سری فیلمهای پارک ژوراسیک، دایناسورها را نسبت به فرزندانشان بسیار دلسوز و متعصب نشان میدهند که بر اساس جدیدترین یافتههای دیرینه شناسان اصلاً تصور اشتباهی نیست. برای اولین بار در تاریخ، محققان به تازگی موفق به کشف فسیل یک Oviraptorosaur بالغ شدهاند که در لانه خود و بر روی بیش از 24 تخم خوابیده است. Oviraptorosaur گونهای از دایناسورهای تروپود یا ددپایان است که شباهت زیادی به پرندگان دارد.
این فسیل جالب از ارتفاعات صخرهای شهر گانژوو در چین یافت شده که حدود 70 میلیون سال قدمت دارد. صخرههای این منطقه به دوره کرتاسه (بین 145.5 تا 65.5 میلیون سال پیش) تعلق دارند که از آن با عنوان “عصر دایناسورها” هم یاد میشود. دوره کرتاسه پس از دوره ژوراسیک، سومین و آخرین دوره از مزوزوئیک (میانهزیستی) است. این دوره تاریخی منشأ تحولات زیادی بوده و دانشمندان اولین فسیلهای حشرات، گونههای پستانداران و پرندگان مدرن و حتی اولین گیاهان گلدار را نیز به این دوره نسبت میدهند.
دکتر شوندونگ بی، استاد دانشگاه ایندیانا در ایالت پنسیلوانیا درباره فسیل تازه کشف شده میگوید:
دایناسورهایی که در داخل لانهشان فسیل شده باشند بسیار نادر هستند و جنینهای فسیلی نیز به ندرت یافت میشوند. این اولین بار است که فسیل یک دایناسور غیر پرنده در شرایطی یافت میشود که در لانه و روی تخمهایی نشسته که جنینهای داخل آنها هم حفظ شدهاند.
به گفته محققان، حداقل 7 عدد از تخمها حاوی استخوان و اسکلت جنینهای تازه رشد یافته هستند و با توجه به اینکه تکامل جنینها مراحل پایانی را سپری میکرده، این ایده تقویت میشود که دایناسور مادر به شیوه پرندگان امروزی مشغول جوجهکشی بوده است. پیش از این گفته میشد که دایناسورها مانند تمساح تنها از تخمهای خود در برابر خطرات محافظت میکردند و مجبور به خوابیدن بر روی آنها نبودند.