با در نظر گرفتن زمان زیادی که سامسونگ برای تحقیق و توسعه گوشیهای هوشمند انعطافپذیر صرف کرده بود، بسیاری از شرکتها و تحلیلگران به طور جدی اولین گوشی انعطافپذیر آن یعنی گلکسی فولد را به دید یکی از بزرگترین نوآوریهای صنعت تلفن همراه مینگریستند. اما با این توصیفها، اینکه اولین نمونههای گلکسی فولد تحویل داده شده به رسانهها، که برای انجام نقد و بررسی در اختیار آنها گذاشته شده بود، تنها با چند روز استفاده دچار مشکل و خرابی شود، قطعاً بسیار ناامید کننده است. چرا که این اتفاق برای گوشیهای 200 دلاری و یا حتی دستگاههای 20 دلاری هم به ندرت پیش میآید، چه رسد به محصولی مانند گلکسی فولد که با هیاهو و جنجال فراوان معرفی شده و قیمتی نزدیک به 2،000 دلار برای آن در نظر گرفته شده است!
سامسونگ با توجه به مشکلات پیش آمده، در آخرین لحظات تصمیم گرفت تا عرضه گلکسی فولد به بازار را به تعویق بیندازد تا بدین وسیله از وقوع فاجعهای که میتواند یادآور خاطرات تلخ گلکسی نوت 7 باشد، جلوگیری کند. این شرکت بیانیهای را نیز در این رابطه منتشر کرد و البته هیچ اشارهای به تاریخ عرضه جدید نداشت و تنها به ذکر این نکته بسنده کرده که به زودی تاریخ عرضه جدید اعلام خواهد شد. بنابراین هنوز مشخص نیست که گلکسی فولد چه زمانی بالاخره وارد بازار خواهد و مشکلات آن دقیقاً ناشی از چه بوده است. اما متخصصان تعمیرات در iFixit به تازگی گلکسی فولد را کالبدشکافی کرده و بررسیهایی بر روی آن انجام دادهاند که ممکن است تاحدودی بتواند ریشه مشکلات این گوشی را توضیح دهد. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
لولای قدرتمند باعث دوام بیشتر گوشی نمیشود!
یکی از جنجالیترین ادعاهای سامسونگ در بازاریابی گلکسی فولد که اتفاقاً در نهایت منجر به تأخیر عرضه آن شد، این بود که این دستگاه نوآورانه میتواند 200000 بار باز و بسته شود. در واقع سامسونگ مدعی است که اگر به طور متوسط روزی 100 بار گوشی خود را باز و بسته کنید، حدود پنج سال دوام خواهد داشت و مشکلی برایش پیش نخواهد آمد. اما نکته مهم اینجاست که سامسونگ برای رسیدن به این نتیجه، طبیعتاً از تستهای آزمایشگاهی کمک گرفته که عوامل محیطی در آن کاملاً کنترل شده هستند و در نتیجه نمیتواند نشان دهنده میزان دوام واقعی گوشی در استفاده روزمره باشد.
جالب اینجاست که iFixit بسیار تحت تأثیر نوع طراحی سیستم لولایی گلکسی فولد قرار گرفته است. لولایی که بسیار جالب طراحی شده، فوق العاده قوی و پیچیده است و شامل چهار گیره فنری برای قفل کردن صفحه نمایش در حالت “باز”، دو لولای کناری، و یک لولای مرکزی است که اطمینان حاصل شود هر دو نیمه گوشی به صورت همزمان باز میشوند.
اساساً، مکانیزم لولایی در نگاه اول و از دیدگاه مهندسی کاملاً بینظیر به نظر میرسد، اما مشکل زمانی خود را نشان میدهد که شیوه محافظت این لولا و صفحه نمایش در برابر گرد و غبار و سایر ذرات ریز، وارد کار میشود. در واقع اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم، با وجود فاصله 7 میلی متری در نقطه تماس بین دو بخش صفحه نمایش بزرگ 7.3 اینچی، عملاً هیچ محافظتی از آنها به عمل نمیآید.
از لحاظ فنی، در هنگام باز شدن گوشی، شکافهایی در بالا و پایین دستگاه ایحاد میشود، که میتوانند در طولانی مدت گرد و غبار به خود گرفته و مشکل آفرین شوند. این دقیقاً همان اتفاقی است که در حال حاضر برای تعدادی از دستگاههای ارائه شده به رسانهها رخ داده است؛ یعنی با وجود اینکه گوشی همچنان کار میکند اما کارایی سیستم لولای آن به شدت پایین آمده است. بدتر از آن، iFixit استدلال میکند که قرار گرفتن کوچکترین جسم خارجی بین لولای قدرتمند و صفحه نمایش شکننده گوشی میتواند تبدیل به یک نقطه فشار مرگبار در هنگام باز شدن گوشی شود، که این مشکل نیز حداقل برای یکی از دستکاههای تحت بررسی به وجود آمده است.
این یک محافظ ساده نیست، لطفاً آن را جدا نکنید!
احتمالاً میدانید که سامسونگ پیش از عرضه رسمی گلکسی فولد به بازار، تعدادی از آن را در اختیار اهالی رسانه قرار داده تا مورد نقد و بررسی قرار دهند. این گوشیها یک برچسب پلاستیکی روی صفحه نمایش خود دارند و در حالی که کاملاً شبیه به محافظهای صفحه نمایش از قبل نصب شده بر روی دستگاههایی مانند گلکسی اس 10 به نظر میرسد، جدا کردن آن منجر به یک حادثه مخرب دیگر میشود!
بر اساس یافتههای iFixit، بروز مشکلات در واقع به این معنی نیست که صفحه نمایش گلکسی فولد بدون این “لایه محافظ پلیمری پیشرفته” از کار میافتد، بلکه دلیل اینکه گفته شده لایه مذکور نباید جدا شود این است که بسیار محکم به صفحه نمایش بسیار شکننده گوشی چسبیده است و در نتیجه تلاش برای جدا کردن آن تقریباً در اغلب موارد منجر به وارد شدن فشار بیش از حد به نمایشگر و شکستن آن میشود.
واضح است که سامسونگ باید درباره چنین محدودیتی، برای خریداران گلکسی فولد اطلاع رسانی بهتری انجام دهد. درست است که تقریباً همه گوشیهای هوشمند رده بالای امروزی با شیشههای محافظ پوشیده شدهاند، اما همان طور که کمپانی کورنینگ نیز توضیح داده است، اصولاً چنین محافظهایی برای استفاده در دستگاههای تاشو و انعطافپذیر طراحی نشدهاند. همچنین لازم به ذکر است که سامسونگ قول داده که تا قبل از ورود رسمی گلکسی فولد به بازار، سیستم محافظت از صفحه نمایش آن را تقویت کند، هرچند مشخص نیست که این شرکت چگونه قصد دارد تنها در ظرف چند هفته چنین کاری را انجام دهد.
در نهایت باید گفت، اولین کاری که سامسونگ باید انجام دهد بسیار ساده است. این شرکت با گسترش لایه محافظ تا زیر لبههای نمایشگر به وضوح میتواند این پیام را به کاربران گلکسی فولد بدهد که جدا کردن برچسب محافظ کاری منطقی نیست. متأسفانه گلکسی فولد در زمینه میزان تعمیرپذیری امتیاز 2 از 10 را از iFixit گرفته، که البته در برابر دیگر مشکلات آن کوچک به نظر میرسد.