوانان نصب بود، مشروعیت حضور در گوشیهای همراه تمامی اعضای خانواده پیدا کرد.