این روزها کمتر کسی پیدا میشود که نامی از شرکت مایکروسافت نشنیده و یا حداقل با یکی از محصولاتش کارنکرده باشد. شرکت مایکروسافت در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۷۵ با مدیر عاملی بیل گیتس تأسیس شد و در این امر مهم، پل آلن او را همراهی کرد.
بیل گیتس
ویلیام هنری گیتس سوم (William Henry Gates III) معروف به نام بیل گیتس در ۲۸ اکتبر ۱۹۵۵ میلادی در سیاتل، مرکز ایالت واشنگتن آمریکا متولد شد. پدرش ویلیام هنری گیتس دوم وکیل دادگستری و یکی از افراد سرشناس شهر سیاتل بود و مادر او معلم مدرسه و یکی از اعضای هیأت مدیره یونایتد وی اینترنشنال (United Way International) بود که در امور خیریه فعالیت میکرد.
گیتس در مدرسه لیک ساید شروع به تحصیل نمود. سپس به علاقه خود به نرمافزار پیبرده و برنامهنویسی را در سن ۱۳ سالگی شروع آغاز کرد.
در همین جا بود که هسته اولیه مایکروسافت شکل گرفت. در بهار سال ۱۹۶۸ میلادی، مدرسه تصمیم گرفت که دانش آموزان را با پدیدهای جدید که به تازگی در دنیا شکل گرفتهبود یعنی کامپیوتر آشنا نماید. اما مدرسه، جذابیت این جادوی دنیای تکنولوژی را برای شاگردان دست کم گرفته بود. این شاگردان، بیل گیتس، پل آلن که دو سال از گیتس بزرگتر بود و چند تای دیگر از دوستانش بودند که همگی در حال حاضر از برنامهنویسان ارشد مایکروسافت میباشند.
در سال ۱۹۷۳ گیتس وارد دانشگاه هاروارد شد و اینن مقدمهی آشنایی وی با استیو بالمر بود. در هاروارد گیتس نسخهای از زبان برنامهنویسی بیسیک را برای اولین میکروکامپیوتر نوشت.
گیتس سال دوم، دانشگاه را رها کرد تا تمام انرژی خود را صرف مایکروسافت کند؛ شرکتی که گیتس در سال ۱۹۷۵ با دوست دوران کودکی خود پل آلن آغاز کردهبود بر این باور استوار بود که کامپیوتر به وسیلهای ارزشمند بر روی هر میزی و در هر خانهای تبدیل خواهد شد. آنها شروع به ساخت نرمافزار برای کامپیوترهای خانگی کردند و به این ترتیب افق دید گیتس برای محاسبات شخصی محور موفقیتهای شرکت مایکروسافت شد.
بیل گیتس در ژانویه ۱۹۹۴ میلادی با ملیندا فرنچ از کارمندان مایکروسافت ازدواج کرد. ملیندا اهل دالاس در ایالت تگزاس آمریکا بود که حاصل این ازدواج، سه فرزند به نامهای جنیفر کاترین گیتس (۱۹۹۶ میلادی)، روری جان گیتس (۱۹۹۹ میلادی) و فوب ادل گیتس (۲۰۰۲ میلادی)میباشد.
خانه بیل گیتس یکی از مدرنترین و گرانترین خانههای جهان محسوب میشود که در کنار تپه میباشد و منظرهای رو به دریاچه واشنگتن در مدینا واقع در واشنگتن دارد. بر طبق برآورد مجموعه خانه و زمینش معادل ۱۲۵ میلیون دلار ارزش دارد و مالیات آن سالانه در حدود ۱ میلیون دلار در سال برآورد شده است. این خانه که در واشنیگتن قرار دارد با اسم خاصش (زانادو 2.0) در حدود 121 میلیون دلار قیمت داشته و در زمینی به مساحت 66 هزار فوت مربع بنا شده است. همچنین این ملک به خاطر طراحی و تکنولوژی به کار رفته در آن، استخری با سیستم صوتی در زیر آب، باشگاهی با مساحت 2500 فوت مربع و یک کتابخانه برجسته شهرت دارد.
گیتس بهعنوان مدیر عامل و مدیر معماری نرمافزار در شرکت مایکروسافت فعّالیّت کرده و هم اکنون رئیس هیئت مدیره این شرکت است و دارای بیشترین سهام (معادل ۸٪) میباشد. در آخرین رتبهبندی انجام شده توسط مجله فوربس بیل گیتس با دارایی خالص ۷۷٫۲ میلیارد دلار، ثروتمندترین فرد جهان بهشمار میآید.
بیل گیتس در دنیا بهعنوان بنیانگذار تحول در رایانههای شخصی مشهور است. نحوه تجارت بیل گیتس به دلیل اینکه قدرت رقابت را از رقیبان سلب کرده، همواره مورد انتقاد بوده و در زمانهایی نیز از او به این دلیل شکایت شدهاست. گیتس همواره تلاشهای خیرخواهانه متعددی را نیز تعقیب کرده و در این راستا بنیاد بیل و ملیندا گیتس را در سال ۲۰۰۰ تأسیس نمود.
گیتس در سال ۲۰۰۰ پس از ۲۵ سال، از مدیرعاملی مایکروسافت کنارهگیری نمود و جای خود را به استیو بالمر داد، ولی همچنان بهعنوان مدیر ارشد اجرایی و رییس هیئت مدیره این شرکت، به فعالیت خود ادامه داد. وی از سال ۱۹۷۵ تا ۲۰۱۴ ریاست هیئت مدیره مایکروسافت را برعهده داشت و پس از ۳۹ سال جان دبلیو. تامسون بجای گیتس انتخاب شد.
پل آلن
پل گاردنر آلن (Paul Gardner Allen) در ۲۱ ژانویه ۱۹۵۳ میلادی در شهر سیاتل ایالت واشنگتن متولد شد، وی از بنیانگذاران شرکت مایکروسافت است که با کمک بیل گیتس مایکروسافت را در سال ۱۹۷۵ در شهرآلبوکرکی در ایالت نیومکزیکو تاسیس کردند. پل آلن که هماکنون یکی از مدیران شرکت مایکروسافت است، در شهر مرسرآیلند ایالت واشنگتن زندگی میکند. دارایی او در ماه می سال ۲۰۱۵ میلادی ۱۷٫۶ میلیارد دلار برآورد شده است. وی به دلیل بیماری از کار در این کمپانی استعفا داد.
شرکت مایکروسافت از ابتدا تا کنون
مایکروسافت (Microsoft Corporation) شرکت کامپیوتری آمریکایی و چندملیتی است، که دفتر مرکزی آن در شهر ردموند، ایالت واشینگتن، ایالات متحده آمریکا قرار دارد. این شرکت، بزرگترین شرکت ارائه نرمافزار رایانه در دنیاست، که به انتشار کتاب و تولید محصولات چندرسانهای و ارائه خدمات پست الکترونیکی نیز میپردازد.
در آگوست ۱۹۷۷، مایکروسافت با مجله اسکی در ژاپن توافق کرد و در نتیجه اولین دفتر بینالمللی خود را در کشور ژاپن راه اندازی نمود و در ژانویه ۱۹۷۹، به یک مرکز جدید در واشینگتن در ایالات متحده آمریکا نقل مکان کرد.
مایکروسافت با سیستم عامل خود در سال ۱۹۸۰ یعنی زنیکس، وارد بازار کار سیستم عامل شد. سپس سیستم عامل MS-DOS را تولید کرد. سرانجام مایکروسافت در مذاکرات با تحقیقات دیجیتال شکست خورد و در نوامبر ۱۹۸۰ سیستم عامل جدیدی با نام CP/M تولید نمود که در آینده در کامپیوترهای شخصی مورد استفاده قرار گرفت. مایکروسافت با درآمدهای بسیارش ۲۱۰ شرکت را خریداری کرد و هم چنین یک بخش چاپ و نشر به نام مایکروسافت پرس تولید نمود.
پرفروشترین محصولات مایکروسافت، سیستمعامل «ویندوز» و نرمافزار «آفیس» است و شعار اصلی شرکت «یک رایانه روی هر میز و در هر خانه، که نرمافزارهای مایکروسافت را اجرا کند.» میباشد.
مایکروسافت که در ابتدا کار خود را با ساخت و فروش مفسر زبان برنامهنویسی بیسیک (Basic interpreters) برای «آلتایر» (Altair) آغاز کرده بود، در اواسط دهه ۸۰ میلادی با طراحی سیستمعامل داس بر بازار سیستمهای عامل رایانههای خانگی مسلط شد.
کمپانی مایکروسافت سهام خود را وارد بورس کرد، که با افزایش ارزش سهام شرکت، چهار نفر، میلیاردر و حدود ۱۲٬۰۰۰ نفر از کارکنان مایکروسافت، میلیونر شدند.
در آوریل ۲۰۱۴ مایکروسافت شرکت فنلاندی تولید تلفن همراه یعنی نوکیا را به قیمت هفت و نیم میلیارد دلار برای ده سال خرید. بدین ترتیب تولید گوشیهای تلفن همراه توسط شرکت نوکیا برای ده سال به مایکروسافت واگذار شد. با وجود این نوکیا اعلام کرد از این پس بر خدمات نرمافزاری، نقشهکشی، شبکهسازی و پیشبرد فناوری متمرکز خواهد شد. تلفنهای همراه نوکیا پس از ورود گوشیهای هوشمند به ویژه سامسونگ و آیفون، به سرعت از رده خارج شدند.
در ۱۹۹۷ اینترنت اکسپلورر ۴ همراه ویندوز به بازار آمد. اما دادگستری آمریکا به این دلیل که مایکروسافت با این کار از توافقنامهای که در سال ۱۹۹۴ امضاء کرده، تخطی نمودهاست، از آنها خواست که دیگر اینترنت اکسپلورر و ویندوز را همراه هم به بازار نفرستند. در سال ۱۹۹۸ ویندوز ۹۸ به همراه اکسپلورر SP۴/۰ SP۱ و FAT۳۲ به عنوان فایل سامانه عرضه گشت. در عین حال، جنجالهای زیادی در پی افشای یادداشتهای داخلی مایکروسافت در اینترنت به وجود آمد: «نرمافزارهای اوپن سورس تهدیدی جدی برای مایکروسافت به حساب میآیند.» این اسناد که به اسناد هالووین معروف شدهاند، بخشی از این خطرات را عنوان کرده و در عین حال از فعالیتهای مایکروسافت علیه لینوکس پرده برمیدارد. مایکروسافت نیز ضمن این که به صحت این اسناد اعتراف کرد، آنها را صرفاً تحقیقات مهندسی دانست.
در آوریل ۲۰۰۰ حکم پرونده ایالات متحده و مایکروسافت صادر شد. این حکم شرکت را مجبور میکرد که به دو پاره تقسیم شود. البته بخشی از این تصمیم در دادگاه استیناف لغو شد. مایکروسافت که اهداف تجاری و خانگی را توأمان نشانه رفته بود، ویندوز ایکس پی را سال ۲۰۰۱ آماده کرد. مایکروسافت برای رقابت با سونی و نینتندو، با سرمایهگذاری میلیاردی و تولید و پخش ایکس باکس وارد عرصه بازیهای کامپیوتری شد.
تا سال ۲۰۰۵، ایکس باکس در بازار فروش آمریکا در رده دوم پس از پلی استیشن ۲ سونی و قبل از گیم کیوب نینتندو قرار داشت اما در بازار جهانی بعد از هر دو بود. با این وجود، با فروش ۲۲ میلیون دستگاه در مقایسه با فروش بیش از ۱۰۰میلیون دستگاه پلی استیشن ۲، ضرر سنگینی معادل ۴ میلیارد دلار متحمل شد.
در سال ۲۰۰۴ به دنبال شکایت اتحادیه اروپا، مایکروسافت به پرداخت ۶۱۳ میلیون دلار جریمه محکوم شد و متعهد گردید که توافقات قطعی خود با سایر رقبا را افشا کند. همچنین مکلف شد نسخهای از ویندوز را تهیه و آماده کند که فاقد مدیا پلیر باشد.
در نوامبر ۲۰۰۵، مایکروسافت دومین کنسول بازی خود با نام ایکس باکس ۳۶۰ را به بازار عرضه کرد. این کمپانی که در زمینه رقابت با کنسولهای بازی تجربیات خوبی کسب کرده بود، این بار کنسولی بسیار کاملتر و بهتر نسبت به اولین کنسول خود به بازار عرضه کرد؛ ایکس باکس ۳۶۰ که در دو مدل با نامهای “Premium” و «Core System» عرضه شد. نسخهی «ایکس باکس ۳۶۰ Premium» مجهز به دسته بیسیم، هارد درایو، ریموت کنترل و هدست بود، ولی نسخهی «Core System» شامل دسته سیمی و بدون هارد درایو و وسایل جانبی. ایکس باکس ۳۶۰ تقریبا یک سال زودتر از رقیبان خود یعنی پلی استیشن ۳ و نینتندو Wii به بازار عرضه گشت. ایکس باکس ۳۶۰ پیشرفتهای زیادی نسبت به کنسول قبلی خود کردهاست و علاوه بر قدرت سختافزاری، دارای طراحی فوقالعاده زیبایی نیز میباشد. همچنین ایکس باکس ۳۶۰ فروش بسیار بهتری نسبت به کنسول قبلی مایکروسافت داشت.