فیزیکدان و ریاضیدان انگلیسی، سیر اسحاق نیوتون به دلیل کشف قانون جاذبه به شهرت جهانی رسید و توانست یکی از موتورهای محرک برای انقلاب علمی قرن 17 میلادی باشد. دانشمندان با تفکر و دید متفاوتی که نسبت به دنیای پیرامون خود دارند گویی در جهانی دیگر زندگی میکنند ولی همواره تفکر خود را بر روی مسائل روزمره متمرکز میکنند تا راهی را برای رسیدن به ایده و هدف خود بیابند. اسحاق نیوتون نیز از این دسته افراد بود که توانست قانون جاذبه را کشف کند.
همهی ما داستان سقوط سیب از درخت را شنیدهایم که باعث شد نیوتون به فکر جاذبه بیفتد ولی آیا واقعاً این اتفاق رخ داده؟ یا داستانی است برای بزرگتر جلوه دادن این دانشمند مشهور؟ در این قسمت از دیجی قلم نگاهی خواهیم داشت به زندگینامه اسحاق نیوتون. با ما همراه باشید.
خلاصه ی زندگی اسحاق نیوتون
در 4 ماه ژانویه سال 1643 در شهر Woolsthorpe کشور انگلستان اسحاق چشم به جهان گشود. این کودک به دنیا آمده بود تا تبدیل به یک فیزیکدان و ریاضیدان بزرگ و مشهور شود و تا ابد از او به عنوان دانشمندی کلیدی در دنیای علم یاد کنند. جالب است که بدانید اسحاق نیوتون با استفاده از اکتشافات خود در فیزیک نور و ریاضیات توانست فیزیک مدرن را پایه گذاری کرده و در راستای پیشرفت آن قدمهای مهمی بردارد.
در سال 1687 کتاب معروف و پرطرفدار وی به نام اصول ریاضی فلسفه طبیعی به چاپ رسید و لقب تاثیرگذار ترین کتاب را در دنیای فیزیک به خود اختصاص داد.
نیوتون در تاریخ 31 مارچ 1727 از دنیا رفت.
اوایل زندگی اسحاق نیوتون
پدر اسحاق یک کشاورز ساده بود و تنها سه ماه بعد از تولد فرزندش از دنیا رفت. وی از همان ابتدا زندگی سختی داشت تا جایی حتی تصور نمیشد بتواند زنده بماند. (به دلیل زندگی و تغذیه نامناسب) زمانی که سه سالش بود مادرش Hannah Ayscough Newton با یک وزیر به نام Barnabas Smith ازدواج کرد و اسحاق مجبور شد تا در کنار مادر بزرگش از فراق مادر رنج بکشد. این اتفاق تأثیر گستردهای بر روی شخصیت اسحاق گذاشت و همیشه احساس ناامنی میکرد.
در سن 12 سالگی زمانی که همسر دوم مادر اسحاق فوت شد برای زندگی به مادرش ملحق شد و مادر نیوتون دارای سه فرزند دیگر از همسر دوم خود (وزیر) بود.
نیوتون زمانی که به مدرسهای به نام King’s School رفت با یک داروساز محلی آشنا شد و این اتفاق باعث شد تا با دنیای زیبای شیمی آشنا شود و درک بهتری از دنیای اطراف خودش داشته باشد. مادرش عقیده داشت که اسحاق باید یک کشاورز باشد و به همین دلیل او را از مدرسه خارج کرد و به مزرعهای نزدیک شهر برد. اسحاق از این رویداد بسیار ناراحت شد و برای مدتی خودش را در نقش یک کشاورز ساده میدید. ولی زندگی برای اسحاق آیندهای روشن را در نظر گرفته بود.
مدتی بعد به لطف عمویش که از دانشگاه کمبریج فاغ التحصیل شده بود به مدرسه بازگشت و تحصیلش را به اتمام رساند. زمانی که اسحاق نیوتون وارد دانشگاه کمبریج شد انقلاب علمی قرن 17 در حال وقوع بود و شرایط برای تبدیل شدن به یک دانشمند موفق بسیار مناسب به نظر میرسید. نظریههای زیادی مانند این که خورشید در مرکز جهان قرار دارد و زمین به دور آن میچرخد در بسیاری از محافل علمی اروپا به رسمیت شناخته شده بود و تفکر به اصطلاح قرون وسطایی از بین رفته بود. در طول 3 سال تحصیل وی در کمبریج پیشرفتهای زیادی کرد و در کلاسهای درس همیشه میدرخشید و تمام وقت آزاد خودش را به مطالعهی فلسفه میپرداخت و علاقهی عجیبی به مبحث فیلسوفان مدرن داشت.
نیوتون در تفکرات خودش ترکیبی از طبیعت و دنیای واقعی را متصور میشد و همین موضوع باعث شد تا تبدیل به دانشمندی بزرگ شود. با این که نیوتون با افتخارات منحصر به فردی فارغ التحصیل نشد ولی قرار شد تا از او 4 سال حمایت مالی برای تحقیقات علمی شود.
متاسفانه در سال 1665 طاعون بزرگ به انگلستان رسید و دانشگاه کمبریج بسته شد و برای همین مجبور شد تا در خانه به ادامهی تحصیل و تحقیق بپردازد. سال 1667 بود که طاعون دستهای آلودهی خودش را از روی انگلستان برداشت و بار دیگر زندگی به جریان افتاد. نیوتون به کمبریج بازگشت و سپس به عنوان عضوی از کارکنان کمبریج شروع به کار کرد تا از نظر مالی کمی وضع خودش را بهبود بخشد. زمانی که 27 سال سن داشت مدرک کارشناسی ارشد خودش در رشتهی هنر دریافت کرد.
کتاب پرینسیپیا
کمی قبل تر درباره ی کتاب اصول ریاضی فلسفه طبیعی صحبت کردیم و نام دیگر این کتاب پرینسیپیا می باشد در این کتاب درباره ی سه قانون حرکت اجسام صحبت کرده است.
- قانون لختی: هر جسم که در حال سکون یا حرکت یکنواخت در راستای خط مستقیم باشد، به همان حالت میماند مگر آنکه در اثر نیروهای بیرونی ناچار به تغییر آن حالت شود.
- رابطهٔ نیرو و شتاب: کل نیروی وارد بر یک جسم برابر است با حاصلضرب جرم آن جسم در شتاب آن.
- قانون کنش و واکنش: هرگاه جسمی به جسمی دیگر نیرو وارد کند جسم دوم نیز نیرویی به همان بزرگی ولی در خلاف جهت بر جسم اوّل وارد میکند.
کشف گرانش
در کتابی که نیوتون نوشت دربارهی گرانش نیز صحبت کرده بود (گرانش سیارات) و این موضوع برای ستار شناس بزرگ انگلیسی آن دوران یعنی ادموند هالی قرار گرفت. نیوتون با توجه به یافتههای علمی خود و تحصیلش در تمامی این سالها در علوم مختلف و همنشینی با استادان بزرگ توانست قدم علمی بزرگی در زمینهی علم گرانش بردارد و برای همین است از کتاب وی به عنوان تاثیرگذارترین در علم فیزیک یاد میشود.
نظر شما درباره ی اسحاق نیوتون چیست؟