استخوانبندی یا اسکلت در بدن انسان همان کاری را میکند که چوب و آجر برای خانه انجام میدهند. با یک چارچوب قوی، بدن شما در انجام بسیاری از کارهای شگفت انگیز، از دویدن و ورزش کردن گرفته تا حفاظت از اندامهای حیاتی مانند قلب و مغز، موفقتر خواهد بود.
با اینکه همه ما با سیستم اسکلتی تاحدودی آشنا هستیم، اما حقایقی هم درباره استخوانها، غضروفها و رباطهایی که استخوانبندی را تشکیل میدهند، وجود دارند که احتمالاً از آنها بیخبر هستید. در ادامه با دیجی رو همراه باشید تا تعدادی از این حقایق و دانستنیها را با هم مرور کنیم.
1. اسکلت شما از بیش از 200 استخوان ساخته شده است
در داخل بدن انسان 206 استخوان وجود دارد و هر استخوان نقشی بسیار مهم در عملکرد صحیح تمام مکانیکهای بدن ایفا میکند. اگر یک استخوان بشکند، استخوانهای اطراف آن قادر نخواهند بود وظایف خود را به درستی انجام دهند.
2. بدن دو نوع استخوان دارد
ممکن است با شنیدن کلمه استخوان به فکر یک ماده سخت و متراکم بیفتید، اما جالب است بدانید که تنها یک نوع از استخوان به این شکل است. این نوع استخوان سفت و متراکم را استخوان کورتیکال مینامند. استخوانهای کورتیکال همانهایی هستند که در درجه اول، ساختار بدن را تشکیل میدهند.
نوع دوم، استخوان ترابکولار یا اسفنجی است. این نوع استخوانها که اغلب بزرگ هستند، در لگن، دندهها و جمجمه یافت میشوند. اگرچه استخوان اسفنجی چگالی کمتری نسبت به استخوان کورتیکال دارد، اما همچنان بسیار سخت بوده و میتواند از اندامها محافظت کند.
3. استخوانها با یک بافت اسفنجی پر شدهاند
مغز استخوان یک ماده اسفنجی است که در داخل استخوانهای بزرگ مانند لگن و استخوان ران وجود دارد. مغز استخوان سلولهای بنیادی را در خود جای داده است. سلولهای بنیادی نیز به نوبه خود مسئول تولید بسیاری از سلولهای مهم بدن از جمله سلولهای خونی، مغز، قلب و خود استخوان هستند.
4. نوزادان با 300 استخوان به دنیا میآیند!
همانطور که گفتیم انسانهای بزرگسال تنها 206 استخوان در بدن خود دارند، اما جالب است بدانید که نوزادان با تقریباً 100 استخوان بیشتر به دنیا میآیند! البته، اینطور نیست که با بزرگتر شدن استخوانها ناپدید شوند، بلکه استخوانهای کوچک با هم ترکیب میشوند تا استخوانهای بزرگتر سیستم اسکلتی را تشکیل دهند.
5. کوچکترین استخوان بدن در گوش قرار دارد
استخوان رکابی که در گوش داخلی انسان قرار دارد، کوچکترین استخوان بدن به حساب میآید. این استخوان به دلیل شکل Y که دارد رکابی نامیده میشود. استخوان رکابی همراه با استخوانهای چکش و سندان به گوش انسان اجازه میدهد تا صداها را به امواجی که توسط مغز قابل درک هستند، تبدیل کند.
6. طولانیترین استخوان بدن در پای انسان قرار دارد
استخوان ران که از لگن تا زانو امتداد دارد، طولانیترین و بزرگترین استخوان بدن است. این استخوان همچنین قویترین استخوان هم به شمار میآید. برای اینکه به قدرت بالای این استخوان پی ببرید، تنها کافیست تا به وزنی که در تمام طول روز تحمل میکند، فکر کنید!
7. استخوانها طوری طراحی شده اند که فشار زیادی را تحمل کنند!
بله، استخوانها ممکن است بشکنند. اما آنها طوری طراحی شده اند که در برابر فشارهای روزانه مقاومت کنند. به عنوان مثال، برخی از استخوانها باید دو تا سه برابر وزن بدن شما را تحمل کنند. آنها همچنین باید انعطاف پذیر باشند. هر انسان سالانه به طور متوسط 1 تا 3 میلیون گام برمیدارد، بنابراین استخوانها طوری طراحی شدهاند که در استفاده مداوم صدمه نبینند.
8. بیش از نیمی از استخوانهای بدن در دستها و پاها قرار دارد
همانطور که گفتیم بدن انسان در مجموع 206 استخوان دارد و جالب است که 106 تا از آنها در دستها و پاها قرار دارند.
9. یک استخوان در بدن وجود دارد که به هیچ استخوان دیگری متصل نیست!
استخوان لامی یا استخوان هیوئید که در گلو قرار دارد، تنها استخوان بدن است که به هیچ مفصلی متصل نیست. هیوئید مسئول نگه داشتن زبان در جای خود است.
10. اکثر مردم 12 دنده دارند اما برخی نیز 13 دنده دارند
دنده سیزدهم بسیار نادر است و تنها 1 درصد از مردم با آن متولد میشوند. در بیشتر افراد، این دنده اضافی که دنده گردنی نامیده میشود، میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند گردن درد شود. به همین دلیل، افرادی که با این دنده اضافی متولد میشوند، اغلب با انجام عمل جراحی آن را خارج میکنند.
11. بزرگترین مفصل بدن در زانو است
در مفصل زانو، سه استخوان به هم متصل میشوند: استخوان ران، درشت نی و کشکک. برای اتصال این سه استخوان بزرگ به یک مفصل به همان اندازه بزرگ نیاز است. به همین دلیل است که از زانوی انسان به عنوان بزرگترین مفصل بدن یاد میشود.
12. داشتن اسکلت در بین جانداران چندان رایج نیست!
انسانها عضو گروهی از موجودات به نام مهره داران هستند. این بدان معناست که استخوانهای ما با مجموعهای از بافتها و پوست پوشیده شده است. اما نکته جالب اینجاست که تنها 10 درصد از جانداران جهان (از جمله انسان) مهره دار هستند.
90 درصد دیگر با عنوان بی مهرگان شناخته میشوند و برخی از آنها استخوانهایی در قسمت بیرونی بدنشان دارد (مانند لاک پشت).
13. استخوانها بسیار محکم هستند، اما دندانها از آنها هم محکمتر هستند!
مینای دندان بخشی از سیستم اسکلتی محسوب میشود، اما در واقع از استخوانها قویتر است. مینا از اعصاب و بافت ظریف داخل دندان محافظت میکند. البته، این قویتر بودن کاملاً طبیعی است، چرا که دندانها بیشتر از سایر استخوانها در معرض ساییده شدن قرار دارند.
14. استخوانها به طور طبیعی ترمیم میشوند!
وقتی استخوانی میشکند، بدن برای تولید سلولهای استخوانی جدید و کمک به بهبود شکستگی شروع به کار میکند. گچ گرفتن یا آتل بستن تنها باعث میشود که استخوان صاف در جای خود قرار گرفته و به شکل درست ترمیم شود تا شخص در آینده با مشکل مواجه نشود.
15. شما با تغذیه مناسب میتوانید استخوان هایتان را قویتر کنید
استخوانها به مرور زمان قدرت اولیه خود را از دست میدهند. قوی نگه داشتن آنها مستلزم خوردن غذاهای غنی از کلسیم مانند لبنیات، کلم بروکلی و ماهی است. ورزش، به ویژه تمرینات استقامتی نیز به قوی نگه داشتن استخوانها کمک میکند.
سیستم اسکلتی میتواند شما را برای یک عمر حرکت پشتیبانی کند. بنابراین، مراقبت مناسب از این بخش حیاتی بدن تضمین میکند که مدت طولانیتری قادر به حرکت کردن باشید و سالم بمانید. آشنایی با استخوانها و شیوه صحیح مراقبت از آنها میتواند راه را به سوی یک زندگی سالمتر و لذتبخشتر بگشاید.