همچنان که پلتفرمهای شبکه اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر، اینستاگرام و سایرین به تکامل خود ادامه میدهند، در طول سالهای اخیر شاهد افزایش افسردگی در میان کاربران بودهایم. با توجه به این موضوع، شرکتهای فناوری و محققان به دنبال راههایی برای شناسایی و حل مشکلات سلامت روان کاربران هستند. در تازهترین مورد نیز محققان اروپایی موفق به ایجاد الگوریتم پیشرفتهای شدهاند که میتواند افسردگی افراد را از روی پروفایل توییتر آنها تشخیص دهد! این الگوریتم دقت بسیار خوبی نیز دارد و از هر 10 نفر، بیماری 9 نفر را به درستی تشخیص میدهد. با دیجی رو همراه باشید.
ربات تشخیص افسردگی از روی پروفایل توییتر
تیمی متشکل از محققان دانشگاه برونل لندن و دانشگاه لستر اخیراً الگوریتم پیشرفتهای ابداع کردهاند که میتواند شرایط ذهنی کاربران را بر اساس پروفایل توییتر آنها تحلیل کند. این الگوریتم با تجزیه و تحلیل 38 نقطه داده متمایز از پروفایل توییتر افراد، تشخیص میدهد که آیا آنها دچار افسردگی هستند یا نه.
محققان این الگوریتم جدید را بر اساس دو پایگاه داده مختلف توسعه دادهاند. یکی از این پایگاههای داده حاوی تاریخچه تعداد زیادی از کاربران توییتر بوده و مورد دیگر نیز حاوی اطلاعاتی در مورد سلامت روان آنها بوده است. این تیم از 80 درصد دادهها برای آموزش ربات و 20 درصد از دادهها برای تمرین دادن به آن استفاده کردهاند.
در مورد نحوه کار کردن این الگوریتم هم باید گفت ربات در ابتدا کاربرانی که کمتر از 5 توییت در اکانت خود دارند حذف میکند و پروفایلهای باقیمانده را به کمک نرم افزارهای تخصصی زبان برای یافتن غلطهای املایی و تشخیص عبارات اختصاری، مورد بررسی قرار میدهد. در نهایت، 38 نقطه داده کلیدی مانند استفاده از کلمات مثبت و منفی، ایموجیها و سایر عناصر، برای تعیین وضعیت ذهنی کاربران در نظر گرفته میشود.
در آزمایشی که بر روی این ربات تشخیص افسردگی انجام شدمحققان توانستند به دقت 88.39 درصدی دست پیدا کنند که بسیار چشمگیر است. این ربات در آزمایشی دیگر که بر روی مجموعه دادههای CLPsych 2015 دانشگاه جان هاپکینز انجام شد، توانست افسردگی کاربران را با دقت 70.69 درصد تشخیص دهد.
پروفسور عبدل سادکا، مدیر موسسه آینده دیجیتال در دانشگاه برونل، میگوید:
هر نتیجهای که دقت بالای 90 درصد داشته باشد، در یادگیری ماشینی عالی در نظر گرفته میشود. بنابراین، 88 درصد برای این ربات فوق العاده است. مسلماً دقت کار 100 درصد نیست، اما فکر نمیکنم در این سطح، هیچ سیستم یادگیری ماشینی بتواند به دقت 100 درصد دست یابد. با این حال، هر چه به رقم 90 درصد نزدیکتر شوید، بهتر است.
محققان معتقدند که این الگوریتم جدید میتواند در تشخیص مشکلات روانی کاربران رسانههای اجتماعی بسیار مفید باشد. طبق گفته تیم تحقیقاتی، این ربات میتواند در پلتفرمهای دیگری مانند اینستاگرام یا واتساپ نیز به کار گرفته شده و همچنین میتواند در آینده در تحقیقات جنایی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
پروفسور هوی یو ژو، استاد یادگیری ماشین در دانشگاه لستر، در بیانیهای گفته:
الگوریتم پیشنهادی مستقل از پلتفرم است، بنابراین میتواند به راحتی به سایر سیستمهای شبکه اجتماعی مانند فیسبوک یا واتساپ نیز تعمیم یابد. مرحله بعدی این تحقیق بررسی کارکرد آن در محیطها یا زمینههای مختلف خواهد بود، و مهمتر از آن، فناوری به دست آمده از این تحقیق ممکن است برای کاربردهای دیگری مانند تجارت الکترونیک، آزمون استخدامی یا بررسی صلاحیت کاندیداها نیز توسعه یابد.
نظر شما در مورد ربات تشخیص افسردگی توییتر چیست؟ نظرات خود را در رابطه با این یافته جدید محققان در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید.