برنامه فتوشاپ در زمینه ویرایش عکس به جایگاهی رسیده که در دهههای گذشته زیراکس در زمینه فتوکپی رسیده بود. علاوه بر افراد حرفهای که به صورت کاملاً تخصصی از این برنامه استفاده کرده و با آن آشنایی دارند، کلمه فتوشاپ به بخشی از واژگان رایج تبدیل شده است و اغلب حتی به عنوان یک فعل هم به کار میرود! جملاتی مانند: “آیا میتوانید این عکس را فتوشاپ کنید تا ظاهر بهتری پیدا کند؟” برای همه بسیار آشنا هستند و نشان میدهند که فتوشاپ توانسته به معادلی برای ویرایش عکس تبدیل شود. همان طور که گوگل که برای بسیاری از ما یادآور جستجو بوده و این دو کلمه اغلب یک مفهوم را در ذهنمان تداعی میکنند.
اما با این حال، با وجود اینکه فتوشاپ توانسته به چنین جایگاهی دست یافته و به یک استاندارد در صنعت عکس و گرافیک تبدیل شود، اما این برنامه تنها ویرایشگر حرفهای عکس نیست. فتوشاپ در بسیاری از حوزههای تخصصی همچنان بدون رقیب است، اما برنامههایی مانند GIMP ، Affinity Photo ، PaintShop Pro و Pixelmator میتوانند با قیمتی به مراتب پایینتر و رابط کاربری سادهتر، بسیاری از قابلیتهای مورد نیاز کاربران را در اختیارشان قرار دهند.
با اینکه برنامههای ویرایش عکس زیادی در بازار نرم افزار وجود دارد (از جمله برنامههای ویرایش عکس آنلاین رایگان)، برنامههایی که واقعاً بتوانند خود را به عنوان جایگزینی برای فتوشاپ معرفی کنند، به صورت آنلاین و مبتنی بر وب قابل دسترس نیستند و ویژگیهایی مانند لایه ها و ماسک را دارا هستند. در مقاله پیش رو قصد داریم تا شما را با بهترین گزینه های جایگزین فتوشاپ آشنا کنیم که هم برای کاربران معمولی و هم عکاسان حرفهای میتوانند مفید و کارگشا باشند.
بهترین برنامه های جایگزین فتوشاپ در سال 2019:
- بهترین جایگزین فتوشاپ: Affinity Photo
- بهترین جایگزین رایگان فتوشاپ: GIMP
- بهترین جایگزین فتوشاپ و لایتروم: Corel PaintShop Pro
- بهترین جایگزین فتوشاپ با کاربری آسان: Pixelmator Pro
Affinity Photo
بهترین جایگزین فتوشاپ
Affinity Photo
- بدون اشتراک
- طراحی ساده و تمیز
- سبک و کم حجم
- امکان استفاده بر روی آیپد
Photoshop
- شامل لایتروم
- ویژگی های پیشرفته تر بیشتر
Affinity Photo و فتوشاپ با یکدیگر مشترکات زیادی دارند، از جمله استفاده از مفید و مؤثر از لایه ها و پشتیبانی از هر دو فضای رنگی RGB و CMYK. با این وجود، تفاوت های واضحی بین این دو برنامه وجود دارد، زیرا در حالی که استفاده از فتوشاپ هر ماه 10 دلار هزینه دارد، Affinity Photo تمام هزینه 50 دلاری خرید نرم افزار را در ابتدا دریافت کرده و دیگر هزینه ای بابت اشتراک نمی خواهد. این بدان معنی است که کاربران Affinity Photo می توانند یک بار پرداخت کنند و پس از آن برای همیشه از برنامه استفاده کنند، در حالی که کاربران فتوشاپ در صورت تمدید نکردن اشتراک خود، دسترسی به برنامه را از دست می دهند. با اوجود این تفاوت نسبتاً بزرگ در زمینه اخذ هزینه، هر دو نرم افزار به صورت خودکار بهروزرسانی شده و هیچ هزینه دیگری بابت ارتقاء برنامه دریافت نمی کنند. البته در مورد Affinity Photo اوضاع کمی متفاوت است و با اینکه دریافت بهروزرسانیهای جزئی رایگان هستند، برای انتقال از نسخه 1.0 به 2.0 باید هزینه بپردازید.
از آنجا که Affinity Photo جدیدتر از فتوشاپ است، طراحی تمیزتر و مدرن تری دارد و بسیاری از کاربران معتقدند که این برنامه شباهت بیشتری به اپلیکیشن های تلفن همراه دارد. البته این شباهت زیاد هم تصادفی نیست، چرا که Affinity Photo بر روی تبلت های آیپد اپل نیز در دسترس و قابل استفاده است. اما صرف نظر از این که نسخه دسکتاپ را خریداری کرده اید یا نه، خرید نسخه آیپد 20 دلار هزینه دارد. با اینکه شرکت Adobe هم خبر از تهیه نسخه آیپد فتوشاپ داده است، اما هنوز به غیز از یک نسخه پیش نمایش اولیه، هیچ نشانه ای از عرضه این برنامه محبوب بر روی آیپد وجود ندارد.
توسعه دهندگان Affinity Photo کاملاً می دانند که این برنامه باید به طور مستقیم با استانداردترین برنامه این حوزه (فتوشاپ) رقابت کند، بنابراین تمام تلاش خود را به کار بسته اند تا تمام ویژگی های اصلی فتوشاپ را در نرم افزار خود بگنجانند. این دو برنامه یکسان نیستند، اما با این حال Affinity Photo شامل بسیاری از ابزارهای پیشرفته، مانند ادغام عکس برای کامپوزیت های HDR، پانوراما، و تنظیم فوکوس است. امکان کار کردن با لایه ها و مساک ها نیز بخش بزرگی از Affinity Photo هستند.
با این حال، فتوشاپ هنوز هم قدرت بیشتری نسبت به Affinity Photo دارد. ابزارهای رنگی در این برنامه پیشرفته تر هستند ،تغییر اندازه لایه ها در آن راحت تر است، و امکان ویرایش داده های EXIF حتی برای مبتدیان هم وجود دارد. همچنین رابط کاربری فتوشاپ برای کاربران مجرب آشناتر بوده و مجموعه های آموزشی و افزونه های بیشتری برای آن در دسترس است. اما شاید بتوان گفت بزرگترین نقطه قوت فتوشاپ در مقایسه با Affinity Photo، سازگاری آسان تر با ویرایشگر و سازمان دهنده تصاویر خام (RAW)، یعنی لایترو است که با خرید اشتراک فتوشاپ به صورت رایگان در اختیار شما قرار می گیرد. شرکت تولید کننده Affinity Photo، با اینکه دو برنامه Affinity Designer و Publisher را هم در اختیار کابران خود قرار می دهد، اما برنامه ویژه ای برای مدیریت تصاویر RAW و رقابت با لایتروم ندارد.
GIMP
بهترین جایگزین رایگان فتوشاپ
Gimp
- رایگان
- سبک و کم حجم
- شامل مهمترین و اساسیترین ابزارهای ویرایشی سطح متوسط
- قابل سفارشی سازی
Photoshop
- امکان کار کردن بهتر با لایه ها
- ابزارهای پیشرفته تر
- بهروزرسانی های سریع تر
- دسترسی به لایتروم و فضای ابری
در حالی که تنها تعداد معدودی جایگزین رایگان مناسب برای فتوشاپ وجود دارد، برنامه متن باز GIMP با وجود رایگان بودن، به ابزارهای پیشرفته ای تقریباً نزدیک به آنچه در فتوشاپ می بینیم، مجهز است. همان طور که اشاره کردیم، GIMP به صورت متن باز ارائه شده و بر روی سیستم عامل های ویندو، مک و لینوکس در دسترس می باشد.
GIMP که مخفف GNU Image Manipulation Program است، چندین ابزار مشابه با فتوشاپ را در اختیار دارد. امکان ویرایش لایه ها در GIMP وجود دارد و این برنامه به شما اجازه می دهد کاری بیش از یک برش و تغییر رنگ ساده انجام دهد. بسیاری از ابزارهای ویرایشی پیشرفته، مانند تنظیمات محلی، حذف لکه ها و روتوش عکس، و همچنین حذف یک شیء از تصویر، به راحتی در این برنامه متن باز قابل استفاده هستند. در حالی که امکانات سایر برنامه های رایگان معمولاً به برش عکس، تغییر رنگ و اعمال فیلترهای مختلف، محدود می شود، GIMP ابزارهای پیشرفته و کافی را برای ویرایش عکسها در اختیارتان می گذارد و می توان آن را یک رقیب واقعی برای فتوشاپ به حساب آورد.
البته باید در نظر داشته باشید که مطمئناً یک برنامه رایگان هرگز نمی تواند پا به پای یک برنامه استاندارد و پولی مانند فتوشاپ پیش برود. در حالی که GIMP ابزارهای پرکاربردی زیادی را در خود گنجانده است، اما فاقد چند ویژگی مهم است. به عنوان مثال، Healing Brush یکی از این ابزارهاست که GIMP وجود ندارد اما فتوشاپ 4 نوع مختلف از آن را دارا می باشد! GIMP همچنین فاقد ویژگی ویرایش غیر مخرب لایه ها است؛ این قابلیت به کاربر اجازه می دهد تا بعداً بدون تأثیر بر بقیه ویرایش های انجام شده، تغییرات را ریست کرده و به حالت اول بازگرداند. GIMP در زمینه اضافه کردن ابزارهای جدید هم از فتوشاپ بسیار عقب تر است و در برخی موارد سال ها طول می کشد تا ابزار جدید فتوشاپ در این برنامه هم قابل استفاده شود. همچنین GIMP به اندازه فتوشاپ از ابزارهای طراحی گرافیکی برخوردار نیست و به عنوان مثال از فضای رنگی CMYK پشتیبانی نمی کند.
رابط کاربری GIMP بسته به نوع دیدگاه شما، می تواند فوق العاده یا معمولی قلمداد شود. البته به عنوان یک برنامه متن باز ، رابط کاربری GIMP به اندازه فتوشاپ حرفه ای و پرداخت شده نیست. با این حال، از آنجا که ابزارهای این برنامه به اندازه فتوشاپ نیست، می تواند برای کاربران تازه کار مناسب بوده و در اولین مواجهه با پنجره برنامه باعث ترسشان نخواهد شد. همچنین گزینه های سفارشی سازی بیشتری را نیز در اختیار کاربر می گذارد.
GIMP را نمی توان یک جایگزین کامل و بدون نقص برای فتوشاپ محسوب کرد، اما متن باز و رایگان بودن این برنامه مزیت بسیار بزرگی است و کسانی که به دنبال ویرایش حرفه ای عکس ها نیستند با GIMP هم می توانند تمام نیازهای خود را در این زمینه برطرف کنند.
Corel PaintShop Pro
بهترین جایگزین فتوشاپ و لایتروم
Corel PaintShop Pro
- قابل استفاده فقط در ویندوز
- قیمت پایینتر و بدون نیاز به خرید اشتراک
- حالتهای رابط کاربری متنوع
Photoshop
- ابزارهای حرفهای بیشتر و ابزارهای آگاه از محتوا
- آموزش ها و افزونه های بیشتر
- قابل اجرا در مک او اس و ویندوز
Corel PaintShop Pro یکی دیگر از جایگزین های فتوشاپ است که خوشبختانه در آن، برنامه لایتروم هم با نمونه های تحت عنوان AfterShot Pro جایگزین شده است. Corel نیز مانند سایر رقبای فتوشاپ، تنها به گرفتن هزینه خرید بسنده کرده و کاربران را مجبور به پرداخت اشتراک ماهیانه نمی کند. شایان ذکر است که قیمت بسته نرم افزاری Corel PaintShop Pro به همراه AfterShot Pro برابر 100 دلار است و البته کسانی که از نسخه های قدیمی تر استفاده می کنند، می توانند با پرداخت 80 دلار برنامه خود را به آخرین نسخه ارتقاء دهند. با این حال برخلاف فتوشاپ، PaintShop Pro تنها مبتنی بر ویندوز است و در سایر پلتفرم ها قابل اجرا نمی باشد.
Corel PaintShop Pro پیشرفته ترین ویرایشگر عکس شرکت کورل است، اما با این حال تلاش می کند تا با استفاده از پانل ملزومات ابتدایی یا Essentials، در عین ارائه ویژگی های پیشرفته، تجربه کاربری آسانی را نیز برای استفاده کنندگان فراهم کند. این حالت (پانل ملزومات ابتدایی) در واقع برای مبتدیان طراحی شده و اگر فکر می کنید در سطح بالاتری قرار داشته و نیاز به ابزارهای پیشرفته تری دارید، با تعویض مود یا حالت رابط کاربری، می توانید ابزارهای پیچیدهتر و بیشتری را در دسترس خود داشته باشید. استفاده از این ویژگی می تواند باعث گرایش بیشتر افراد مبتدی به PaintShop Pro شده و در همان ابتدا باعث مأیوس شدنشان از یادگیری برنامه نشود، در حالی که فضای پیشرفت را نیز برای اینگونه افراد فراهم می کند.
در حالی که PaintShop Pro شامل تعدادی از ابزارهای مشابه فتوشاپ از جمله ویرایش مبتنی بر لایه ها است، اما فتوشاپ همچنان در زمینه استفاده از ابزارهای آگاه از محتوا بهترین است. فتوشاپ ابزاری مانند Face-Aware Liquify را در اختیار شما قرار می دهد که نسبت به ابزار پر کردن (Fill) در PaintShop Pro عملکرد بسیار بهتری داشته و با بررسی محتوای کار بهترین نتیجه را به شما ارائه می دهد. از طرف دیگر، Adobe Camera RAW هم ابزارهای بیشتری نسبت به مبدل تصاویر خام (RAW) موجود در PaintShop Pro ارائه می کند، که البته در صورت خرید بسته نرم افزاری شامل AfterShot، این مسئله چندان حائز اهمیت نخواهد بود. با این حال، PaintShop هم قابلیت هایی دارد که در فتوشاپ یافت نمی شوند؛ از جمله اینکه این ویرایشگر به همراه PhotoMirage عرضه شده که برای متحرک سازی تصاویر ثابت کاربرد دارد و همچنین ویژگی auto paint به کاربر این امکان را می دهد که به سرعت، عکس خود را به یک نقاشی یا کارهای هنری دیگر تبدیل کند.
Pixelmator Pro
بهترین جایگزین فتوشاپ با کاربری آسان
Pixelmator
- قابل استفاده فقط در مک او اس
- رابط کاربری ساده
- سازگار با iCloud
- قیمت ارزانتر
Photoshop
- شامل لایتروم و Adobe Camera RAW
- پشتیبانی از HDR ،GIF و اکشنها
- پشتیبانی از فضای رنگی CMYK
- ابزارهای پیشرفتهتر
- قابل اجرا در مک او اس و ویندوز
Pixelmator Pro یکی از برترین ویرایشگرهای تصویر دسکتاپ در فروشگاه اپ استور است. سازندگان این برنامه از آن به عنوان مجموعه ای از “ابزارهای ویرایش تصویر حرفه ای که هر کسی می تواند از آن ها استفاده کند” یاد می کنند.” این برنامه توجه زیادی به سادگی داشته و از همین رو همه قابلیت های فتوشاپ را در خود ندارد، اما با این حال به راحتی می تواند خود را از سایر برنامه های ویرایش تصویر مبتدی جدا کرده و یک سر و گردن بالاتر از آن ها قرار بگیرد. از آنجا که Pixelmator Pro به صورت انحصاری برای سیستم عامل مک طراحی شده، کاربران این سیستم عامل در همان اولین نگاه با رابط کاربری برنامه ارتباط برقرار کرده و ویژگی هایی مانند سازگاری با iCloud نیز لذت استفاده از آن را دو چندان می کند. در ضمن، برخلاف فتوشاپ، Pixelmator Pro تنها 40 دلار قیمت دارد و هیچ نیازی به خرید اشتراک نیز نخواهید داشت.
با وجود قیمت پایین، Pixelmator Pro بسیاری از ابزارهای متداول ویرایش عکس را شامل می شود. البته غیر از قابلیتهایی اولیه و اساسی مانند برش ، تنظیم نوردهی و تصحیح رنگ، چندین ویژگی پیشرفتهتر نیز در برنامه گنجانده شده تا رضایت کاربران حرفهایتر هم جلب شود. امکان استفاده از لایه های غیر مخرب به همراه ابزارهای روتوش و همچنین پشتیبانی از انواع فایل های رایج مانند PSD ، PNG ، HEIF و TIFF از جمله این ویژگی ها هستند.
در حالی که Pixelmator Pro تنها یک ویرایشگر عکس ساده و مختص مبتدی ها نیست، اما فتوشاپ هنوز هم در زمینه ویرایش حرفهای عکس ها و استفاده از ابزارهای پیچیده حرف اول را می زند. Pixelmator Pro از ایجاد فایل های GIF پشتیبانی نمی کند و اگر چه می توانید تصاویر HDR را به صورت دستی ادغام کنید، اما هیچ ویژگی تراز خودکار مانند آنچه که در فتوشاپ وجود دارد، در این برنامه گنجانده نشده است. همچنین ویژگی هایی که باعث صرفه جویی در زمان می شوند، مانند اکشنهای فتوشاپ، در Pixelmator Pro وجود ندارد. همان طور که احتمالاً می دانید با استفاده از اکشن ها می توان برخی کارهای ویرایشی تکراری را بکبار ضبط کرده و بر روی دیگر عکس ها به صورت خودکار اعمال کرد. و البته از آنجا که Pixelmator Pro بیشتر یک ویرایشگر عکس است تا ابزار طراحی گرافیک، هیچ خبری از پشتیبانی از فضای رنگی CMYK در آن نیست.
مانند بسیاری از برنامه های ویرایش عکس دیگر، Pixelmator Pro هم فاقد جایگزینی برای لایتروم است و از همین رو فتوشاپ یک برگ برنده مهم دیگر را نیز در اختیار دارد. بر خلاف نسخه استاندراد Pixelmator، نسخه Pixelmator Pro از فایل های RAW پشتیبانی می کند و به همین دلیل نیز 10 دلار گرانتر بوده و جایگزین بهتری برای فتوشاپ قلمداد می شود.
آیا واقعاً به فتوشاپ نیاز دارید؟
در حالی که اولین و قدیمیترین برنامه ویرایش عکس و طراحی گرافیک، یعنی فتوشاپ، دیگر تنها ویرایشگر عکس موجود در بازار نیست، اما هنوز هم به عنوان استانداردترین برنامه این حوزه شناخته شده و پیشرفته ترین ویژگی ها را شامل می شود. بنابراین اگر می خواهید تمام ابزارهای ویرایش عکس را به همراه ابزارهای طراحی گرافیکی در اختیار داشته باشید، فتوشاپ بهترین انتخاب شما خواهد بود و پیشنهاد نمی کنیم به سراغ برنامه های دیگر بروید. با اینکه پرداخت حق اشتراک این برنامه برای بسیاری از کاربران یک معضل بزرگ است، اما با در نظر گرفتن اینکه فقط با پرداخت 10 دلار در ماه می توان به فتوشاپ به همراه لایتروم دسترسی داشت، به نظر نمی رسد هزینه تعیین شده غیرمنصفانه باشد.
البته این حرف ها به این معنا نیست که فتوشاپ برای همه کاربران بهترین انتخاب است. در واقع، اگر نیازی به انجام کارهایی فراتر از برش، تصحیح رنگ و تنظیم چند عیب کوچک موجود در تصویر ندارید، می توانید با انتخاب یکی از برنامه های جایگزینی که در بالا معرفی کردیم، هم در هزینه های خود صرفه جویی کرده و هم در میان ابزارهای پیچیده و متعدد سردرگم نشوید. Affinity Photo بهترین گزینه پولی جایگزین فتوشاپ است، و به خصوص امکان اجرای آن در آیپد بسیار جذاب و هیجان انگیز است. PaintShop برای کاربران ویندوز بهترین انتخاب است اما در کنار آن به یک پردازنده و سازمان دهنده تصاویر RAW نیز نیاز خواهند داشت. Pixelmator هم یک گزینه عالی برای کاربران مک او اس اپل است که می خواهند یک برنامه ساده و در عین حال قدرتمند در اختیار داشته باشند. این در حالی است که GIMP علاوه بر مک او اس و ویندوز برای لینوکس هم در دسترس است و رایگان بودن آن هم جای هیچ رقابتی را در زمینه قیمت باقی نمی گذارد.
نطرتون درباره Ulead PhotoImpact چیه؟