گوگل با معرفی ناگهانی ورژن جدید اندروید در ماه مارس گذشته، همه را متعجب کرد و حالا 5 ماه پس از آن و زودتر از موعد اندروید نوقا برای نصب بر روی دستگاههای نکسوسی آماده است.
شاید عرضهی اندروید 7 دنیای موبایل را تحت تاثیر قرار ندهد، اما به هر حال ویژگیهای جدید جذابی را پیشنهاد خواهد کرد و انتشار آن، در حالی که سهم اندروید 6 در بازار تلفنهای همراه هنوز دو رقمی نشده، بسیار خوشحال کننده است. اگر گوگل با این اقدام قصد نشان دادن ارزش نکسوسهای خودش را داشته، باید بگوییم که بسیار موفق عمل کرده است. دارندگان دستگاههای نکسوسی تنها کسانی هستند که با دو ورژن جدید اندروید کار کردهاند.
آیا ویژگیهای جدیدی در این ورژن از اندروید، غیر از آنچه که در ورژن پیشنمایش دیده بودیم وجود دارند؟ با دیجیرو همراه باشید تا تمام قابلیتهای جدید اندروید را با یکدیگر بررسی کنیم.
1- زوم کردن صفحهی نمایش
اندروید نوقا اجازهی تغییر تراکم صفحهی نمایش را به کاربران میدهد، با تغییر تراکم میتوان همهی اجزای صفحهی نمایش را بزرگ یا کوچک کرد. این قابلیت میتواند برای کاربرانی که از بینایی قوی برخوردار نیستند، بسیار مفید باشد. کاربران تنها میتوانند تا جایی زوم کنند که تراکم صفحهی نمایش از 320 پیکسل در هر اینچ کمتر نشود. تراکمی که به اندازهی صفحهی نمایش استاندارد نکسوس 4 میباشد.
2- کنترل نوتیفکشنها
هنگامی که نوتیفکشنی در اندروید 7 دریافت میکنید، کافی است که روی آن لمس کرده و نگه دارید و با انتخاب گزینه تنظیمات، مثلاً آن را روی سایلنت ببرید تا دیگر نوتیفکشنی از آن برنامه دریافت نکنید؛ خیلی راحت.
3- آپدیت در پسزمینه
دریافت آپدیتهای جدید میتواند استرسزا یا هیجانانگیز باشد. اما اکثر اوقات این پروسهی آپدیت (شامل دانلود کردن، نصب شدن، ریستارت کردن، صبر و صبر و باز هم صبر کردن) است که طاقت فرساست. در تلاش برای بهبود تجربهی کاربری در این زمینه، گوگل آپدیتهای جدید را بر روی اندروید 7 در پس زمینه انجام خواهد داد. به روز رسانی جدید به دور از چشمان شما دانلود خواهند شد و هنگامی که دستگاه خود را ریبوت میکنید، آپدیت جدید را روی اسمارتفون خود نصب شده خواهید دید.
4- قابلیت دوز تکامل بیشتری پیدا کرده
در اندروید نوقا، حالت دوز همانند آنچه که در اندروید 6 دیده بودیم، با بستن برنامهها در پسزمینه از مصرف باتری محافظت خواهد کرد. البته این نکته هم قابل توجه است که اکثر برنامههای مهم برای حالت دوز بهینهسازی شدهاند، بنابراین لازم نیست که نگران از دست دادن زنگ هشدار یا دریافت نکردن نوتیفکشن واتس اپ خود باشید. این قابلیت تنها باعث میشود که دستگاه به صورت مداوم در انتظار تغییر وضعیت یک برنامهی خاص نباشد.
5 ساپورت یونیکد 9 و اموجیهای جدید
همانگونه که در کنفرانس سال 2016 گوگل فاش شد، سورپرایز کوچکی برای عاشقان اموجیها با آپدیت به اندروید 7 وجود خواهد داشت و آن هم چیزی نیست جز ساپورت یونیکد 9 و در نتیجه اضافه شدن 70 اموجی جدید. بیشتر این اموجیها انساننما خواهند بود و رنگ پوست متفاوت وجود خواهند داشت و به 1500 اموجی قبلی سیستم عامل اندروید اضافه میشوند.
6- دستیار گوگل
گوگل با بیش از یک دهه مطالعه بر روی انسانها و خواستهها و فهم آنان، حالا دست به معرفی یک دستیار برای سیستم گوگل ناو خود زده است؛ «دستیار گوگل». این ویژگی جدید همانند یک چت روم عمل خواهد کرد، جایی که شما سوالات پیچیدهای میپرسید و در مقابل پاسخی غیر ماشینی و دقیق دریافت میکنید. برای مثال حالا دیگر پرسیدن این سوال که شمارهی پیراهن کریستیانو رونالدو چیست؟ پرسش چالش برانگیزی برای دستیار گوگل نخواهد بود و او به راحتی میتواند پاسخ شما را بدهد. چنین پرسشهایی شاید جند سال گذشته چالش برانگیز به حساب میآمدند. حالا قدرت هوش مصنوعی واقعی در اختیار شماست.
7- گزینهی «پاک کردن» ای که همه منتظرش بودیم
بالاخره! این هم میتواند مثال دیگری برای تبعیت گوگل از سایر شرکتهای تولید کنندهی اسمارتفونهای اندرویدی باشد. سرانجام در اندروید خام قادر خواهیم بود تا با یک لمس تنها تمام برنامههای در پس زمینه را ببندیم. دوران بستن دستی چندین برنامه رو به پایان است!
8- برنامههای فوری
با هدف نزدیکتر ساختن کاربران و توسعهدهندگان، گوگل دسترسی به اپلیکشنها را آسانتر از همیشه ساخته است، حتی اگر آن اپلیکشنها را نصب نداشته باشید. برای مثال، در نظر بگیرید روی لینک خبری کلیک میکنید که در حالت عادی باید شما را به صفحهی دانلود برنامهی آن سایت خبری در گوگل پلی استور منتقل کند، اکنون اما به جای این کار، گوگل پیش نمایشی از اپلیکشن مورد نظر را با کلیک بر روی لینک مذکور، خواهد آورد. برنامههای فوری در واقع تنها آن قسمتی از اپلیکشن را که در حال حاضر نیاز دارید، دانلود میکنند و شما را از زحمت زیادتر بینیاز میکنند.
احتمالاً یکی از بهترین تغییرات تا اینجای کار!
9- محیط کاربری جدید واقعیت افزوده در اندروید 7
اکنون دیگر متوجه شدهایم که گوگل در حوزهی واقعیت افزوده کاملاً جدی است. در اندروید 7 این موتور جستجوی بیرقیب گام بزرگی را در این زمینه برداشته است، در ورژن جدید اندروید محیط کاربری مخصوصی برای واقعیت افزوده طراحی شده است. یک پلت فرم جدید Daydream نیز بر پایهی واقعیت افزوده در حال حاضر توسط گوگل در حال طراحی است.
10- مولتی تسکینگ واقعی با قابلیت دو پنجرهی جدید
با باز کردن لیست برنامههای اخیر و یک لمس طولانی بر روی اپلیکشن مورد نظرتان، میتوانید آن را با کشیدن به سمتی که هایلایت میشود، حالت دو پنجرهای را برای مولتی تسکینگ بهتر فعال کنید. اگر گزینهی لیست برنامههای در حال اجرا را با یک لمس طولانی نگه دارید، برنامهای که در حال کار کردن با آن هستید، به صورت خودکار به یکی از دو پنجره منتقل میشود، سپس با انتخاب دوبارهی برنامههای اخیر، میتوانید اپلیکشنی را که میخواهید با برنامهی قبلی به صورت همزمان داشته باشید، انتخاب کنید. همچنین زمانی که دو برنامه را همزمان باز کردهاید، میتوانید از یک پنجره به پنجرهی دیگر اطلاعات را درگ و دراپ کنید.
در اندروید 7، حالت دو پنجرهای دو اپلیکشن را میتواند نشان دهد، یا در کنار هم و یا در بالا و پایین یکدیگر، بسته به این که در حالت افقی یا عمودی باشید. کاربر میتوانید خط جدا کنندهی دو برنامه را بالا و پایین و یا چپ و راست کند تا محیط برای یک اپلیکشن بیشتر یا کمتر شود. در تلویزیون اندرویدی یا نکسوس پلیرهایی که بر روی اندروید 7 کار میکنند، برنامهها به صورت تصویر در تصویر به نمایش درمیآیند تا کاربر علاوه بر تماشای محتوای مورد علاقهاش به گشت و گذار در اینترنت و یا کار کردن با برنامههای دیگر بپردازد.
در دستگاههای بزرگتر مانند تبلتها، سازندگان میتوانند حالت آزاد را فعال کنند، تا کاربران بتوانند آزادانه اندازه و سایز هر برنامه را انتخاب کنند. اگر سازندهی این دستگاهها این ویژگی را فعال کنند، حالت آزاد به حالت دو پنجرهای اضافه خواهد شد.
11- نوتیفکشنهای گروهی
در اندروید نوقا به جای دستهبندی شدن نوتیفکشنها به ترتیب زمانی، نوتیکفشنهایی که از یک برنامه دریافت میکنید، به صورت گروهی نمایش داده خواهند شد، مثلاً موضوعاتی که از یک برنامهی پیام رسان دریافت میکنید. این نوتیفکشنهای گروهی با یک اسوایپ دو انگشتی برای پیش نمایش گسترش پیدا خواهند کرد، با این روش قادر خواهید بود برای نمونه ایمیل خود را مستقیماً از طریق نوتیفکشن بخوانید.
12- پاسخ مستقیم به نوتیفکشنها
در راستای بهبود پنل نوتیفکشن، در اندروید 7 میتونید به نوتیفکشنهای دریافتی مستقیماً از پنل نوتیفکشن پاسخ دهید، بدون این که نیازی به ترک آن داشته باشید میتوانید هم کل پیام دریافتی یا ایمیل خود را بخوانید و هم به آن پاسخ دهید. فقط کافی است با دو انگشت خود نوتیکفشن را به پایین بیاورید تا گسترش پیدا کند و با اسکرول کردن بر روی متن، تمام محتوای آن را مشاهده کنید، سپس گزینهی پاسخ سریع را انتخاب کرده و به راحتی هر چه تمام تر به هدف خود میرسید.
13- جابجایی در میان اپها با کلید برنامههای اخیر
اندروید نوقا این امکان را به کاربر میدهد که حتی بدون نیاز به لمس صفحهی نمایش در بیان برنامههای فعال جابجا شود، فقط کافی است دو بار پشت سر هم دکمهی برنامههای اخیر را لمس کنید تا به راحتی بین برنامههایی که در پس زمینه اخیراً باز کردهاید، جابجا شوید. شاید این امکان چندان هم خلاقانه نباشد، اما به هر حال قابلیت بسیار مفیدی خواهد بود.
14- تنظیمات سریع بیشتر
هنگامی که پنل نوتیفکشن دستگاه خود را پایین میآورید، با تعدادی گزینهی تنظیم سریع مواجه میشوید، با اسوایپ دوباره به پایین، تنظیمات بیشتری ظاهر میشود و در ورژن جدید اندروید، شاهد گزینههای بیشتری هستیم، مثل چرخش خودکار صفحه، ساعت، باتری و تعدادی شرت کات جدید دیگر.
15- حالت شب
نمیتوان این ویژگی را لزوماً یک امکان جدید دانست، در ورژن قبلی اندروید نیز این امکان را مشاهده کرده بودیم، هرچند در نسخهی اصلی خبری از آن نبود، اما حالا در اندروید 7، حالت شب بخش جدایی ناپذیر خواهد بود. با انتخاب این گزینه بک گراند و محیط کاربری تاریکتر و با رنگی گرمتر نشان داده خواهد شد تا در هنگام شب چشمهایتان اذیت نشوند.
16- فایل بروزر پیشرفت کرده
هنوز هم فایل بروزر یکپارچه با سیستم در قسمت Storage>Explore مخفی شده است، اما در اندروید 7 امکانات بیشتری به جای صرفاً کپی کردن در اختیار قرار میدهد. فایل بروزر در خود یک منوی جانبی برای دسترسی سریعتر نیز قرار داده است.
17- قابلیت کالیبریشن تصویر
درست مانند ورژن دستکاری شدهی بسیاری از شرکتها بر روی اندروید، حالا اندروید خام هم گزینهای برای کالیبره کردن رنگها در صفحهی نمایش پیشبینی کرده است. البته خبری از گزینههای قابل فهمتری چون حالت گرم، سرد، سینمایی یا عکس نیست، بلکه فقط اسلایدرهایی برای تنظیم RGB وجود خواهد داشت.
18- ساپورت بهتر برای زبان جاوای 8
این بهبود در معرض دید شما قرار نخواهد گرفت و تغییری زیر بنایی در ورژن جدید اندروید است. با اضافه شدن ساپورت زبان جاوای 8 حالا کد های کمتری برای اپلیکشنهای اندرویدی لازم است تا نوشته شود و زمان کمتری توسط توسعهدهنگان صرف خواهد شد. هرچند اندروید 7 و نسخههای بالاتر تنها برخی از ویژگیهای زبان جدید جاوا را ساپورت خواهند کرد.
19- صرفه جویی در مصرف دیتا
این ویژگی هم در ورژنهای اختصاصی سایر شرکتها از اندروید دیده میشود. آپشن دیتا سیور در اندروید 7 باعث میشود تا اپلیکشنهای مختلف در پس زمینه از حجم دیتای شما استفاده نکنند. حالتی که در موقع استفاده از رومینگ یا روزهای آخر هر دوره از اشتراک یا هنگامی که از بستههای کم حجم اینترنت استفاده میکنید، بسیار کارآمد خواهد بود. این قابلیت استفادهی از دیتا را برای اپلیکشنها در پس زمینه محدود میکند و در صورت نیاز باعث میشود تا برنامهها از میزان دیتای کمتری استفاده کنند. دیتا سیور کیفیت استریمها را کاهش میدهد، عکسها را با کیفیت کمتری لود میکند و … . اگر میخواهید برخی برنامهها مانند اپلیکشن فیسبوک مانند همیشه کار کند، میتوانید در منوی استثنائات فیسبوک را از سایر برنامهها جدا کنید.
20 اطلاعات ضروری
در قسمت اطلاعات ضروری میتوانید نام، گروه خون، آلرژیها و مخاطبین اضطراری خود را وارد کنید تا سایر افراد در هنگام شرایط اورژانسی این اطلاعات را بتوانند از قسمت لاک اسکرین گوشی شما پیدا کنند.