هر چه دقیقتر به فضا نگاه کنیم، سیاره قابل سکونت بالقوه و جاهایی را در سراسر فضا پیدا میکنیم که به نظر می رسد شاید و البته باز هم باید گفت که تنها شاید در آنها امکان زندگی وجود داشته باشد. فهرست نقاطی در فضا که ارزش بررسی دارند همچنان رو به افزایش است؛ از سیارههای همسایه ما تا کهکشانهای دوردست که سیگنالهای عجیب و غریبی ارسال میکنند! در این مقاله، بهترین مکانها که میتوان قابل سکونت بودن آنها را بیشتر بررسی کرد معرفی میکنیم.
بیشتر بخوانید: آیا آدم فضایی ها واقعا وجود دارند؟ از مخفی کاری ها تا رویت بشقاب پرنده ها!
سیاره مریخ
نزدیکترین سیاره قابل سکونت احتمالی که نشانههای زندگی در آن را باید بررسی کرد جایی است که قبلا بودهایم یا حداقل رباتهای ما قرار دارند. شواهد زیادی وجود دارد که مریخ بسیار شبیه زمین است و اقیانوسهایی در سطح آن دیده میشود. امروزه تایید این شواهد سختتر است اما بعید نیست که بتوانیم نوعی از میکروبها را در خاک مریخ پیدا کنیم.
سیاره سرس
خرده سیاره سرس در نوار سیارکها پر از شگفتیها است. این خرده سیاره دارای لکه های روشن بزرگی است که به نظر میرسد رسوبات نمک باشند و همچنین هرمی عجیب و بزرگ به شکل کوه، آب زیر سطح و حتی بلوک ساختمانی برای زندگی نیز وجود دارد. برخی از مردم اعتقاد دارند که این سنگ بزرگ در واقع یک کشتی خارجی است. شواهدی که این تئوری را تایید کند وجود ندارد اما ارزش بررسی دقیقتر را دارد.
مشتری
ما به بزرگترین سیاره غولپیکر گازی به عنوان مکانی برای زندگی فکر نمیکنیم، اما نویسنده داستانهای علمی_تخیلی بن بووا نظرات دیگری دارد. او در سال 2016 گفت:
سیاره مشتری تمام اجزای لازم، فضای کافی و مقدار زیادی انرژی برای زندگی دارد.
بووا به طور خلاصه توضیح داد که منظور او از اشکال حیات این است که ممکن است بتوان در هوا و یا در آب زیر سطح متراکمی از ابرهای سیاره مشتری زندگی کرد. او خوانندگان را به چند رمان از سریهای “”Grand Tour از جمله «مشتری» و «لویاتانهای مشتری» ارجاع میدهد.
تیتان
تیتان، یکی از قمرهای زحل، یک ماه نادر در منظومه شمسی است که دارای جو، آب و هوا، دریاو رودخانه است. این قمر، چیزی مثل خانه و یا شاید زمین هست با این تفاوت که آنجا یخی و دریاچهها نیز قابل اشتعال هستند. با این حال اگر آنجا جایی برای زندگی وجود داشته باشد بسیار عجیب و غریب خواهد بود، اما دانشمندان هنوز هم دوست دارند زیردریایی فضایی را برای اکتشافات بیشتر به آنجا بفرستند.
انسلودوس
مانند اروپ، انسلودوس از ماههای زحل، یک پوسته یخی با تودههای آبی دارد که به فضا پرتاب میشوند. در سال 2015، کاوشگر کاسینی در واقع از طریق یکی از این تودههای آبی پرواز کرد و مقادیر زیادی هیدروژن در اقیانوسهای پنهان آن پیدا شد. این اکتشاف نشان میدهد که این سیاره آبی تقریبا تمام مواد لازم برای امکان حیات در این سیاره را دارد.
اروپ
در اروپ، یکی از ماههای مشتری نه تنها اقیانوسی زیرسطحی در زیر پوسته یخی، بلکه آبفشانهایی نیز وجود دارد. وجود و فعال بودن آب گرم ممکن است امکان زندگی دریایی را فراهم کند.
کالیستو
کالیستو، دومین ماه سیاره مشتری، مکان دیگری است که اقیانوسی نامرئی در دل خود دارد. با این حال، بررسی میکروبها یا هرگونه امکان زندگی خارجی دیگر، بسیار سخت است چون به حفاری سطوح خارجی سنگی و بزرگ نیاز دارد.
گانیمد
مدتها است که دانشمندان حدس میزنند که گانیمد، بزرگترین ماه مشتری، اقیانوسی زیر سطح خود دارد. در سال 2015، دانشمندان اعلام کردند که آنها میتوانند وجود اقیانوسی شور در زیر پوسته یخی آن را تایید کنند. این ماه همچنین، یک اتمسفر اکسیژن کوچک دارد.
زهره
بله، نزدیکترین سیاره همسایه ما یک جای وحشتناک، داغ و سمی به نظر میرسد اما این سیاره درست در زیر ابرها قرار دارد. هرچه سیاره بالاتر از جو باشد هوا بهتر است. این سیاره همیشه آنقدر بد آب و هوا نبوده است. شاید با خودتان تصور کنید چطور میتوان این جو و شرایط آبوهایی را کنترل کرد اما به هر حال فضانوردان مایلند که آن را ببینند و بررسی کنند.
پلوتون
این سیاره قدیمی بسیار سرد و جالبتر از چیزی است که فکر میکردیم. در این سیاره نشانههایی از زمین فعال، مقدار زیادی یخ و شاید چند اقیانوس پنهان دیده میشود. قطعا این سیاره یکی از جاهایی است که بررسی قابل سکونت بودن آن ارزش زیادی دارد.
پروکسیما ب
یک سیاره قابل سکونت احتمالی که پیرامون نزدیکترین ستاره به خورشید قرار دارد، پروکسیما ب است اما قابل سکونت بودن آن نیازمند بررسی دقیقتر خواهد بود. در واقع، قبل از اینکه این سیاره کشف شود برخی داستانها در مورد تمدنهای بیگانه گفته میشد. برنامههایی در دست اجرا است تا یک کاوشگر کوچک را به آنجا بفرستند تا ببینند آیا موجودات فضایی آنجا زندگی میکنند یا خیر.
تراپیست 1
تراپیست 1 فقط 40 سال نوری دورتر از زمین است و دارای حداکثر هفت سیاره به اندازه زمین بوده که همهی آنها به یکدیگر بسیار نزدیک هستند.
Wolf 1061c
Wolf 1061 c یک سیاره فرازمینی است که فقط 14 سال نوری از زمین فاصله دارد و یکی از 5 سیاره اول قابل سکونت است که دور ستارهای دیگر میچرخد. چندین سال است که این سیاره کشف شده و در حال حاضر دانشمندان شروع به بررسی وجود موجودات فضایی در آن کردهاند.
جایی در صورت فلکی ارابهران
سیگنالهای مرموز که انفجارهای سریع رادیویی نامیده میشوند برای یک دهه ستاره شناسان را متحیر و سردرگم کرده است. تنها سیگنالی که این چنین تکرار میشود در این تصویر با یک کهکشان کوچک در صورت فلکی ارابهران ترسیم شده است.
Kepler 186f
کپلر f186 یکی از اولین سیارات قابل سکونت احتمالی فراخورشیدی و به شکل زمین است اما 500 سال نوری دورتر از زمین قرار دارد و دیگر توجه آنچنانی به آن نشده است، چون بیشتر دانشمندان به دنبال بررسی سیارات نزدیکتر به زمین هستند.
Kepler 283c
Kepler-283c هنگام تخلیه دادههای عظیمی از کپلر که شامل بیش از 700 سیاره فراخورشیدی تازه تأیید شده بود کشف شد. این سیاره حدود دو برابر اندازه زمین است و مدارهایی بسیار نزدیکتر به ستاره اصلی آن قرار دارد و 1743 سال نوری از زمین دور است.
Gliese 667C
یکی از عجیبترین سیارات فراخورشیدی را می توان در منطقه قابل سکونت Gliese 667C پیدا کرد که یکی از سه خورشید در سیستم Gliese 667 سه ستاره است. از سیارههای Gliese-667Ce و Gliese-667Cf آسمانخراشهای جالبی شکل میگیرد. در این دو سیاره بیشتر احتمال دارد آب وجود داشته باشد (یک سیاره سوم در نزدیکی منطقه قابل سکونت وجود دارد اما شرایط آن برای زندگی انسانها مطلوب نیست).
HD 40307g
سیاره سنگی بزرگتر از زمین که تنها 42 سال نوری با زمین فاصله دارد که هدف اول نسل بعدی تلسکوپها خواهد بود.
Kepler 62f
کپلر 62f یکی از اولین سیارات فراخورشیدی است که با یک تلسکوپ فضایی پیدا شد. این سیاره به اندازه زمین است و هنوز هم در میان بهترین گزینههایی است که میتواند یک سیاره قابل سکونت و خواهر زمین باشد.
Gliese 581d
یک سیاره قابل سکونت احتمالی که تنها چند سال نوری از زمین فاصله دارد. ظرف 20 سال آینده احتمالا میفهمیم که این سیاره چنین پتانسیل حیات برای زندگی انسانها را دارد یا خیر.
LHS 1140b
سیاره قابل سکونت احتمالی و فراخورشیدی LHS 1140b که دور یک ستارهی کوچک قرمز که 40 سال نوری از زمین فاصله دارد میچرخد و میتواند دارنده جدید عنوان ” بهترین مکان برای جستجوی نشانههایی از زندگی خارج از منظومه شمسی” باشد . این سیاره کمی بزرگتر و عظیمتر از زمین است و به احتمال زیاد بیشتر جو خود را حفظ کرده است.
HD 164595
طبق گزارش، سیگنال بسیار عجیبی از مسیر ستاره 164595 HD در صورت فلکی دریافت شد که وجود دست کم یک سیاره را تایید کرد، یک سیاره به اندازه نپتون در مداری نزدیک به زمین که امکان زندگی در آن بعید نیست. همچنین، ممکن است سیارات دیگری نیز وجود داشته باشد که هنوز کشف نشدهاند.
دیگر سیارات کپلر
تعداد دیگری از سیارات فراخورشیدی هستند که احتمالا قابلیت سکونت خواهند بود. بسیاری از این سیارات با تلسکوپ فضایی کپلر کشف شدهاند.