شرکتهای بزرگ همواره این قدرت را دارند که بتوانند بر بازار تسلط کامل یافته و رقبای خود را با انواع روشها از میدان به در کنند. اما قانون ضد انحصار یا آنتی تراست (Antitrust) در کشورهای مختلف با هدف تحت کنترل درآوردن شرکتهای بزرگ وضع شده و با محدود کردن توانایی فعالیتهای تجاری برای تسلط بر رقبا، باعث پویاتر و بازتر شدن سیستم اقتصادی شده است.
این مقدمه را گفتیم تا خبری در مورد دو غول بزرگ آمریکایی دنیای فناوری، یعنی اپل و آمازون، بدهیم. موضوع از این قرار است که مقامات ضد انحصار ایتالیا شرکت آمازون را به دلیل اقدامات ضدرقابتی 68.7 میلیون یورو و اپل را 134.5 میلیون یورو جریمه کردهاند! البته، هیچ کدام از این دو شرکت اتهامات وارده را قبول ندارند و اعلام کردهاند که درخواست تجدید نظر خواهند کرد.
ایرادی که مقامات ایتالیایی به دو شرکت آمازون و اپل وارد کردهاند، به توافقنامه سال 2018 آنها مربوط است. بر اساس این توافقنامه، تنها به آمازون و فروشندگان منتخب این شرکت اجازه داده شده محصولات اپل و بیتز را در وب سایت آمازون ایتالیا به فروش برسانند. علاوه بر این، محدودیتهایی نیز برای فروش برون مرزی اعمال شده است.
به گفته مقامات ایتالیایی، این اقدام شرکتهای آمازون و اپل باعث کاهش رقابت در قیمتگذاری و کاهش حجم تخفیفهای ارائه شده توسط فروشندگان شخص ثالث شده و چنین چیزی برخلاف قوانین اتحادیه اروپا است.
بر اساس رأی صادره، آمازون و اپل علاوه بر پرداخت جریمه، مجبور خواهند بود شرایط را به نحوی فراهم کنند که تمامی خردهفروشانی که محصولات اصلی اپل و بیتز را به فروش میرسانند، بتوانند بدون تبعیض به وب سایت Amazon.it دسترسی داشته و محصولات خود را در آن ارائه کنند.
شایان ذکر است که مقامات ضد انحصار در آلمان و اسپانیا نیز مشغول انجام تحقیقات در این زمینه هستند و به نظر میرسد دو غول بزرگ آمریکایی بدجور در اروپا نقره داغ خواهند شد.